|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
nacia pytałaś w starym wątku o podawanie marchewki, jabłuszka... u nas to wygląda tak, że owoce są rano, koło 10, między karmieniami.
zupka jest koło 16, staram się tak, by Malwina była porządnie rozbudzona po drzemce, bądź przed drzemką oraz zanim jest bardzo głodna. jak już zaczyna płakać o jedzenie to zupki nie zje, chyba że najpierw dostanie cycka |
![]() ![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Ja Antosiowi zupkę daje około 13 a owoce tak o 16. Zupké podaje mu w takim plastikowym kubeczku, a nie ze słoiczka i już jak go widzi to aż się trzęsie. Fajnie to wygląda. Nie mogę się doczekać jak będzie siedział i wtedy zaczne mu pozwalać żeby sam jadł. Tylko muszę się zaopatrzeć w te śliniaki z ikea co polecałyście
|
![]() ![]() |
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
Czy któreś dziecko na wątku pije z kubeczka?
Szymon jest antysmoczkowy i chyba też anty niekapkowy, za to z mojego kubka pije z miłą chęcią ![]() Pytam czy jakieś specjalne kubeczki polecacie czy to obojętne jaki kupię? |
![]() ![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Nie wiem czy wiecie, że w Kauflandzie są pampersy za 44,44zł te duże. To wychodzi 46gr za sztuke na rozmiarze 3
---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ---------- Kubka nie polece bo Antek pije ze wszystkiego co mu podsune. Dziś byli u nas znajomi i wiecie co oni mi dla małego przynieśli. Dwie paczki BISZKOPTÓW i zdziwieni byli jak powiedziałam, że mowy nie ma żeby on to jadł (bo chcieli go od razu częstować skoro ma zęby) szok. |
![]() ![]() |
![]() |
#35 | ||
Raczkowanie
|
Witam się w nowym wątku
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Mnie denerwowało jak ciotka chciała mi wcisnąć ciuchy po swojej wnuczce, a koleżanka po swojej córce. Mówiłam, że nie potrzebuję, bo mam sporo w tych najmniejszych rozmiarach, a one swoje. Ciotka przyniosła całą siatę ciuchów i na szczęście powiedziała, że mam sobie powybierać co chcę, a resztę sprzeda na allegro. Wzięłam 5 ciuchów na krzyż, żeby nie było. Koleżanka natomiast, wybrała tylko takie ładniejsze, więc też nie jest źle. Kwestia jest taka, że nie chciałam od nich nic, bo nie lubię czuć się dłużna... Załóżmy, że koleżanka będzie miała drugie dziecko (chociaż póki co twierdzi, że nie chce), to będę czuła się zobowiązana też dać jakieś ubranka po Celince, a ja jednak wszystko odkładam, bo na 100% chcę mieć drugie dziecko. Jeszcze pojawiły się tematy w starym wątku, na które chciałam odpowiedzieć, ale pewnie wszystkiego nie zapamiętałam ![]() rinco - myślałam, że od samego początku nie karmiłaś piersią, bo dziecko nie chciało załapać piersi. Spokój faktycznie jest jak już się na luzie odciągnie i wszystko przygotuje, ale jakoś mi tak szkoda zrezygnować z tego przystawiania ![]() kism - nie wydaje mi się, że chodzi o przyzwyczajenie do butelki, bo widzę jak ona jest głodna i leży, a ja nad nią stanę, to przechyla głowę w stronę, gdzie jest ta jej ulubiona pierś. Wydaje mi się, że ona woli mimo wszystko jeść z piersi niż z butelki. Dzisiaj dostała z butli tylko raz (ale w całości), bo czasem nadal jej nie odpowiada jedzenie z prawej piersi, a później cierpliwości, aż poleci z drugiej ![]() ![]() A co do spania i wypluwania smoczka, to też czasami nad ranem Celinka śpi z nami w łóżku i mimo wszystko jak zachce smoka, to co chwilę trzeba go wkładać, więc zmiana miejsca nic nie zmienia w tej kwestii ![]() niunia - jestem w szoku. Dziecko pod wodą, a ma otwarte oczy, zadowolona i wszystko gra. Nie wiedziałam, że tak to wygląda. Fajna pamiątka ![]() kapukat - gratulacje za raczkowanie. Ale fajnie ![]() Odnośnie odciągania glutów - powiem Wam, że tak, jak wczoraj w ogóle nie odciągałam po wizycie u lekarza, tak mała męczyła się z nimi konkretnie do rana, kiedy to słyszałam jak wszystko jej tam już jeździ na maksa. Spojrzałam, a tam takie dwie wielkie zalegające kozy, no to sru po aspirator (bo te duże kazał odciągać). Ciężko było, ale wyszły. Położyłam ją na brzuszek, to wyszły jeszcze takie lejące się i po tym już cały dzień kataru nie miała ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#36 |
Rozeznanie
|
Witam
![]() coś źle porobiłam i nie przeniosło mi cytowania z poprzedniego wątku ![]() Byliśmy dziś na szczepieniu, było strasznie. Maksio bardzo płakał i mi też się chciało ![]() _agata dziś byliśmy się zapisać do fizjoterapeuty na 14 ale powiedzieli, że prawdopodobnie wizyta będzie o tydzień wcześniej. Maciek fajnie wygląda ![]() ![]() Wogóle Maks ostatnio szaleje jak widzi butelkę z wodą, sokiem czy colą. To jego ulubiona zabawka. Siedzi u mnie na kolanach i macą tą butelkę i chce brać korek do buzi. Ile??? Chodziłabym na kolanach jakby Maks tak spał. On niby śpi 3 albo 4 razy dziennie ale po 10-20 min.
#37 | |||||
Wtajemniczenie
|
To ja też jestem
![]() Odpowiadam na kilka postów z poprzedniej części: Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Może marchewka Dawidowi bardziej posmakuje, bo ma fajny smak, a kleik jest strasznie mdły. Możesz spróbować podać po karmieniu, tylko dać mu wtedy troszkę mniej mleka, żeby się nie najadł do syta. Albo tak jak robisz, chwilę przed karmieniem, kiedy nie jest jeszcze bardzo głodny. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Ja też już przycinałam włoski, bo mu sterczały takie dwa brzydkie kosmyki z tyłu, miał wtedy chyba niecałe 2 miesiące ![]() _agata zrobiłam przed chwilą tą Twoją sałatkę brokułową - pycha!!! Co prawda brokuły mi się trochę rozciaptały, bo za długo gotowałam, ale w smaku rewelka ![]() I jeszcze pytanie: jakie zupki gotujecie? Bo ja w kółko marchew+ziemniak, czasem dodaję jeszcze dynię i pietruszkę, albo kleik ryżowy, ale nie wiem czy to nie jest zbyt monotonne? ---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ---------- Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#38 | ||
Rozeznanie
|
Witam się w nowym wątku!
![]() niunia ![]() ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#39 |
Wtajemniczenie
|
Timii album jest dla nas, tzn. kiedys dla Hani. Na pamiątkę. . Rodzicom wywołujemy na bieżąco zdjęcia.
Oto mój łobuz - jak ma byc gruba jak non stop są wygibasy i piruety? ![]()
![]() ![]() Edytowane przez moniczka1302 Czas edycji: 2012-10-31 o 23:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
Liwka to samo ma niekapek ale woli z kubka normalnego pić
#41 |
Zakorzenienie
|
Witam i ja w kolejnej części
![]()
#42 |
Raczkowanie
|
Dzień dobry,
Ja się przywitam w nowej części ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#43 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#44 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#45 |
Zadomowienie
|
A ja kupiłam sobie te ampułki z rzepą, Mam nadzieję, że pomogą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#46 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#47 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Zainstalowalam Chroma i teraz swietnie mi sie pisze z telefonu. Troche tylko wkurza mnie brak polskich liter, ale moze jakos przezyje. I Wy tez ![]()
![]() |
#48 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja nie wierzę w żadne przesądy, na cmentarze się wybieram, ale dopiero jutro, jak nie będzie takiego tłoku na drogach, bo mamy trochę daleko... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#49 | ||
Rozeznanie
|
Hej!
Cytat:
![]() ![]() Niby jest słońce ale wieje... Trzeba ciepło się opatulić. Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#50 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#51 | ||
Raczkowanie
|
Witam i ja,
czy moge dołaczyć do listy w pierwszym poscie moje dane ![]() Cytat:
Cytat:
nie biore małej nie dlatego że jest przesąd tylko na naszym cmentarzu nie ma warunków dla wózków ciasno jest bardzo. Ja ide z mama na cmentarz a M bierze Sarunie na spacer. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#52 | ||||
Wtajemniczenie
|
Hej!
Jak fajnie, 4-dniowy weekend, tż ma jutro wolne ![]() Wczoraj jak już nabrałam kulinarnego rozpędu, to zrobiłam pysznego sernika ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Jakos przezyjemy ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() I oczywiście, jak najbardziej jestem za tym, żeby dopisać nowe dziewczyny, bo czasem mi się miesza, która ma Dawidka, a która Celinkę i który dzieciak kiedy urodzony ![]() Cytat:
![]() Że Ty się tak nie boisz pisać publicznie na wątku... ![]() A powiem Ci, chyba Wam nie pisałam, że od ok. 2 tyg. Kaj też ma więcej takich dni, że przetrzymuje do pierwszej drzemki aż do 12-13, gdzie wcześniej koło 11 zwykle usypiał. Śpi mi za to dłużej, 1,5-2h zamiast 1. Ale do wieczora raczej nie wytrzymuje i koło 17-18 go jeszcze zbiera spanie, ale na szczęścia tak na 0,5h i wieczorem usypia normalnie. Aaa, nie napisałam wcześniej, na moich dzieciach zmiana czasu nie zrobiła żadnego wrażenia, chyba mają to po mnie ![]() ---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ---------- claudik, co ja tak Ciebie ciągle cytuję? ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#53 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Mnie jakos rano slonce obudzilo jak maz odslonil rolete i wtedy pisalam, teraz tez ☠☠☠☠zi rowno i Filip chyba jednak zostanie w domu. Mielismy sie zaraz zbierac a ta bestia mala zasnela przy jedzeniu jak zwykle ![]() ![]() Wszystkiego naj z okazji roczniczy! Ja tez jestem wielbicielka sernikow wiec przepisem nie pogardze. Sama za to pieklam wczoraj cynamonowe jogurtowe z mw. Pyyyycha ![]() Na dzisiaj znikam, chyba ![]() ![]()
![]() |
#54 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ---------- she jaki mialaś tp?? moniczka słodka niunia ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#55 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
_agata zrobiłam ten tort bezowy dla mnie rewelacja, mam tylko pytanko czy do tego kremu mascarpone nie trzeba dodać cukru? ja dodałam bo wydawał mi się mało słodki i było ok sałatki też świetne, tylko ilość pieprzu nie dla mnie, najbardziej smakowała mi ta warstwowa, później ta z brokułem, wykwintny kurczak, naprawdę smaczne polecam ---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- a tak w ogóle to zapomniałam się przywitać , Witam ![]() niunia super, że prowadzić wątek no i się pochwalę, że mamy już pierwszy ząbek |
||
![]() ![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#57 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Wyprawiłam jednak chłopaków na spacer
![]() Dobra, to jadę dalej z innymi cytatami ![]() ![]() ![]() Ach, nie mogę się doczekać, choć tak się boję puszczać bobasa pod wodę ![]() Ale mieszasz to póki co z dotychczasowym mlekiem? Tak dziewczyny zwykle pisały, że robią... Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale jak Cię to niepokoi, to dla spokoju pójdźcie do por. rehabilitacyjnej. Ja jestem dość zadowolona z dr Kaczmarczyka na Mostowej. Właśnie w tym tyg. byliśmy na kontroli w związku z tym wyginaniem się Kaja na jedną stronę. Poprzedni raz byliśmy 2 mies. i dr zastanawiał się ćwiczeniami, ale jednak uznał, że powinno samo się naprostować i miał rację, zaraz po wizycie stopniowo przestał się Kaj wyginać ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale dodając do tego obroty na brzuch, na plecy i jeszcze kręcenie się w kółko, to w sumie Kaj przemierza podłogę w pokoju wzdłuż i wszerz ![]() Poza tym przecież mówi się, że dzieci raczkują ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Łaaaaał! Ale szok ![]() Moje chłopaki obydwa łysole ![]() ![]() Cytat:
A jak masz taki wypasiony telefon, to właśnie masz teraz lepszą okazję, żeby być z nami na bieżąco ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#58 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Trzymam kciuki, żeby wszystko się ułożyło ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wiesz, ja nie mam doświadczenia z normalnym kubkiem dla takiego maluszka, ale myślę generalnie, że obojętnie jaki. Dobry będzie najzwykleszy kubek dziecięcy z melaminy czy jak jej tam, żeby się nie rozbił. A polecić mogę coś takiego: (pierwsza aukcja ma wg mnie pomylony opis, ale najlepsze zdjęcie) http://allegro.pl/kubek-treningowy-d...724198617.html http://allegro.pl/canpol-kubek-treni...727415025.html http://allegro.pl/canpol-kubek-treni...753682174.html To taki zwykły kubeczek, który ja pamiętam z mojego dzieciństwa ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Dzięki! Ja to jak zawsze mam milion zastrzeżeń do tego mojego sernika ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mój tż też mówi o Kaju glonojad ![]() ---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:56 ---------- ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#59 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja tam piekę 2 razy w tygodniu bez okazji ![]() ![]() ![]() Kism a ja myślałam, że są też zwykłe kubeczki dla niemowlaków, tzn. takie bez ustnika ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#60 |
Wtajemniczenie
|
cześć
![]() My wróciliśmy już z cmentarza, była piękna pogoda u nas, więc połaziliśmy trochę. Antoś zasnął w chuście, więc nie pozwiedzał ![]() Kism, gratuluję rocznicy, wszystkiego najlepszego. Co do budyniu, moja mama zawsze robiłą sernik z budyniem waniliowym dosypywanym zamiast mąki. Generalnie chodzi o mąkę ziemniaczaną. Nie spotkałam się, żeby w jakimś serniku budyń był oddzielną warstwą (co nie znaczy że takich nie ma ![]() onething, jeśli chodzi o kubeczki, może coś takiego? blueelektorn, gratuluję ząbka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:31.