Wiara i miłość a realizm??? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-28, 23:57   #31
aaanitka86
BAN stały

Cool Dot.: Wiara i miłość a realizm???

Wierzę w Boga. Zawsze się modliłam do Niego swoimi słowami i prosiłam o wiele rzeczy ale dużo też zawierzałam jego woli. Nie wierzę w przeznaczenie. Wierzę, że możemy wyprosić co chcemy i co JEST DLA NAS DOBRE. Często modliłam się aby Pan wskazał mi drogę i pozwolił dokonać najlepszych wyborów, bo ja jako nastolatka pod wpływem emocji mogłam myśleć nielogicznie. teraz po czasie widzę, że wszystko co postanowiłam było słuszne.Nie jestem poprawną katoliczką i patriotką. zdarza mi się nie iść do kościoła, nie przestrzegać wielu norm kościelnych i obyczajowych ale w Pana Boga wierzę i wiem, że wiara i modlitwa jest bardzo dobra i potrafi wiele dla nas uczynić
aaanitka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-29, 04:16   #32
kalincia
BAN stały

Dot.: Wiara i miłość a realizm???

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Skomplikowana, przepraszam, może faktycznie źle Cię zrozumiałam.

Co do tego, że niewierzący radzą sobie bez zwracania się do Boga... To powiem Ci, że ostatni rok praktycznie spędziłam w szpitalu.
I widziałam wiele osób, którzy mówili "ja nie wierzę, od lat się nie modliłem a teraz się modlę, bo mąż/żona/dziecko umiera/leży w śpiączce/jest sparaliżowane".
Ja nie twierdzę, że wszyscy tak reagują ale w momencie kiedy lekarz mówi nam "proszę się pożegnać z mężem/żoną/dzieckiem/rodzicem" to bardzo często słychać "Boże, błagam pomóż".
Jak trwoga to do Boga.
Spotkałam w klinice 18letniego chłopaka, który po wypadku siedział na wózku, miał duży uraz mózgu, jest bez nogi. Matka do niego przywiozła księdza, żeby się przy chłopaku modlił. Jak z nia o tym rozmawiałam, to mi powiedziała, że ona w kościele ostatnio była jak szła do komunii... A teraz codziennie.

Jako osoba wierząca modlę się ale to nie znaczy, że mogę "odpuścić" sobie bycie silną Gdybym nie była silna i nie walczyła, także modlitwą, to mój maż by już nie żył.
Co do podkreślonego. Moja droga, w takiej sytuacji ludzie często nie zachowuja się logicznie. Nie tylko niewierzący się modlą do boga, który jest obecny w tradycji danego społeczeństwa. Inni udaja się do uzdrawiaczy-naciągaczy, sięgają po bzdurne diety mające wyciągnąć z raka, robią zakłady z losem...człowiek czepia się wszystkiego, jak jest w rozpaczy. O czym to świadczy? Bo chyba nie o tym, że te wszystkie działania mają sens To znaczy - mają, jako próba jakiegokolwiek działania, spróbowania wszystkiego, samopomocy psychicznej. I tyle.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-29, 06:01   #33
Verdina
Raczkowanie

Abstrahując od kwestii "Bóg jest czy go nie ma?" to uważam, że modlitwa o uratowanie związku lub o jego pomyślność jest....hm... trochę nie na miejscu. Przypomina mi to trochę przesądy związane ze ślubem - że jak się odbędzie w miesiącu z "r" w nazwie, panna młoda założy białą suknię i coś pożyczonego a świadkowa będzie panną to małżeństwo będzie udane. Lubimy wierzyć w to, że pomoże nam czterolistna koniczynka, dobra wróżba, modlitwa, a zapominamy o tym, że jednak większość rzeczy w naszym życiu zależy OD NAS. Od tego ile pracy, energii i entuzjazmu włożymy w nasz związek, naukę pracę.
Nie sądzę, żeby Bóg (jeśli jest) naprawdę życzył sobie, żebyśmy wciąż popełniali te same błędy nie wyciągając z nich wniosków (toksyczne związki) i spoczywali na laurach, ale za to żarliwie się modlili.
Dla niedowiarków polecam przypowieść o talentach.
Verdina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-29, 07:00   #34
mikolajkowa
Raczkowanie

Ja tam zawsze modlilam sie o moje zwiazki, ale w zadnym wypadku "zeby mnie kochal" albo "zebysmy juz zawsze byli razem", tylko bardziej na zasadzie jak mialam jakiekolwiek watpliwosci to modlilam sie o madrasc zeby podjac dobra decyzje i sile zeby w niej wytrwac. I nie wiem co to ma wspolnego z "mieszaniem Boga do zwiazku"???

OT - zaraz zostane zlinczowana, ale uwazam za brak kultury pisanie Bog z malej litery... wiem co powiecie i ROZUMIEM, ze dla Was jest to imie na rowni z np. jednorozcem, ale nie wyobrazam sobie pisac np na forum gdzie wiem ze sa muzulmanie czy hindusi i pisac "allah", "ganesh", z czystego szacunku dla innych osob. Ale widze ze na wizazu sie juz tak utarlo, ze kazdy za wszelka cene chce pokazac i manifestowac swoje wlasne przekonania. Szkoda - szacunku dla innych nigdy za wiele.
mikolajkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-29, 07:16   #35
kalincia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez mikolajkowa Pokaż wiadomość
Ja tam zawsze modlilam sie o moje zwiazki, ale w zadnym wypadku "zeby mnie kochal" albo "zebysmy juz zawsze byli razem", tylko bardziej na zasadzie jak mialam jakiekolwiek watpliwosci to modlilam sie o madrasc zeby podjac dobra decyzje i sile zeby w niej wytrwac. I nie wiem co to ma wspolnego z "mieszaniem Boga do zwiazku"???

OT - zaraz zostane zlinczowana, ale uwazam za brak kultury pisanie Bog z malej litery... wiem co powiecie i ROZUMIEM, ze dla Was jest to imie na rowni z np. jednorozcem, ale nie wyobrazam sobie pisac np na forum gdzie wiem ze sa muzulmanie czy hindusi i pisac "allah", "ganesh", z czystego szacunku dla innych osob. Ale widze ze na wizazu sie juz tak utarlo, ze kazdy za wszelka cene chce pokazac i manifestowac swoje wlasne przekonania. Szkoda - szacunku dla innych nigdy za wiele.
W sumie - racja. Jezus, Allah piszę dużą, jako imiona. Z tym Bogiem - bogami gorzej, bo nie zawsze jest to imię, czasem rzeczownik pospolity. Ponieważ dla mnie wszyscy bogowie mają takie samo znaczenie, jak ktoś piszę " wierzę w Boga" od razu chce mi się zapytać, "ale w którego z bogów konkretnie". Ale ok. postaram się.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-29, 07:20   #36
suszarka
Buc

Cytat:
pomijając kwestię jakiejkolwiek wiary czy nie wiary, tu się z Tobą zgodzę w 100%.
Stary 2012-10-29, 08:45   #37
201607040946
Konto usunięte

Mogę wierzyć w Boga, takiego, jak go sobie wyobrażam, nie w kościół. Kościół dla mnie nie istnieje jako instytucja wiary.
Co do modlenia się, to nigdy nie prosze o nic. Nie modlę się. Wolę po prostu wierzyć, że Coś istnieje (nazwijmy go Bogiem), ale odpowiedzialność biorę na siebie. Sama decyduję co robię w życiu. Bóg mi w tym nie pomaga, myślę nawet, że jest mu to zupełnie obojętne.
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-29, 09:16   #38
april31
Raczkowanie

GG do april31

Wszystkim wierzącym i niewierzącym polecam "Codzienną radość życia" na Religia TV, pn-pt o 18.25. Dla mnie osobiście rewelacja!
pozdrawiam ciepło
april31 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-29, 09:25   #39
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kalincia Pokaż wiadomość
Co do podkreślonego. Moja droga, w takiej sytuacji ludzie często nie zachowuja się logicznie. Nie tylko niewierzący się modlą do boga, który jest obecny w tradycji danego społeczeństwa. Inni udaja się do uzdrawiaczy-naciągaczy, sięgają po bzdurne diety mające wyciągnąć z raka, robią zakłady z losem...człowiek czepia się wszystkiego, jak jest w rozpaczy. O czym to świadczy? Bo chyba nie o tym, że te wszystkie działania mają sens To znaczy - mają, jako próba jakiegokolwiek działania, spróbowania wszystkiego, samopomocy psychicznej. I tyle.
W kwestii formalnej: nie jestem Twoją "drogą"

A mój post był odpowiedzią na post Skomplikowanej, która twierdziła, że jak ktoś w nic/w nikogo nie wierzy, to w ciężkiej sytuacji do Boga się nie zwraca.
A ja twierdzę, że owszem, zwraca się. Nie każdy, nie zawsze, może nie jest to logiczne, owszem, jest to czepianie się "każdej deski ratunku". Jednak nie jest tak, że ateista liczy tylko na siebie i innych, zwyczajnie ludzie zaczynają myśleć "a może ten Bóg jest i mi pomoże".

I owszem, dla mnie te działania mają sens
Na temat mojej wiary dyskutować z Tobą (z nikim) nie będę, tak jak nie bronię Ci wierzenia w jednorożce i nie wyśmiewam tego. Byłabym wdzięczna za wzajemność

---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ----------

Cytat:
Napisane przez nadto_skomplikowana Pokaż wiadomość

Fakt. Zgadzam się w 100%. Chociaż może są gdzieś w świecie tak twarde osoby, że choćby się waliło i paliło - nie zwrócą się do Boga, bo oni nie wierzą i koniec.
Z pewnością są.

Cytat:
Napisane przez nadto_skomplikowana Pokaż wiadomość
Wiadomo. A modlitwa daje wiarę w to, że tę siłę mamy, że bycie silną ma sens i że to pozwoli poradzić sobie z problemem. Tak ja to widzę
Też tak to widzę. Daje też uspokojenie.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-29, 09:29   #40
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Ale w Polsce jest silne przekonanie, że każdą religię trzeba szanować, a szczególnie wyznawców islamu i judaizmu, bo przecież jakby się ich nawet niechcący obraziło, to stałoby się coś strasznego. Za to chrześcijanie - wszyscy są stereotypowymi moherami, a nabijanie się z nich jest takie zabawne. Żal mi takich ludzi. (żeby nie było, nie piję do nikogo z wątku - rozwijam temat zwracając uwagę na własne doświadczenia).
Zresztą pisanie z wielkiej litery Bóg jest po prostu zasadą, wskazaniem, że chodzi o Boga chrześcijańskiego, a nie np. boga Zeusa.

http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/
jyyli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-29, 10:22   #41
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jyyli Pokaż wiadomość
Ale w Polsce jest silne przekonanie, że każdą religię trzeba szanować, a szczególnie wyznawców islamu i judaizmu, bo przecież jakby się ich nawet niechcący obraziło, to stałoby się coś strasznego. Za to chrześcijanie - wszyscy są stereotypowymi moherami, a nabijanie się z nich jest takie zabawne. Żal mi takich ludzi. (żeby nie było, nie piję do nikogo z wątku - rozwijam temat zwracając uwagę na własne doświadczenia).
Zresztą pisanie z wielkiej litery Bóg jest po prostu zasadą, wskazaniem, że chodzi o Boga chrześcijańskiego, a nie np. boga Zeusa.
no to może jakby przestali się zabawnie zachowywać przestaliby bawić Nie oszukujmy się, ale w Polsce słabo to wygląda, większość osób tylko klepie modlitwy a babcie chodzą po mieście i mówię "paskud" na łysego faceta po czym się żegnają :P
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-29, 10:39   #42
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
no to może jakby przestali się zabawnie zachowywać przestaliby bawić Nie oszukujmy się, ale w Polsce słabo to wygląda, większość osób tylko klepie modlitwy a babcie chodzą po mieście i mówię "paskud" na łysego faceta po czym się żegnają :P
Katolicy to nie tylko babcie i obrońcy krzyża. Tak samo jak ateiści to nie tylko buraki wyśmiewające wszystkich wierzących.
Nie lubię takiego krzywdzącego generalizowania.

Stary 2012-10-29, 10:48   #43
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Katolicy to nie tylko babcie i obrońcy krzyża. Tak samo jak ateiści to nie tylko buraki wyśmiewające wszystkich wierzących.
Nie lubię takiego krzywdzącego generalizowania.
Nie musisz mi tego tłumaczyć bo o tym wiem, ale oczywiście (jak zabawnie wyszło ) mój post typowo odebrałaś jako atak i generalizowanie. Za to jak postrzegani są katolicy w tym kraju odpowiedzialna jest jednak pewna grupa, która lata do mediów, jakieś protesty, krzyże, pomniki - więc o niej napisałam myślałam, że to dość zrozumiałe.
I tak większość (przeczytaj jeszcze raz: większość - nie wszyscy) katolików to zakłamańcy, widzę po znajomych, po rodzinach, po sąsiadach i po tym co ludzie w internecie wypisują

Edytowane przez chwast
Czas edycji: 2012-10-29 o 10:49
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-29, 11:54   #44
olenkasz
Zakorzenienie

ja uważam, że w pisaniu bóg z małej litery nie ma niczego złego. każdy bóg jest dla mnie na tym samym poziomie, chrześcijański, antyczny, muzułmański, każdy.
natomiast nazwy własne, czyli Allah, Jezus itp oczywiście z dużej.
Stary 2012-10-29, 12:00   #45
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Szczerze, napisałam długiego posta, ale skasowałam, bo nie chce mi się rozwijać dyskusji.
Wkurza mnie to, że na wizażu wątki o wierze sprowadzają się do wyśmiewania i atakowania katolików oraz tłumaczenia się atakowanych. Bez sensu. Czemu nikt nie atakuje muzułmanów, żydów czy buddystów Tego nigdy nie zrozumiem, czemu najpowszechniejsze wiara w Polsce jest tak atakowana przez ludzi, którzy wiedzą o niej tyle, co ja o języku wietnamskim.

Szkoda, że nie da się dojść do kulturalnej wymiany zdań między ludźmi, którzy mają coś do powiedzenia na temat wątku.

---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ----------

Cytat:
Napisane przez olenkasz Pokaż wiadomość
ja uważam, że w pisaniu bóg z małej litery nie ma niczego złego. każdy bóg jest dla mnie na tym samym poziomie, chrześcijański, antyczny, muzułmański, każdy.
natomiast nazwy własne, czyli Allah, Jezus itp oczywiście z dużej.
Tak jak pisałam, moim zdaniem chodzi raczej o rozróżnienie, że chodzi nam o chrześcijańskiego Boga, a nie o boga wojny z gry komputerowej Bez tego tworzą się głupie niejasności. Bo jak ktoś pisze "wierzę w boga", to automatycznie zastanawiam się, w którego

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-10-29, 12:32   #46
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez velara Pokaż wiadomość
Jeśli np. facet odszedł bo Cię nie kocha, to moim zdaniem nie ma sensu modlić się o to aby wrócił, ale możesz się modlić o pomoc w uporaniu się z tym rozstaniem.
Dokładnie

Mi modlitwa w życiu wiele pomogła. Ale niezależnie o jaką sprawę chodziło, to prosiłam raczej o siłę do poradzenia sobie z problemem, a nie o to, żeby to Bóg go za mnie rozwiązał - i wielokrotnie zostałam wysłuchana
Wydaje mi się, że proszenie o powrót chłopaka jest w ogóle nieco sprzeczne z wiarą, bo przecież założenie jest takie, że człowiek ma wolną wolę - więc raczej "nie wypada" się modlić o to, żeby Pan Bóg "przymusił" kogoś do związku z druga osobą.
Stary 2012-10-29, 15:10   #47
Clemence
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ciekawska90 Pokaż wiadomość
Modlitwa mi pomogła w utrzymywaniu związku(dawała siłę).Prosiłam Boga o to aby się nic między nami nie popsuło.Później jednak wszystko zaczęło się walić...w sumie nie wiem czy to od tego,ze przestałam się modlić.Wiem jedno : Bóg nie chce dla nas źle.To ludzie są źli.To ludzie,którzy pojawiają się na naszej drodze życia powodują ,że mamy to co mamy.Oczywiście jak sobie z tym wszystkim poradzimy zależy od nas samych.

Wydaje mi się ,że zależy jeszcze jaki był powód Waszego rozstania ?
Charaktery są różne...
cieżko ocenić...
Ale żadna modlitwa nie idzie na marnę.
Dobry temat.
Też się zgadzam.
Raczej modlitwa może napędzać, powodować że będziesz na dobrych ścieżkach w życiu, nie zbłądzisz.
Zrozumienie i modlenie się pomaga w rozwiązaniu wielu sytuacji.
Kwestia powrotu do byłych.. mi się wydaje,ze sama modlitwa niewiele pomoże. Chodzi o refleksje nad związkiem,czy warto wrócić czy nie, a jak tak na jakich zasadach,co ulepszyć.
Ja generalnie dzięki modlitwie wiele zrozumiałam i byłam szczęśliwsza

---------- Dopisano o 16:08 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ----------

Cytat:
Szczerze, napisałam długiego posta, ale skasowałam, bo nie chce mi się rozwijać dyskusji.
Wkurza mnie to, że na wizażu wątki o wierze sprowadzają się do wyśmiewania i atakowania katolików oraz tłumaczenia się atakowanych. Bez sensu. Czemu nikt nie atakuje muzułmanów, żydów czy buddystów Tego nigdy nie zrozumiem, czemu najpowszechniejsze wiara w Polsce jest tak atakowana przez ludzi, którzy wiedzą o niej tyle, co ja o języku wietnamskim.

Szkoda, że nie da się dojść do kulturalnej wymiany zdań między ludźmi, którzy mają coś do powiedzenia na temat wątku.

---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ----------

Tak jak pisałam, moim zdaniem chodzi raczej o rozróżnienie, że chodzi nam o chrześcijańskiego Boga, a nie o boga wojny z gry komputerowej Bez tego tworzą się głupie niejasności. Bo jak ktoś pisze "wierzę w boga", to automatycznie zastanawiam się, w którego
Zgadzam sie z całą wypowiedzią

---------- Dopisano o 16:10 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ----------

Cytat:

'But know this...I'm only judged by one Power, and I serve HIM.. !

<3
Clemence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-29, 15:26   #48
velara
Zadomowienie

Cytat:
Jest w tym trochę racji, ja pisanie słowa Bóg małą literą w stosunku do Boga chrześcijańskiego uważam za błąd ortograficzny Bo dla chrześcijan Bóg, to jest imię, takie jak Zeus, Allah itp. Jest to nazwa własna. Ja np. nie wierzę w Zeusa i nie czuję potrzeby żeby to podkreślać pisząc jego imię małą literą

velara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 19:23   #49
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xDWikixD Pokaż wiadomość
Czy jest wśród was ktoś komu modlitwa i wiara pomogła w miłości?? W odzyskaniu osoby którą kochacie???...
Uważasz, że to dobre rozwiązanie, prosić modlitwą Boga, by zmienił decyzję i uczucia u drugiej osoby, wbrew jej woli?
Czy chciałabyś wówczas kbyć z kimś, kto został zmuszony odgórnie do kochania ciebie?

---------- Dopisano o 20:23 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ----------

Cytat:
Napisane przez velara Pokaż wiadomość
Bo dla chrześcijan Bóg, to jest imię, takie jak Zeus, Allah itp. Jest to nazwa własna.
Nie. Bóg chrześcijan ma swoje imię. Niewymawialne, ale zapisywane: JHWH.

W Stary Testamencie, w opisie stwarzania, wymieniono jeszcze imię/imiona: Elu/Elohim (Bóg/Bogowie). Sa to słowa określające panteon bóstw z czasów przedjudajskich, z których pochodzi ta opowieść, włączona przez przodków Żydów do ST.

Pisanie "Bóg" z dużej litery o bogu chrześcijan, wynika z takiej samej zasady, jak pisanie "Pan", "Zbawiciel", Stwórca", "Adonai (to słowo oznacza boga-ojca)" - podkreślenie szacunku i statusu.
Obecnie też pisujesz prawidłowo: "Ty, Ciebie, Twoje, Szanowny Panie" gdy zwracasz się do drugiej osoby.
Dlatego prawidłowo jest "nie wierzę w boga chrześcijan" i "nie wierzę w Jahwe"

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2012-10-30 o 19:30
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości