szalik na drutach - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-11-09, 11:11   #31
Madziejka*
Raczkowanie

Dot.: szalik na drutach

Próbowałam robić coś na szydełku ale to nie dla mnie. Nie mam cierpliwości. Na drutach robię szalik i równocześnie czytam gazetę. To lubię
Madziejka* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-09, 22:49   #32
crism
Przyczajenie

Witam Panie Mam na imie Krzysiek i .... mam nadzieje, ze moge liczyc na Wasza pomoc Obiecalem swojej Kobiecie, ze zrobie Jej szalik na drutach Jako ze jestem zielony w tym temacie to zwracam sie do Mistrzow a raczej Mistrzyn Mam nadzieje, ze moge liczyc na Wasza pomoc ?

Pierwsza rzecz: co jest mi potrzebne ? Pewnie musze kupic druty i welne. Ok ale jest tego masa Pozatym prosil bym i jakies porady jak sie wogole do tego zabrac Na poprzedniej podstronie znalazlem adres: http://maranta.livenet.pl/podstawy_druty.htm i juz go dodalem do ulubionych Tam jest pewnie odpowiedz na moje pytanie ale nie do konca Wiec powiedzcie mi Drogie Panie, jakie mam te druty kupic ? I gdzie tego wogole szukac ? Mam nadzieje, ze w sklepie nie beda sie ze mnie smiac

Z gory dziekuje za odpowiedzi
crism jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-10, 10:59   #33
lucille
Wtajemniczenie

W pasmenterii - włóczka najlepiej średniej grubości i gruba - np. KOtek, Koala, Puchatka, Malwa - z tych włoczek robi sie dośc przyjemnie, a druty w rozmiarze podanym na banderoli włoczki.
lucille jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-27, 15:03   #34
BLONDDAS
Przyczajenie

Thumbs up Dot.: szalik na drutach

Cytat:
Napisane przez pestka1830
http://maranta.livenet.pl/podstawy_druty.htm tu jest fajna stronka. Robótki na drutach i szydełku od podstaw.
ŚWIETNA STRONKA!!!OD TYGODNIA UCZĘ SIĘ DZIERGAĆ NA DRUTACH.DZISIAJ ZALOGOWAŁAM SIĘ NA TĘ STRONKĘ I OD RAZU TAKI SKARB.JUŻ ZACZYNAM PRZERABIAĆ TE WZORY.POZDROWIONKA
BLONDDAS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-13, 19:48   #35
agus_11
Przyczajenie

matta mogłabyś mi podać wzór na ścieg angielski ? bardzo prosze.
agus_11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-14, 11:11   #36
martolud
Raczkowanie

GG do martolud

Cytat:
Napisane przez pestka1830
ja mam zamiar dopiero się uczyć szydełkować bo na drutach już coś umiem ale muszę jutro kupić szydełko bo gdzieś mi się zapodziało i chcę zrobić sobie taki pasek z zawleczek od puszek a kiedyś może i torebkę
a co do tego pasak... to zaczelam juz go robic i myslalam, ze spokojnie wystarczy mi tych zawleczek, jednak sie grubo mylilam... mam gdzies tak 2/3 zrobione. zastoj... brak zawleczek ; / musze kumpla przyciznac, zeby mi zbieral, bo on wypija hektolitry coli w puszce. hihihi. pozdrowki i zycze owocnej pracy : )

niach niach
martolud jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-14, 15:10   #37
bierdonka
Wtajemniczenie

Lokalizacja: jestem czarownica wiec pewnie gdzies latam na miotle...

Cytat:
Napisane przez Agata Żuk
Witam wszystkich serdecznie.
Jest to mój pierwszy post. Od dawna śledzę ten portal i bardzo mi się podoba. Dziękuję Wam za wiele ciekawych rzeczy, którymi się ze sobą dzielicie. I ja mam do Was pytanie dotyczące robienia na drutach. Chciałabym wykorzystać wcześniej już używaną włóczkę, która jest pofalowana. Czy znacie jakiś sposób na jej wyprostowanie i czy każdą włóczkę można wyprostować. Bardzo proszę podpowiedzcie mi co powinnam zrobić.
Pozdrawiam
Agata
ja gdzies słyszałam ze nad parą można ją wyprostowac... ale nie wiem czy to sie tyczyło akurat włóczki... wiec głowy za to nie daję...
bierdonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-12-15, 14:52   #38
brzozka
Rozeznanie

Właśnie tak, nad parą. Dokładniej: gotujemy wode w garnku, nitkę przeciągamy pod pokrywką. Nie wiem jak bardziej obrazowo to przedstawić.. Mam nadzieję, że wszystko jasne..
brzozka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-15, 22:20   #39
martuko
Wtajemniczenie

jesli chodzi o prostowanie, to jakoś sobie nie wyobrażam żeby cały motek włóczki (albo i więcej przeciągać nad garnkiem...
ja jeszcze z dzieciństwa kiedy to wszystko pochodziło z odzysku pamiętam, ze najpierw nawijalam włóczkę na krzeslo (albo od nogi do nogi, czyli do góry nogami, albo tak jak jest umocowane oparcie) potem ją związywałam w dwóch miejscach, delikatnie w całym takim motku zdejmowałam pilnując,żeby nie zgubić środka i nie poplątać, zanurzałam w wodzie, wykręcałam w ręczniku i z powrotem zakładałam na krzesło do wyschnięcia- powinno się trochę naciągnąć. Nawijając trzeba pamiętać żeby nie zrobily się grube warstwy, może to być taki wzdłuż rozciągnięty motek, bo potem będzie ciężko schnąć... taki sposób gdzieś przeczytalam i tak robilam. Tylko tak się teraz zastanawiam czy aby to za bardzo nie rozciągnie włóczki, pewnie trzeba naciągać z umiarem
martuko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-16, 13:44   #40
whitebeth
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez martuko
jesli chodzi o prostowanie, to jakoś sobie nie wyobrażam żeby cały motek włóczki (albo i więcej przeciągać nad garnkiem...
ja jeszcze z dzieciństwa kiedy to wszystko pochodziło z odzysku pamiętam, ze najpierw nawijalam włóczkę na krzeslo (albo od nogi do nogi, czyli do góry nogami, albo tak jak jest umocowane oparcie) potem ją związywałam w dwóch miejscach, delikatnie w całym takim motku zdejmowałam pilnując,żeby nie zgubić środka i nie poplątać, zanurzałam w wodzie, wykręcałam w ręczniku i z powrotem zakładałam na krzesło do wyschnięcia- powinno się trochę naciągnąć. Nawijając trzeba pamiętać żeby nie zrobily się grube warstwy, może to być taki wzdłuż rozciągnięty motek, bo potem będzie ciężko schnąć... taki sposób gdzieś przeczytalam i tak robilam. Tylko tak się teraz zastanawiam czy aby to za bardzo nie rozciągnie włóczki, pewnie trzeba naciągać z umiarem
Widziałam kiedyś jak trakie prostowanie robiła moja babcia, która baaardzo wiele juz na drutach zrobiła Zwija włóczkę w ten sam sposób, tyle,że nawija ją na węższą krawędź stołu , póżniej związuje całe pasmo jakąś resztką nitki w dwu miejscach. Sciąga ze stołu , zagotowuje wodę w czajniku , i kiedy woda wrze, i przesówa całe pasmo nad strumieniem pary (nie zakłada wtedy na czajnik "gwizdka" . włóczka prostuje się w kilka sekund. Eh te babcie, zawsze mają na wszystko swoje sposoby
whitebeth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-15, 17:30   #41
reniby
Przyczajenie

matta ja także bardzo cie prosze o wzór na ścieg angielski . Pozdrawiam!
reniby jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-08-08, 17:03   #42
madzia1324
Raczkowanie

Dziewczyny pomocy! Moja pierwsza robótka na drutach to totalna klapa. Chciałam zrobić sobie szalik a powstał rulonik Zwija sie okrutnie i nawet to na szyje nie da rady założyć. Co zle zrobilam i czy da sie to naprawic? Przepraszam ze wbijam do tego watku ale za bardzo nie wiem czego i jak szukać na tej stronie
O wielkich, silnych, czarnych skrzydłach,
One unoszą człowieka ponad życie
(...)

Edith Sodergan
"w zwierciadle, niejasno"
madzia1324 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-10, 12:20   #43
Lavenda
Rozeznanie

Prostować włóczkę można obydwoma sposobami: nad parą i nawijająć na nogi krzesła (są też takie stojaki do nawijanie wełny). Można też nawinąć na nogi od stołka i jeśli ma się użądzenie do wytwarzania pary, to potrzymać nad taki "motek" - traw krócej niż moczenie i suszenie. Sama prostowałam wełnę wszystkimi metodami i każda działa.

"Jest coś niedobrego z ludźmi: nie uczą się przez zrozumienie, tylko jakoś inacze, pewnie na pamięć.
Ich wiedza jest taka krucha!"

Richard P. Feynman
Lavenda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-10, 12:22   #44
Lavenda
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez madzia1324
Dziewczyny pomocy! Moja pierwsza robótka na drutach to totalna klapa. Chciałam zrobić sobie szalik a powstał rulonik Zwija sie okrutnie i nawet to na szyje nie da rady założyć. Co zle zrobilam i czy da sie to naprawic? Przepraszam ze wbijam do tego watku ale za bardzo nie wiem czego i jak szukać na tej stronie

Możesz na końcach dorobić ściągacz, ale nie wiem czy to coś da, bo trudno ocenić nie widząć włóczki.

"Jest coś niedobrego z ludźmi: nie uczą się przez zrozumienie, tylko jakoś inacze, pewnie na pamięć.

Richard P. Feynman
Stary 2006-08-10, 20:47   #45
madzia1324
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lavenda
Możesz na końcach dorobić ściągacz, ale nie wiem czy to coś da, bo trudno ocenić nie widząć włóczki.
oł czyli moja praca na marne co to jest ten ściągacz? jakiś wzór czy coś? Wybaczcie mi moja tepote ale ja jestem naprawde poczatkujaca. I przecież nie dorbie tego sciagacza na poczatku jesli juz jestem w połowie szalika
O wielkich, silnych, czarnych skrzydłach,
One unoszą człowieka ponad życie
(...)

Edith Sodergan
"w zwierciadle, niejasno"
madzia1324 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-08-11, 08:11   #46
Lavenda
Rozeznanie

Sziądacz to taki jak na końcu rękawów w swetrze. Robi się do : oczko prawe, oczko lewe, oczko prwae, oczko lewe itd. lub szerszy ściągacz: dwa oczka prawe, dwa oczkalewe, dwa oczka prawe, dwa oczka lewe itd.

Mam jeden szalik robionu BARDZO luźno i tak jak część skarpetki - na okrągło, a na końcach są frendzle - to fajnie wygląda i nie roluje się.

Richard P. Feynman
Stary 2006-08-17, 01:02   #47
kaktuss
Raczkowanie

Up

Bardzo prosze o wzor na scieg angielski
kaktuss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-17, 19:32   #48
Sabina84
Przyczajenie

Hej dziewczyny! Ja też jestem początkująca i mam problem Czy możecie mi powiedzieć, jak łączy się różne kolory przy robieniu szalika, tak, żeby powstały paski?
Sabina84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-17, 20:51   #49
kaYa
Zadomowienie

GG do kaYa

na końcu rządka dowiązujesz włóczkę w innym kolorze i następne rzędy robisz z innej włóczki i po zakonczeniu kilku rzędów wracasz do poprzedniego koloru ...
kaYa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-19, 14:40   #50
Sabina84
Przyczajenie

a jak przechodzę do innego koloru, to odcinam nitkę z tym poprzednim?
Sabina84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-12, 11:46   #51
Miramaz
Przyczajenie

Cześć. Właśnie zaczęłam robić po latach przerwy czapkę na drutach i zalogowałam się po raz 1 na tej stronie. Zapomniałam na czym polega ścieg angielski, bardzo proszę o pomoc,
Miramaz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-14, 13:55   #52
DantiDan
Przyczajenie

Czesc wszystkim,Jestem Daniel mam do WSZYSTKICH gorącą prośbę, chce zrobić piekny gruby, duży szalik swojej dziewczynie, i nie mam pojecia jak sie do tego zabrac, nigdy nie mialem stycznosci z drutami. Prosze wyslijcie mi porady, instrukcje itp. na moj adres email. pomozcie mi to wazne, w koncu jakis meszczyzna chce zrobic cos na drutach, nie zabijajcie we mnie checi i zapalu do tego pomyslu:P wyobrazcie sobie co to bedzie za niespodzianka dla mojej dziewczyny jak sam cos takiego zrobie:Ppozdrawiam wszystkie Panie moj adres DantiDan@interia.pl
DantiDan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-20, 18:35   #53
rutherford
Przyczajenie

Witam,
czy wie moze któraś z Was, jak łączyć kolorowe paski w szaliku? Robię szalik czarno-zielony ściegiem angielskim i za cholerę nie wiem jak połączyć prawidłowo. Prosze o szybką odpowiedż
Pozdrawiam
rutherford jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-07, 11:30   #54
my chemical romance
Raczkowanie

GG do my chemical romance Wyślij wiadomość przez MSN do my chemical romance Send a message via Skype™ to my chemical romance

Cytat:
Napisane przez kaYa Pokaż wiadomość
na końcu rządka dowiązujesz włóczkę w innym kolorze i następne rzędy robisz z innej włóczki i po zakonczeniu kilku rzędów wracasz do poprzedniego koloru ...
Tu masz odpowiedz RUTHERFORD
my chemical romance jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-19, 17:42   #55
Kosumi
Przyczajenie

Kto mnie poratuje?
http://domklary.pl/obrazki/szaltastymelon.jpg

chciałam to zrobić na prezent pod choinkę ale nic nie kumam a to jest taaaakie śliczne
Kosumi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-18, 19:19   #56
blondyna06
Raczkowanie

[QUOTE=Kosumi;15381364]Kto mnie poratuje?
http://domklary.pl/obrazki/szaltastymelon.jpg

Tak to jest piękne ale tez nie wiem jak to zrobic moze ktoś moze pomoc
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości