Becikowe na psa - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-26, 22:13   #31
dawidowskasia
Zakorzenienie

Dot.: Becikowe na psa

Cytat:
Napisane przez TheKey Pokaż wiadomość
Nie wiem czy jest się z czego cieszyć. Jeśli to ludzie pokroju osób które wypowiadały się niedawno w pewnym wątku na Wizażu, pisząc, że w jeśli miałyby kogoś uratować z płonącego budynku, uratowałyby psa, a dziecko sąsiadów zostawiłyby w płomieniach, to nie zazdroszczę środowiska

Nie wiem kto by kogo ratował, nie pytam się. Ja na pewno ratowałąbym prędzej swoją matkę niż czyjeś dziecko bo jest mi bliższa, tak samo jak najpierw uratowałabym swoje niż cudze. Życie.
każdy ratuje to, co dla niego bliskie.

Gdybym zginęła w płomieniach ja czy ktoś mi bliski towarzyszyłoby mi cierpienie a nie myśl czy ktoś uratował psa czy sąsiada, bo dla mnie to bez różnicy

Cytat:
Ale płaczące niemowlę nie zostaje w mieszkaniu SAMO przez 8 godzin dziennie Zawsze ktoś z nim jest i przynajmniej stara się jakoś zapanować nad sytuacją. A taki właściciel psa sobie go zostawi i zadowolony.
Poza tym dziecko nie da rady płakać kilka godzin bez przerwy, a pies ujadać jak najbardziej
I kolejny aspekt: dziecko z tego wyrośnie, więc jego hałasy są tymczasowe i łatwiej jest je przeboleć. A pies swoich zachowań nie zmieni.
jak ma kolkę to może i całą noc płakać i nikt nad tym nie zapanuje.
I nikogo nie rusza,ze tylko pół roku się nie wyśpi.
Na szczęście są ludzie, którzy potrafią zaakceptować i szczekanie psa, i płacz dziecka
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-26, 22:22   #32
pinaplesss
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez fankapsychiatrii Pokaż wiadomość
Przeciez jest napisane, że nie dostaja pieniędzy na wyrost tylko jako zwrot za zakupiony sprzęt dla psa czy opłaty dla weterynarza - na podstawie faktur.
To już logiczne, moja teściowa przygarnęła bezdomnego psa i 2 koty, co rusz jeździ do weterynarza, to na zastrzyk, to po leki, bo koty się poszarpały, zabieg dla suczki, bo za dużo psów było chętnych, pewnie wydała na todużo więcej niż 600zł. Psy ze schronisk często mają pchły, robaki, więc opieka weterynarza będzie potrzebna... co ciągnie wydatki.
Ja jednak nie jestem za "becikowym", bo i tak znajdzie się sposób na wyłudzenie kasy.
Nie stać Cię, nie adoptujesz. To musi być przemyślana decyzja.
pinaplesss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-26, 22:24   #33
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie. Jakieś kompletne odwrócenie priorytetów
Ja jestem za tym, żeby każdy wydawał swoje pieniądze na co chce. Jak ktoś chce pomagać dzieciom niech pomaga, ja pomagam zwierzętom i nikomu nic do tego. Priorytety każdy ma własne.

A żeby OT nie było to moim zdaniem pomysł jest beznadziejny, bo, jak tu już ktoś napisał, ludzie będą brali psa dla kasy, a potem pies wróci do schroniska (i to jest ta bardziej optymistyczna opcja).
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-26, 22:34   #34
whip
psy-chopatka

Cytat:
Napisane przez pinaplesss Pokaż wiadomość
to ile trzeba mieć pieniędzy żeby móc sobie pozwolić na wzięcie psa ze schroniska?
Stary 2012-10-26, 22:34   #35
martynka89
Zakorzenienie

Pomoc? OK ale nie w formie pieniedzy.
Raczej bony na karme by sie przydaly, zeby sie nie okazalo ze piesek wpadl w niepowolane rece. Po drugie dlaczego tylko na psy? A co z kociakami?

Mnie troche irytuje, ze panstwo nie wspomaga wlascicieli przygarnietych zwierzat chociazby bonami na karme. Moja matka przygarnela kilka kociakow z ulicy, zabiedzonych w tragicznym stanie. Od jednego sie zaczelo, pozniej drugiego znalazla itd. Ostatnio przyniesli do niej kotka obdrapanego, oblepionego smola, ze strupami- prawdopodobnie ktos probowal go zabic. Dzieciaki znalazly, ale rodzice nie pozwolili im zatrzymac kociaka w takim stanie wiec zaniesli do mojej matki. Zal jej sie go zrobilo wiec przygarnela, wykapala, nakarmila. Nie odda do schroniska, bo wie jaki tak kociak by mial los. Dzis jest juz zdrowy i jest kolejnym do wyzywienia.
Matka sie nie skarzy, ale wiem, ze bonami na karme by nie pogardzila.
Uwazam, ze taka pomoc jest potrzebna ludziom, ktorzy przygarniaja zwierzaki.
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-26, 22:36   #36
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
To już logiczne, moja teściowa przygarnęła bezdomnego psa i 2 koty, co rusz jeździ do weterynarza, to na zastrzyk, to po leki, bo koty się poszarpały, zabieg dla suczki, bo za dużo psów było chętnych, pewnie wydała na todużo więcej niż 600zł. Psy ze schronisk często mają pchły, robaki, więc opieka weterynarza będzie potrzebna... co ciągnie wydatki.
Ja jednak nie jestem za "becikowym", bo i tak znajdzie się sposób na wyłudzenie kasy.
Dokładnie. Tak jak z wszelkimi becikowymi. Nie stać Cie na dziecko - nie rodzisz. I tak nikogo 1000 zł nie wzbogaci a ludzie są różni
Cytat:
Napisane przez Finlora;37276975[B
][/B]Ja jestem za tym, żeby każdy wydawał swoje pieniądze na co chce. Jak ktoś chce pomagać dzieciom niech pomaga, ja pomagam zwierzętom i nikomu nic do tego. Priorytety każdy ma własne.

A żeby OT nie było to moim zdaniem pomysł jest beznadziejny, bo, jak tu już ktoś napisał, ludzie będą brali psa dla kasy, a potem pies wróci do schroniska (i to jest ta bardziej optymistyczna opcja).

Gdyby miały być kontrole to spoko, w przeciwnym wypadku uważam,ze to zły pomysł

---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ----------

Cytat:
Napisane przez martynka89 Pokaż wiadomość
Pomoc? OK ale nie w formie pieniedzy.
Raczej bony na karme by sie przydaly, zeby sie nie okazalo ze piesek wpadl w niepowolane rece. Po drugie dlaczego tylko na psy? A co z kociakami?

Mnie troche irytuje, ze panstwo nie wspomaga wlascicieli przygarnietych zwierzat chociazby bonami na karme. Moja matka przygarnela kilka kociakow z ulicy, zabiedzonych w tragicznym stanie. Od jednego sie zaczelo, pozniej drugiego znalazla itd. Ostatnio przyniesli do niej kotka obdrapanego, oblepionego smola, ze strupami- prawdopodobnie ktos probowal go zabic. Dzieciaki znalazly, ale rodzice nie pozwolili im zatrzymac kociaka w takim stanie wiec zaniesli do mojej matki. Zal jej sie go zrobilo wiec przygarnela, wykapala, nakarmila. Nie odda do schroniska, bo wie jaki tak kociak by mial los. Dzis jest juz zdrowy i jest kolejnym do wyzywienia.
Matka sie nie skarzy, ale wiem, ze bonami na karme by nie pogardzila.
Uwazam, ze taka pomoc jest potrzebna ludziom, ktorzy przygarniaja zwierzaki.
bony to dobry pomysł takim ludziom sie należy. Gorzej z tymi co się rzucą do ADOPCJI z powodów finansowych.
Powinni brac pod uwagę lata "wolontariatu"

Edytowane przez dawidowskasia
Czas edycji: 2012-10-26 o 23:54
Stary 2012-10-26, 23:10   #37
karolynka90
Zakorzenienie

Uważam, że to może doprowadzić do adopcji zwierząt, a potem porzucaniu ich jak już kasa zostanie przelana na konto. Jestem na nie.

Co do świętego oburzenia o słowo "adopcja" i "wyprawka"... Też mi problemy.
Od zawsze mówiłam "adoptować psa".

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-10-26, 23:53   #38
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolynka90 Pokaż wiadomość
Uważam, że to może doprowadzić do adopcji zwierząt, a potem porzucaniu ich jak już kasa zostanie przelana na konto. Jestem na nie.

Dlatego jeśli adopcja to również kontrole
Zresztą tak się dzieje i to bez dodatkowej kasy na start
Stary 2012-10-27, 06:41   #39
pinaplesss
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez whip Pokaż wiadomość
to ile trzeba mieć pieniędzy żeby móc sobie pozwolić na wzięcie psa ze schroniska?
Rozumiem, że to pytanie retoryczne, Tobie ile potrzeba pieniędzy na utrzymanie do końca życia? możesz sobie policzyć i odpowiedzieć na mądre pytanie.
pinaplesss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-27, 07:33   #40
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez irmith Pokaż wiadomość
Ale przepraszam jaka wyprawka, jaka adopcja i jakie becikowe??? Odkąd pamiętam tych zwrotów używano w odniesieniu do ludzi. Widzę że psa się stawia na równi z człowiekiem i bardzo mnie to martwi. 600zł??? no chyba ich pogięło, właściciele chomików czy innych kotów powinni się poczuć dyskryminowani.
mnie natomiast martwi takie podejscie ze pies nie jest na równi z ludzmi..
przykre

600zł to w gruncie mało kasy

Cytat:
.

niestety

bony na karmę hm, czy każdy sklep interentowy będzie to honorował?

na kasę jestem na nie, chyba ze trzeba będzie rozliczyć sie z niej pozniej.

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-27, 07:40   #41
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość
na kasę jestem na nie, chyba ze trzeba będzie rozliczyć sie z niej pozniej.
Nawet w takim wypadku może się okazać, że będzie to wyglądało mniej więcej tak, że ktoś weźmie psa, rzeczywiście przeznaczy te 600 zł na weterynarza, jedzenie itd, a potem jak pieniądze się już skończą i właściciel stwierdzi, że go nie stać, pies wyląduje na ulicy.
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-27, 09:18   #42
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Nawet w takim wypadku może się okazać, że będzie to wyglądało mniej więcej tak, że ktoś weźmie psa, rzeczywiście przeznaczy te 600 zł na weterynarza, jedzenie itd, a potem jak pieniądze się już skończą i właściciel stwierdzi, że go nie stać, pies wyląduje na ulicy.
niestety tak

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-27, 09:30   #43
Ineczka33
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Millygirl Pokaż wiadomość
- Wolontariusze ze Stowarzyszenia Miłośników Zwierząt sprawdzają te osoby wcześniej – wyjaśnia wójt.
Cytat:
No nie... nie wierze że tyle osób jest przeciw, mimo że według zapewnień-będzie nad tym kontrola.
Kiedy oddawano dzieci rodzinie zastępczej z Pucka też miała być kontrola i... była podobno. Nikt nie wykrył patologii, dopóki nie zatłukli dzieci....

Nie wierzę, że urzędnicy będą sprawdzać, jak się ma pies, jesli nie potrafią dopilnować, co dzieje się z małymi dziećmi i zapobiegać patologii... Niestety, w tym kraju dla kasy niektórzy ludzie są zdolni do najgorszego... A ci, którzy mają zapobiegać takim praktykom są zbyt nieudolni.
Stary 2012-10-27, 11:01   #44
pendraiw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dawidowskasia Pokaż wiadomość
Nie wiem kto by kogo ratował, nie pytam się. Ja na pewno ratowałąbym prędzej swoją matkę niż czyjeś dziecko bo jest mi bliższa, tak samo jak najpierw uratowałabym swoje niż cudze. Życie.
każdy ratuje to, co dla niego bliskie.

Gdybym zginęła w płomieniach ja czy ktoś mi bliski towarzyszyłoby mi cierpienie a nie myśl czy ktoś uratował psa czy sąsiada, bo dla mnie to bez różnicy

jak ma kolkę to może i całą noc płakać i nikt nad tym nie zapanuje.
I nikogo nie rusza,ze tylko pół roku się nie wyśpi.
Na szczęście są ludzie, którzy potrafią zaakceptować i szczekanie psa, i płacz dziecka
Ja ratowałabym swojego kochanego wiernego Reksia
Najwyżej po dziecko bym sie wróciła, tylko że potem pewnie byłabym karana za nieudzielenie pomocy człowiekowi.
Stary 2012-10-27, 11:43   #45
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dawidowskasia Pokaż wiadomość
Twoich priorytetów.
Na szczęscie w moim środowisku ludzie kochają zwierzęta
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-10-27, 12:17   #46
awia
Zakorzenienie

Cytat:
Bo ludzie pokroju The Key uważaja się za WŁAŚCICIELI a nie opiekunów zwierzat.
Adopcja jest przeciez duzo bardziej przerazajaca, bo wiaże sie w swoim znaczeniu z opieką, a bycie wlascicielem z posiadaniem. Posiada się rzecz, wiec mozna sie jej tez pozbyc.
Jak wg powyzszych wlasnie psa czy kota, bo człowiek jest najwazniejszy
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach

Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-27, 12:20   #47
Ashaai
Zakorzenienie

Cytat:
No nie... nie wierze że tyle osób jest przeciw, mimo że według zapewnień-będzie nad tym kontrola.
I Ty w to wierzysz? Nie są w stanie upilnować rodzin, które adoptują dzieci a co dopiero mówić o psach...
Owszem, może jakieś tam odsetek psiaków dzięki temu znalazłoby ciepły dom ale chyba nie jest to warte tego aby pozostałe dziesiątki skończyły swój żywot zatłuczone łopatą lub uwiązane w lesie...

Cytat:
No następna
hm
Jak czytam wypowiedzi ludzi twojego pokroju to faktycznie ciężko nie stawiać psów wyżej...
Cytat:
Ale sobie dopowiadasz. Ludzie komentują sprawę, bo jest co komentować, a Ty już sobie wymyśliłaś że nic nie robią i że im źle. I co jeszcze wymyślisz?
Jak im tak dobrze to po co komentują sprawy ich nie dotyczące? Widać, że ciemnota i tyle. Skoro uważają, że ktoś im spod nosa zabierze by dać psu no to szkoda w ogóle wchodzić w dyskusję z takimi ludźmi.

Cytat:
jeśli miałyby kogoś uratować z płonącego budynku, uratowałyby psa, a dziecko sąsiadów zostawiłyby w płomieniach, to nie zazdroszczę środowiska

I kolejny aspekt: dziecko z tego wyrośnie, więc jego hałasy są tymczasowe i łatwiej jest je przeboleć. A pies swoich zachowań nie zmieni.
Ja tobie tym bardziej nie zazdroszczę środowiska

Ta? i co z tego? Jak następna sąsiadka wtedy urodzi i znów będzie darcie się? Zresztą chyba nie wiele wiesz o dzieciach skoro sądzisz, że dzieciak dużo płakać nie może. Zresztą co mnie obchodzi czy w nocy budzi mnie płaczący dzieciak czy pies? Tak czy siak sprowadza się to do jednego-spać nie mogę.
Ale tak wygląda mieszkanie w bloku. Jak komuś nie pasują normalne odgłosy tętniącego życia może zamieszkać sam na jakimś zadupiu.

Cytat:
DOKŁADNIE !

Cytat:
Sporo. Generalnie posiadanie psa wiążę się dużymi kosztami. Dla przykładu podam mojego psa: w ciągu ostatniego miesiąca ( nawet nie całego) wydałam ok 1,5 tyś zł na weterynarza. W dodatku na tym nie koniec i pewnie wydam jeszcze nie mało.
Cytat:
przykre
no właśnie...

Cytat:
Napisane przez pendraiw Pokaż wiadomość
Ja ratowałabym swojego kochanego wiernego Reksia
Ja też ratowałabym swojego. Przykro mi- ale w takiej sytuacji nawet nie ma czasu na przemyślenia. NATURALNYM odruchem jest ratowanie bliskich NAM. Jakby mi się teraz zaczął palić blok to łapię psa i ratuję siebie i jego a nie biegnę pomagać sąsiadom z dzieciakami
Stary 2012-10-27, 12:24   #48
milka8686
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MirellamKoko Pokaż wiadomość
W mieście jeszcze jako tako, ale na wsi ...
Sama mieszkalam na wsi przez pewien czas i teraz jak tak sobie pomyślę (biorąc pod uwagę tylko i wyłącznie wioskę w której mieszkałam bo reszty nie znam i nie będę się wypowiadać) to każdy człowiek wziąłby takiego psa za 600 zl...

Poważnie. Chyba wszyscy by się zdecydowali na przygarnięcie takiego psa.
Zgadzam się niestety...To lepiej niech tę kasę gmina przeznaczy na budy w schroniskach, karmę, może jakies dyżury w lecznicach za free itd.

Ludzie są okrutni, będą brali zwierzaki,a potem wyrzucali jak zabawki

---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ----------

Cytat:
Napisane przez Ashaai Pokaż wiadomość
I Ty w to wierzysz? Nie są w stanie upilnować rodzin, które adoptują dzieci a co dopiero mówić o psach...
Owszem, może jakieś tam odsetek psiaków dzięki temu znalazłoby ciepły dom ale chyba nie jest to warte tego aby pozostałe dziesiątki skończyły swój żywot zatłuczone łopatą lub uwiązane w lesie...

Jak ktoś adoptuje psa z potrzeby serca, to te 600 zł nie ma znaczenia, dlatego nie wierzę, że coś dobrego z tego wyjdzie
milka8686 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-27, 12:30   #49
chwast
Zakorzenienie

Kolejny poroniony pomysł...
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-27, 12:30   #50
Ashaai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez milka8686 Pokaż wiadomość
Jak ktoś adoptuje psa z potrzeby serca, to te 600 zł nie ma znaczenia, dlatego nie wierzę, że coś dobrego z tego wyjdzie
Zgadzam się, o tym samym wspominałam wcześniej. Nikogo normalnego kasa przekonywać nie powinna.
Stary 2012-10-27, 12:34   #51
pendraiw
Zakorzenienie

Są pomysły by podnieść do 800 zł.
Stary 2012-10-27, 12:34   #52
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem czy jest się z czego cieszyć. Jeśli to ludzie pokroju osób które wypowiadały się niedawno w pewnym wątku na Wizażu, pisząc, że w jeśli miałyby kogoś uratować z płonącego budynku, uratowałyby psa, a dziecko sąsiadów zostawiłyby w płomieniach, to nie zazdroszczę środowiska

Ale nadal przeżywasz tamten wątek

Cytat:
Ale płaczące niemowlę nie zostaje w mieszkaniu SAMO przez 8 godzin dziennie Zawsze ktoś z nim jest i przynajmniej stara się jakoś zapanować nad sytuacją. A taki właściciel psa sobie go zostawi i zadowolony.
Poza tym dziecko nie da rady płakać kilka godzin bez przerwy, a pies ujadać jak najbardziej
Mieszkam w bloku od 22 lat.
Dzieci jest tu multum, siedzą całe dnie pod blokiem i drą się w niebogłosy. Szału dostaję, bo nawet tv nie słyszę.
Dzięki bogu idzie zima, to matki je pozamykają w domach.
I co, teraz będziemy się spierać czyj wrzask jest gorszy? Psa czy dziecka?
Pozostaje się wyprowadzić do lasu.
Stary 2012-10-27, 12:35   #53
pendraiw
Zakorzenienie

Cytat:
Ale nadal przeżywasz tamten wątek[/COLOR]

Mieszkam w bloku od 22 lat.
Dzieci jest tu multum, siedzą całe dnie pod blokiem i drą się w niebogłosy. Szału dostaję, bo nawet tv nie słyszę.
Dzięki bogu idzie zima, to matki je pozamykają w domach.
I co, teraz będziemy się spierać czyj wrzask jest gorszy? Psa czy dziecka?
Pozostaje się wyprowadzić do lasu.
Jaki? jaki ?
Stary 2012-10-27, 12:49   #54
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Jaki? jaki ?
Jak znajdę to Ci podeślę
Stary 2012-10-27, 13:34   #55
Wenress
Zakorzenienie

Lepiej gdyby dali jakieś bony na weterynarza - mój pies po przywiezieniu ze schroniska był chory, tzn kaszlał i ogólnie był w złym stanie, ponoć to bardzo częste... na pewno nikt nie upilnuje czy ludzie nie wezmą pieniędzy a psa przywiążą do budy i tyle się nim będą interesować.

Ćwiczę!

Edytowane przez Wenress
Czas edycji: 2012-10-27 o 14:36
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-27, 14:30   #56
201605091007
Konto usunięte

Cytat:
przykre
mnie martwi, ze moj chomik syryjski nie jest na równi z ludzmi...

OMATKO co to za teksty...
201605091007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-27, 14:30   #57
pinac0lada
Przyczajenie

Niektórzy ludzie pewnie będą brali psa ze względu na pieniądze, później pies tak czy siak pewnie trafi na ulice. Jestem na NIE!
Jeśli ktoś będzie naprawdę chciał pomóc psu i uszczęśliwić siebie to z całą pewnością weźmie go za darmo.

Edit. Z bonami na weterynarza lepiej właśnie wymyślone by było

Edytowane przez pinac0lada
Czas edycji: 2012-10-27 o 14:31
pinac0lada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-27, 14:47   #58
awia
Zakorzenienie

http://www.polityka.pl/spoleczenstwo...-zwierzat.read

Taki artykuł własnie przeczytałam.
Połowa powie, że ci ludzie są psychicznie chorzy, czy innymi epitetami rzucą.

Ja sie tam wzruszyłam. Moge tam być nienromalna.
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach

Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-27, 15:02   #59
newmoongirl
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez irmith Pokaż wiadomość
Ale przepraszam jaka wyprawka, jaka adopcja i jakie becikowe??? Odkąd pamiętam tych zwrotów używano w odniesieniu do ludzi. Widzę że psa się stawia na równi z człowiekiem i bardzo mnie to martwi. 600zł??? no chyba ich pogięło, właściciele chomików czy innych kotów powinni się poczuć dyskryminowani.
Ale przepraszam, co jest złego w terminie "adopcja psa ze schroniska"?
Zdajesz sobie sprawę z tego, jak zabrzmiał Twój post, zwłaszcza stwierdzenie, że martwi Cię, że stawia się psa na równi z człowiekiem?
Otóż, pies jest, jak człowiek żywym stworzeniem i też ma uczucia, wbrew temu, co niektórzy mogą głosić. Dlatego nie podoba mi się ten pomysł, bo dla niektórych to będzie po prostu sposób na łatwy i szybki zarobek. Takie działanie przyniesie więcej krzywdy niż pożytku.
Są ludzie, którzy dla korzyści materialnych przygarniają sieroty, więc nie uwierzę, że nie znajdą się cwaniacy, którzy dla kasy przygarną biedne zwierzę, po czym zainteresowanie losem czworonoga ulotni się wraz z gotówką...

Cytat:
W moim srodowisku pracy- też padły te słowa, tzn coś podobnego typu " no tak, to na ubogie dzieci kasy nie ma, a na pieski i kotki znajduje się pieniądze,chory rząd" i takie tam.
Przyznam, że trochę nieprzemyślane słowa padły ze strony niektórych Twoich znajomych. Bo to nie jest tak, że pieniądze na pieski się znajdują, a na nie dzieci już nie. Tak jak napisano w artykule, koszt utrzymania jednego zwierzęcia opiewa na jakąś konkretną sumę. I w sumie to becikowe opłaca się gminie, bo to sposób na oszczędność. Mniej ich to będzie kosztowało, jak komuś zapłacą zasiłek i będą w schronisku mieli jeden pyszczek mniej to wykarmienia. To nie jest tak, że nagle wyrosło drzewko z pieniędzmi, a kogoś szatan opętał, bo przeznacza to na zwierzaki , a nie na biedne, niedożywione dzieci.

Cytat:
Napisane przez fankapsychiatrii Pokaż wiadomość
Przeciez jest napisane, że nie dostaja pieniędzy na wyrost tylko jako zwrot za zakupiony sprzęt dla psa czy opłaty dla weterynarza - na podstawie faktur.
Jednak mimo, że tak napisali, jestem nastawiona pesymistycznie. Żyjemy w takich czasach, że można sobie wszystko załatwić, a już zwłaszcza jakąś tam fakturę...
Cytat:
Napisane przez Ineczka33 Pokaż wiadomość
Kiedy oddawano dzieci rodzinie zastępczej z Pucka też miała być kontrola i... była podobno. Nikt nie wykrył patologii, dopóki nie zatłukli dzieci....

Nie wierzę, że urzędnicy będą sprawdzać, jak się ma pies, jesli nie potrafią dopilnować, co dzieje się z małymi dziećmi i zapobiegać patologii... Niestety, w tym kraju dla kasy niektórzy ludzie są zdolni do najgorszego... A ci, którzy mają zapobiegać takim praktykom są zbyt nieudolni.
Dokładnie. Potrafią spartolić robotę, jak powierzają komuś los dziecka, a co dopiero, jeśli chodzi o psy.
Zresztą, jeśli ktoś znajdzie zakatowane dziecko, to odpowiednie władze w końcu się tą sprawą zajmą. Fakt, że życia to nie zwróci i pewnie nie będą się spieszyć, ale jednak.
A jak znajdą powieszonego psa, to kto się tym przejmie. Pewnie nikt, bo po co. To w końcu tylko pies- niższa kategoria.

Edytowane przez newmoongirl
Czas edycji: 2012-10-27 o 15:27
newmoongirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-27, 15:17   #60
pierniczek_
Rozeznanie

Czy wy w ogóle przeczytałyście ten artykuł? Przecież te pieniądze mają być wydawane na podstawie faktur za weterynarza i inne wydatki na psa, a nie na zasadzie - bierz psa i masz tu 600 zł.
pierniczek_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości