Jak Twój zawód wpływa na relacje z facetami? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-19, 19:11   #31
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

Dot.: Jak Twój zawód wpływa na relacje z facetami?

W związku z wyuczonym zawodem zawsze słyszałam dwuznaczne komentarze, lub nieco łagodniejsze ale również z podtekstem.

Zawód wykonywany jest neutralny i nie budzi praktycznie żadnych emocji
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-19, 19:31   #32
ogolnie
Zakorzenienie

Wątek o zawodach, kierunkach studiów i wykształceniu jakby już jest
A raczej zażarta dyskusja na noże

Odnośnie pytania w tytule, mój zawód nigdy nie był problemem dla facetów. Raz pamiętam, że facet na spotkaniu (bodajże którymś już z kolei) powiedział mi, że pachnę żywicą
Dla wyjaśnienia, jestem architektem krajobrazu i z roślinami miałam do czynienia codziennie.
ogolnie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-19, 19:44   #33
wika82
Zakorzenienie

Mój zawód raczej imponuje, ale chyba nie odstrasza.
Stary 2012-11-19, 19:53   #34
SoBitterSoSweet
Zakorzenienie

Mój zawód jakoś nigdy nie wpływał na moje relacje z facetami, w sensie żeby z tego powodu nie chcieli ze mną być.

Natomiast kilka razy zdarzyło mi się coś takiego, że jak poznawałam nowego faceta i potem powiedziałam, że jestem księgową, to zawsze były reakcje typu, że niemożliwe, że nie wyglądam na księgową, że przecież księgowa to szara myszka, nudziara , że młode dziewczyny nie są księgowymi tylko stare ciotki klotki, że w życiu by nie powiedzieli że mogłabym być księgową itp. Niech żyją stereotypy

Kiedy na początku studiów pracowałam jako hostessa to faceci również nie mieli z tym problemu. Problem z tym mieli za to obcy ludzie, którzy straszyli taką koszmarną przyszłością swoje dzieci, jak się nie będą uczyć no ale to historie nie na ten watek
SoBitterSoSweet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-19, 20:18   #35
wisienka_na_torcie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania_2007 Pokaż wiadomość
Ja jestem po f. germańskiej i przyznam, że kilku mężczyzn pytało się np. a dlaczego nie angielski, co to już innych języków nie ma ... no nie byli zadowoleni - ale to akurat nie ich sprawa:P
Kompletnie tego nie rozumiem. Pomijając kwestię, że uwielbiam niemiecki i jest moim zdaniem jednym z najładniejszych języków, to angielski zna dziś praktycznie każdy. Fajnie, że ktoś interesuje się i uczy jeszcze czegoś innego.
Cytat:
Napisane przez Damayanti Pokaż wiadomość
kiedy mówię, że studiuję prawo, większość reaguje "hm,spoko". ale kiedy dodaję, że uwielbiam gotować i nie wiem czy jednak z tym nie zwiążę przyszłości, od razu oczka się błyszczą :P
Bo prawo kojarzy się z dużymi zarobkami, a większość facetów tak naprawdę nie do końca chce mieć kobietę lepiej zarabiającą.

Ja co prawda jeszcze studiuje i czasem odbywam praktyki, więc o pracy zawodowej mówić nie mogę. Niemniej jakiś czas temu Tż odbył ze mną poważną rozmowę i stwierdził, że nie do końca akceptuje moje plany skończenia aplikacji prokuratorskiej i pracy w tym zawodzie i oczywiście to nie tak, że mnie wtedy zostawi, ale boi się, że to bardzo źle będzie wpływać na nasz związek , czego chce uniknąć.

Edytowane przez wisienka_na_torcie
Czas edycji: 2012-11-19 o 20:20
wisienka_na_torcie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-19, 22:13   #36
201701300922
Konto usunięte

Moja praca raczej też nie odstrasza facetów W sumie to jest tylko takie tymczasowe zajęcie na okres studiów Jestem recepcjonistką w biurowcu.

Wtrącając się do rozmowy o języku niemieckim: ja zdawałam z niego maturę i chciałam kontynuować naukę tego języka na studiach, ale nie udało się utworzyć grupy, więc poszłam na angielski.
Faktycznie, może brzmi tak "twardo", ale jest bardzo interesujący Będąc w Niemczech nie miałam z tym problemu, a emocje ludzi to można wyczytać z twarzy, a nie z akcentu wynikającego z języka. To co? Np. obcokrajowcy mówiący w płynnych i melodyjnych językach (ot, choćby hiszpański, francuski) wydają się ciągle zadowoleni z życia? Dla mnie takie teorie są z deka dziwne :P
201701300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-19, 22:36   #37
Foolishly in Love
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wisienka_na_torcie Pokaż wiadomość
Bo prawo kojarzy się z dużymi zarobkami, a większość facetów tak naprawdę nie do końca chce mieć kobietę lepiej zarabiającą.

Ja co prawda jeszcze studiuje i czasem odbywam praktyki, więc o pracy zawodowej mówić nie mogę. Niemniej jakiś czas temu Tż odbył ze mną poważną rozmowę i stwierdził, że nie do końca akceptuje moje plany skończenia aplikacji prokuratorskiej i pracy w tym zawodzie i oczywiście to nie tak, że mnie wtedy zostawi, ale boi się, że to bardzo źle będzie wpływać na nasz związek , czego chce uniknąć.
1. to chyba jakieś zakompleksione dzieciaki, którym przeszkadza kobieta lepiej zarabiająca, btw. bajeczne zarobki prawników to tylko w Warszawie, w dużych korporacjach prawniczych typu White&Case.
2. że zawód prokuratora ma źle wpłynąć na związek co kto uważa

---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ----------

Cytat:
Napisane przez Dysia1990 Pokaż wiadomość
Wtrącając się do rozmowy o języku niemieckim: ja zdawałam z niego maturę i chciałam kontynuować naukę tego języka na studiach, ale nie udało się utworzyć grupy, więc poszłam na angielski.
Faktycznie, może brzmi tak "twardo", ale jest bardzo interesujący Będąc w Niemczech nie miałam z tym problemu, a emocje ludzi to można wyczytać z twarzy, a nie z akcentu wynikającego z języka. To co? Np. obcokrajowcy mówiący w płynnych i melodyjnych językach (ot, choćby hiszpański, francuski) wydają się ciągle zadowoleni z życia? Dla mnie takie teorie są z deka dziwne :P
Ja też nie rozumiem tej ogólnej odrazy do niemieckiego, gdyby nie to, że mam podstawy włoskiego, to pewnie wybierając nowy język obcy wybrałabym niemiecki, bo jest w dzisiejszych czasach bardzo praktyczny i warto go znać.
Foolishly in Love jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-19, 23:02   #38
wisienka_na_torcie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Foolishly in Love Pokaż wiadomość
1. to chyba jakieś zakompleksione dzieciaki, którym przeszkadza kobieta lepiej zarabiająca, btw. bajeczne zarobki prawników to tylko w Warszawie, w dużych korporacjach prawniczych typu White&Case.
Niekoniecznie. Poza 'stolycą' też ludzie sobie radzą, serio

Cytat:
2. że zawód prokuratora ma źle wpłynąć na związek co kto uważa
Ja to rozumiem. Wiele osób miałoby problem z zaakceptowaniem tego, że partner miałby na co dzień zajmować się rzeczami, które jednak dla przeciętnego człowieka są dość mocno obciążające psychikę. Nie oszukujmy się, nie jest to najprzyjemniejszy zawód, często wiąże chociażby z nocnymi dyżurami. A są ludzie, którym może być ciężko do tego przywyknąć.

---------- Dopisano o 23:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ----------

Cytat:

Ja też nie rozumiem tej ogólnej odrazy do niemieckiego, gdyby nie to, że mam podstawy włoskiego, to pewnie wybierając nowy język obcy wybrałabym niemiecki, bo jest w dzisiejszych czasach bardzo praktyczny i warto go znać.
Z tym to właśnie średnio. Jakby nie patrzeć, w Europie, niemiecki (mimo, że Niemcy są przecież na skalę europejską potęgą) traci na znaczeniu, językami dyplomacji europejskiej są angielski i francuski, który staje się coraz bardziej popularny. Poza Europą brak krajów niemieckojęzycznych, co też sprawia, że w świecie tego języka używa się raczej rzadko. Instytucje międzynarodowe, nawet takie jak ONZ, często nie prowadzą swoich witryn po niemiecku, ciężko znaleźć niemieckie tłumaczenie niektórych dokumentów międzynarodowych, często po prostu ich nie ma.
Stary 2012-11-19, 23:15   #39
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sophie86 Pokaż wiadomość
Wielu facetów odstraszało, że mam własną firmę. Działalność zgodna z prawem, nie krzywdząca innych, nie niemoralna, nie wiążąca się z ryzykiem utraty zdrowia lub życia Działało odstraszająco, bo myśleli, że mam ogromne parcie na karierę, duże dochody ( firmę rozkręcam, więc wychodzę często na "zero"). Ale nie wszyscy mieli takie podejście. TŻ zna bardzo dobrze całą sytuację, wspiera, jest dumny.

Swoją drogą własna działalność może być problemem nie do przejścia dla wielu facetów. Znajoma prowadzi przytulną kawiarenkę, jest bardzo inteligentna, pewna siebie i wygadana. Zabójcza mieszanka Choć ona przyznaje, że gdy ściemnia facetom, że jest kosmetyczką lub fryzjerką, chętnych na randki nie brakuje
w moim przypadku było odwrotnie.cieszyli się,że nie muszą mnie sponsorować,a chętnych na moje mieszkanie było więcej niż mojego zainteresowania.
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-19, 23:31   #40
pandulek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez hardgirl123 Pokaż wiadomość
skoro facetowi nie pasuje mój zawód to niech spada, ja się swojej pracy nie wstydzę
kiedyś usłyszałam od faceta że wolałby "bzykać prawniczkę lub koroprantkę" niż "biurwę"
a sam żałosny chłoptaś skończył prawo, tak skakał i pyskował że w końcu został pracownikiem magazynu jednej z sieciówek odzieżowych bo przez 1,5 roku jako prawnik pracy nie mógł znaleźć.

oczywiście żadna praca nie hańbi ale obecnie facio jest pokorny jak cielę.
co za prostak

---------- Dopisano o 23:31 ---------- Poprzedni post napisano o 23:24 ----------

Cytat:
Mój TŻ z kolei nie bardzo akceptuje moje plany aplikacji adwokackiej. Ubzdurał sobie, że życia prywatnego nie będę miała itp. Czego on też nie wymyśli... Namiętnie namawia mnie natomiast na notarialną
Ale to podobnie jak w Twoim przypadku... nie straszy mnie, że mnie zostawi po prostu obawia się o nasz związek.
pandulek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-19, 23:34   #41
wisienka_na_torcie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pandulek Pokaż wiadomość
Mój TŻ z kolei nie bardzo akceptuje moje plany aplikacji adwokackiej. Ubzdurał sobie, że życia prywatnego nie będę miała itp. Czego on też nie wymyśli... Namiętnie namawia mnie natomiast na notarialną
Ambitnie. Zapytaj, czy Ci ją załatwi

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-19, 23:42   #42
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Napisane przez Dysia1990 Pokaż wiadomość
Będąc w Niemczech nie miałam z tym problemu, a emocje ludzi to można wyczytać z twarzy, a nie z akcentu wynikającego z języka. To co? Np. obcokrajowcy mówiący w płynnych i melodyjnych językach (ot, choćby hiszpański, francuski) wydają się ciągle zadowoleni z życia? Dla mnie takie teorie są z deka dziwne :P
To chyba do mnie Mówiłam o sytuacji, gdy rozmówcy nie widać a jedynie słychać dźwięki rozmowy. To tak samo, jak dla obcokrajowców język polski brzmi na ogół niezbyt przyjemnie, bo to podobno taki odgłos, jakby ktoś czymś głośno szeleścił. Przeanalizuj ekspresję głosu + akcent + słownictwo Jak nie rozumiesz co ktoś mówi, a jedynie słyszysz dźwięki to skojarzenia są różne. Tak samo mam wrażenie że Niemcy się awanturują jak coś głośniej mówią, tak samo mam wrażenie że Hiszpanie coś właśnie przeżuwają, a Arabowie mają atak duszności
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-19, 23:44   #43
pandulek
Zadomowienie

Cytat:
Ambitnie. Zapytaj, czy Ci ją załatwi
następnym razem jak będzie marudził tak też zrobię Ciekawe jaka będzie reakcja
pandulek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-20, 02:28   #44
2016050952
Konto usunięte

Ale to podobnie jak w Twoim przypadku... nie straszy mnie, że mnie zostawi po prostu obawia się o nasz związek.[/QUOTE]

Następna... Dawaj dziewczyno, notariuszy już prawie jak psów, więc na pewno będziesz mogła pozwolić sobie na zaledwie kilka godzin pracy dziennie. Co tam walka o klienta i praca w dogodnych dla niego godzinach - czytaj: wieczornych. Notariat się zeszmacił i do adwokatury mu już coraz bliżej.
Życzę obudzenia się z rojeń.
A tak w ogóle, to może by wybierać aplikację i swój przyszły zawód zgodnie z predyspozycjami, a nie dlatego, że egzamin od jakiegoś czasu pańswtowy, więc wszyscy na hurra...
2016050952 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-20, 11:42   #45
amber2046
Zakorzenienie

Cytat:

Ale to podobnie jak w Twoim przypadku... nie straszy mnie, że mnie zostawi po prostu obawia się o nasz związek.
Twój TŻ wcale tak bzdurnie nie dedukuje. Adwokat to zawód dla bardzo zdolnych ludzi, w którym jest obecnie olbrzymia konkurencja. Znajomi na aplikacji zasuwali w kancelariach, przynosili pracę do domu, poszerzali swoją wiedzę. Nie mogę też pominąć, że to z reguły ambitni pracoholicy, więc jednocześnie robili doktoraty, pisali artykuły, prowadzili zajęcia, udzielali korepetycji itd. Później wcale nie zwolnili tempa, cały czas funkcjonują na wysokich obrotach, dostają coraz odpowiedzialniejsze sprawy, rozwiązują bardziej zawiłe i ciekawe problemy. Prawnicy, których znam to pasjonaci żyjący pracą, śpią krótko, piją mnóstwo kawy, a na tematy zawodowe potrafią nawijać godzinami, dlatego nie którzy podczas towarzyskich spotkań dostali oficjalny zakaz siadania obok siebie.

Crucify Your Mind

Edytowane przez amber2046
Czas edycji: 2012-11-20 o 11:46
amber2046 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-11-20, 12:48   #46
Foolishly in Love
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
w moim przypadku było odwrotnie.cieszyli się,że nie muszą mnie sponsorować,a chętnych na moje mieszkanie było więcej niż mojego zainteresowania.
O zgadzam się, od razu jakoś bardziej chętni do rozmowy jak się dowiadywali, że mam swoje mieszkanie, a nie wynajmuję.
Foolishly in Love jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-20, 12:55   #47
ALL for LOVE
Zadomowienie

A co z kosmetyczkami? Znam facetów, którzy nie tolerują tego zawodu...
ALL for LOVE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-20, 14:38   #48
banana84
Zadomowienie

GG do banana84

Cytat:
O zgadzam się, od razu jakoś bardziej chętni do rozmowy jak się dowiadywali, że mam swoje mieszkanie, a nie wynajmuję.
A to tez zauwazylysmy z wolnymi kolezankami..ze juz z pocztku sonduja...z kim sie mieszka, czy to wynajem czy swoje, ile zarabial, ile ma sie odlozone..serio...gold diggerow nie brakuje..im starsi tym bardziej wyrachowani coponiektorzy
banana84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-20, 15:23   #49
Mahdab
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiapoznan111 Pokaż wiadomość
miałam przypadek, że facet powiedział mi wprost, że muszę być jakaś pogięta, skoro studiuje co studiuję.
Ogólnie mój fach budzi u facetów raczej zaskoczenie i chyba ciekawość , poza powyższym przypadkiem nie spotkałam się z negatywnymi reakcjami. Jestem inżynierem elektrykiem i nie mam wcale wąsów. :P
Ja mam wrażenie, że to od razu budzi respekt

Cytat:
Napisane przez umiko Pokaż wiadomość
No cóż, mam to samo. Inżynier mechatronik się kłania najbardziej żałosne jest to jak facet próbuje mnie wyrwać, na odpowiedź na pytanie o moje studia robi wielkie oczy i mówi coś typu "ale w ogóle nie wyglądasz... tzn. jesteś taka ładna, że powinnaś studiować anglistykę". I zdarzyło mi się to kilka razy. Duża część uważa, że to co robię jest bardzo fajne, część że bardzo dziwne. Z moim byłym miałam też awantury o to, że jestem nienormalna i powinnam iść na kobiece studia zamiast być z siebie dumna, że daję sobie radę w męskim świecie... no ale taki już był jego urok. Zawód ma wpływ! Może nie każdy, ale parę się znajdzie
Mam to samo! Odpowiedzi "a nie wyglądasz" lub "nigdy bym nie powiedział" są super A z kolei częściej pytania od kobiet: "dlaczego wybrałaś taki kierunek?" albo "co będziesz po tym robić?".
Mojego tż mama długo nie mogła się temu nadziwić, pobiła wszelkie rekordy stwierdzeniem, że mój tż musi się uczyć i porządnie zdawać egzaminy, bo ja zawsze mogę znaleźć pracę w innym zawodzie

Cytat:
Napisane przez tacyta Pokaż wiadomość
Faceci, którzy tak reagują na Twój zawód, to śmieszni, zakompleksieni chłoptasie kwalifikujący się do natychmiastowego odstrzału.

Mahdab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-20, 15:43   #50
eos50
BAN stały

Cytat:
Najpierw piszesz, że faceci nie chcą prawniczek z powodu swoich kompleksów by za chwilę napisać:
Cytat:
że Twój facet nie ma kompleksów tylko jednak chodzi o coś zupełnie innego. Podobnie stwierdza Pandulek:
Cytat:
Więc może Pani Prokurator wyjaśnienie jest dużo prostsze i bardziej logiczne - oni nie mają kompleksów tylko zwyczajnie potrzebują mieć w domu kobietę, a nie prokuratora na nocnym dyżurze, czy zaganianą od świtu do nocy mecenaskę? Dobrze się dziewczyny nad tym zastanówcie, bo oni już się ostro zastanawiają czemu bardzo jasno dali wyraz. Będą pilnie obserwować rozwój sytuacji i jak dojdą do wniosku, że obawy były słuszne i stworzenie z Wami rodziny funkcjonującej zgodnie z ich wyobrażeniami jest mało prawdopodobne, to jej nie stworzą. Mężczyzna nie żeni się ze stanowiskiem tylko z kobietą i to kobiety potrzebuje, a nie jej fakultetów.
Cytat:
Napisane przez amber2046 Pokaż wiadomość
Twój TŻ wcale tak bzdurnie nie dedukuje. Adwokat to zawód dla bardzo zdolnych ludzi, w którym jest obecnie olbrzymia konkurencja. Znajomi na aplikacji zasuwali w kancelariach, przynosili pracę do domu, poszerzali swoją wiedzę. Nie mogę też pominąć, że to z reguły ambitni pracoholicy, więc jednocześnie robili doktoraty, pisali artykuły, prowadzili zajęcia, udzielali korepetycji itd. Później wcale nie zwolnili tempa, cały czas funkcjonują na wysokich obrotach, dostają coraz odpowiedzialniejsze sprawy, rozwiązują bardziej zawiłe i ciekawe problemy. Prawnicy, których znam to pasjonaci żyjący pracą, śpią krótko, piją mnóstwo kawy, a na tematy zawodowe potrafią nawijać godzinami, dlatego nie którzy podczas towarzyskich spotkań dostali oficjalny zakaz siadania obok siebie.
No chociażby. I jak tu z kimś kogo nie ma w domu stworzyć rodzinę? Po co komu taka rodzina?

Nie ma co szukać w facetach kompleksów, bo proste rozwiązania są zawsze najlepsze Pani Prokurator.
eos50 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-20, 16:00   #51
kotnaplocie
Raczkowanie

Za krótko byłam na "rynku randkowym" przed początkiem związku z obecnym TŻtem, żeby mieć jakąś wiarygodną próbkę tych wpływów. Pewnie by wpływał, wiąże się z długimi wyjazdami, więc raczej wszyscy bardziej prorodzinni faceci by odpadli. I Ci chcący dzieci, ale to nie tylko z tego powodu.
kotnaplocie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-20, 17:54   #52
szmyrk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Dokładnie tak Bardzo lubię niemiecki ale to ciężki język do słuchania, w ogóle sposób wypowiadania się Niemców też jest mało przyjemny dla ucha. Pamiętam jak kiedyś podczas naszej sesji na Skype do TŻ przyszła niemiecka sąsiadka i słyszałam rozmowę - byłam przekonana, że są jakieś problemy, awantura czy coś takiego. A ona tylko z przejęciem opowiadała o szyciu, czy czymś innym acz równie fascynującym Brzmiała, jakby miała ochotę kogoś zastrzelić. Nie sposób uniknąć nieprzyjemnych skojarzeń
Z Wlochami tez jest problem - ja mam problem - nigdy nie wiem, czy rozmawiaja, ciesza sie wspolnie, czy kloca
Zas o jezyku naszym nieraz (mieszkam za granica, to w ogole mam niezly grunt wokolo do zbierania opinii), ze brzmi jak jakies szeleszczenie wlasnie, ale i sporo komplementow, ze ladny, miekki, o ladnej melodii i taaaki bogaty

A wracajac do glownego tematu - nie, nie mialam problemow zawod/wykonywana praca vs. facet. Ktos tu pisal wczesniej o barmance; od jakiegos czasu dorabiam w ten sposob, ale zanych negatywow z tym zwiazanych nie dostrzeglam. Ale moze nie bez znaczenia jest fakt, ze nie pracuje w zadnym barze, spelunie czy dyskotece, ale w malej, przeuroczej knajpce, gdzie najczesciej ludzie wychodza z zalozenia, ze o, skoro tutaj pracuje, to musi byc fajna A, no i nie wygladam jak "bawarskie dziewcze"
szmyrk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-21, 00:23   #53
umiko
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez tacyta Pokaż wiadomość
Faceci, którzy tak reagują na Twój zawód, to śmieszni, zakompleksieni chłoptasie kwalifikujący się do natychmiastowego odstrzału.
Tacyta- aj law ju czasem zastanawiam się, że może rzeczywiście coś jest ze mną nie tak i emancypacja przewróciła mi w głowie, ale raczej Ty masz rację ;p

Zastanawiam się jak wy reagujecie na zawody facetów? Umawiałam się już z teologiem (z resztą ten który mnie beształ za mechatronikę), marketingowcami z dużych kopro, barmanami, inżynierami, ochroniarzami, psychologami itp. itd. (no duży przekrój) i szczerze mówiąc nigdy specjalnie nie oceniałam ich po pracy. Ważniejsze dla mnie było to czy lubią to co robią i czy są ze swojej pracy dumni. Nawet zarobki nie są ważne. Jest jakaś tam specyfika zawodów, ale wiadomo, każdy mimo wszytko jest inny. Zawód piekarza wykonywany z pasją może być dla mnie tak samo atrakcyjny jak żołnierza zawodowego (ciacha z nich, przynajmniej z większości ) Jak to jest z wami kobietki? Jesteśmy bardziej odporne na stereotypy niż faceci? ;p
umiko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-21, 00:34   #54
amber2046
Zakorzenienie

umiko chętnie bym się z tobą zamieniła wykształceniem. Na co dzień widzę, że szukanie pracy po tym kierunku polega na odbieraniu telefonów z firm headhunterskich.

Crucify Your Mind
amber2046 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-21, 00:44   #55
umiko
Przyczajenie

amber tak, ale za to często jestem też traktowana jak niepełnomądra ;p no, ale poza niemiłymi sytuacjami typu molestowanie i dyskryminacja to faktycznie mimo, że jeszcze na studiach jestem to już parę firm na mnie czycha nie poszłabym na to gdyby nie było takiego popytu na ten zawód. Wolałabym rzucić wszystko w diabły i zostać, nie wiem, poetką
umiko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-21, 05:46   #56
Bniewie
Zadomowienie

Od ponad dwóch lat pracuję jako barmanka. Ciężka sprawa. Mój facet (którego poznałam właśnie w tym barze) jest straaaaaasznie zazdrosny, tym bardziej że bywa w moim miejscu pracy. Ciągłe rozmowy z klientami (98% z nich to faceci), którzy w większości są tam codziennie także znam ich z imienia, nazwiska, wiem co u nich i często rozmawiamy o sprawach prywatnych. Zdarzają się też faceci którym po alkoholu włącza się tryb "masz fajne cycki, spędzmy razem wieczór". Ja oczywiście na takich prymitywów reaguję baaaaaaaardzo negatywnie.

Ale cóż, wielu moich znajomych powiedziało, że nie zgodziliby się na to, aby ich kobieta pracowała w barze. I z nie jedną wsółpracownicą pożegnałam się z tego powodu...

Ale jak faceci są tacy mądrzy, to niech ich kobiety się zwolnią a oni mają im zapewnić utrzymanie. I tyle.
Bniewie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-21, 10:20   #57
88natalia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ALL for LOVE Pokaż wiadomość
A co z kosmetyczkami? Znam facetów, którzy nie tolerują tego zawodu...
To może ja się wypowiem jestem m.in po kosmetologii niby różnica ale chyba niewielka dla faceta dlatego przy pierwszym zetknieciu z nowym delikwentem staram się unikać tematów zawodowych aby uniknac pytania czym się zajmuję, dlaczego? bo myślenie jest stereotypowe tipsy, pusto w głowie i ocenianie innych swoją miarą (czytaj wg. co niektórych przez pryzmat wygladu) no niestety...
jakieś 2 tyg. temu w klubie zaczepił mnie facet gadamy, gadamy, nagle pytanie owe pada... powiedziałam że pracuje w gabinecie kosmetycznym a jego mina mówiła sama za siebie głupawy uśmiech i od razu miała wrażenie że patrzy na mnie jak na tempą lale, jakieś zdania w kierunku mojego wyglądu oczywiście jakbym miała się dowartościować albo poczuć skomplementowana (dodam że normalnie wygladam )

09.04.2008 [*]...
88natalia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-21, 10:38   #58
201803090921
Konto usunięte

Mój zawód raczej nie budzi specjalnych emocji w mężczyznach, zwłaszcza, że nie pracuję w nim. Natomiast wykonywana praca pewnie mogłaby przeszkadzać tym bardziej zazdrosnym, z racji, że pracuję z samymi facetami
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości