![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: Nie lubię ryb! Jak je jeść?
Może moja propozycja na rybę Ci zasmakuje, sos chrzanowy ma bardzo wyrazisty smak, także w tym daniu nie czuć aż tak rybą
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;37125490]Nie można tego czuć. Nie da się tego stwierdzić bez szczegółowych badań. Ryby nie są niezastąpione. Nie ma w nich nic, czego nie byłoby w innych produktach.[/QUOTE]
zapewne chodzi o tłuszcze trans i kwasy omega 3, 6. Można łykać suplementy, jednak jak mówią farmaceuci, to tylko suplementy i nie mogą zastąpić urozmaiconej diety. Ja polecam tak jak poprzedniczka wyżej mirunę, filety bez ości, usmażone i odpowiednio przyprawione smakują jak delikatny kurczak. Sorki za porównanie ![]() Ja osobiście nie przepadam za łososiem, choć ryby lubię, więc nie sądzę, że będzie przekonujący dla kogoś, kto nie lubi ryb. Nie lubię natomiast ryb wędzonych i tuńczyka, na sam zapach mnie odrzuca, wyjątkiem jest chyba tylko makrela. Bardzo dobra też jest jazica, ale może być gorzej z dostępnością. Moja sąsiadka, która nienawidzi ryb, a smaży je dla domowników (mąż jest zapalonym wędkarzem), smaży na oleju, na którym wcześniej smażone były filety z kurczaka. Wiem, że nie powinno się używać tego samego oleju kilka razy, ale ona twierdzi, że w ten sposób ryba pozbywa się swojego "rybiego" smaku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziś wielki dzień, robię próbę z pstrągiem ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Ja ostatnio zrobiłam sobie na obiad łososia w sosie porowo-winnym (http://www.biedronka.pl/str/4/i/1172.php) i polecam do spróbowania. Sos wyszedł wyrazisty, więc spokojnie zabije smak ryby o ile dasz go na talerzu więcej niż jest na zdjęciu
![]() Kiedy nie znosiłam ryb, jadłam pangę, bo "nie smakuje aż tak rybą". I faktycznie dało się to wtedy jeść, więc może coś w tym jest ![]() Edytowane przez Kurenai Czas edycji: 2012-10-20 o 10:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Co oni Ci tutaj proponują... wiem o co chodzi, bo karpia nie tykam, pstrąga tyż, do łososia się przekonuję, ale odkryłam:
-czerwona tilapia : ma białe mięso, nie śmierdzi rybą, możesz grillować, smażyć i nie ma prawie ości byłam na warsztatach kulinarnych, gdzie tę rybkę mi prezentowali, oczarowana zostałam, na razie dostępna w sklepach jest tylko mrożona niezdrowa, ale spróbuj ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
ja osobiscie nie wiem co to jest "charakterystyczny rybny posmak" czy tez "smak ryby", dla mnie kazda ryba smakuje inaczej, standardem jest dodawanie soku z cytryny, ale to wlasnie dla podkreslenia smaku. Nie przepadam za sledziami oraz ryba plaszczka a i jeziorny leszcz tez mi nie podszedl.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Zjadłam pstrąga, upiekłam w piekarniku z marynatą, czosnkiem, pomarańczą, cytryną i przyprawami, zrobiłam sos śmietanowo-koperkowy, warzywa i frytki.
Żyję ![]()
![]() |
![]() |
#38 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Czy smakowało nie będę pytać ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ryby prawie nie było czuć, sos sporo zagłuszył ![]() Powiem Ci, że smaczne to było, bo w sumie jakbym nie rybę jadła ![]() Trochę mi ciężko psychicznie poszło, żeby się nie nastawiać "to ryba" ![]() Wiele wniosłeś do wątku ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dla mnie łosoś przechodzi jedynie w formie wędzonej ![]() a właśnie, autorko wątku a może ryby wędzone Ci posmakują? niekoniecznie popularna makrela i łosoś ale np tuńczyk? Pstrąg?
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
ok, rozumiem autorkę bo też kombinowałam co zrobić aby moje dziecko pokochało rybę
najpiew zaczęliśmy od paluszków- ale uwaga,czytać składy bo na rynku jest wiele porządnych bez ulepszaczy druga sprawa to rodzaj ryby morszczuk, mintaj, łosoś śmierdzi jak diabli przy smażeniu polecam sole- jest delikatna w smaku i przy smażeniu nie czuć jej mocno no i tym oto sposobem mój dzieciak je ryby ![]() a przepisy? jak Ci się nie chce stać i wąchać przy pateni to może w papilotach? zawijana w papierze do pieczenia z masełkiem i pokrojonymi w słupi warzywami- marchewka, seler, cebula,co tam jeszcze lubsz albo w folii z ziołami? ---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:03 ---------- Cytat:
![]() ![]() ryba czy świeża, czy mrożona, wędzona,z puszki, z marynaty, z octu -każda jest zdrowa |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Był o rybach odcinek Wiem co jem - polecam! I akurat mrożenie jest najlepszym sposobem długiego przechowywania żywności, bo mrożony produkt zachowuje wszystkie swoje wartości. ![]() ---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:07 ---------- Dziewczyny a Sushi? Co Wy na to? Ja próbowałam pierwszy raz niedawno i mi posmakowało. Surowej ryby boję się jeść, ale z wędzoną super jest, jest jej tam stosunkowo niewiele, więc nie czuć, ale zawsze chociaż trochę się jej pochłonie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
podsumowaniem dobrym bedzie ze wazne jest dobre przygotowanie ryby, to na pewno pomoze w polubieniu.
Aczkolwiek to indywidualne - moj TZ lubi ryby, ale np. nie lubi kurczaka, wiec w druga strone tez sie zdarza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
pisałam o tilapii. mrożona tilapia pochodzi z okolic azji-japonia chiny i jest faszerowana antybiotykami i mączką rybną i po prostu jest nie zdrowa, z resztą to samo tyczy się hodowli pangi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tilapia i panga - feeeeeeeee, sam syf, tak jak piszesz. Gdzieś przeczytałam, że je się hoduje na wodach płodowych czy tam łożyskach kobiet ![]() Trzeba się od tego trzymać z daleka.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie, jedna wielka masakra
![]() Ale za kilka miesięcy będzie świeża tilapia z polskiej hodowli w Bońskach, największej akwakultury w Europie, niestety tylko makro |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Raz jeden w życiu miałam sytuację, że byłam zachwycona rybą. Nad morzem w knajpce. Dostałam świeżo ugrillowaną/upieczoną (?) rybkę prosto z pieca, nawet kawałek mogłam wybrać. Byłąa pyszna! Jak nie ryba! Ale niestety nie pamiętam jaka to była ryba ![]() Makrela mi śmierdzi, no ale jak mam zrobi pastę do chleba z jajkiem itp to czasami skubnę. Paluszki rybne jadam, ale kupujemy takie nieprzemielone gdzie widać mięcho ![]() Tuńczyka z puszki w sosie własnym czasami daję do sałatek. Ale też mi przestał całkowicie smakować, więc więcej po niego nie sięgnę. Bardzo zaintrygował mnie pomysł z marynowaniem ryby. To może być jakieś wyjście! Uwielbiam kombinować z marynatami, więc na pewno coś wykombinuję i potem upiekę w piekarniku np na warzywach.
![]() |
![]() |
#50 |
Zadomowienie
|
Sama uwielbiam ryby, ale rozumiem że ktoś może nie być do nich tak pozytywnie nastawiony. Ja radzę próbować różnych gatunków i wymyślać kombinacje smakowe, które smak tranu(ryby morskie) lub mułu(ryby słodkowodne) odpowiednio zagłuszą. Dobrze jest więc na przykład używać w sosach pora, dużej ilości pietruszki lub koperku, stosować sosy na bazie śmietany, która łagodzi smak. Ponadto polecam zrobić z delikatnego mięsa białej ryby samej paluszki rybne w panierce jak do nuggets'ów z płatkami kukurydzianymi i dodatkiem takiej przyprawy: http://www.poloniamag.com/1681-large...-cytrynowa.jpg Ogólnie cytryna też trochę ukrywa tranowy smak ryb morskich.
A żeby nie czuć podczas smażenia zapachu ryby to paluszki można upiec w piekarniku. Życzę powodzenia ![]()
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
a probowalas rybe z kaparami? Ja tak ostatnio jadlam rybe plaszczke.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
Omega-3 są nie tylko w rybach i suplementach. Są też np. w oleju rzepakowym (2 łyżki dziennie pokrywają zapotrzebowanie w omega-3) czy orzechach włoskich (w mniejszej ilości).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
Eksperymentowałam dzisiaj z nową potrawą i wyszło coś pysznego, ale nie czuć w tym ryby
![]() RYBA ZAPIEKANA W POMIDORACH 500g filetów ryby (miałam Pangę, wiem, że niezdrowa. Inną zdrową o intesywniejszym smaku oprócz solenia skropić sokiem z cytryny) 1 średnia cebula 1 puszka pomidorów krojonych 6 średnich pieczarek 1 średnia marchew cukinia (kilka przezroczystych plasterków) 1 płaska łyżeczka Sambal Oelek (myślę, że większość past chili się nada np. Harissa lub sos tabasco). opcjonalnie zioła, u mnie bazylia i oregano (można modyfikować, np. bez pieczarek, bez cukini itd. Za to obowiązkowo pomidory i pasta Chili, zabiją smak ryby). Rybę posolić, popieprzyć i odstawić. Cebulę, marchew obrać i zetrzeć na tarce. Pieczarki pokroić w półplasterki podsmażyć na patelni, dodać cebulę, marchew oraz pomidory z puszki, wymieszać, dobrze doprawić solą i pieprzem, bazylią i oregano, odparować większość wody. Na dno naczynia do zapiekania wyłożyć odrobinę sosu bez cukini, wyłożyć rybę i na wierzch wylać resztę sosu. Wyrównać powierzchnię. Można wierzch skropić oliwą. Ustawić piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem (lub 200 bez). Piec pod przykryciem ok. 15 minut, odkryć i piec jeszcze około 10-15 minut, żeby woda odparowała i sos zgęstniał. Nie wiem z czym to podawać, u mnie z ziemniakami i groszkiem z puszki, było pyszne ![]()
Któregoś dnia rzucę to wszystko... Edytowane przez babeczka83 Czas edycji: 2012-11-15 o 15:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:11.