![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: żywienie... bo zwariuję
Normalnie nie wierzę własnym oczom
![]() ![]() Co ma FAS do łyka wina???!!! Ludzie, ogarnijcie się!!! To właśnie przez takie wypowiedzi, osób które nie mają zielonego pojęcia o tym co piszą, inni popadają w paranoję, i powstają takie wątki! Odrobina wiedzy (nie rodem z kafeterii ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
dziękuję wszystkim za wypowiedzi i rady
![]() Jeśli chodzi o alkohol, to jest to produkt nr 1 na mojej zakazanej liście ![]() Nie pomoże, a może tylko zaszkodzić i wszystko w temacie. Muszę troszkę zmodyfikować moje nawyki żywieniowe i poszukać sobie substytutów niektórych produktów.
![]() |
#33 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz ale jest roznica miedzy maslem a alkoholem. I nie ironizuj glupio bo wiadomo ze chodzi o uzywki a nie zwykle artykuly spozywcze. Skoro nie bylo by badan dot. Zlego wplywu narkotykow, papierosow i alkoholu to bys uzywala w ciazy mimo ze powszechnie wiadomo ze szkodza?? Bo przeciez badan nie ma.....
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
uwielbiam takie wątki:
"są badania co wskazują na to" "a wcale nie prawda bo są badania wskazujące na co innego" "no i są jeszcze badania które nic nie wskazują" ![]() jeszcze brakuje mi powoływania się na tych słynnych "amerykańskich naukowców" ![]() dziewczyny. a może jakieś linki żeby dyskusja była bardziej konkretna? tak to tylko powstaje znowu kafeteryjny wątek, gdzie ile ludzi tyle opinii... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I uważam, że to jest ogromny egoizm, gdy przyszła mama nie zwraca uwagi na zalecenia dotyczące alkoholu i nie może się powstrzymać nawet przed łykiem. Nie można poczekać, aż się skończy ciąża i okres karmienia piersią? Takie to trudne? Skoro każda ilość jest ryzykowna, to naprawdę nie można się powstrzymać? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Ja nie rozumiem po co w ogóle wypijać ten łyk wina
![]() Mnie by chyba skręciło jakbym musiała się odessać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Wtajemniczenie
|
W sumie mam gdzieś, co robią inne przyszłe Mamy, ale powiem Wam że jestem w ciężkim szoku, do tej pory sądziłam że upieranie się przy nieszkodliwości alko w ciąży to jakaś skrajna patologia.
Nie chce mi się szczególnie szukać, bo kijem Wisły nie nawrócisz, ale chociażby http://www.ptmp.pl/png/png1z4_2008/pngz14-11.pdf w przypisach kilkanaście linków do różnych badań po ang. ---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ---------- A porównywanie masła - czyli normalnego produktu spożywczego do używki, to naprawdę niezła paranoja. ![]() ![]()
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Jedz dużo orzechów włoskich
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/I...ecka-fas1.html http://www.biomedical.pl/ciaza/fas-z...ndrome-39.html http://www.parpa.pl/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Ja też wątpię, że od łyka wina może dziecko z FAS sie urodzić, ale kurna - PO CO?
Łyka alkoholu w ciąży nie wypiłam i żyję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Konto usunięte
|
Vix, tyle, że ... zwyczajnie nie masz pewności że akurat ten łyk nie zaszkodzi. Po prostu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Dlatego najprościej nie kombinować i nie pić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Nawet głupiego apapu sie nie zaleca czy syropu na kaszel, nie rozumiem dlaczego nie da się żyć bez łyka wina? Ja tam sobie lubię czasem chlapnąć, ale jakoś przeżyłam jedną ciążę i okres karmienia piersią bezalkoholowo, teraz też nie piję od 2 czerwca (wtedy byłam na weselu u znajomych) i zapowiada się, że jeszcze z pół roku najmniej nic nie wypiję i wiecie co? Jakoś w ogóle mi to nie przeszkadza
![]()
![]() |
#47 |
Konto usunięte
|
A ja bym chciała wrócić do tych serów.
Czyli sądzicie, że Ser Feta z Mlekovity i Camembert/Brie z Turka (i pytam konkretnie o te, bo często je kupuję, dla mnie są tanie i dobre) na 100% można jeść? W poprzedniej ciąży nawet ich nie tykałam, ale dla mnie wszelkie sery to jest naprawdę podstawa diety (żółty, twarożek są u mnie codziennie, te powyżej to urozmaicenie). I wydawało mi się, że oprócz mleka pasteryzowanego czy nie w procesie produkcji tych serów chodziło o jakieś bakterie.... Czy któraś z Was ma jakąś wiedzę na ten temat? Ja przyznaję, że nie mam żadnej, a interesuje mnie to. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Wtajemniczenie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;37652115]A ja bym chciała wrócić do tych serów.
Czyli sądzicie, że Ser Feta z Mlekovity i Camembert/Brie z Turka (i pytam konkretnie o te, bo często je kupuję, dla mnie są tanie i dobre) na 100% można jeść? .[/QUOTE] Możesz jeść bez obaw. To nie są sery robione wd oficjalnych receptur, więc z pasteryzowanego mleka, chodzi jedynie o listeriozę i surowe mleko. ---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ---------- Może dopiszę, bo mogłam się wyrazić nieprecyzyjnie, oryginalne sery brie, camembert, feta - powstają z mleka niepasteryzowanego, w pl mamy najczęściej trochę takie podróbki (zresztą czuć w smaku, że zupełnie inne od org) i polska feta z mlekowity jest z mleka pasteryzowanego, tak samo serki brie, camembert nie tylko z Turka, ale z większości marek dostępnych w marketach president i inne tam mleczne krainy, najczęściej jest napisane na opakowaniu.
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Nie daj się zwariować!
Ja nie jestem wegetarianką, więc aż tak nie miałam. ![]() ![]() Alkohol, papierosy - to oczywiście trzeba wykluczyć. No i surowe mięso odpadało. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Gang Iren
|
Cytat:
No dobrze,ale przykladowo: pozwalasz sobie na odrobine akoholu w ciazy od czasu do czasu i twoje dziecko rodzi sie chore.Umiesz sobie spojrzec w oczy?Maslo jest produktem dostepnym dla kazdego,a akohol tylko dla pelnoletnich,nie widac roznicy?Dziecko w tobie pije razem z toba,to rownie dobrze po urodzeniu mozesz do mleka dolewac alkoholu,prawda?Na jedno wychodzi...
We all find time to do what we really want to do... Edytowane przez gosia261282 Czas edycji: 2012-11-16 o 15:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nigdy nie zapomnę, jak moja kochana śp. Babcia przeczytała kiedyś w gazecie o toksoplazmozie. Ja miałam wtedy jakieś 18 lat i nikłe pojęcie o wielu sprawach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
a ja sobie myślę, ze ta dyskusja na temat alkoholu jest zbędna.
bo te mamy co chcą pić łyk piwa/wina będą to robić, a te które nie chcą pić to nie wypiją ani kropli. każdy ma swoje sumienie, każda z nas jest dorosła i wie, a przynajmniej jej się wydaje co dla dziecka jest dobre. nie nam jest sądzić, pochwalać, ganić czy oceniać czyjeś zachowanie. ważne jest aby być samemu ze sobą w porządku, w uczciwości i nie mieć sobie nic do zarzucenia kiedy dziecko się urodzi. i tyle ![]() a... ja właśnie poleciałam do lodówki, zobaczyć jaki to ja ser wczoraj jadłam i na szczęście z mleka pasteryzowanego, aż mi ulżyło! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Konto usunięte
|
WIesz, zbędna, niezbędna...
Czasem zwyczajnie któraś kobieta się nie zastanowi, a po przeczytaniu że NIE z takich i takich powodów - trafia do niej. A niereagowanie na teksty którymi wyśmiewa nas Ma_majka dobre nie jest. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;37661426]WIesz, zbędna, niezbędna...
Czasem zwyczajnie któraś kobieta się nie zastanowi, a po przeczytaniu że NIE z takich i takich powodów - trafia do niej. A niereagowanie na teksty którymi wyśmiewa nas Ma_majka dobre nie jest.[/QUOTE] Dokładnie, szczerze jeśli w gre wchodziło by zdrowie zdrowego człowieka który by się upierał przy czymś miałą bym to gdzieś, jego świadomy wybór, ale w momencie kiedy dziewczyna prosi o rade dot. żywienia w ciąży a otrzymuje taka że wino od czasu do czasu nie szkodzi to jako osoba uświadomiona czuję się w obowiązku napisać jak jest naprawde przez wzgląd na dziecko.
![]() |
#56 |
Gang Iren
|
Czyli niepicie w ciazy jest rownoznaczne z dostaniem swira ?
![]()
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
to raczej nadinterpretacja:rolleyes :
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Mój lekarz powiedział jedynie ze nie: alkohol, surowe mięso, tonic
Sery plesniowe raczej nie, ale tez nic sie nie stanie raz na jakiś czas, chociaż ja nie jem mimo ze lubie Sushi jadlam normalnie ale nie z surowej ryby, wedzonego łososia dzisiaj nawet jadlam, colę czasami wypije Ogólnie na serio nie mozna dać sie zwariować
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja raczej nie dałam się zwariować, tak mi się wydaje ![]() zdarzyło mi się wypić kawę czy colę. Jednak surowizny i produktów niepasteryzowanych unikałam. Wczesniej piłam tez duże ilości herbaty zielonej, ograniczyłam ilość, bo ponoc w ekstramlanie dużej ilości może utrudniac wchłanianie kawsu foliowego. Skoro nie jesz mięsa to pamiętaj o poziomie żelaza.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:40.