![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: szalik na drutach
Próbowałam robić coś na szydełku ale to nie dla mnie. Nie mam cierpliwości. Na drutach robię szalik i równocześnie czytam gazetę. To lubię
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Przyczajenie
|
Witam Panie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pierwsza rzecz: co jest mi potrzebne ? Pewnie musze kupic druty i welne. Ok ale jest tego masa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Z gory dziekuje za odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Wtajemniczenie
|
W pasmenterii - włóczka najlepiej średniej grubości i gruba - np. KOtek, Koala, Puchatka, Malwa - z tych włoczek robi sie dośc przyjemnie, a druty w rozmiarze podanym na banderoli włoczki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Przyczajenie
|
matta mogłabyś mi podać wzór na ścieg angielski ? bardzo prosze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Wtajemniczenie
Lokalizacja: jestem czarownica wiec pewnie gdzies latam na miotle...
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Rozeznanie
|
Właśnie tak, nad parą. Dokładniej: gotujemy wode w garnku, nitkę przeciągamy pod pokrywką. Nie wiem jak bardziej obrazowo to przedstawić..
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Wtajemniczenie
|
jesli chodzi o prostowanie, to jakoś sobie nie wyobrażam żeby cały motek włóczki (albo i więcej
![]() ja jeszcze z dzieciństwa kiedy to wszystko pochodziło z odzysku pamiętam, ze najpierw nawijalam włóczkę na krzeslo (albo od nogi do nogi, czyli do góry nogami, albo tak jak jest umocowane oparcie) potem ją związywałam w dwóch miejscach, delikatnie w całym takim motku zdejmowałam pilnując,żeby nie zgubić środka i nie poplątać, zanurzałam w wodzie, wykręcałam w ręczniku i z powrotem zakładałam na krzesło do wyschnięcia- powinno się trochę naciągnąć. Nawijając trzeba pamiętać żeby nie zrobily się grube warstwy, może to być taki wzdłuż rozciągnięty motek, bo potem będzie ciężko schnąć... taki sposób gdzieś przeczytalam i tak robilam. Tylko tak się teraz zastanawiam czy aby to za bardzo nie rozciągnie włóczki, pewnie trzeba naciągać z umiarem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Przyczajenie
|
matta ja także bardzo cie prosze o wzór na ścieg angielski . Pozdrawiam!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny pomocy! Moja pierwsza robótka na drutach to totalna klapa. Chciałam zrobić sobie szalik a powstał rulonik
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#43 |
Rozeznanie
|
Prostować włóczkę można obydwoma sposobami: nad parą i nawijająć na nogi krzesła (są też takie stojaki do nawijanie wełny). Można też nawinąć na nogi od stołka i jeśli ma się użądzenie do wytwarzania pary, to potrzymać nad taki "motek" - traw krócej niż moczenie i suszenie. Sama prostowałam wełnę wszystkimi metodami i każda działa.
![]()
"Wielu ludzi twierdzi, że sny są czarno-białe, ale ja śnię w kolorze." Richard P. Feynman "Jest coś niedobrego z ludźmi: nie uczą się przez zrozumienie, tylko jakoś inacze, pewnie na pamięć. Ich wiedza jest taka krucha!" Richard P. Feynman |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Możesz na końcach dorobić ściągacz, ale nie wiem czy to coś da, bo trudno ocenić nie widząć włóczki.
"Wielu ludzi twierdzi, że sny są czarno-białe, ale ja śnię w kolorze." Richard P. Feynman "Jest coś niedobrego z ludźmi: nie uczą się przez zrozumienie, tylko jakoś inacze, pewnie na pamięć. Ich wiedza jest taka krucha!" Richard P. Feynman |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Rozeznanie
|
Sziądacz to taki jak na końcu rękawów w swetrze. Robi się do : oczko prawe, oczko lewe, oczko prwae, oczko lewe itd. lub szerszy ściągacz: dwa oczka prawe, dwa oczkalewe, dwa oczka prawe, dwa oczka lewe itd.
Mam jeden szalik robionu BARDZO luźno i tak jak część skarpetki - na okrągło, a na końcach są frendzle - to fajnie wygląda i nie roluje się.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
Up
Bardzo prosze o wzor na scieg angielski ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny! Ja też jestem początkująca i mam problem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zadomowienie
|
na końcu rządka dowiązujesz włóczkę w innym kolorze i następne rzędy robisz z innej włóczki i po zakonczeniu kilku rzędów wracasz do poprzedniego koloru ...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Przyczajenie
|
a jak przechodzę do innego koloru, to odcinam nitkę z tym poprzednim?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Przyczajenie
|
Cześć. Właśnie zaczęłam robić po latach przerwy czapkę na drutach i zalogowałam się po raz 1 na tej stronie. Zapomniałam na czym polega ścieg angielski, bardzo proszę o pomoc,
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Przyczajenie
|
Czesc wszystkim,Jestem Daniel mam do WSZYSTKICH gorącą prośbę, chce zrobić piekny gruby, duży szalik swojej dziewczynie, i nie mam pojecia jak sie do tego zabrac, nigdy nie mialem stycznosci z drutami. Prosze wyslijcie mi porady, instrukcje itp. na moj adres email. pomozcie mi to wazne, w koncu jakis meszczyzna chce zrobic cos na drutach, nie zabijajcie we mnie checi i zapalu do tego pomyslu:P wyobrazcie sobie co to bedzie za niespodzianka dla mojej dziewczyny jak sam cos takiego zrobie:Ppozdrawiam wszystkie Panie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Przyczajenie
|
Witam,
czy wie moze któraś z Was, jak łączyć kolorowe paski w szaliku? Robię szalik czarno-zielony ściegiem angielskim i za cholerę nie wiem jak połączyć prawidłowo. Prosze o szybką odpowiedż ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Przyczajenie
|
Kto mnie poratuje?
http://domklary.pl/obrazki/szaltastymelon.jpg chciałam to zrobić na prezent pod choinkę ale nic nie kumam a to jest taaaakie śliczne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=Kosumi;15381364]Kto mnie poratuje?
http://domklary.pl/obrazki/szaltastymelon.jpg Tak to jest piękne ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:54.