|  2012-10-09, 19:49 | #31 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-10 
				 | 

Dot.: Nauki przedmałżeńskie ;)

Cytat: 
 Kompletnie nie rozumiem   | |
|     |   | 
|  2012-10-09, 20:07 | #32 | 
| Wtajemniczenie | 

| 
|     |   | 
|  2012-10-09, 21:59 | #33 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2011-01 Lokalizacja: Trele Morele 
				 | 

Cytat: 
 ps: jakie przysięgi? Z tego co mi wiadomo przysięga się miłość, wierność i uczciwość małżeńską  EOT 
				__________________ *Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. Edytowane przez Visez Czas edycji: 2012-10-09 o 22:00 | |
|     |   | 
|  2012-10-10, 11:20 | #34 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2012-04 
				 | 

Słuchajcie, przez te nauki po prostu trzeba przebrnać, jak przez wiele innych głupot w życiu. Wiara katolicka ma tu niewiele do rzeczy. Czy któraś z kłócących się Pań o to, czy nauki sa mąrde i czy katoliczka powinna w nie wierzyć odpowie mi na pytanie do którego roku kosciół katolicki przyjmował oficjalnie, że to słońce kręci się wokół Ziemi? Hmmm...? Czy to nie było niedozeczne, jak badanie śluzu i metoda kalendarzykowa w czasach gdzie panuje HIV i bieda? Otoż przekonacie się za kilka lat, że głównie w krajach 3 świata kościół przyjmie możliwość używania prezerwatyw. Nie wiem, czy jesteście świadome, że w Afryce Z POWODU HIV GINIE 7000 DZIENNIE OSÓB! I co, mają badać śluz i co roku rodzić dziecko, które nie dożyje 1 urodzin? Katolicyzm i pewna dawka rozumu, to jest dobry sposób na te całe nauki. Edytowane przez knot Czas edycji: 2012-10-10 o 11:22 | 
|     |   | 
|  2012-10-10, 11:23 | #35 | |
				 | 

Cytat: 

__________________ *Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. | |
|     |   | 
|  2012-10-11, 08:59 | #36 | |
				 | 

Cytat: 
 Ps, nadal uważam za słuszne traktowanie nauk przedmałżeńskich z przymróżeniem oka. Edytowane przez knot Czas edycji: 2012-10-11 o 09:07 | |
|     |   | 
|  2012-10-11, 20:31 | #37 | |
				 | 

Cytat: 
 | |
|     |   | 
|  2012-10-11, 23:05 | #38 | 
| Wredna Ruda Beczka Soli Zarejestrowany: 2011-10 Lokalizacja: To miejsce na mapie, gdzie kończy się papier 
				 | 

Osobiście wydaje mi się, że z powodu zawiłości związanych z rezygnacją z kościoła. Łatwo napisać "to przejdź do innego kościoła/na inna wiarę", gdy tak naprawdę to nie takie hop-siup. Poza tym wrodzona ludzka leniwość też co nieco rzutuje na te wybory

__________________ blog Beczki o fitstajlu, górach i dwóch pedałach Racja jest jak d*pa - każdy ma swoją J. Piłsudski | 
|     |   | 
|  2012-10-12, 13:09 | #39 | |
				 | 

Cytat: 
 wybacz, ale nie licze na odpowiedź i chyba nie chce nawet jej znać. | |
|     |   | 
|  2012-10-12, 13:17 | #40 | 
| Zakorzenienie | 

Ależ tu macie rozkminki... Ale to było do przewidzenia, że temat nauk zejdzie na boczny tor, a prym będzie wiodła gadka o wierze...  Ja chodziłam na lekcje religii i dowiedziałam się, że historia Adama i Ewy nie ma być odbierana dosłownie, to swoista metafora. Z mojej strony to koniec tematu, bo do niczego ta dyskusja nie prowadzi. 
				__________________ | 
|     |   | 
|  2012-10-13, 16:04 | #41 | 
| Wtajemniczenie | 

Wiara w Boga a wierzenie w niektóre głupoty które narzuca kościół to naprawde dwie różne sprawy...

| 
|     |   | 
Okazje i pomysĹy na prezent
|  2012-10-13, 16:41 | #42 | ||||
| zawsze mam racje Zarejestrowany: 2010-10 Lokalizacja: Upper East Side 
				 | 

skoro się nie zgadzacie z naukami to może jednak ślub kościelny nie dla was   ---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:33 ---------- Cytat: 
 Ale z antykoncepcją- ja wierząca nie jestem i dla mnie kalendarzyk to gra w ruletkę  Ale biorąc ślub w kościele katolickim powinnaś akceptować jego zasady, ale poszukać innego chrześcijańskiego wyznania odpowiadającego twojemu światopoglądowi  ---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ---------- Cytat: 
  Ale dla kościoła małżeństwa są dlatego, żeby były z nich dzieci  ---------- Dopisano o 16:40 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ---------- Cytat: 
  ---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ---------- Cytat: 

__________________ Janusze reklamy “You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf <3 <3 <3 | ||||
|     |   | 
|  2012-10-13, 17:09 | #43 | |
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2012-01 
				 | 

Cytat: 
  Nie jestem katoliczką, ale ta metoda bardzo mi się podoba (jeśli to słowo jest odpowiednie...). Za coś lepszego uważam tylko FAM  Nie mam w zwyczaju rozmawiać z ludźmi o ich życiu intymnym, ale znam niekatolików, którzy z powodzeniem stosują NPR i mają tyle dzieci, ile zaplanowali. Nie każdy ma ochotę truć się tabletkami, bo nie dam sobie wmówić, że są obojętne dla zdrowia  Również nie każdy ma ochotę żyć ze spiralą i innymi dobrodziejstwami XXI wieku. Niektórzy wolą naturalnie. Tak w ogóle, do całego postu - dziwne rzeczy opowiadasz. | |
|     |   | 
|  2012-10-13, 17:27 | #44 | |
| Zakorzenienie | 

Cytat: 

__________________ | |
|     |   | 
|  2012-10-13, 22:53 | #45 | |
				 | 

Cytat: 
  I wszyscy którzy kościelny biorą to zagorzali katolicy i fani kalendarzyka, którzy na kolanach do częstochowy szli   
				__________________ *Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. | |
|     |   | 
|  2012-10-13, 23:15 | #46 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-11 
				 | 

Kurde, myslalam, ze bedzie fajny watek, a jak zwykle ktos go musi rozwalić morałami w stylu: co z ciebie za katolik, skoro nie stosujesz sie do zasad KK?    | 
|     |   | 
|  2012-10-14, 02:12 | #47 | ||
| zawsze mam racje Zarejestrowany: 2010-10 Lokalizacja: Upper East Side 
				 | 

Cytat: 
 Jakbym miała się bawić w jakieś obserwacje śluzu i mierzenie temperatury, a potem się stresować- jestem w ciąży czy nie (a dużo silnych przeżyć, ostra dieta itd mogą cykl rozregulować) to ja dziękuje. Jak ktoś nie za bardzo chce być w ciąży, ale dopuszcza taką możliwość - ok, ale dla kogoś kto nie chce to żadna metoda. ---------- Dopisano o 02:12 ---------- Poprzedni post napisano o 01:39 ---------- Cytat: 
 Ale katolij=ktoś uznający nauki kościoła (nie mówię o jakiś nawiedzonych przypadkach, ale ogólnie o głównych nurtach) visez: nie chodziło mi o moralność zdecydowanie, po prostu mnie śmieszy takie zachowanie, że kościół jest zły, ale ładny ślub to ja chcę i jajka to też sobie poświęcę. A wracając do głównego wątku- na jednym wątku społecznościowym na którym się udzielam jedna z wizażanek pisała, że nauki skłoniły ich do przemyśleń i pracy nad swoją relacją i naprawdę wiele wniosły  Także jak widać da się coś dobrego i ciekawego wynieść   
				__________________ Janusze reklamy “You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf <3 <3 <3 | ||
|     |   | 
|  2013-08-01, 10:28 | #48 | |
				 | 

Cytat: 
 | |
|     |   | 
|  2013-08-01, 12:13 | #49 | |
				 | 

Cytat: 
  Każdy ma swoje sumienie i niech robi jak chce  Dla mnie te nauki to też była nuda ale obowiązek, słuchania o rzeczach które wiem. Raz były zajęcia z małżeństwem katolickim to inaczej się ich słuchało, ale jak ksiądz który teoretycznie ma całe życie być w celibacie może doradzać przyszłym małżonkom JAK ŻYĆ   
|     |   | 
|  2015-11-17, 20:36 | #50 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2013-08 Lokalizacja: Podlasie 
				 | 

A czym się różni Kurs od nauk przedmałżeńskich może ktoś wyjasnić?

| 
|     |   | 
|  2016-04-04, 22:49 | #51 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2016-04 
				 | 

tylko nazewnictwem    Edytowane przez alamirka Czas edycji: 2016-04-04 o 23:12 Powód: reklama | 
|     |   | 
|  2016-04-05, 11:01 | #52 | |
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2014-09 Lokalizacja: Sroga północ 
				 | 

Cytat: 
 | |
|     |   | 
|  2016-04-05, 13:26 | #53 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2016-03 Lokalizacja: Łódź 
				 | 

Ile trwają nauki przedmałżeńskie? Któraś z Was powyżej pisała, że są to 4 sesje, ale ja słyszałam, że jest to aż 10 spotkań.

| 
|     |   | 
|  2016-04-05, 15:01 | #54 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2013-07 
				 | 

| 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Forum plotkowe | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:17.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif) a będę musiała mimo to o nich słuchać i jeszcze przytakiwać.
 a będę musiała mimo to o nich słuchać i jeszcze przytakiwać.