![]() |
#31 |
Konto usunięte
|
Dot.: Cesarka / Znieczulenie
Nie wiem, 7 mam wizytę to spytam jeśli chcesz
![]() natomiast miałąm fajne szwy zakładane, nie na okrętkę, tylko podskórne, wyciąganie to było jedno pociągnięcie pielęgniarki :d i blizna ładnie wygląda, cieniutka, bledziutka kreseczka (którą ostatnio mój gin przeoczył ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
O wow, to super! W stosownym czasie będę się orientować jak będzie ze mną. Lekarka nie jest w stanie przewidzieć jak będzie za kilka miesięcy z jej dyżurami w szpitalu, może to być ktoś obcy, więc tu gorzej z dogadaniem się. Ale może, jak już będę termin znała cesarki to pewnie i nazwisko lekarza i bym poszła na wizytę wcześniej obgadać?? Na razie czarna magia dla mnie i ogrom stresu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
ALe chyba lekarka może znając swoje dyżury dopiero wówczas twoją cc umówić? Dopytam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Deborahjesli ma sie planowana cc to o dokladnym terminie sie wie sporo wczesniej. Ja wiedziala z miasiac. I date ustala sie na okoli 1,5 tygodnie wczesniej niz wypada ci data porodu naturalnego. Mnie lekarz dal prywatna komorke i powiedzial ze jesli by sie cos zaczelo dziac wczesiej a jego nei bedzie w szpitalu to mam zadzwonic i on zalatwi to z lekarzem ktory ma aktualnie dyzur. Na szczescie spokojnie doczekalam sobie do terminu, on robil mi cc. Szwy tak jak pisze kolezanka wyzej delikatne w podbrzuszu, szybko sie zagoily, acha rozpuszczalne wiec nawet nic nie wyciagali. Na sali lezalam z dziewczynami po cc i sn i powiem szczerze ze co sie nasluchalam ich ach och przy kazdym ruchu pupa to mi ich szkoda bylo. Jak bolala mnie rana dostawalam w kroplowce lek przeciwbolowy i spokoj. Zreszta po 24 godzinach zeszlam z lozka, wzielam prysznic. Pierwsze kroki byly ciezkie, ale przeciez to rana swierza wiec niczego innego sie nie spodziewalam. Ale moze dlatego ze ja taki typ czlowieka jestem, wiedzialam ze ma prawo bole to boli
![]() Ach i nie prawda jest ze po cc jest problem z mlekiem, ja go miala od razu jak tylko przywiezli mnie na sale, przystawilam Mala i possała. A dziewczyna obok niezle sie meczyla po naturalnym bo brakowalo jej pokarmu. Wiec to wszsytko to sprawa indywidualna, a moze ja psychicznie nastawialm sie ze odrazu bede karmic i nie dopuszczalam mysli ze moze byc inaczej ![]() Tak czy siak, cokolwiek dziewczyny wybierzecie obyscie rodzily w najbardziej komfortowych dla was warunkach, tego wam życze ![]()
04.09.2010 szczęśliwa Żona ![]() ![]() Profesjonalny poradnik kosmetyczny przed ślubem mojego autorstwa https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p...postcoun t=4130 Edytowane przez Lowczyni Czas edycji: 2012-08-26 o 21:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
O widzisz, ja z kolei w ogóle lajtowo podeszłam: będzie mleko, to fajnie, nie będzie, to będzie butelka. Zero spinania się - w efekcie też nie było dramatu, pokarm był
![]() Ja dla odmiany też leżałam, już na sam koniec, z dziewczyną pierworódką, która ani nie pękła, ani nie nacięta, zaraz do łazienki poszła i w głębokim szoku była :d |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36140582]
Ja dla odmiany też leżałam, już na sam koniec, z dziewczyną pierworódką, która ani nie pękła, ani nie nacięta, zaraz do łazienki poszła i w głębokim szoku była :d[/QUOTE] ze mną leżałaś ? ![]() co do tego dochodzenia do siebie,to kwestia bardzo indywidualna i pewnie zwiazana z tym,jaki przebieg miał poród czy cc ...Mam w bliskim otoczeniu 2 kobiety,z których kazda rodziła sn i przez cc ,i mają dwa odmienne zdania ![]() ![]()
![]() |
#37 |
Konto usunięte
|
Ehhh no chyba nie, bo ty później rodziłaś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Szybko ściągają cewnik po CC? Jak szybko można się ruszyć i kiedy Wam dziecko przyniesiono??
Rany, ile mam pytań w głowie ![]() Czasowo - długo trwa operacja?? (razem z wyjęciem łożyska i szyciem)? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36140804]Ehhh no chyba nie, bo ty później rodziłaś
![]() no,jakiś rok ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
04.09.2010 szczęśliwa Żona ![]() ![]() Profesjonalny poradnik kosmetyczny przed ślubem mojego autorstwa https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p...postcoun t=4130 Edytowane przez Lowczyni Czas edycji: 2012-08-26 o 21:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Konto usunięte
|
Ja miałam zzo (bo brałam w trakcie sn), pionizowali mnie (położna + mąż) po 12h, cewnik zdjęli jakoś chwilę wcześniej, a w ogóle to w sumie nie czułam się niekomfortowo bo leżałam w nocy - po 21 decyzja o cc, a o 21:45 młoda się urodziła, potem jeszcze chwilę (nie wiem ile, bo chyba usnęłam, obudziłam się na sali już) szycie i tyle. Małą mi przywieźli na chwilkę, jakiś kwadrans, no bo noc, ja się telepałam bardzo (zimno przeraźliwie mi było, ot, skutek uboczny znieczulenia + emocje chyba), potem ją wzięli, męża do domu wysłali i już
![]() Pionizowanie - doprowadzili mnie do łazienki, położna pytała czy mnie umyć, ale nie chciałam, więc stałam pod prysznicem a tylko mąż mi podawał gąbkę mydło i szampon - od razu lepiej się poczułam ![]() A, w trakcie leżenia praktykantki i położne zmieniały mi pieluchę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
To nawet nie brzmi tak strasznie...
Z ciekawości : dają profilaktycznie po CC coś przeciwzakrzepowego w lekach? Dużo się mówi o większym ryzyku zakrzepicy po CC. Czy warto mieć jakąś "swoją położną/pielęgniarkę" kogoś opłaconego kto mi pomoże z maluszkiem jak nie będę mogła wstać?Bo zakładam, że nie będzie mógł być non stop Tż, a ja z racji kłopotów ze zdrowiem mogę być mniej mobilna niż wy - i stąd tak się martwię również. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Dziękuje dziewczyny za wyrozumiałość.
Tylko dalej nie mam szczegółów ![]() Orientuje się może ktoś konkretnie jak to załatwić w świętokrzyskim albo małopolskim . Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36140582]O widzisz, ja z kolei w ogóle lajtowo podeszłam: będzie mleko, to fajnie, nie będzie, to będzie butelka. Zero spinania się - w efekcie też nie było dramatu, pokarm był ![]() Ja dla odmiany też leżałam, już na sam koniec, z dziewczyną pierworódką, która ani nie pękła, ani nie nacięta, zaraz do łazienki poszła i w głębokim szoku była :d[/QUOTE] Też bym poszła od razu pod prysznic, ale to noc była ![]() Sama bałam się porodu jak naczytałam się tych dramatycznych opisów pełnych krwi, bólu... a już o uczuciu jak dziecko przechodzi przez kanał rodny podczas parcia. Szok. Jak się córeczka urodziła to byłam "zdziwiona", że to prawie nic nie czuć (rodziłam bez znieczulenia). I choć byłam wykończona przez bolesne i długie skurcze to jednak porodu źle nie wspominam. Chociaż na czas skurczów chętnie wzięłabym znieczulenie nie oglądając się na lekarzy (upracie bym się domagała).
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Ale teraz heparynę dostaje się po każdym chyba zabiegu, ba - przy złamaniach też. Co do pielęgnirki - pogadaj z lekarzem, powiem, jakie masz obawy, spytaj. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Przyczajenie
|
hej! ja wlasnie dziś dzwoniłam do pro-familii w rzeszowie-prywatna klinika. Cesarka na zyczenie 1500zł. ale to sama cesarka, pewnie wyjdzie wiecej. ja szykuje na wszelki wypadek 2500, bo chcę mieć z dzidzią full wypasik
![]() ![]() Edytowane przez ulinka7 Czas edycji: 2012-08-29 o 12:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
a mozesz mi podac stronke lub telefon- bo to co ja znalazlam to na stronie pisze ze 4500 zł
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Przyczajenie
|
Sekretariat medyczny Oddziału Ginekologiczno-Położniczego
17 773 57 62 ja tam zadzwonilam i mi pani chyba pielegniarka normalnie mi powiedziala ze jak sa wskazania do cc to jest bezplatna a jak "na zyczenie" to 1500zl. To jej slowa a dzwonilam wczoraj ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
Naprawdę nie ma nikogo ze świętokrzyskiego kto miał cesarkę na życzenie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zadomowienie
|
Na Prostej daja znieczulenie. Ja akurat miałąm cesarkę, wybłagałam ją
![]() ---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ---------- oczywiscie zzo daja ale dopiero jak masz rozwarcie 5 cm... Ja polecam cesarkę, mimo tego ze zle mnie znieczulenie złapało i czułam ból w trakcie, to i tak polecam pogadac z lekarzem, zeby wykonał taki zabieg.
![]() |
#52 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdyby nie to ze mialam strasznie wysokie lozko (takie stare przedpotopowe haha) i musialam z niego zeskakiwac to nie rana nie bolalaby mnie az tak bardzo (raz tylko poprosilam o cos przeciwbolowego i to na samym poczatku) Pokarm mialam od razu (problem byl tylko z Mloda i odciagalam) Cytat:
![]() Po tygodniu wyjeli mi szwy i juz byla gitarra ![]() ![]() jakbys miala wiecej pytan to wal smialo ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Czy możesz napisać jak zakładają cewnik? czy to jest bolesne? i jak to jest z tym znieczuleniem podpajęczynówkowym czy zewnątrzoponowym? czy to również bardzo boli czy przedtem smarują to miejsce czymś przeciwbólowym? nigdy nie miała operacji, nawet małego zabiegu i bardzo się boje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a odnosnie znieczulenia to chyba nie bede zbyt dobra w opisie bo Ty masz cc planowana ja mialam robione znieczulenie na partych wiec sie nie wypowiem. Wydaje mi sie ze znieczulili zanim sie wkluli. I naprawde nie ma sie czego bac. Bedzie dobrze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Każda z nas ma inne odczucie. Ja zakładanie cewnika wspominam koszmarnie po porodzie pół roku leczyłam się u urologa bo miałam ją tak opuchnieta że zwęziła mi wejscie do pochwy i nie mogłam współżyć. Za to znieczulenie to pestka, i smarują wcześniej jakimś żelem znieczulającym.
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję za odpowiedzi - podnosicie mnie trochę na duchu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Znieczulenie, ani podpajęczynowkowe ani zewnatrzooponowe- zastrzyki nie bolą, miałam oba ![]() Debrah, mi cewnik wyciągnięto na drugą dobę, pod prysznicem przy "uruchomieniu"(tzn operacje miałam około 14, to rano następnego dnia).
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2012-09-11 o 00:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak na prawde o wszystkim bym zapomniala gdyby po pologu nie okazalo sie ze moj maz nie moze we mnie wejsc taka jestem ciasna. Na poczatku blo duzo smiechu, ze dostal dziewice po porodzie ale z czasem do zmiechu nie bylo jak jakakolwiek proba a ja mam lzy w oczach. Przy rozdziewiczaniu mnie tak pieronsko nie bolalo. No i zaczelo sie bieganie po lekarzach. Moj ginekolog na pierwszej wizycie po pologu jak tam sex a ja ze sexu nie bylo i raczej nie bedzie hihih Wiec on zaczal mnie uswiadamiac zebym sie rozluznila i takie tak. A jak mnie zbadal to mu mina zrzedla i wyslam do znajomego urologa. Mowil ze pierwszy raz sie z czyms takim spotkal. Wiec miejmy nadzieje ze już żadną z was takie coś nie spotka co zycze z calego serca ![]()
04.09.2010 szczęśliwa Żona ![]() ![]() Profesjonalny poradnik kosmetyczny przed ślubem mojego autorstwa https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p...postcoun t=4130 Edytowane przez Lowczyni Czas edycji: 2012-09-11 o 11:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#60 | |||
Przyczajenie
|
Cytat:
Znieczulenie POWINNAŚ dostać wszędzie, przy uwzględnieniu przeciwwskazań (z których być może nie zdajesz sobie do końca sprawy) i przy założeniu odpowiedniego rozwarcia (mniej niż ok. 4 cm może spowodować brak postępu porodu, więcej niż ok.6 cm - trochę bez sensu, bo już za bardzo nie skorzystasz, a lekarz może nie zdążyć podać... choć to oczywiście sprawa indywidualna, sprawa zwyczajów w szpitalu itp.). Jeśli te warunki są spełnione, wskazaniem do podania znieczulenia jest m.in. ból, a nikt oprócz Ciebie nie wie jak bardzo cię boli. Możesz w razie czego użyć to jako argumentu w dyskusji ![]() ![]() Co do cesarki na życzenie za pieniądze, uważam, że to jest nieetyczne. Dziwię się, że to jest w ogóle prawnie możliwe, chociaż w Polsce wszystko jest możliwe. Zakładam, że chcesz cesarkę na życzenie, bo boisz się porodu naturalnego. Oczywiście to tylko Twoja decyzja i nie będę Cię oceniać czy straszyć, bo różnie może być i faktycznie czasami lepiej wychodzi się po cc. Mam tylko nadzieję, że naprawdę dobrze to przemyślałaś. Napiszę ci tylko to, co mnie bardzo przekonuje do porodu sn (miałam możliwość to dobrze przemyśleć, bo mój maluszek długo był w położeniu miednicowym i opcja planowego cc była dla mnie realna): nasz organizm jest genialny i sam najlepiej sobie radzi, a jeśli coś może mu zaszkodzić, to ingerencja w jego własne mechanizmy. Jak trzeba, to trzeba, oczywiście, cc to wspaniała metoda, z założeniem, że nie wszystko przebiega prawidłowo (np. dzidziuś jest źle położony). Ale skoro przebiega prawidłowo, to po co narażać się na coś, co jest wbrew kobiecej naturze i wiąże się z określonymi konsekwencjami (miałam nie straszyć, więc nie napiszę jakimi...i sama też bym wolała nie wiedzieć;p)? Cytat:
Sama operacja to krótko, pod warunkiem, że nie ma komplikacji. Jakieś może z 15 minut. Cytat:
![]() Co do znieczuleń dokręgosłupowych (ZO lub ZP), najpierw dezynfekuje się miejsce wkłucia (ale to nie jest środek znieczulający), a potem malutką igiełką (cieńszą niż ta do podania właściwego znieczulenia) lekarz znieczula skórę oraz miejsce przejścia igły. Jeśli nadal boli, gdy wkłuwa się tą właściwą igłę, to być może nie zostało ono wystarczająco dokładnie znieczulone i trzeba to poprawić. Mam nadzieję, że komuś przyda się to, co napisałam ![]() Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamuśki i łączę "w niedoli", bo chyba niezależnie czy cc czy sn, to i tak najlepiej jakby było już po wszystkim ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:12.