|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zamknięcie kuriera w mieszkaniu - chciał, aby podpisać umowę bez przeczytania j
Twoja mama sie chyba naoglądała "Gotowych na wszystko"
|
|
|
|
|
#32 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Zamknięcie kuriera w mieszkaniu - chciał, aby podpisać umowę bez przeczytania j
Ha ha ha ale się uśmiałam
![]() Pomysł z zamknięciem przedni i nieprzewidywalny ![]() A kurier to przystojny był chociaż?
|
|
|
|
|
#33 |
|
Rozeznanie
|
a co mama powiedziala dzwoniąc na policję? "dzień dobry, zamknęłam kuriera w domu, dzwonię pierwsza bo miałam obawy, że on zadzwoni pierwszy" hahah, rozwaliła mnie ta sytuacja, sorry
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Raczej wydaje mi się, że tej pani chodziło o to, że kurier ciągle jej przywozi umowę i nie pozwala jej przeczytać, więc go zamknęła w domu, a on jej wygraża- i to powiedziała policjantom.
|
|
|
|
|
|
#35 |
|
Konto usunięte
|
Dla mnie to niepojęte.
Rozumiem, że gdybyście pracowały dochodząc do klienta, to puściłybyście płazem zamknięcie was na klucz z jakiegoś tam powodu Dla mnie to przekroczenie granic i tyle. Już rozumiem już zabranie kurierowi umowy niby do podpisania i powiedzenie "poczekaj pan aż przeczytam albo wróć później", ale zamknięcie człowieka w mieszkaniu? Macie szczęście, że nie doszło do tragedii, bo ja na jego miejscu nie czekałabym na rozwój wypadków tylko uciekała. A nuż trafiłam na psycholi.
|
|
|
|
|
#36 |
|
Rozeznanie
|
Niestety zamknięcie kogoś (pozbawienie wolności) jest naruszeniem prawa. Twoja mama na szczęście nie pozbawiła kuriera wolności na dłuższy czas, więc raczej nie powinna czuć się winna (aczkolwiek może pod względem "moralnym" czy coś
). Jeżeli chodzi o podpisanie umowy to firma MUSI udostępnić treść umowy drugiej stronie przed podpisaniem jej. Tutaj mama powinna zgłosić się bezpośrednio do przedsiębiorstwa, z którym miała podpisać umowę i przedstawić sytuację z kurierem. Nieprawdą jest, że nie musimy czytać umowy podpisywanej "na odległość", bo można ją zerwać w ciągu 10 dni. Zerwać możemy, ale to nie zwalnia nas z czytania...
|
|
|
|
|
#37 |
|
Rozeznanie
|
[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;37969010]Dla mnie to niepojęte.
Rozumiem, że gdybyście pracowały dochodząc do klienta, to puściłybyście płazem zamknięcie was na klucz z jakiegoś tam powodu Dla mnie to przekroczenie granic i tyle. Już rozumiem już zabranie kurierowi umowy niby do podpisania i powiedzenie "poczekaj pan aż przeczytam albo wróć później", ale zamknięcie człowieka w mieszkaniu? Macie szczęście, że nie doszło do tragedii, bo ja na jego miejscu nie czekałabym na rozwój wypadków tylko uciekała. A nuż trafiłam na psycholi.[/QUOTE]Zgadzam się. Nie widzę w tej sytuacji nic zabawnego. A przy okazji dodam odnośnie innej kwestii która się tu pojawiła: kurier nie ma żadnego obowiązku otwierać paczki przed podpisaniem odbioru, może to zrobić tylko z grzeczności i nie wynika to z jego lenistwa, a z tego, że do momentu podpisania jest za nią odpowiedzialny i właściwie działa na własne ryzyko.
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
Kurierzy zazwyczaj się spieszą, bo mają ściśle określony czas na doręczenie przesyłki, a za każde niedoręczenie zmniejszają sobie skuteczność, czyli w konsekwencji premię. Tak to już jest, że pracodawcę nie obchodzą korki, sprawdzanie paczek itp. Ma być na czas na bazie i tyle.
Nigdy bym nie wpadła na pomysł zamknięcia kogoś w mieszkaniu. Pewnie ten kurier już zawsze bedzie oddawał paczki nie przekraczając progu.
|
|
|
#39 | |||||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:20 ---------- Cytat:
|
|||||
|
|
|
|
#40 |
|
BAN stały
|
Wiele osob łaczy demencje ze zdziwaczeniem starczym. Czesto demencja to nie tylko zaburzenia pamieci czy afazja ale tez wlasnie aspoleczne zachowania/brak zahamowań i jeszcze pare czynnikow wplywajach na to ze zachowanie jednostki odbiega od zachowania ogolu. Mama autorki nie widzi w swoim zachowaniu nic zalego i to jest niepokojace
Pracowalam z osobami starszymi plus do tego rodzice mojego meza sa 70latkami wiec wiem co potrafi ta przypadlosc zrobic z czlowiekiem... |
|
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
hahaha ubawilam się czytając ten wątek
oczywiscie ze mama nie powinna zamykać kuriera.... ale ruzmumniem ją. Wkurzyła się po prostu i zrobiła to, co jej pierwsze przyszło do głowy i wydało się skuteczne.
|
|
|
#42 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
Zaraz gadacie, że demencja, menopauza czy w ogóle choroba psychiczna, no bez przesady
![]() Mamuśka trochę nerwowa jest po prostu i chciała powalczyć o swoje ![]() Ja wprawdzie nie zamknęłabym obcego faceta w mieszkaniu (po pierwsze nigdy nie wpuszczam kuriera do środka - podpisuję papiery w progu mieszkania), ale potrafię sobie wyobrazić sytuację, że kobieta była wnerwiona że po raz kolejny kurier odstawia cyrk (w jej opinii) i nie może przeczytać umowy (a powinna to zrobić). Kurier po raz kolejny by odjechał, a ona zostałaby z niczym, no to hyc haaa nie wypuszczę pana póki nie przeczytam! I ma go w garści, bo co biedny może zrobić. On jej wygraża pani jest chyba nienormalna nie ma prawa mnie pani tu przetrzymywać co pani sobie myśli proszę mnie wypuścić bo zadzwonię na policję! Kobieta ciągle myśli, że ma rację, w związku z czym pierwsza łapie za telefon Dzień dobry bo ja właśnie zamknęłam kuriera w mieszkaniu, bo nie chciał żebym przeczytała umowę, no to ja teraz przeczytam, a on sobie tu posiedzi a potem go wypuszczę, tak tylko informuję w razie coA założę się, że tak jak wizażanka opisała tu tę sytuację, tak kurier poleciał na piekielni.pl się poskarżyć
|
|
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
dramat
i nie wiem co niektórych w tym śmieszy ja na miejscu tego kuriera nie mówiłabym, że zadzwonię na policję tylko od razu zadzwoniła co to mało psycholi na świecie? fajnie, że mama autorki nie chciała go skrzywdzić ale skąd druga strona ma znać intencje kogoś kto go zamyka w mieszkaniu? nie ogarniam jak można coś takiego traktować tak pobłażliwie to jak mnie współpracownik będzie kilka msc wnerwiał to mam go na noc w szatni zamknąć żeby przemyślał swoje postępowanie? dla mnie to absolutnie niedopuszczalne zachowanie, osobiście zadzwoniłabym na policję i zaczęła walić w drzwi wołając o pomoc bo nie wyobrażam sobie jak obca mi kompletnie osoba mogłabym mnie gdzieś zamknąć jak się praca kuriera nie podoba to było nie podpisywać tylko złożyć skargę a jak się w ogóle ma siły kuriera w domy przetrzymywać to sobie było stacjonarnie umowę podpisać nerwowy człowiek to sobie ponarzeka pod nosem a nie będzie obcych ludzi w domu siłą przetrzymywał
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2012-12-04 o 23:47 |
|
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
Wszystko tak naprawde zależy od charakteru 2 stron.
Niektórym pewne rzeczy ujda płazem , innym nie. Istnieją osoby, które powiedzą " siadaj pan,nie piep,. głupot nigdzie nie wyjdziesz dopóki nie przeczytam umowy bo jesteś pan 4 z kolei a ja nie mam nerw i czasu" i człowiek odpuszcza, ba! nawet z sympatia do takiej osoby podchodzi plus ma anegdotę na wieczór rodzinny (a niedługo święta ).A są też tacy ludzie, którzy budzą niepokój swoim mniej szumnym zachowaniem A z drugiej strony : to wcale nieśmieszne. Gdyby mnie ktos zamknął w mieszkaniu pod pretekstem przeczytania umowy to nie wiem (po tych wszystkich horrorach, 997 etc ) do czego byłabym zdolna. Jakbym miała paralizator w torebce niechybnie bym go użyłaChłop mógł się nie przejąć bo czuł fizyczną przewage nad rodzicielką, ale kto inny kto wie... Więc niech zaniecha tego typu zachowań, takie sprawy załatwia sie inaczej
Edytowane przez dawidowskasia Czas edycji: 2012-12-05 o 03:02 |
|
|
|
|
#46 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#47 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;37969010]Dla mnie to niepojęte.
Rozumiem, że gdybyście pracowały dochodząc do klienta, to puściłybyście płazem zamknięcie was na klucz z jakiegoś tam powodu Dla mnie to przekroczenie granic i tyle. Już rozumiem już zabranie kurierowi umowy niby do podpisania i powiedzenie "poczekaj pan aż przeczytam albo wróć później", ale zamknięcie człowieka w mieszkaniu? Macie szczęście, że nie doszło do tragedii, bo ja na jego miejscu nie czekałabym na rozwój wypadków tylko uciekała. A nuż trafiłam na psycholi.[/QUOTE]ale z drugiej strony dlaczego mam podpisać umowe bez czytania? kto wie co w niej jest? a jak jakies finanspwe konsekwencje trzeba bedzie ponieśc? Znam przypadek pospisanej umowy bez czytania,i osoba musiala wziąc kredyt na kilkanascie lat
|
|
|
|
|
#49 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ale nikt nikomu nie kaze podpisywac bez czytania. Rozpatrujemy tu tylko czy w takiej sytuacji mama autorki postapila odpowiednio. Sa inne metody niz zamykanie kogos w domu kiedy ta 2 osoba nie wywiazuje sie ze swoich obowiazkow. Przeciez jak Cie ktos wkurzy nie lejesz go po twarzy prawda? Sa jakies granice i tyle |
|
|
|
|
|
#50 |
|
Konto usunięte
|
No przecież napisałam, że rozumiem wzięcie umowy od kuriera, niby do podpisania i stwierdzenie, że "muszę przeczytać, a Ty człowieku czekaj albo przyjedź później". Ciekawe, czy Ciebie by ucieszyło, gdybyś miała ogrom pracy, a ktoś obcy zamknął w swoim domu i nie wiesz, czy to świr, czy "nerwowa mama".
|
|
|
|
|
#51 |
|
Zadomowienie
|
To jest chore i niepojęte dla mnie. Jak kurier nie miał czasu to można było powiedzieć:
bez przeczytania nie podpisuję, lub zadzwonić do firmy kurierskiej z prośbą o przysłanie innego kuriera. Zamknięcie człowieka w domu jest karygodne, ja na miejscu tego pracownika chyba zaczęłabym panikować - skąd mam wiedzieć czy ta osoba to nie jakiś psychol? Gdybym znalazła się w takiej sytuacji to na wezwaniu policji by się nie skończyło, złożyłabym zawiadomienie o przestępstwie na komendzie, na pewno bym tak tego nie zostawiła. Edytowane przez preetamsingh Czas edycji: 2012-12-05 o 17:17 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:54.

Dla mnie to przekroczenie granic i tyle. Już rozumiem już zabranie kurierowi umowy niby do podpisania i powiedzenie "poczekaj pan aż przeczytam albo wróć później", ale zamknięcie człowieka w mieszkaniu? Macie szczęście, że nie doszło do tragedii, bo ja na jego miejscu nie czekałabym na rozwój wypadków tylko uciekała. A nuż trafiłam na psycholi.
). Jeżeli chodzi o podpisanie umowy to firma MUSI udostępnić treść umowy drugiej stronie przed podpisaniem jej. Tutaj mama powinna zgłosić się bezpośrednio do przedsiębiorstwa, z którym miała podpisać umowę i przedstawić sytuację z kurierem. Nieprawdą jest, że nie musimy czytać umowy podpisywanej "na odległość", bo można ją zerwać w ciągu 10 dni. Zerwać możemy, ale to nie zwalnia nas z czytania...