Żywienie psa - przepisy - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-03-10, 11:42   #31
Brutal91
BAN stały

Dot.: Żywienie psa - przepisy

Mój znajomy ma labradora z bardzo delikatnym żołądkiem. Natomiast bardzo rzadko przygotowuje mu jedzenie sam. Jest dość zagonionym człowiekiem. Bardzo długo szukał, ale w końcu znalazł karmę <ciach_reklama> w sklepie <ciach_reklama> , w którym też (dzięki jego poleceniu) się zaopatrzam. Także może warto spróbować w ten sposób? Napewno zaoszczędzicie dzięki temu czas, a sam producent jest zaufany

Edytowane przez monika_sonia
Czas edycji: 2015-03-10 o 19:39
Brutal91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-11, 20:54   #32
Quadesha
Zakorzenienie

Dziewczyny może któraś mi pomoże. Juz nie mam pojęcia co robić. Moja sunia po sterylizacji przytyła 5 kg, czyli praktycznie 1/3 swojej prawidłowej wagi. Powinna 10, wazy 15 kg. Ostatnio mam wrażenie, że wręcz więcej. Jestem juz powoli przerażona. Teraz ma 5 lat, a co będzie potem? Wszystko pójdzie na stawy, serce...

Nie jest dokarmiana domowym jedzeniem w sensie z obiadów, chleb itd. Jedynie co je z ludzkich rzeczy to pomidory, ogórki. Od czasu do czasu dostanie ciastko, ale to podobno też light...

Jadła już przeróżne karmy i nic, po prostu nic jej nie pomaga. Byla Acana, Brit, Bosch jeszcze jakaś, które nazwy nie pamiętam. Obecnie je Royala weterynaryjnego SAT 30 i nadal nic nie schodzi z wagi. Dostaje o 30 gram mniej niż powinna, ale to nic nie daje. Czasami jak jest głodna, a zjadla już dzienną porcję to dostaje właśnie pomidora, ogórka. Oczywiście wszystkie wymienione karmy w wersji Light, dla psów z nadwagą, po sterylce.

Dodatkowo dodam, że ostatnio miala rozcieta łapke. Dość poważnie, przerwała trzy ścięgna, więc praktycznie miesiąc bez ruchu.

Może któraś z was odchudzała psa (oczywiście z efektem) i może mi coś doradzić? Może znowu zmienić jej karmę, tylko na jaką?

O kurczę nie w tym wątku dodałam post i co teraz? Nie chce żeby było zdublowane... :/

Edytowane przez Quadesha
Czas edycji: 2015-03-11 o 21:14
Quadesha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-13, 08:30   #33
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez Quadesha Pokaż wiadomość
O kurczę nie w tym wątku dodałam post i co teraz? Nie chce żeby było zdublowane... :/
Zdubluj, zdarza się .

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-18, 11:02   #34
nurazuki
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny może któraś mi pomoże. Juz nie mam pojęcia co robić. Moja sunia po sterylizacji przytyła 5 kg, czyli praktycznie 1/3 swojej prawidłowej wagi. Powinna 10, wazy 15 kg. Ostatnio mam wrażenie, że wręcz więcej. Jestem juz powoli przerażona. Teraz ma 5 lat, a co będzie potem? Wszystko pójdzie na stawy, serce...

Nie jest dokarmiana domowym jedzeniem w sensie z obiadów, chleb itd. Jedynie co je z ludzkich rzeczy to pomidory, ogórki. Od czasu do czasu dostanie ciastko, ale to podobno też light...

Jadła już przeróżne karmy i nic, po prostu nic jej nie pomaga. Byla Acana, Brit, Bosch jeszcze jakaś, które nazwy nie pamiętam. Obecnie je Royala weterynaryjnego SAT 30 i nadal nic nie schodzi z wagi. Dostaje o 30 gram mniej niż powinna, ale to nic nie daje. Czasami jak jest głodna, a zjadla już dzienną porcję to dostaje właśnie pomidora, ogórka. Oczywiście wszystkie wymienione karmy w wersji Light, dla psów z nadwagą, po sterylce.

Dodatkowo dodam, że ostatnio miala rozcieta łapke. Dość poważnie, przerwała trzy ścięgna, więc praktycznie miesiąc bez ruchu.

Może któraś z was odchudzała psa (oczywiście z efektem) i może mi coś doradzić? Może znowu zmienić jej karmę, tylko na jaką?

Wydaje mi sie ze BARF bylby najlepszym rozwiazaniem, pies przyswaja z niego bardzo duzo dlatego malo co sie odklada, moj pies byl bardzo szczesliwy na BARFie, co do RC mam zly stosunek bo niejednokrotnie slyszalam ze pies prowadzony na tej karmie mial olbrzymie niedobory np. magnezu, pozatym skladowo nawet karmy weterynaryjne sa słabe. Jak czytalam sklad jednej z karm weteryneryjnych RC to mi witki opadly, z bialka zwierzecego byla odrobina watrobki, reszta to bialka roslinne wyselekcjonowane oczywiscie, jak zapytalam przedstawiciela co to ma byc to powiedzial ze badania dowodza ze sa najlepiej przyswajalne w odopowiedzi uslyszla ze jakby psy mogly na trawie zyc to by mialy kopyta...

Co do weterynarzy i ich wiedzy na temat zywienia zwierzat (juz gdzies sie wypowiadalam na wizazu ale powtorze) 90% weterynarzy ma tak ograniczona wiedze na ten temat ze az boli, a dawanie karm weterynaryjnych zdrowym psom jest nagminne i dlamnie karygodne.

Obecnie moj pies jest na suchej karmie z Brita jagniecina z ryzem, zastanawiam sie jednak nad powrotem do BARFU bo mamy do zrzucenia 3 kg (pies wazy 30)

Co do mieszkania suchej, mokrej i gotowanej to jezeli wystepuje to stale czyli według jakiegos harmonogramu to mozna tak psa karmic ale jak karmimy sobie gotowanym i nagle stwerdzimy ze damy psu sucha to tylko bajzlujemy mu w żołądku bo Ph kwasow musi sie przestawic na strawienei suchej.
Nie wiem czy ktos wspominal o tym ze pies, nie trawi celulozy, a wiec podawanie mu warzyw i owocow w kawalkach albo gotowanych calkowicie mija sie z celem, jedyna forma z jakiej pies przyswoi sobie witaminy i mikro/makro ementy to blendowane "zielone"

Bóg stworzył kobietę jako drugą bo uczył sie na błędach... w końcu zaczynał od zera

Edytowane przez nurazuki
Czas edycji: 2015-03-18 o 11:06
nurazuki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-18, 11:14   #35
Quadesha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nurazuki Pokaż wiadomość
Wydaje mi sie ze BARF bylby najlepszym rozwiazaniem, pies przyswaja z niego bardzo duzo dlatego malo co sie odklada, moj pies byl bardzo szczesliwy na BARFie, co do RC mam zly stosunek bo niejednokrotnie slyszalam ze pies prowadzony na tej karmie mial olbrzymie niedobory np. magnezu, pozatym skladowo nawet karmy weterynaryjne sa słabe. Jak czytalam sklad jednej z karm weteryneryjnych RC to mi witki opadly, z bialka zwierzecego byla odrobina watrobki, reszta to bialka roslinne wyselekcjonowane oczywiscie, jak zapytalam przedstawiciela co to ma byc to powiedzial ze badania dowodza ze sa najlepiej przyswajalne w odopowiedzi uslyszla ze jakby psy mogly na trawie zyc to by mialy kopyta...

Co do weterynarzy i ich wiedzy na temat zywienia zwierzat (juz gdzies sie wypowiadalam na wizazu ale powtorze) 90% weterynarzy ma tak ograniczona wiedze na ten temat ze az boli, a dawanie karm weterynaryjnych zdrowym psom jest nagminne i dlamnie karygodne.

Obecnie moj pies jest na suchej karmie z Brita jagniecina z ryzem, zastanawiam sie jednak nad powrotem do BARFU bo mamy do zrzucenia 3 kg (pies wazy 30)

Co do mieszkania suchej, mokrej i gotowanej to jezeli wystepuje to stale czyli według jakiegos harmonogramu to mozna tak psa karmic ale jak karmimy sobie gotowanym i nagle stwerdzimy ze damy psu sucha to tylko bajzlujemy mu w żołądku bo Ph kwasow musi sie przestawic na strawienei suchej.
Nie wiem czy ktos wspominal o tym ze pies, nie trawi celulozy, a wiec podawanie mu warzyw i owocow w kawalkach albo gotowanych calkowicie mija sie z celem, jedyna forma z jakiej pies przyswoi sobie witaminy i mikro/makro ementy to blendowane "zielone"

Dzięki, spojrze zaraz na tą karme Z tym pomidorem, ogórkiem raczej chodzi mi żeby oszukać jej głód, niż o witaminy. Zgadzam się z tym, że weterynarze nie wiedzą praktycznie nic o żywieniu. Stoją u nich karmy wet, wszystkim by je wciskali, a na pytanie jak karmić itd. To przecież z tyłu jest rozpiska...
Stary 2015-03-29, 17:48   #36
Marmu
Raczkowanie

Cytat:

Ja bym Ci poleciła skontaktować się ze specjalistą żywienia psów. Sama byłam na podobnym szkoleniu kiedyś we Wrocławiu i dowiedziałam się mnóstwo o żywieniu piesków. Każdy problem może być inny. Warto iść z tym do specjalisty.
Stary 2015-03-29, 17:50   #37
zakonna
Naczelna Nastolatka

Mój pies pięknie schudł właśnie na BARFie. Przed tym przerobiliśmy dziesiątki kram suchych, light i nie light, super premium. Skutki żadne albo połowiczne.
A co do karm suchych, to CZYTAĆ TRZEBA SKŁAD I SZUKAĆ TAKIEJ Z DUŻĄ ILOŚCIĄ MIĘSA. Royal to kupa, a nie karma.
Stary 2015-03-29, 17:50   #38
Marmu
Raczkowanie

Cytat:
Dzięki, spojrze zaraz na tą karme Z tym pomidorem, ogórkiem raczej chodzi mi żeby oszukać jej głód, niż o witaminy. Zgadzam się z tym, że weterynarze nie wiedzą praktycznie nic o żywieniu. Stoją u nich karmy wet, wszystkim by je wciskali, a na pytanie jak karmić itd. To przecież z tyłu jest rozpiska...
Dokładnie tak, dlatego jak się brałam za otwieranie hodowli to poszłam na szkolenie.
Stary 2015-03-29, 18:19   #39
Quadesha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Mój pies pięknie schudł właśnie na BARFie. Przed tym przerobiliśmy dziesiątki kram suchych, light i nie light, super premium. Skutki żadne albo połowiczne.
A co do karm suchych, to CZYTAĆ TRZEBA SKŁAD I SZUKAĆ TAKIEJ Z DUŻĄ ILOŚCIĄ MIĘSA. Royal to kupa, a nie karma.
Mogę kupić tą karmę gdzieś w internecie? Niestety u mnie nigdzie jej nie ma.
Stary 2015-03-29, 18:22   #40
zakonna
Naczelna Nastolatka

Karmy super premium to jest grupa różnych karm. Szukaj na tych stronach
zdrowy piesek
modern pet

Ogólnie możesz wpisać w google "karmy super premium, bezzbożowe"
dobre karmy są też na zooplus, niektóre, trzeba czytać skład.
Stary 2015-03-30, 09:43   #41
gretagas
Przyczajenie

Ja mojemu buldożkowi gotuję mięsko i tylko mięso ponieważ nie przyswaja ani kaszy,ryżu czy też makaronu. Jeżeli chodzi o coś na szybko to kupuję mu także czasem puszki z firmy Animonda i z czystym sumieniem mogę polecić tą karmę.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-03-30, 10:02   #42
zakonna
Naczelna Nastolatka

Po co gotujesz mięso? Jak mięso to . surowe
Stary 2015-03-30, 10:26   #43
nurazuki
Zadomowienie

Bez suplementacji na samym gotowanym miesie pies ma bardzo uboga diete

Bóg stworzył kobietę jako drugą bo uczył sie na błędach... w końcu zaczynał od zera
Stary 2015-03-30, 10:27   #44
zakonna
Naczelna Nastolatka

A to swoją drogą ze przydałyby się i podroby i jajka i suplementy do tego mięsa
Stary 2015-04-03, 14:13   #45
basia_pn
Raczkowanie

Jeśli chodzi o to odchudzanie to chyba przede wszystkim trzeba zwiększyć dawkę ruchu... A wet co mówi na temat tej nadwagi?

Tak jeszcze zmieniając temat, wiem że zaraz dostanę cięgi ale... wiele osób tak jedzie po tym Royalu, a mój trzylatek jest od szczeniaka na tej karmie. Teraz, z racji małego zatrucia, robiliśmy badania krwi i kału - wyniki wzorcowe. Nie suplementuję, w weekend tylko dostanie jakieś mięsko ekstra, czasem rybka czy biały serek, ale bazą jest RC. Więc chyba to nie do końca tak z tymi niedoborami.
basia_pn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-03, 14:17   #46
Quadesha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez basia_pn Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o to odchudzanie to chyba przede wszystkim trzeba zwiększyć dawkę ruchu... A wet co mówi na temat tej nadwagi?

Tak jeszcze zmieniając temat, wiem że zaraz dostanę cięgi ale... wiele osób tak jedzie po tym Royalu, a mój trzylatek jest od szczeniaka na tej karmie. Teraz, z racji małego zatrucia, robiliśmy badania krwi i kału - wyniki wzorcowe. Nie suplementuję, w weekend tylko dostanie jakieś mięsko ekstra, czasem rybka czy biały serek, ale bazą jest RC. Więc chyba to nie do końca tak z tymi niedoborami.

Jedyne co może robić to pływać i długie spacery. Pływanie nie mamy gdzie, ale na spacery zawsze na długie chodzimy :p Zero biegania bo to obciaza stawy...
Stary 2015-04-03, 14:20   #47
zakonna
Naczelna Nastolatka

Jak ktoś chce karmić psa kukurydzą to niech karmi royalem. Ludzie też żyją na frytkach i parówkach za 5 złotych. Co nie znaczy, że żyją dobrze i jedzą dobrze.
Stary 2015-04-03, 20:59   #48
nurazuki
Zadomowienie

I ze maja zle wyniki czesto pies ma natyle niewymagajac organizm ze jakis czas daje rade na slabej karmie, nawet kilka lat ale jak sobie pomysle ze pies bedzie zyl 12 lat zamiast 15 to mi szkoda. Sa ludzie, ktorzy jedza smieci i zyja i maja sie niezle ale czy kiedys sie na nich to nie odbija?

Stary 2015-04-07, 10:19   #49
gretagas
Przyczajenie

Ja mojemu psu gotuję mięsko a do tego jakiś ryż albo kasza i warzywka . Jak dostaje miskę to biega z nią później po całym mieszkaniu bo mu mało

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-04-07, 19:16   #50
nurazuki
Zadomowienie

Czytaj wyzej

Stary 2015-04-22, 21:42   #51
Pinqua
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marmu Pokaż wiadomość
Dokładnie tak, dlatego jak się brałam za otwieranie hodowli to poszłam na szkolenie.

gdzie organizują takie szkolenia? mam nadzieję że prowadzący to nie przedstawiciel handlowy jakiejś firmy produkującej karmę?
Pinqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-23, 20:34   #52
Marmu
Raczkowanie

Nic z tych rzeczy prowadziły je Pani zootechnik i lekarz weterynarii. Szkolenie we Wrocławiu w Vadecorso.
Poza samym karmieniem opowiadały też o chorobach, dokarmianiu psów, dietach. Było ciekawie
Stary 2015-04-26, 19:45   #53
Pinqua
Raczkowanie

Brzmi sensownie, już sobie wyszukałam pozostałych informacji i chyba sama się taki kurs udam - w dodatku Wrocław - moje ulubione miasto
Pinqua jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-04-26, 20:49   #54
Marmu
Raczkowanie

Jak masz taka możliwość to na prawdę warto. Niby można kupić książki i czytać, ale jak masz pytania to nikt Ci na nie nie odpowie
Stary 2015-05-06, 15:13   #55
Nunu123
Przyczajenie

Jest taki fajny portal dla zwierzaków myzoo Można założyć pupilowi profil i umawiać się z innymi właścicielami na spacery czy szukać porad, też miałam problem bo mój mops miał problemy z sierścią jak sie okazało właśnie przez złe odżywianie...
Nunu123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-28, 11:00   #56
deniaska
Przyczajenie

nasz owczarek jest na suchej karmie purina albo eucanuba. ale tez dostaje gotowane rapki kurczaka, porcje rosołowe pokrojone z makaronem i warywami albo wątrobe z makaronem albo ryzem i warzywami. Zawsze szoruję warzywa i razem ze skórą ścieram bo w skórze są wszystkie witaminy. Taka dieta jej najbardziej pasuje
deniaska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-06, 19:14   #57
karcia1994
Przyczajenie

Na pewno nie powinno się przygotowywać posiłków pupilowi samemu! Jest to bardzo trudne, ponieważ trzeba odpowiednio zbilansować składniki. Lepiej dobrać karmę gotową. Karma sucha jest bardziej kaloryczna niż karma mokra, dlatego lepiej podawać jej mniej , aby pupila nie przekarmić. Im karma będzie zawierała więcej mięsa, tym lepiej
karcia1994 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-06, 19:15   #58
zakonna
Naczelna Nastolatka

Cytat:
Napisane przez karcia1994 Pokaż wiadomość
Na pewno nie powinno się przygotowywać posiłków pupilowi samemu! Jest to bardzo trudne, ponieważ trzeba odpowiednio zbilansować składniki. Lepiej dobrać karmę gotową. Karma sucha jest bardziej kaloryczna niż karma mokra, dlatego lepiej podawać jej mniej , aby pupila nie przekarmić. Im karma będzie zawierała więcej mięsa, tym lepiej
bla bla bla, tyle ludzi karmi psy BARFem i psy mają się świetnie.
Stary 2015-12-06, 19:21   #59
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karcia1994 Pokaż wiadomość
Naprawdę ktoś uważa, że lepiej kupować gotową karmę, w której nie wiadomo co jest, a mięso często jest najgorszego sortu niż samemu przygotowywać jedzenie z dobrej jakości produktów?

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-07, 12:36   #60
Jigoku
Zakorzenienie

Nie rozumiem generalizacji "nam brakuje czasu na przygotowanie odpowiednio zdrowego i dobranego do potrzeb psa posiłku". Jeśli ktoś decyduje się na gotowanie psu/BARF, a nie suchą karmę to chyba robi to świadomie - ma czas, ma środki, ma gdzie kupić potrzebne produkty, jak je przygotowac i przechowywać. Jak nie to nie decyduje się na gotowane tylko kupuje gotowe.

Nie porównywałabym Acany i Pedigree - Acana jest karmą premium, w Pedigree na pierwszym miejscu są zboża, a na drugim produkty pochodzenia zwierzęcego. Wystarczy porównać składy, by wiedzieć, że Pedigree to głównie zapychacz.Niestety w tym przypadku cena świadczy o jakości.

Acana Dog Lamb & Okanagan Apple
suche mięso jagnięciny (22%), swieże mięso jagnięciny (15%), zielona soczewica, czerwona soczewica, wątroba jagnięca (5%), całe jabłka Okanagan, tłuszcz jagnięcy (5%), zielony groch, czerwony groch, olej rzepakowy, algi morskie (źródło DHA, EPA), fasola Garbanzo, dynia, marchewki, żwacze jagnięce (1,5%), nerki jagniece (1,5%), watroba jagnieca, morszczyn, korzeń cykorii, korzeń imbiru, liscie mięty pieprzowej, melisa cytrynowa.

Pedigree Complete Adult, z jagnięciną
zboża, mięso i produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (m.in. 4% jagnięcina), oleje i tłuszcze (m.in. 0,2% tran, 0,2% olej słonecznikowy), roślinne produkty uboczne (m.in. 2% suszonej melasy z buraków cukrowych ), minerały (m.in. 0,7% tripolifosforan sodu).

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki

Edytowane przez monika_sonia
Czas edycji: 2015-12-08 o 19:55
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości