![]() |
#31 |
BAN stały
|
![]()
Wierzę w Boga. Zawsze się modliłam do Niego swoimi słowami i prosiłam o wiele rzeczy ale dużo też zawierzałam jego woli. Nie wierzę w przeznaczenie. Wierzę, że możemy wyprosić co chcemy i co JEST DLA NAS DOBRE. Często modliłam się aby Pan wskazał mi drogę i pozwolił dokonać najlepszych wyborów, bo ja jako nastolatka pod wpływem emocji mogłam myśleć nielogicznie. teraz po czasie widzę, że wszystko co postanowiłam było słuszne.Nie jestem poprawną katoliczką i patriotką. zdarza mi się nie iść do kościoła, nie przestrzegać wielu norm kościelnych i obyczajowych ale w Pana Boga wierzę i wiem, że wiara i modlitwa jest bardzo dobra i potrafi wiele dla nas uczynić
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
BAN stały
|
Dot.: Wiara i miłość a realizm???
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
Abstrahując od kwestii "Bóg jest czy go nie ma?" to uważam, że modlitwa o uratowanie związku lub o jego pomyślność jest....hm... trochę nie na miejscu. Przypomina mi to trochę przesądy związane ze ślubem - że jak się odbędzie w miesiącu z "r" w nazwie, panna młoda założy białą suknię i coś pożyczonego a świadkowa będzie panną to małżeństwo będzie udane. Lubimy wierzyć w to, że pomoże nam czterolistna koniczynka, dobra wróżba, modlitwa, a zapominamy o tym, że jednak większość rzeczy w naszym życiu zależy OD NAS. Od tego ile pracy, energii i entuzjazmu włożymy w nasz związek, naukę pracę.
Nie sądzę, żeby Bóg (jeśli jest) naprawdę życzył sobie, żebyśmy wciąż popełniali te same błędy nie wyciągając z nich wniosków (toksyczne związki) i spoczywali na laurach, ale za to żarliwie się modlili. Dla niedowiarków polecam przypowieść o talentach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Ja tam zawsze modlilam sie o moje zwiazki, ale w zadnym wypadku "zeby mnie kochal" albo "zebysmy juz zawsze byli razem", tylko bardziej na zasadzie jak mialam jakiekolwiek watpliwosci to modlilam sie o madrasc zeby podjac dobra decyzje i sile zeby w niej wytrwac. I nie wiem co to ma wspolnego z "mieszaniem Boga do zwiazku"???
OT - zaraz zostane zlinczowana, ale uwazam za brak kultury pisanie Bog z malej litery... wiem co powiecie i ROZUMIEM, ze dla Was jest to imie na rowni z np. jednorozcem, ale nie wyobrazam sobie pisac np na forum gdzie wiem ze sa muzulmanie czy hindusi i pisac "allah", "ganesh", z czystego szacunku dla innych osob. Ale widze ze na wizazu sie juz tak utarlo, ze kazdy za wszelka cene chce pokazac i manifestowac swoje wlasne przekonania. Szkoda - szacunku dla innych nigdy za wiele. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Buc
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#37 |
Konto usunięte
|
Mogę wierzyć w Boga, takiego, jak go sobie wyobrażam, nie w kościół. Kościół dla mnie nie istnieje jako instytucja wiary.
Co do modlenia się, to nigdy nie prosze o nic. Nie modlę się. Wolę po prostu wierzyć, że Coś istnieje (nazwijmy go Bogiem), ale odpowiedzialność biorę na siebie. Sama decyduję co robię w życiu. Bóg mi w tym nie pomaga, myślę nawet, że jest mu to zupełnie obojętne. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Wszystkim wierzącym i niewierzącym polecam "Codzienną radość życia" na Religia TV, pn-pt o 18.25. Dla mnie osobiście rewelacja!
![]() pozdrawiam ciepło |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A mój post był odpowiedzią na post Skomplikowanej, która twierdziła, że jak ktoś w nic/w nikogo nie wierzy, to w ciężkiej sytuacji do Boga się nie zwraca. A ja twierdzę, że owszem, zwraca się. Nie każdy, nie zawsze, może nie jest to logiczne, owszem, jest to czepianie się "każdej deski ratunku". Jednak nie jest tak, że ateista liczy tylko na siebie i innych, zwyczajnie ludzie zaczynają myśleć "a może ten Bóg jest i mi pomoże". I owszem, dla mnie te działania mają sens ![]() Na temat mojej wiary dyskutować z Tobą (z nikim) nie będę, tak jak nie bronię Ci wierzenia w jednorożce i nie wyśmiewam tego. Byłabym wdzięczna za wzajemność ![]() ---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ---------- Cytat:
Też tak to widzę. Daje też uspokojenie.
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą pisanie z wielkiej litery Bóg jest po prostu zasadą, wskazaniem, że chodzi o Boga chrześcijańskiego, a nie np. boga Zeusa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie lubię takiego krzywdzącego generalizowania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I tak większość (przeczytaj jeszcze raz: większość - nie wszyscy) katolików to zakłamańcy, widzę po znajomych, po rodzinach, po sąsiadach i po tym co ludzie w internecie wypisują ![]() Edytowane przez chwast Czas edycji: 2012-10-29 o 10:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
ja uważam, że w pisaniu bóg z małej litery nie ma niczego złego. każdy bóg jest dla mnie na tym samym poziomie, chrześcijański, antyczny, muzułmański, każdy.
natomiast nazwy własne, czyli Allah, Jezus itp oczywiście z dużej.
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Szczerze, napisałam długiego posta, ale skasowałam, bo nie chce mi się rozwijać dyskusji.
Wkurza mnie to, że na wizażu wątki o wierze sprowadzają się do wyśmiewania i atakowania katolików oraz tłumaczenia się atakowanych. Bez sensu. Czemu nikt nie atakuje muzułmanów, żydów czy buddystów ![]() Szkoda, że nie da się dojść do kulturalnej wymiany zdań między ludźmi, którzy mają coś do powiedzenia na temat wątku. ---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mi modlitwa w życiu wiele pomogła. Ale niezależnie o jaką sprawę chodziło, to prosiłam raczej o siłę do poradzenia sobie z problemem, a nie o to, żeby to Bóg go za mnie rozwiązał - i wielokrotnie zostałam wysłuchana ![]() Wydaje mi się, że proszenie o powrót chłopaka jest w ogóle nieco sprzeczne z wiarą, bo przecież założenie jest takie, że człowiek ma wolną wolę - więc raczej "nie wypada" się modlić o to, żeby Pan Bóg "przymusił" kogoś do związku z druga osobą.
![]() |
![]() |
#47 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Raczej modlitwa może napędzać, powodować że będziesz na dobrych ścieżkach w życiu, nie zbłądzisz. Zrozumienie i modlenie się pomaga w rozwiązaniu wielu sytuacji. Kwestia powrotu do byłych.. mi się wydaje,ze sama modlitwa niewiele pomoże. Chodzi o refleksje nad związkiem,czy warto wrócić czy nie, a jak tak na jakich zasadach,co ulepszyć. Ja generalnie dzięki modlitwie wiele zrozumiałam i byłam szczęśliwsza ![]() ---------- Dopisano o 16:08 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:10 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#49 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy chciałabyś wówczas kbyć z kimś, kto został zmuszony odgórnie do kochania ciebie? ---------- Dopisano o 20:23 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ---------- Cytat:
W Stary Testamencie, w opisie stwarzania, wymieniono jeszcze imię/imiona: Elu/Elohim (Bóg/Bogowie). Sa to słowa określające panteon bóstw z czasów przedjudajskich, z których pochodzi ta opowieść, włączona przez przodków Żydów do ST. Pisanie "Bóg" z dużej litery o bogu chrześcijan, wynika z takiej samej zasady, jak pisanie "Pan", "Zbawiciel", Stwórca", "Adonai (to słowo oznacza boga-ojca)" - podkreślenie szacunku i statusu. Obecnie też pisujesz prawidłowo: "Ty, Ciebie, Twoje, Szanowny Panie" gdy zwracasz się do drugiej osoby. Dlatego prawidłowo jest "nie wierzę w boga chrześcijan" i "nie wierzę w Jahwe"
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2012-10-30 o 19:30 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:56.