![]() |
#31 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Polacy - straszni śmieciarze?
Cytat:
![]() Kontener, to inna sprawa - płaciliśmy 200 zł za wynajęcie na kilka dni. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Pewnie, że strach, ja dostałam op.... za grzeczne zwrócenie uwagi, to co dopiero, jakby ktoś zauwazył, że zdjęcia robię.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Wtajemniczenie
|
Mieszkam przy lesie, i to co ludzie tutaj wyrzucają woła o pomstę do nieba. Telewizory, meble okna, mnóstwo pieluch... Kiedyś chciałam zrobić zdjęcie samochodu, bo zobaczyłam, że facet śmieci wyrzuca w lesie (przyjechał najnowszym modelem Audi
![]() Pamiętam, że kiedyś ktoś wyrzucił w lesie, przy rzece wielką kupę śmieci, policja doszła do tego kto to, po jakiś fakturach, które znalazły się w tych śmieciach, kobieta dostała mandat 50 zł ![]()
![]() |
#34 | |
Konto usunięte
|
Na to wpływ ma wiele czynników
![]() ![]() ![]() W Polsce nie wspiera się też segregacji śmieci... Za worki często trzeba płacić, a wielokrotnie słyszałam o sytuacjach, kiedy odpady z pojemników do segregacji był wrzucane razem ze wszystkim innym ![]() ![]() I niestety taka reakcja wcale mnie nie dziwi, wielu Polaków właśnie tak się zachowuje ![]() ---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ---------- Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez 5f42baaf55c99c9383de422acc0cb88e1da365bd_65628aba0b01a Czas edycji: 2012-10-28 o 19:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Niektórym ludziom wydaje się, że podniesienie czegoś, co przypadkiem upadło, albo przejście tych kilku kroków dalej do kosza na śmieci jest poniżej ich godności, tak, jakby było to wyłącznie zajęcie śmieciarza, czyli kogoś niższej kategorii
![]() Byłam świadkiem sytuacji dosłownie to ilustrującej, gdy kobieta pod 60., wymalowana jak nie wiem co, rzuciła jakieś opakowanie na ulicę; uwagę zwróciła jej (chyba) córka... Pani odparła gniewnie coś w stylu "phi, miasto ma od tego ludzi, niech sprzątają! też coś." Z innej beczki, nie wiem, jak można być tak porąbanym, by celowo rozpi*przać na placu zabaw czy schodach butelki po piwie. Szkło potem dość długo leży, i trochę kiepsko jeśli ktoś się na to przewróci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Wtajemniczenie
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;37305378]Ja tam nikogo oczywiście nie usprawiedliwiam, u nas ludzie śmiecą, jasne, ale... byłam w paru innych państwach (Europy Południowej) i jest zdecydowanie gorzej. Więc robienie z tego naszej przywary narodowej to lekka przesada.[/QUOTE]
zgadzam sie. Mnie sie Polska wrecz czysta wydaje jak tak sobie porownuje ![]()
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
zatruwanie środowiska to już chyba nasza tradycja narodowa.
począwszy od rzucania drobnych papierków gdzie popadnie, przechodząc do porzucania opon/starych mebli/paczek pampersów itp. na obrzeżach miast, wypuszczania szamb ''bokiem'', skończywszy na paleniu w piecach śmieciami i innym syfem, w związku z czym mieszkańcy Krakowa są systematycznie zatruwani, jakość powietrza jest najgorsza z całej Polski, a normy dla pyłów zawartych w powietrzu przekroczone setki razy.
![]() |
#40 |
Przyczajenie
|
Ja się zastanawiam nad śmieceniem na ulice. No jedzie taki cham i cap coś wyrzuci przez okno, a później inni jeżdżą slalomem żeby ominąć śmiecia. Pewnie sam narzeka na "czystość" dróg polskich. Chociaż nie zdziwiła bym się gdyby miał to w d**e. Przeraża mnie bezmyślność takich ludzi
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Wtajemniczenie
|
Ostatnio czyjeś odpadki omal nie wylądowały na mojej głowie
![]() Wrocławski rynek, ul. Świdnicka, ok. 15, piękna słoneczna pogoda, ludzie spacerują i cieszą ostatnimi chwilami ciepła. Idę sobie, a tu nagle sru, ktoś wyrzuca przez okno śmieci. No, po prostu w pale się nie mieści... ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
.
|
Cytat:
rozpatrywanie kwestii fajkami nie zawsze zdaje egzamin. moja babcia placi za jednorazowy wywoz smieci 35zl. w miesiacu jest wiecej niz 1 pojemnik. przy jej emeryturze - 800zl to juz sporo. [i tutaj prozaiczne wypadki - oplata za wode, prad, smieci, leki...a na zycie pozostaje niewiele] szczerze nienawidze ludzi, ktorzy wywalaja te resztki. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#44 |
Rozeznanie
|
U nas na osiedlu był problem ze śmieciami, tzn konkretnie z tym że ludzie przyjeżdżający np do przedszkola/szkoły przywozili worki ze śmieciami i wrzucali je do kontenerów spółdzielni mieszkaniowej. A jak wiadomo to mieszkańcy osiedla opłacają wywóz tych śmieci. Zawsze koło kontenerów był bałagan, worki porozrzucane dookoła, często w tych śmieciach grzebały psy. W końcu rozwiązano to w ten sposób, że są kontenery na plastik/szkło itd i one są ogólnodostępne. Każda klatka z bloku ma swój kontener podpisany i zamykany na klucz. Mieszkańcy są rozliczani w zależności od ilości kontenerów. Dostaliśmy wskazówki jak segregować śmieci by było jak najtaniej (wywóz tych ogólnodostępnych kontenerów na butelki szkło makulaturę jest bezpłatny) i by jak najmniej kontenerów szło i nie trzeba było dokładać kasy na ich mycie. Na początku nie bardzo mi się podobało branie kluczyka za każdym razem żeby wyrzucić śmieci ale teraz widzę same pozytywy. Ludzie sami pilnują żeby butelki były wyrzucane do odpowiednich kontenerów, nie ma śmieci walających się dookoła śmietnika bo nic się z nich nie wysypuje, nic nie śmierdzi bo kontenery są pozamykane. Była sytuacja że ktoś wrzucił ok 10 butelek po napojach do tego kontenera zamykanego - od razu osoba została namierzona i upomniana ( 1 kontener przysługuje na 20 osób i ludzie się znają, wiadomo było kto to wyrzucił - sytuacja się więcej nie powtórzyła)
![]() |
![]() |
#45 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Masz cholerną rację że strasznie śmiecimy, zadziwia mnie to że ludziom to zupełnie nie przeszkadza. Ale jest jeszcze jedna rzecz która mnie bulwersuje, mianowicie to że dzieci z podstawówek wykorzystuje się wręcz w celu posprzątania tego syfu. Wielkie sprzątanie świata rękami dziecka, by uczyło się że nie wolno śmiecić, że ma być czysto itd itd. A ileż razy widziałam jak dzieciaki łażą po jakiś dołach i wynoszą przeróżne syfy, butelki a żadne z nich nie miało nawet jednej rękawiczki!! A wszystko pod okiem dorosłego - mniemam że wychowawcy. Zwróciłam uwagę że to przecież niebezpieczne, niech się dzieciak zatnie szkłem i kurczę zakażenie gotowe, a wychowawca: damy sobie radę, przecież mamy apteczkę ![]() W miejscu gdzie wcześniej mieszkałam był taki syf że głowa mała, po lasach walało się dosłownie pełne umeblowanie domu, stare szafki, garnki, buty, czajniki... Koszmar. Zamiast pofatygować się do kontenera na śmieci, to lepiej wy**bać w najbliższy dół. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja znajoma jest nauczycielką, ona też tego nie lubi, bo to niebezpieczne, także ze względu na to, że często sprząta się koło szos. Dzieci mają wprawdzie powiedziane, żeby nie podnosić rzeczy typu strzykawki, ale wiadomo, jak to jest. Kompletnie bezsensowna akcja. To powinni robić bezrobotni z robót interwencyjnych, a nie dzieci! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Naczelna Wizażanka:)
|
Zgadzam się. Śmieciarze i to straszni. Mieszkam na strzeżonym osiedlu, gdzie wydawałoby się, że mieszkają ludzie "ą", "ę", a ci właśnie ludzie, na przykład mieszkający 2 piętra nade mną, wyrzucają sobie opakowania po różnych produktach spożywczych i nie tylko, przez balkon, wprost na trawnik
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Łaziliśmy po okolicznym lesie od 9 do 14. Dziecko z podstawówki przez tyle godzin łażenia i schylania się może zgłodnieć, nie? Ale nie, zawsze przed taką uroczą wyprawą na śmieciobranie, wygłaszano wykład, że nie zabieramy jedzenia czy picia, bo nie będzie jak omyć rąk, a przecież szkoła nie może pozwolić na to, żebyśmy jedli brudnymi nie? ![]() I tak sobie wędrowaliśmy przez parę godzin spragnieni i zmęczeni i zbieraliśmy takie skarby jak zużyte kondomy, podpaski i pampersy. Potem nawet nie dostaliśmy za to jakiejś lepszej oceny z zachowania, więc z rozgoryczeniem dalej śmieciliśmy ![]() To naprawdę nie jest robota dla dzieci z podstawówki, zresztą one akurat śmiecą najmniej, bo zakładam, że prezerwatywy i butelki po Żołądkowej Gorzkiej nie należą do nich...
![]() |
![]() |
#49 |
Konto usunięte
|
Mnie też to strasznie boli. Ten syf.Gdzie się nie popatrzy
Jak żyję nie wyrzuciłam nigdy żadnego papierka , ot tak sobie ,chyba by mnie wyrzuty sumienia zjadły. Córkę też uczę ze smieci tylko do kosza Ja zwracam uwage .Czasami.A juz szlak mnie jasny bierze jak ludzie śmiecą w miejscach gdzie dosłownie stoi kosz na koszu.Noż k** dwóch kroków nie zrobi. Ost.zróciłam uwagę babie ze rzuciła peta. (pety -osobny temat!)cała 'akcja' miała miejsce na placu zabaw Pół metra dalej maluchy a ona bach petem przed siebie .Oczywiscie się wydarła na mnie ,a jak.Taka prymitywna jakaś. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
ja nigdy nie rzuciłabym śmiecia na ulicę ,sprzątam nawet po swoich psach.
ale często widzę takie zaśmiecanie u siebie,już nawet kosze na śmieci są zdewastowane połamane itd. kosze na psie odchody są takie fajne ustawione w środku były łopatki i worki no nic tylko pozbierać po psiaku a gdzie tam będzie ktoś sprzątał ?ukradli worki łopatki i kosze stoją puste albo ktoś kto nie ma śmietnika przywozi sobie swoje domowe śmieci .i tak jak ktoś już wspomniał sprawa pampersów u mnie nagminnie walają się po całym podwórku i co zrobić?
kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1235941 ciuchy https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1126161 książki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1144051 wish https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1261853 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Wtajemniczenie
|
Mnie też wkurzają walające się śmieci. Pominę fakt wyrzucania śmieci do lasu, bo za takie coś powinny być takie kary, że ludziom by się odechciało. Wkurza mnie też to, że u mnie na osiedlu ludzie nie zamawiają kontenerów na gruz przy okazji robienia remontu. Pal licho, jak się takie rzeczy zmieszczą do zwykłego kontentenera, gorzej jak kładą te stosy gruzów, mebli itp obok. Wtedy przez tydzień lub dwa śmieci te leżą i czekają aż przyjedzie specjalna śmieciarka i je posprząta. Oczywiście do tego czasu wszystko jest porozwalane na pół podwórka
![]() ![]() Dodatkowo wkurza mnie rozrzucanie po podwórku resztek jedzenia ![]() Zgadzam się też z faktem, że za mało u nas jest koszy na śmieci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mandaty dostawali, bo sie sami przyznali, kasy nie brakuje, ale oni wola bryki nowe, co rusz grillek, ale komina nie wymienia, to potem smrodza wszystkim czym pala ![]() albo koszenie trawy na swojej działęczce i pakowanie ja do worów plastikowych i do lasu heja, ok, ale wysyp to z wora chociaz, a nie jak tępole jakies , trawa by sie szybko rozłozyła, ale worek ![]()
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#56 |
Konto usunięte
|
Strasznie mnie wkurzają śmiecący. Nie zdają sobie sprawy, że muszą więcej płacić, bo wydatki na sprzątanie są większe? U mnie jest to samo, kawałek "niczyjego" trawnika zawsze zaśmiecony, kosze przy przystankach wypełnione domowymi śmieciami, nie wspominając nawet o pobliskim lasku. Na wyróżnienie zasługują też palacze, każdy przystanek zasmrodzony i usyfiony...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
o kipów od palacych jest masa
![]() rzucaja gdzie popadnie, nie dogasza ![]()
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nic więc dziwnego, że teraz co jakiś czas są stany alarmowe, jak i tak wartość pyłu zawieszonego w krakowskim powietrzu prawie zawsze jest ponad dopuszczalne normy. Kraków śmierdzi i jest zanieczyszczony okropnie. Nie da się tam żyć. Ja to czasami miałam ochotę chodzić z maseczką jak Japończycy ![]() Edytowane przez visionAM Czas edycji: 2012-10-30 o 08:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kraków jest położony w niewielkim zagłębieniu i przez to jest bardzo zły przepływ powietrza. W zimie, gdy ludzie palą w piecach, problem narasta, bo jest tego pyłu więcej. Mgła, smog i szare niebo w Krakowie od października/listopada to norma ![]() Nawet w lecie niebo często jest lekko szarawe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:37.