doradzicie w sprawie studiów? :) - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-20, 08:55   #31
newmoongirl
Wtajemniczenie

Dot.: doradzicie w sprawie studiów? :)

Cytat:
Napisane przez coolanka Pokaż wiadomość
Na pewno nie rób sobie rocznej przerwy. Tutaj masz artykuł mojego kolegi z poradami co robić gdy się nie dostalo na wymarzony kierunek.

http://www.edu.edu.pl/porady/nie-dos...-kierunek/7083
Jakoś nie jestem przekonana co do tego, że rok spędzony na studiach komplementarnych zaprocentuje w lepszy wynik na maturze... Mój kolega na SKP na polibudzie wrocławskiej nauczył się rozwiązywać całki, ale jakoś matury dzięki temu nie poprawił

Rady fajne, ale niekoniecznie się z nimi zgadzam. Nie trzeba za wszelką cenę iśc na studia zaraz po maturze, rok nikogo nie zbawi Są tacy, co poczekali i dwa i trzy lata. Żyją, studiują, co sobie wymarzyli i mają się dobrze, lepiej niż ci, którzy ciągną jakiekolwiek studia bez przekonania.

Jasne, gdyby ktoś siedział na d.upie przez cały następny rok to byłby to rok zmarnowany. Ale jest tyle możliwości kreatywnego wypełnienia tego czasu, jak szkoła policealna, studium, praca, że chyba nie trzeba rwać na pierwszy lepszy z brzegu kierunek, bo "jakie to straszne nie być studentem"

newmoongirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 11:16   #32
irysik
Przyczajenie

Widzę, że większość z Was radzi zrobić rok przerwy i iść na wymarzone studia. Czyli mamy podobne zdanie.

Po długich rozmowach z rodzicami, koleżanką.. Stwierdziłam, że pójdę na geografie lub tą archiwistykę. Mam dużo wątpliwości co do tego czy w przyszłym roku napiszę z dobrym wynikiem maturę z biologii (rozszerzenie) i najlepiej chemię chociaż na podstawie. Obawiam się, że coś pójdzie nie tak i i tak się nie dostanę. I czy w ogóle poradziłabym sobie w razie czeego na takich studiach. Bo słyszałam, że nie jest łatwo..
Także pójdę na jeden z tych kierunków i tak jak któraś z Was mi poradziła - idę do cosinusa na 2 lata zaocznie na kosmetykę. Sprawdzę przynajmniej czy to jest dla mnie. A później zobaczę. Może jednak studia mi się spodobają, niekoniecznie na dietetyce czy kosmetologii.
irysik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 11:42   #33
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez irysik Pokaż wiadomość
Widzę, że większość z Was radzi zrobić rok przerwy i iść na wymarzone studia. Czyli mamy podobne zdanie.
twoje zdanie jest takie, żeby zrobić rok przerwy, a mimo to go nie robisz - ciekawe podejście.
Cytat:
Napisane przez irysik Pokaż wiadomość
Obawiam się, że coś pójdzie nie tak i i tak się nie dostanę.
studiując kierunek "doczepkę" i ucząc się w szkole policealnej (szkoła to akurat dobry pomysł) - czyli cały tydzień zajęty - nie zdziwie się jak nie będziesz mieć wystarczająco czasu (i chęci) na naukę do matury, czyli stanie się właśnie to, o czym napisałaś.
Stary 2012-08-20, 16:31   #34
irysik
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
twoje zdanie jest takie, żeby zrobić rok przerwy, a mimo to go nie robisz - ciekawe podejście.

studiując kierunek "doczepkę" i ucząc się w szkole policealnej (szkoła to akurat dobry pomysł) - czyli cały tydzień zajęty - nie zdziwie się jak nie będziesz mieć wystarczająco czasu (i chęci) na naukę do matury, czyli stanie się właśnie to, o czym napisałaś.
Tak, bo mam podobne zdanie. Co nie znaczy, że nie mam obaw tak jak już pisałam. Gdybym była pewna tego, że uda mi się nauczyć na tą maturę w przyszłym roku to wcieliłabym ten plan w życie od razu. Ale po pierwsze jeśli bym znalazła jakąś pracę, poszła do tej szkoły policealnej to miałabym mało czasu na naukę. I znając siebie nie chciałoby mi się uczyć + to, że musiałabym obowiązkowo napisać chemie, a ja z chemii orłem nigdy nie byłam. Po prostu boję się, że nie sprostam zadaniu.

Dlatego tak właśnie zdecydowałam. Może spodoba mi się na innych studiach. Jak nie, to będę się martwić później.
Stary 2012-09-04, 19:44   #35
grim_reaper_
Przyczajenie

ja bym radzila Ci iść na to studium tzn, jest fajna dwuletnia szkoła policealna Cosinus, po której otrzymujesz tytuł technika usług kosmetycznych ja się wybieram tam w tym roku, nauka jest za darmo i w weekendy i studiuję dziennie fil.germańską
grim_reaper_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-24, 14:00   #36
maturzystkanika
Raczkowanie

i co, zostajesz przy geografii? jak nauka?
maturzystkanika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-27, 08:10   #37
irysik
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez maturzystkanika Pokaż wiadomość
i co, zostajesz przy geografii? jak nauka?
Więc.. Jestem na archiwistyce, jakoś ją ciągnę ale kompletnie mnie to nie interesuje i męczę się na każdych zajęciach. Mogłam nie słuchać rodziców co do pójścia na studia w zeszłym roku i zrobić tak jak chciałam, czyli napisać mature jeszcze raz. Może wtedy byłabym bardziej zadowolona z wyboru.. Ale wolałam iśc na łatwizne.. No i teraz mam tego skutki
Stary 2013-03-27, 08:43   #38
alex171
Raczkowanie

hej ,
Ja może z inne perspektywy. Mam kilku znajomych, którzy wyjechali za granice po liecum. I co?Oczywiscie radza sobie lepiej, tzn. zarabiaja o wiele wiecej niz w Polsce. A kiedy byli tutaj, ledwo umieli przedstawic sie po angielsku. Sama jak wyjezdzalam, przekonalam sie jak wazny jest jezyk obcy(oczywiscie zalezy w jakiej dziedzinie chcesz sie ksztalcic- nie doczytalam postow od poczatku, sorry). W kazdym badz razie- bez studiow tez mozna, ale raczej nie u nas. Sama troche zaluje,ze nie zostalam na au-pair dluzej. Ale poszlam na studia, ktore daly mi mozliwosc wyjazdu do Francji - tez swietna sprawa. To tak cos o emigracji Pozdrawiam.
2014-licencjat
2015- ... ?

http://le-nouveau-chapitre.blogspot.fr/
alex171 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości