![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: Czytanie przestało sprawiać mi przyjemność...
Faktycznie, też tak miałam. W dzieciństwie i będąc nastolatką pochłaniałam książki jedna za drugą i naprawdę sprawiało mi to przyjemność. Okres studiów stłumił moją miłość do literatury. Po obronie stwierdziłam, że przyszedł czas na relaks...usiadłam z dosyć grubą książką i pasja wróciła. W jaki sposób? nie umiem tego wyjaśnić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że u mnie też tak będzie.. Strasznie to zaniedbałam a tęsknie! Jednak nie mogę się skupić jak sięgam po książkę.. Może po maturze? Może na wakacjach? Może po studiach? .. Chcę moje książki! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
Na pewno trafisz na tak interesującą lekturę, że nie będziesz mogł się oderwać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
Mniej więcej do 20 roku życia czytałam książki w ilościach hurtowych. Zdarzało mi się, że rano zaczynałam czytać książkę i szłam spać gdy ją skończyłam czyli gdzieś o 3 -4 w nocy
![]() Może po prostu taki mały kryzys pozwala na nowo docenić książki. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
[1=7808db1bb82aa4847b78eb7 501a3e60a0e3c1e7e_5ddc6b3 aac83c;38135764]Mniej więcej do 20 roku życia czytałam książki w ilościach hurtowych. Zdarzało mi się, że rano zaczynałam czytać książkę i szłam spać gdy ją skończyłam czyli gdzieś o 3 -4 w nocy
![]() U mnie było identycznie. Teraz często nie mam czasu na książki: praca, dom, ale i tak jest o wiele lepiej niż na studiach. Powoli stopniowo wraca mi moja dawna pasja do książek. Ale nie czytam nałogowo już prawie 7 lat i brakuje mi tego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
[1=7808db1bb82aa4847b78eb7 501a3e60a0e3c1e7e_5ddc6b3 aac83c;38135764]Mniej więcej do 20 roku życia czytałam książki w ilościach hurtowych. Zdarzało mi się, że rano zaczynałam czytać książkę i szłam spać gdy ją skończyłam czyli gdzieś o 3 -4 w nocy
![]() Może po prostu taki mały kryzys pozwala na nowo docenić książki. ![]() Chyba muszę poczekać do końca studiów ![]()
![]() |
![]() |
#37 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ale było kilka baaardzo dobrych ekranizacji. Nie powiem. Sama kocham filmy! Wszystkie! Niektóre bardzo uaktywniają myślenie, przezywanie, niektóre to zwykły "fast-food" dla mózgu. Niemniej wszystko jest człowiekowi potrzebne. Nawet serialowy "hamburger" od czasu do czasu ![]()
![]() |
![]() |
#40 |
Rozeznanie
|
Mam to samo od jakiegoś roku. Wynika to głównie z braku czasu - do wieczora siedzę na uczelni, a gdy już jestem ''wolna'', muszę wybierać: albo sprzątanie, albo wieczór z TŻ, wizaż, serial, film i na samym końcu książka. Co zabawne, od października mieszkam z TŻ, nasze ''role'' nie różnią się za bardzo od siebie, a zdołał on przeczytać od tego czasu 6 książek. Ja, natomiast, kończę pierwszą. Nie wiem jak on to robi
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zrobiłam sobie przerwę na rzecz filmów, seriali, muzyki na żywo. Po roku takiej przerwy postanowiłam wrócić do czytania dla przyjemności. Wybieram tylko to, co mnie interesuje. Niekoniecznie nowości czy bestsellery. Zresztą tego typu rzeczy nigdy nie miały większego wpływu na mój wybór lektur. Obecnie czytam z przyjemnością taką pozycję: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/35684/francuska-suita Może nie jest to arcydzieło, ale choćby z uwagi na to, że rękopis cudem ocalał a autorka nie miała dość czasu, aby książkę ukończyć jest to dla mnie pozycja na swój sposób wyjątkowa. Myślę,że dla mnie lekiem na kryzys czytelniczy było powiedzenie sobie, że powinnam robić coś dla siebie i że powinnam sięgać po takie książki, które naprawdę chciałabym przeczytać, a nie po takie, które muszę czytać bo albo to bestseller i wypada znać albo tylko takie książki są na rynku. Poza tym nawet jedną i tą samą książkę można czytać wielokrotnie i na wiele sposobów. Niestety jest to coś czego oducza nowa matura z polskiego, która wtłacza ludziom do głową jedną i jedynie słuszną interpretację danego tekstu zgodną z zalecanym kluczem odpowiedzi. Podejrzewam, że to też może się negatywnie odbijać na przyjemności jaką można czerpać z czytania. ---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ---------- Ja ostatnio zawsze zabieram ze sobą książkę do tramwaju. Ilekroć jeżdżę po mieście-czytam. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Zadomowienie
|
Daj sobie odpocząć i znajdź jakieś inne zainteresowania.
Nigdzie nie jest powiedziane, że zainteresowania ma się te same na całe życie ![]() A czasami tak już czasami bywa, że nam się odechciewa, ale wiesz co? To chyba dobrze ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Przez to miałam wyrzuty sumienia, jak czytałam jakąś książkę po raz kolejny (bo w tym czasie mogłam przeczytać "nowe" książki, tak więc i tak rzadko to robiłam). I chyba szkoda, bo lepiej poświęcić czas ważnym dla nas książkom niż jakimś średniakom, które nam szybko umkną z pamięci. Tak myślę przynajmniej ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
A może warto byłoby wrócić do pierwszej książki, która nas zachwyciła we wcześniejszych latach naszego życia?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
Cała saga Harrego Pottera oczywiście
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
Tak! Ania z Zielonego Wzgórza i Pollyanna! Też zaczęłam się śmiać do monitora
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Przyczajenie
|
Ja na pewno. U mnie głównie wiązało się to nawet nie tyle z brakiem czasu jako takim (choć faktycznie za dużo go nie miałam), ale z faktem, że byłam zaprzątnięta wieloma sprawami jednocześnie. Dopadła mnie proza życia
![]() ![]() Ostatnio mam nieco wolniejszy okres, więcej czasu na przyjemności i chęć do czytania sama wróciła ![]() Zdarzało mi się również, że brałam się za czytanie książki, która zupełnie mi się nie podobała (ale np. dostałam ją w prezencie ![]() A zatem wierzę, że i w Twoim przypadku to zjawisko przejściowe i wcześniej czy później Twoja pasja czytelnicza powróci na właściwe tory ![]() Edytowane przez TrzyBobry Czas edycji: 2012-12-20 o 11:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
U mnie taki zastój czytelniczy trwał prawie 4 lata - przez całe liceum (czytałam jedynie obowiązkowe lektury) i I rok studiów. Wynikało to z faktu, że miałam dużo na głowie, poza tym swój wolny czas poświęcałam nauce, facetowi i na książki byłam zbyt zmęczona.
Moja pasja powróciła w te wakacje, założyłam w swoim mieście studenckim kartę biblioteczną, mam blisko do biblioteki, więc korzystam bardzo często. Od lipca przeczytałam 30 książek, może to nie jest aż tak dużo, jednak biorąc pod uwagę to, że przez 4 lata, prawie w ogóle nie czytałam, to i tak się cieszę ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:16.