Pożyczka dla przyjaciółki. Brać czy nie? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-13, 12:09   #31
skazana_na_bluesa
.

Dot.: Pożyczka dla przyjaciółki. Brać czy nie?

nie powiem nic nowego i odkrywczego - nie bierz tej pozyczki.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-13, 12:12   #32
Ineczka33
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mikis42 Pokaż wiadomość
Syn ma 21 lat niby po raz kolejny zaczął studia ale tak naprawdę to nie zna dnia i godziny kiedy przyjdzie do domu i powie że nie ma juz ochoty sie uczyć. O pracy mozna zapomnieć. Postanowiłam nie pożyczać. Wszystkim bardzo dziękuję!!!
Jak się koleś nie obudzi z ręką w nocniku, to nigdy nie będzie znał konsekwencji beztroskiego ''zarządzania'' pieniędzmi. Dziwię się, że matka próbuje ''ochronić'' dorosłego syna.
Tym bardziej, że ma problem z podjęciem decyzji o pójściu do pracy.
Nie pożyczyłabym.
Stary 2012-10-13, 12:23   #33
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Cytat:
Bardzo wszystkim dziękuję za rady.
Myślę tak jak wy. Ale moje wątpliwości wynikają z faktu, że moja przyjaciółka nie przyjmuje niczego do wiadomości i jeśli powiem jej co myślę, obrazi się na mnie,
jak już ktoś pisał dobry zwyczaj nie pożyczaj. Pożyczki często powodują konflikty, a po co dokładać sobie problemów. Jeśli 'przyjaciółka' postawiła Cię w sytuacji, że albo jej pożyczysz, albo się obrażę, to zastanów się czy tak naprawdę jest przyjaciółką?

Nie będę dublować powodów dla, których nie warto pożyczać, już zostało to napisane

Cytat:
Syn ma 21 lat niby po raz kolejny zaczął studia ale tak naprawdę to nie zna dnia i godziny kiedy przyjdzie do domu i powie że nie ma juz ochoty sie uczyć. O pracy mozna zapomnieć. Postanowiłam nie pożyczać. Wszystkim bardzo dziękuję!!!
Jak widać jej syn ma milion pomysłów. Może w końcu przyjaciółka przejrzy na oczy. Wszystko jest dobre, ale do czasu. Mnie rodzice też bardzo dużo pomagają, ale prosić o pieniądze to byłoby mi wstyd. Bardzo dobrze zrobiłaś.

"MOTOR" masz pod maską np. samochodu
"MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości.
malwi89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-13, 12:35   #34
JanePanzram
Zakorzenienie

Chłopak lat 21, a już 10 tysięcy długu.
Co z nim w przyszłości będzie? On swoją matkę zajedzie jak dzikiego osła, a zrobi to z całkowitą pewnością, bo matka mu pokazuje, że on to może zrobić - bo ona go w razie W poratuje.

Macie inne poglądy na ten sam temat - ona uważa, że z racji bycia matką trzeba syna ratować ze wszystkich głupstw, które popełni.
Robi mu tym ogromną krzywdę, bo on się uczy kompletnego braku odpowiedzialności.

Ciekawe, ile czasu musi minąć, aby ona zdała sobie z tego sprawę...

Pożyczając jej - przyłożyłabyś rękę do tego, żeby jeszcze większy krzyż sobie na kark wzięła. Taka jest prawda. Ona tego nie widzi - nie masz na to wpływu.
Tu nie o pieniądze chodzi, tu chodzi o to, że ta kobieta ma zamiar się wieszać na drzewie, a ty masz jej jeszcze pętlę na szyję zakładać. Bo taka pomoc tym się skończy: on w przyszłości potrzeby będzie miał coraz większe, nie będzie temu końca. Ta pożyczka byłaby rozwiązaniem czasowym. Z długu w kwocie 10 tysięcy zrobi się lawinowo - dwadzieścia, trzydzieści. On nie wykazuje woli, by temu położyć kres: zamiast tego przychodzi do niej i mówi "daj".
Jego skrupuły i poczucie wstydu będzie drastycznie malało, na początku może taki wstyd odczuwał - ale z biegiem czasu on będzie od matki coraz bardziej wymagał pomocy; będzie uważał, że to jej obowiązek; zwróć na to baczną uwagę: przemiana z przychodzenia ze skruchą do przychodzenia z wymaganiem następuje stosunkowo szybko i robi się zachowaniem stałym, wpisuje się w charakter! Ona swoim dobrym sercem rozpuszcza go jak pański bicz - to jest właśnie ten przypadek, gdzie pomoc kogoś zwyczajnie psuje, gdzie czyjś charakter coraz bardziej karleje.
Ona mu pomaga - i się przy tym dosłownie wiesza na drzewie, bo w konsekwencji to ona będzie ponosić odpowiedzialność za jego uczynki. Za dobre serce przyjdzie jej płacić bardzo surową karę.
Znam kobietę, która na takie coś przyzwoliła; którą czyjeś ogromne długi dosłownie powaliły - a będzie je spłacać całymi jeszcze latami. Ona ma lat 50 a wygląda na 80 - jest to widok nie do wiary, jak bardzo zmartwienia mogą kogoś postarzyć.

Ciekawa jestem, w jakiej kwocie ona wcześniej musiała pożyczkę brać? 3 tysiące? A teraz już jest 10. Tylko czekać, jak ta kwota będzie rosła!

Podjęłaś dobrą decyzję: pożyczanie jej tylko odwlecze w czasie moment, kiedy ona przejrzy na oczy, jaki bat na siebie kręci. Ten chłopak wbije jej nóż w serce. Ona nie wie jeszcze, jak boleśnie on ją ukąsi, jak jej serce złamie - gdy zobaczy, na jaką "wdzięczność" z jego strony sobie zapracuje matczyną dobrocią.

Edytowane przez JanePanzram
Czas edycji: 2012-10-13 o 13:21
JanePanzram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-13, 14:45   #35
wloczykijcom
Przyczajenie

JanePanzram- ten "synek" na pewno ma o wiele więcej długu. Nim matka poprosiła o pomoc przyjaciółkę na pewno wykorzystała wszelkie osobiste opcje zadłużenia się. Kto wie, czy kwota tego długu nie jest wielokrotnością 10 tys.
wloczykijcom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-13, 15:24   #36
martynka89
Zakorzenienie

Nie brac pod zadnym pozorem. Nikomu, nie wazne czy przyjaciolka czy kolezanka czy sasiadka.

A to co robi twoja przyjaciolka, to szczyt glupoty. Podobna sytuacje mam w rodzinie. Dziecko robi dlugi a rodzice splacaja i tak juz od przeszlo 10 lat. Facte juz zalozyl rodzine, ma dzieci i nadal kase od rodzicow ciagnie bo tak go nauczyli, ze zawsze pomagali i splacali dlugi.
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-13, 15:36   #37
mala19881
Zadomowienie

GG do mala19881

nie pozyczaj. Bedzie miec focha ale moze przynajmniej synek wezmie sie do roboty jak mama tym razem mu nie pomoze.
mala19881 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-13, 16:50   #38
201706190936
Konto usunięte

W życiu !

Ani nawet się nie zastanawiaj nad taką opcją. Ja pożyczyłam bo pseudoprzyjaciółka rozmiękczyła mnie że choruje, że długi, to tamto. I już drugi rok próbuję od niej wydrzeć co moje. Na dniach będzie sąd.
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-13, 16:57   #39
sloniatko007
Wtajemniczenie

GG do sloniatko007

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
W życiu nie pożyczaj!
Pieniądze są kością niezgody w każdej relacji. A trzy lata to długo- nie wiadomo, co się z waszą 'przyjaźnią' może stać
Zgadzam się w 100%
Zresztą ja nie wiem co z tej kobiety za czlowiek,mnie byłoby zwyczajnie wstyd prosić o pożyczke przyjaciółke i to jeszcze po to by spłacać długi nieroba
W zadnym wypadku nie pożyczaj!

Nowy,jesienny wątek
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=667473
sloniatko007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-13, 21:54   #40
201610310857
Konto usunięte

Moja mama miała taką sytuacje, wzięła kredyt, bo syn koleżanki nie wiemco....
wzięła 5tys, a musiała spłacić 15, bo przyszedł komornik, bo okazało się, że koleżanka nie płaciła.

NIGDY W ZYCIU NIE WZIĘŁABYM KREDYTU DLA OSOBY TRZECIEJ, NAWET DLA WŁASNEJ SIOSTRY NIE.
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-13, 23:11   #41
wika82
Zakorzenienie

Oczywiście, że nie brać, co to za pytanie w ogóle. Czytając posta, aż czuć Twoją niechęć do tego pomysłu.
Trochę asertywności..
Stary 2012-10-14, 11:24   #42
monika_sonia
KOTerator

Wzięłam duży kredyt dla TŻa, nikt inny mu nie mógł pomóc, jego rodzice jedyne co mogli to poręczyć ten mój kredyt.

Trochę się obawialiśmy, bo często się słyszy, że ludzie się kłócą czy rozstają przez pieniądze. Kredyt TŻ już spłacił, ale nie obeszło się bez małych zgrzytów tj. w międzyczasie (zgodnie z umową zresztą) wzrosło oprocentowanie i było "trochę" więcej do spłaty niż początkowo zakładaliśmy, ja się głupio czułam i TŻ też, nie wiem czemu, bo oczywiste było, że on to musi spłacić.

W dodatku zaraz po tym, jak wzięłam ten kredyt dla niego, to okazało się, że ja muszę mieć pieniądze na już a nowego kredytu nie mogłam wziąć, w pierwszej chwili robiłam mu wyrzuty, że to przez niego...

A obecnie ja spłacam kredyt, który TŻ wziął na siebie dla mnie a jego rodzice poręczyli. TŻ nie ma obaw, spłacę ten kredyt, ale np. źle się czułam, kiedy jego rodzice poprosili o weksel, jakby mi nie ufali...

Suma sumarum, mimo, że obyło się bez większych problemów, to już nigdy się nie zdecyduję na branie kredytu dla kogoś ani nie poproszę nikogo o wzięcie kredytu dla mnie, dobry zwyczaj nie pożyczaj i tak samo teraz uważa mój TŻ.

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-14, 14:07   #43
mikis42
Przyczajenie

Bardzo wam dziękuję za pomoc w podjęciu decyzji. Juz ostatecznie jej powiedziałam, że nie wezmę tej pozyczki.
W odpowiedzi na niektóre posty, to kolejny juz dług, były nawet wieksze.
mikis42 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-14, 14:29   #44
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Bardzo wam dziękuję za pomoc w podjęciu decyzji. Juz ostatecznie jej powiedziałam, że nie wezmę tej pozyczki.
W odpowiedzi na niektóre posty, to kolejny juz dług, były nawet wieksze.
Dobrze robisz. Co innego pozyczyc, jak sie pieniadze ma, a co innego wziac dla kogos pozyczke i jeszcze ja potem splacac, chociaz Ci pieniadze potrzebne nie byly.

Zreszta potrafilabym zrozumiec pozyczke w stylu 1000zł (sama pozyczylam ostatnio mojemu TZ 6 stow-tylko, ze wiem na co, a nie na jakies szemrane interesy) , ale nie 10x więcej.

Edytowane przez agniesikk
Czas edycji: 2012-10-14 o 14:30
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości