fenomen chińskich centrów handlowych - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-02, 07:25   #31
martynka89
Zakorzenienie

Dot.: fenomen chińskich centrów handlowych

Cytat:
Napisane przez tiaara Pokaż wiadomość
u mnie w mieście jest tych centrow handlowych "chinskich" kilka - i ciagle powstaja nowe. ale jedno musze zaznaczyc. rozmawialam kiedys z jedna dziewczyna ktora tam pracuje i ona powiedziala ze dwa w naszym miescie centra zaopatruja sie w towar na wegrzech a nie w chinach. kazde z tych centrow to bardzo duze powierzchnie z dobrze poukladanych towarem. nie ma syfu i nic nie smierdzi. nie raz rzeczy tam kupione pozniej widzialam i w innych sklepach niby porzadniejszych. przyklad butow ktore niedawno upatrzylam - kiedy juz poszlam je zakupic to ich juz nie bylo. za to pojawily sie w sklepie prawie na przeciwko za cene dwa razy taka. ta sama nazwa, pudelko i but. ja zaopatruje glownie w urania corke. chodzi do szkoly a wiec i potrzebuje duzo roznych ubran. nic sie nigdy w paniu nie znszczylo ani podczas chodzenia. za to fakt z zeszlego roku. TZ zakupil buty w orginalnym sklepie nike za cene prawie 300 zł . buty przez sprzedawce zachwalane ze skora naturalna i wogole. popekaly po zaledwie dwoch miesiacach uzytkowania. juz nie wspomne o tym ze "skora naturalna" spochla a jej wierzchnia warsta zaczela odchodzic. i jak tu zaufac ze jest dbalosc o jakosc.
Co do Nike, to ja juz butow tej firmy nie kupie Ostatnio kupilam ladne buty ze skory, wygodne. Po trzech miesiacach cos zaczelo mi sie wbijac w piete, okazalo sie, ze pieta byla usztywniona plastikiem, plastik zaczal sie wylamywac- nie z mojej winy bo nic z tymi butami nie zrobilam zeby moglo sie cos polamac- i pocharatalo mi piete az do krwi.

Co do chinskich sklepow, to kiedys kupowalam lakiery do paznokci, ramki na zdjecia, ozdoby.

Nigdy nie kupilabym tam naczyn i akcesoriow kuchennych (zwlaszcza tych chohelek z czarnego plastiku) oraz kosmetykow.
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-02, 07:37   #32
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tiaara Pokaż wiadomość
kazde z tych centrow to bardzo duze powierzchnie z dobrze poukladanych towarem. nie ma syfu i nic nie smierdzi. nie raz rzeczy tam kupione pozniej widzialam i w innych sklepach niby porzadniejszych.
Dokładnie tak to wygląda u mnie. Bo widzę po wątku, że "sklep chiński" może oznaczać skrajnie różne przybytki. U mnie nie ma jakiś pierdółek tandetnych. Tylko - ubrania, bielizna, buty. No i kosmetyki no name, ale to już za duże ryzyko

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-02, 08:52   #33
alethia99
Raczkowanie

W moim miasteczku centrum chińskie jest jedno. Czasem tam kupuje, mogę się wypowiedzieć co do niektórych rzeczy
- mąż kupuje tam koszulki, noszą się świetnie, po praniu też ok, o niebo lepsze niż z targu pod Zamościem
- kupiłam tam jedne podróbki perfum z avonu dla siostrzenicy do zabawy (psikała misie) , i o dziwo trzymały jak prawdziwe
- raz gdy akurat obok sklepu rozpadły mi się zimowe kozaki, weszłam i kupiłam tam za 49zł. przechodziłam w nich cały sezon, jedyne co w nich zrobiłam to wymieniłam fleki
- dziecięce rzeczy dobrze się noszą
- raz kupiłam spodnie za 30zł, nie zniszczyły się, lubiłam ich bardzo, mam do tej pory tylko że trochę schudłam i nie zdążyłam ich znosić
- nigdy nie mogłam znaleźć tam bluzek, bluz, tunik, swetrów, które by "dobrze leżały". Rozmiary zupełnie inne niż nosiłam, niektóre miały krótkie rękawy, i czułam się w tym wszystkim "grubo"
- to co kupowałam nie miało prawa śmierdzieć, poza tym akurat w tym sklepie takiego zapachu nie było
-ach no i zapomniałam o mojej mini za 19zł, którą mam trzy lata i chyba nigdy mi się jej nie uda zniszczyć bo nosi i pierze się mistrzowsko
Fakt faktem trzeba się oszukać żeby znaleźć coś ładnego i wartego uwagi.
alethia99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-02, 14:00   #34
soffka
Rozeznanie

znam ten fenomen i nie polecam ani butów ani kosmetyków
soffka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-02, 14:19   #35
Sikorka0204
Zakorzenienie

Jako, że mieszkam w Chinach to się wypowiem
Otóż, Chińczycy większości rzeczy nie potrafią zrobić tak jak trzeba ale zdarzają się produkty np. t-shirty bardzo dobre jakościowo za które tutaj trzeba zapłacić więcej. Mam tu na myśli kwotę podobną do tej którą trzeba zapłacić w Polskich sklepach występujących np w galeriach. Praktycznie wszystkie chińskie rzeczy, które są tanie w Polsce są produkowane po tak niskich kosztach, że niemożliwym jest żeby to było dobre jakościowo. Przykładowo ostatnio widziałam chustę, która tu kosztowała 5zł a w Polsce koleżanka kupiła identyczną za 25zł. Więc można sobie wyobrazić jaki jest koszt produkcji tych chińskich wyrobów, których ceny w PL niejednokrotnie są mniejsze niż 5zł. Absolutnie nie uważam, że z każdą rzeczą tak jest ale tutaj cena częściowo może być wyznacznikiem A czemu takie centra powstają? Moim zdaniem wbrew pozorom większość ludzi lubi bibeloty i właśnie ze względu na czasem śmiesznie niskie ceny je kupują.

Edytowane przez Sikorka0204
Czas edycji: 2012-11-02 o 14:21
Sikorka0204 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-02, 15:27   #36
Visez
Zakorzenienie

Z tego co się dowiedziałam to koszt dzinsów u chińczyków to jakieś 6-8zł a sprzedawane są za 60+ A najbardziej mnie boli jak widzę nastolatki kupujące u chińczyka podkłady do twarzy....
Stary 2012-11-02, 16:58   #37
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez martynka89 Pokaż wiadomość
Co do Nike, to ja juz butow tej firmy nie kupie Ostatnio kupilam ladne buty ze skory, wygodne. Po trzech miesiacach cos zaczelo mi sie wbijac w piete, okazalo sie, ze pieta byla usztywniona plastikiem, plastik zaczal sie wylamywac- nie z mojej winy bo nic z tymi butami nie zrobilam zeby moglo sie cos polamac- i pocharatalo mi piete az do krwi.
Jeśli masz paragon, to spokojnie wymienią Ci buty albo oddadzą pieniądze. Kolega kupił buty w Nike, rozwaliły mu się po 1,5 roku - oddano mu pieniądze.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-11-02, 17:58   #38
tiaara
Wtajemniczenie

GG do tiaara

no to kazdy sklep inaczej mowi. my oddaismy na gwarancje, wezwali rzeczoznawce ktory stwierdzil ze ze uzytkowalismy i pielegnowalismy obuwie. zlozylismy ponownie prosbe o reklamacje ktorej rowniez nie uznano. firma nike nie chciala uznac reklamacji bo sklep ma racje. dalismy sobie spokoj bo kolejnym krokiem to tyko sad a ladowac pieniadze w sprawy sadowe. nie oplacilo by nam sie to. mamy juz sprawdzony sklep gdzie jesli cokolwiek sie dzieje z butami to zwracaja od razu kase. nie wazne czy to buty za 300 czy za 30 zł.
-i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli.

http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png
tiaara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-02, 18:01   #39
misiadelko
BAN stały

Nie znam takich centrów, w Gdańsku jest coś takiego??? Z ciekawości bym zajrzała
misiadelko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-02, 18:50   #40
Mini007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Withers Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o chińskie sklepy, nie uważam ich za ostatnie zło. Często mogę tam znaleźć fajne drobiazgi tj. pomysłowe ramki na zdjęcia i inne tego typu. Jednak nigdy nie kupiłabym tam kosmetyków, perfum, butów i ubrań też nie, bo po prostu nie mam do nich na tyle zaufania.
A o butach z chińskich sklepów słyszałam już wiele ciekawych historii
Skąd fenomen tych sklepów? Zapewne stąd, że obecnie ludzie oszczędzają na czym tylko mogą i często zwracają uwagę przede wszystkim na cenę, dopiero później na jakość.

No, z tymi cenami u Chińczyków różnie bywa, u mnie niestety część jest zdecydowanie za droga w stosunku do spodziewanej jakości.
Mini007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości