CIĄŻA - mówić, czy nie mówić??? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-09-06, 07:26   #31
scarlett26
Zakorzenienie

Dot.: CIĄŻA - mówić, czy nie mówić???

Cytat:
Napisane przez muminek88 Pokaż wiadomość
i co?? co zrobilas??
Dziewczyny, dzięki za wszystkie posty. Jestem w 8 tygodniu, 2 dni temu byłam na wizycie, dziecko żyje, poza głową, 4 kończynami i bijącym sercem to za wcześnie mówić czy zdrowe i czy będzie dobrze. TŻ dał mi wolną rękę odnośnie mówienia, wie, że dla mnie to problem - powiedział, że nikomu nie powiemy, aż sama będę chciała. Poza pracą, bo jestem wciąż na zwolnieniu, nie wie nikt, nawet nasi Rodzice. Myślimy, żeby powiedzieć w Święta, ew. wcześniej, jeśli ukrywanie ciąży stanie się bardzo problematyczne...
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-06, 21:29   #32
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Wiesz co, rodzicom jednak bym wcześniej powiedziała. W święta to będziesz prawie w 6 miesiącu - no jakbyś im w pysk wg mnie dała wówczas.

Powodzenia
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-07, 06:27   #33
scarlett26
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36372433]Wiesz co, rodzicom jednak bym wcześniej powiedziała. W święta to będziesz prawie w 6 miesiącu - no jakbyś im w pysk wg mnie dała wówczas.

Powodzenia [/QUOTE]

Nie rozumiem dlaczego - w sumie to nasze dziecko i tylko nasza sprawa, a już wtedy to będzie i po 12 tygodniu to będzie wiadomo, że raczej nie poronię i po połówkowym usg - przynajmniej w zarysie będzie wiadomo, czy jest zdrowe czy nie.
Stary 2012-09-07, 06:29   #34
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Może być im zwyczajnie przykro, że tyle czasu w balona robieni byli.
JA sobie nie wyobrażam, że do prawie 6mca nic rodzicom nie mówię
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-07, 06:36   #35
scarlett26
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36374306]Może być im zwyczajnie przykro, że tyle czasu w balona robieni byli.
JA sobie nie wyobrażam, że do prawie 6mca nic rodzicom nie mówię [/QUOTE]

EEE, a żadnego balona nie są robieni - nigdy nie było mowy, że się staramy, ja zawsze mówiłam, że nie chcę. Pewnie też zależy jaki masz kontakt z Rodzicami.
Stary 2012-09-07, 07:13   #36
fiolusiek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
EEE, a żadnego balona nie są robieni - nigdy nie było mowy, że się staramy, ja zawsze mówiłam, że nie chcę. Pewnie też zależy jaki masz kontakt z Rodzicami.
Moja mama też jest zwolennikiem nie mówienia zbyt wcześnie, wydaje mi się że powinni zrozumieć zważywszy na sytuacje. Kiedy będziesz gotowa to powiedz Moi rodzice dowiedzieli się o ciąży około 16tc, i nikt nie miał do mnie żadnych pretensji
fiolusiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-07, 07:25   #37
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiolusiek Pokaż wiadomość
Moja mama też jest zwolennikiem nie mówienia zbyt wcześnie, wydaje mi się że powinni zrozumieć zważywszy na sytuacje. Kiedy będziesz gotowa to powiedz Moi rodzice dowiedzieli się o ciąży około 16tc, i nikt nie miał do mnie żadnych pretensji
Fajnie, że to napisałaś. Ja bym chciała powiedzieć jak najpóźniej - tym bardziej, że po wizycie u gina wiem, że mogą być w sumie całkiem poważne komplikacje. Aż do porodu to czekać nie będziemy raczej, ale chciałabym jak najdłużej spędzać czas zajmując się sobą, TŻtem, ciążą; bez miliona dobrych rad, ciągłych pytań, pouczania i wcinania się we wszystko. Tym bardziej, że wiem, że powiedzieć powinniśmy i jednym i drugim rodzicom, a w jednym przypadku to będzie jak dać ogłoszenie w gazecie...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-09-07, 07:41   #38
fiolusiek
Zakorzenienie

Cytat:
Fajnie, że to napisałaś. Ja bym chciała powiedzieć jak najpóźniej - tym bardziej, że po wizycie u gina wiem, że mogą być w sumie całkiem poważne komplikacje. Aż do porodu to czekać nie będziemy raczej, ale chciałabym jak najdłużej spędzać czas zajmując się sobą, TŻtem, ciążą; bez miliona dobrych rad, ciągłych pytań, pouczania i wcinania się we wszystko. Tym bardziej, że wiem, że powiedzieć powinniśmy i jednym i drugim rodzicom, a w jednym przypadku to będzie jak dać ogłoszenie w gazecie...
U nas było tak.. W pierwszej ciąży wody mi odeszły w 16 tc, trafiłam na patologie tam spędziłam ponad 3 ms, Synek urodził się w 31t7d, miał niedorozwój płuc spowodowany brakiem wód płodowych. Kilka ms później poroniłam. Gdy zaszłam w kolejną ciąże było więcej strachu niż radości, czekałam do 16 tc jak na wyrok. Mieszkamy z rodzicami TŻta i o kolejnej ciąży powiedzieliśmy od razu bo musiałam na siebie uważać. Pamiętam jak byłam zła na teściową, że powiedziała swoim siostrom o mojej ciąży. A wtedy to był może 14 tc Więc wszystko mogło się wydarzyć. W rodzinie wszyscy zaraz się o tym dowiedzieli, ale na szczęście nikt nie udzielał mi rad, bo psychicznie jest to ciężkie.
Możesz poprosić rodziców o to, żeby nikomu o tym póki co nie mówili, też tak mogłam zrobić, ale nie pomyślałam, że tak rozwinie się sytuacja.
fiolusiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-07, 08:01   #39
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiolusiek Pokaż wiadomość
Możesz poprosić rodziców o to, żeby nikomu o tym póki co nie mówili, też tak mogłam zrobić, ale nie pomyślałam, że tak rozwinie się sytuacja.
Tak bym zrobiła, ale wiem, że jedni to uszanują, a drudzy nie... Bardzo mnie to wszystko stresuje, najlepiej by było żeby się wszyscy dowiedzieli dopiero po porodzie, a najlepiej jeszcze później. Wkurza mnie jak ciąża staje się "własnością publiczną", każdy rości sobie prawa do instruowania co robić, a czego nie, opowieści jak to można urodzić w polu i jeszcze porabotać potem, a dobre rady na temat dziecka to już osobna historia...
Stary 2012-09-07, 10:24   #40
karolca
Zakorzenienie

bede wredna ale idac takim tokiem myslenia, ze "moze sie cos stac" w ogole ukrywajcie ciaze i zróbcie porod z zaskoczenia "ojej, ja bylam w ciazy? niemozliwe!"

wybaczcie, ale czesto w 6 m-cu widac brzuch, czasem wczesniej... a czasem od poczatku trzeba na siebie uwazac w zwiazku z czym trzeba informowac "nie moge, jestem w ciazy i musze uwazac".

jesli rodzice sa wurozumiali to powinni uszanowac jesli powie sie im "jestem w ciazy, ale ciaza jest zagroona, prosze nie mowcie nikomu".

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-07, 10:36   #41
Almariel
Zakorzenienie

Ja również nie wyobrażam sobie nie powiedzieć rodzicom. Ale ja mam z rodzicami dobry kontakt i ufam im, dlatego tym bardziej trudno mi zrozumieć ukrywanie ciąży przed tak bliskimi osobami.
Ale to jest Wasza sprawa i zróbcie tak, abyście to Wy dobrze się czuli.
Almariel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-07, 10:52   #42
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
bede wredna ale idac takim tokiem myslenia, ze "moze sie cos stac" w ogole ukrywajcie ciaze i zróbcie porod z zaskoczenia "ojej, ja bylam w ciazy? niemozliwe!"

wybaczcie, ale czesto w 6 m-cu widac brzuch, czasem wczesniej... a czasem od poczatku trzeba na siebie uwazac w zwiazku z czym trzeba informowac "nie moge, jestem w ciazy i musze uwazac".

jesli rodzice sa wurozumiali to powinni uszanowac jesli powie sie im "jestem w ciazy, ale ciaza jest zagroona, prosze nie mowcie nikomu".
no ja jestem na zwolnieniu i muszę na siebie uważać, ale nie mieszkamy razem i o tym nie wiedzą. zawsze byłam mocno przy kości, mam wielki brzuch, póki co nic nie widać, a przez ciągłe wymioty wręcz schudłam, więc myślę, że długo nie będzie widać

z proszeniem żeby nie mówić o czymś już się kilka razy przejechałam niestety...
Stary 2012-09-07, 11:01   #43
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
no ja jestem na zwolnieniu i muszę na siebie uważać, ale nie mieszkamy razem i o tym nie wiedzą. zawsze byłam mocno przy kości, mam wielki brzuch, póki co nic nie widać, a przez ciągłe wymioty wręcz schudłam, więc myślę, że długo nie będzie widać

z proszeniem żeby nie mówić o czymś już się kilka razy przejechałam niestety...
I tu się mylisz
spostrzegawcze oko od razu wyłapie o co chodzi. Ja nic nie mówiłam rodzicom a mama wiedziała zanim zrobiłam test ciążowy. I wcale nie trzeba mieszkać razem

Zrobisz jak uważasz, jakby moja córka oznajmiła mi o ciązy tak późno byłoby mi przykro. Życzę spokojnej ciąży i zdrowego maluszka.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-09-07, 11:06   #44
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
I tu się mylisz
spostrzegawcze oko od razu wyłapie o co chodzi. Ja nic nie mówiłam rodzicom a mama wiedziała zanim zrobiłam test ciążowy. I wcale nie trzeba mieszkać razem

Zrobisz jak uważasz, jakby moja córka oznajmiła mi o ciązy tak późno byłoby mi przykro. Życzę spokojnej ciąży i zdrowego maluszka.
Nie wiem po czym miałaby wyłapać - nic po mnie nie widać, poza zmęczeniem takim jak zwykle, widzimy się krótko, raz na 1-2 m-ce. Zresztą raz już poroniłam, wiem, że nie ma bezpiecznego momentu ciąży, żeby wiedzieć, że już raczej nic się nie stanie, ale nie chciałabym żeby wiedzieli o poronieniu, jeśli by do niego doszło.
Stary 2012-09-07, 12:01   #45
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem po czym miałaby wyłapać - nic po mnie nie widać, poza zmęczeniem takim jak zwykle, widzimy się krótko, raz na 1-2 m-ce. Zresztą raz już poroniłam, wiem, że nie ma bezpiecznego momentu ciąży, żeby wiedzieć, że już raczej nic się nie stanie, ale nie chciałabym żeby wiedzieli o poronieniu, jeśli by do niego doszło.
Ja byłam po prostu "blada". Jeszcze żadne objawy się nie zaczęły (poza bezsennością, którą zwalałam na pełnię księżyca). Ale fakt, sama czułam się blada i "zmęczona na twarzy".

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-09-12, 19:05   #46
muminek88
Zadomowienie

a mysmy mowili dosc wczesnie,bylam wniebowzieta ze beda bliżniaki,potem jeszcze bardziej ze dziewczynki....jak minal 26 tydz odetchenelam z ulgą bo bylam w ciazy jednojajowej i kazdy bal sie ze wystapi podkradanie....urodzilam w 29 tyg i przez niedopatrzenie lekarzy jedna z coreczek umarla po 1,5 godz a druga walczy o zycie drugi tydzien...nigdy nie mozna myslec ze teraz juz wszytsko bedzie ok...do samego dnia porodu ;(
muminek88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 19:20   #47
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muminek88 Pokaż wiadomość
a mysmy mowili dosc wczesnie,bylam wniebowzieta ze beda bliżniaki,potem jeszcze bardziej ze dziewczynki....jak minal 26 tydz odetchenelam z ulgą bo bylam w ciazy jednojajowej i kazdy bal sie ze wystapi podkradanie....urodzilam w 29 tyg i przez niedopatrzenie lekarzy jedna z coreczek umarla po 1,5 godz a druga walczy o zycie drugi tydzien...nigdy nie mozna myslec ze teraz juz wszytsko bedzie ok...do samego dnia porodu ;(
Przykre to, co piszesz. Życzę dużo siły dla córeczki aby mogła uszczęśliwiać was każdego dnia.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-09-13, 07:45   #48
scarlett26
Zakorzenienie

Dzięki dziewczyny za wszystkie rady. Obecnie jestem w 9. t.c. i się wkopałam przez telefon z mamą kiedy pracuję, kiedy mam dyżury itp. Zestresowałam się tym strasznie, stwierdziliśmy z Mężem, że nie ma co tego tak ciągnąć, bo tylko przyprawia o ból głowy. Udawanie, że się chodzi do pracy jak się siedzi w domu stało się nieco skomplikowane. Wczoraj powiedzieliśmy, co ma być to będzie. Naczytałam się opowieści w internecie jak babki mówiły o ciąży, a zaraz potem musiały wszystko odkręcać i mówić o poronieniu i mam pietra (poprzednio poroniłam jak nikt poza TŻtem nie wiedział jeszcze o ciąży). Oby tym razem było dobrze.

Dzięki
Stary 2012-10-08, 11:00   #49
natalor
Raczkowanie

Ja od razu wszystkim powiedziałam o ciąży i w 11 tygodniu poroniłam.W drugiej ciąży też od razu powiedziałam,na szczęście ciąża przebiegała prawidłowo.
natalor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości