![]() |
#31 |
Przyczajenie
|
Dot.: Święta, jak odzyskać siostrę
Tyene: Myślę, że się mylisz. Nie zamierzam namawiać siostry do przyjazdu do mamy. Szanuję jej decyzję. W kilku ostatnich postach pisałam, że jedyne, do czego spróbuję ją namówić, to aby pozwoliła mi przyjechać nie samej, a z mężem. Mąż stracił w tym roku rodziców, nie zostawię go samego.
Widzę, że temat wzbudza bardzo emocjonalne reakcje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem namawianie siostry na Twój przyjazd jest błędem. Powiedz jej, że nie możesz przyjechać bez męża i że życzysz jej wesołych świąt i masz nadzieje, że spędzi ten czas tak, jak chce i tyle. Nie ma potrzeby, byś tam jechała. Nie ma potrzeby, byś ją na nic namawiała. Zostaw, po prostu. Jak będzie chciała, sama Was zaprosi, oboje. Daj jej zakreślić swoje granice, daj jej poczuć konsekwencje swoich wyborów również, potraktuj ją jak dorosłą osobę i zajmij się SOBĄ.
![]() |
![]() |
#33 |
Przyczajenie
|
Chętnie bym tak zrobiła, ale co jeśli to będzie za mało? Siostra była zaproszona do przyjaciół na Święta, ale odmówiła im, bo chce być sama. Ta
Z drugiej strony mówi, że jak będzie sama, to sobie coś zrobi. Chce szanować jej wolność, nie wtrącać się nadmiernie. Macie rację, ma prawo decydować, jak chce spędzić Święta. Nie chcę jej jednak zostawić, jeśli potrzebuje pomocy. Nie chcę by sobie coś zrobiła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I swoją drogą - nie mówię tego złośliwie - ale terapia w Waszej rodzinie coś źle funkcjonowała. Ty NADAL masz rolę wiecznej ratowniczki - dla mamy, dla ojca, dla siostry. Twoja mama nadal jest bierną ofiarą, która marzy o pełnej i kochającej rodzinie i nie umie realnie dostrzec tego, co się z jej rodziną stało. Marzy o pełnym domu na Święta, a nie rozumie, że tu trzeba reanimować wiele relacji, że tak się nie da. Ojciec nadal nie umie się ukorzyć, przeprosić i zapewne nie za bardzo rozumie, o co we wszystkim chodzi. Ty masz dbać o siebie. Zdystansować się. Mama odwoła Święta? Spędzisz je na kanapie z mężem, pijąc kakao. Spędzisz je jak WY chcecie. Jak mama płacze i dzwoni do Ciebie, to mówisz "rozumiem, że ci przykro, ale X ma prawo zostać w domu. Uszanujmy jej uczucia, tak czy siak możemy mieć miłe święta", jak chce odwołać to mówisz "przykro mi, że tak mówisz. Jesteś pewna, że tego chcesz? W takim razie my zapraszamy Was na skromną kolacje/my spędzimy święta razem/jakokolwiek opcja Ci pasuje". NIE JESTEŚ DOBRYM DUSZKIEM TYCH ŚWIĄT. Twoją rolą NIE JEST ratowanie wszystkich wokół. Wyznacz granice i się ich trzymaj. Czy to jest łatwe? Nie. Ja doskonale wiem, co to znaczy, jak ktoś przywołuje próby samobójcze jako coś, co może się stać. Mam matkę z ciężką depresją. Ale musisz wyznaczyć granice. Musisz.
![]() |
![]() |
#35 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | ||
nyan nyan ^^
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym, niezla szantażystka z niej, a Ty sie dajesz. Edytowane przez yoona Czas edycji: 2012-12-18 o 16:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Konto usunięte
|
Teraz rozumiem, że nie możesz zostawić męża, to że stracił rodziców zupełnie zmienia sytuację. W sumie nie dziwię jej się, że nie chce spędzać Świąt z przyjaciółmi, na takich spotkaniach trzeba potrójnie udawać, że jest dobrze, a nie jest. Takie stawianie sprawy "będę sama" to dobijanie się, uczucie bycia ofiarą jest jej znane i w to ucieka, na pewno nie robi tego specjalnie, ale nie umie inaczej. Spróbuj przeforsować przyjazd z mężem. Zgodziła się, żebyś Ty była, to już krok do przodu. Może przygotuj wszystko i zadzwoń do niej w samym dniu Wigilii, że macie pyszne jedzenie i przyjedziecie, ludzie o takim podejściu ofiary i ślepego uporu przeważnie w ostatniej chwili miękną. Gdyby naprawdę chciała być sama, nie komunikowałaby tego w ten sposób, tylko ściemniła Wam że idzie do przyjaciół.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Pytanie: od kiedy siostra wspomina o samobójstwie? Jeśli od dłuższego czasu, to nie mam wątpliwości, że trzeba jej pomóc. Natomiast jeśli nagle zaczęła coś przebąkiwać o odebraniu sobie życia - jest to dla mnie naciągane, aczkolwiek NIE WOLNO TEGO LEKCEWAŻYĆ! Opuszczona? Przecież ma siostrę, która chce dla niej jak najlepiej, i która dookoła niej skacze praktycznie od dziecka. Nawet jeśli nie ma wsparcia w matce i nie traktuje jej jak bliską osobę, o siostrze tego powiedzieć nie może. Poza tym, gdyby czuła się opuszczona, prawdopodobnie przyjechałaby do autorki i jej męża na święta, lub sama ich zaprosiła. A nie, przepraszam, nie zrobi tego, bo szwagier... JEST NUDNY. Co to w ogóle za wytłumaczenie? Wolałabym tak spędzić święta, ze spokojnym i nudnym szwagrem i fajną siostrą, niż sama jak palec zadręczając się. Ale przecież dla skrzywdzonej siostrzyczki to nic nie znaczy, że mąż siostry stracił rodziców i święta spędziłby sam jak palec. Nudny jest, to niech se sam siedzi, nie? Poza tym każde mieszkanie, w którym nie ma jej ojca to AZYL. Może nie? A na pewno takie, o którym wie, że jest jej i nie musi się martwić, że właściciel zrezygnuje z wynajmu, a ona nie daj boże do domu rodzinnego będzie musiała wrócić. Teraz to już przesadziłaś ![]() Edytowane przez Black Rainbow Czas edycji: 2012-12-18 o 16:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
BAN stały
|
nie będę cytować postów czy fragmentów, z którymi się zgadzam, ale uważam, w oparciu o to, co napisałaś, że Twoja siostra zachowuje się bardzo egoistycznie i wykorzystuje sytuację (czyli, że wszyscy się nad nią pochylają z troską, a jej to pasuje). Matka popelniła błędy, ale to są jej błędy, natomiast obie jesteście już dorosłe, dokonujecie własnych ocen sytuacji. Uważam, że bardzo to wygodne, dostać chatę od ''starszych'', wysokie w komforcie utrzymanie (przy czym matka np. oszczędza na ogrzewaniu) oraz stawiać matce żądania i wymagania. Aha, i bdb znam problem, o którym piszesz, a mimo to nie przyznaję racji Twojej siostrze (ojca w żadnym razie nie bronię). Pozdrawiam.
---------- Dopisano o 19:19 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ---------- Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2012-12-18 o 17:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Rozpieszczona dziewczynka nie spędzi świąt z mężem autorki 'bo nie'. ![]() ![]() Najbardziej tylko żal Waszej mamy. ---------- Dopisano o 18:34 ---------- Poprzedni post napisano o 18:32 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
A dlaczego ona nie może spędzić tych świąt sama, tak jak chce?
![]() |
#43 |
Rozeznanie
|
Dawno żadna historia mnie tak nie poirytowała...
Może zostanę zjechana, i sorry jeśli poczujesz się urażona, ale z Twojej siostry jest niezła manipulatorka i cwaniara. Na ojca nawet nie spojrzy bo ją skrzywdził, krzywd się nie da odkupić, ale kaskę chcętnie weźmie, pomimo, że z tego co piszesz musi dobiegać 30, skoro o 4 lata przedłużyła studia, i czas najwyższy żyć na własny rachunek... Nie neguję trudnego dzieciństwa, traumy itp, i gdybyś powiedziała, że ma rodzine w d.... i nie chce mieć w ogóle nic z rodzicami wspólnego rozumiałabym, ale teraz widzę po prostu wyrachowaną osobę, która chce ustawić wszystkich pod swoje dyktando. Kwestia spędzania świąt bez Twojego mężą to w ogóle dla mnie totalna abstrakcja, i nie ważne czy miałby z kim spędzić święta, nigdy nie zgodziłabym się go zostawić na okres świąt, bo jest zbyt nudny, żeby siostra chciała spędzić z nim czas. Poza tym, jeśli faktycznie jest typem naukowca itp podsunęłaby mu jakąś ciekawą książkę i miałaby szwagra na parę godz z głowy. A jej obecna postawa i brak chociażby zwykłego współczucia pokazuje jej roszczeniową postawę, chociaż wydawało by się, że akurat ona powinna Twojego męża zrozumieć. Co do Ciebie Autorko, zgadzam się z Wizażankami, które sugerują, że za bardzo się angażujesz. Odetnij wreszcie tę pępowinę, nie jesteś jej matką i nie jest to malutkie dziecko nad którym trzeba skakać. Powiedz, że jeśli Cię potrzebuje zawsze jej pomożesz, ale po pierwsze musi na prawdę chcieć sobie pomóc, a po drugie nie będziesz niczego robić kosztem własnego życia. W końcu Ty też miałaś trudne dzieciństwo i ona najwyraźniej ma to w nosie. Co do samych świąt, dajcie spokój z rodzinnymi świętami na siłę. Niech siostra spędzi je sama, skoro to jej najbardziej odpowiada, a wtedy zarówno ona jak i rodzice będa mieli czas żeby sobie pewne kwestie przemyśleć |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
mnie w tej całej rodzinie zastanawia tylko jedna rzecz-czemu święta MUSZĄ być spędzane Z KIMŚ???
ja rozumiem, że większość ludzi woli z kimś wtedy być, najlepiej, żeby tym kimś była kochająca rodzina/partner. Ale do ciężkiej cholery- nie ma obowiązku spędzania świąt w większym gronie! Jak dziewczyna CHCE spędzić je sama, to dajcie jej wybierać i decydować o JEJ życiu. Juz nie ważne, czy siostra jest manipulatorką, czy egoistyczną i wyrachowaną cwaniarą,czy ofiarą przemocy rodzinnej czy może po trosze jednym i drugim...nie ważne, dorosła jest, chce spędzic święta sama- dajcie jej to. Nie wiem czemu panuje taki dziwny pogląd, że trzeba rodzinę niejako na siłe uszczęśliwiać..bo co?! Bo w TV mówią, że święta są rodzinne i wypada z rodziną spędzić? A psu na budę taka rodzinka gdzie cały rok są wieczne żale, pretensje i agresja..a w święta niby "wielka miłość"?! DZiwczynie dać spokój- to pierwsza rada, zaproponowac jej spędzenie świąt u Autorki z jej nudnym mężem- zechce to przyjedzie. Nie zechce- to Autorka powinna uszanować jej decyzję i MIEĆ SWOJE ŻYCIE.
![]() |
#45 |
Przyczajenie
|
Dzięki za odzew i wszystkie refleksje.
Muszę wszystko przemyśleć, zdystansować się trochę. Temat wzbudził wiele emocji w Was, Wasze odpowiedzi wzbudziły wiele emocji we mnie. Chciałabym uprzedzać, że nie będę teraz zaglądać na forum, dlatego nie będę mogła odpowiedzieć na ewentualne pytania. Muszę trochę wystygnąć, przemyśleć na spokojnie. Dziękuję i pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Twoja siostra tez nie zachowuje sie w porzadku - byla w stanie brac mieszkanie i pieniadze od ojca a teraz nie jest w stanie usiasc z nim przy wigilijnym stole? Jak tak bardzo chce sie od niego odciac to powinna zwrocic to co od niego dostala, hipokryzja na calego. I bardzo nie w porzadku jest takie dyktowanie ci ze mozesz przyjsc ale bez meza skoro wie jaka on ma sytuacje. Dla mnie takie cos byloby nie do przyjecia. Jezeli pojdziesz to idz z mezem albo wcale. Zostaw ich w spokoju, w wigilie zadzwon jeszcze do siostry i upewnij sie ze jest ok, przypomnij ze moze wpasc albo wy do niej wpadniecie. Ale nie naprawiaj niczego na sile bo nic z tego nie bedzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Twoja siostra nie lubi twojego faceta - dlaczego?
Ma uraz na tle mężczyzn? Ma myśli samobócze. Siedzi samotna w domu. Nawet łzy matki jej nie wzruszają. Może to nie były tylko krzyki, dlatego nawet nie toleruje jakiegokolwiek kontaktu z waszym ojcem? Nawet myśli o nim są dla niej cierpieniem?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
BAN stały
|
Wydaje mi sie, ze Twoja siostra jeszcze nie jest na to gotowa. Musisz mieć na uwadze nie tylko uczucia matki, ale i siostry.
Moze lepiej nie naciskać...? Co jesli to pogorszy wszystko... :/ tyenedobrze wie, co mówi. Nie przekraczają granic, stosunki miedzy nimi mogą sie pogorszyć co sie skumuluje uderzy w ciebie!!Piszesz o mężu-zadbaj przede wszystkim o niego, nie uda ci zadowolic wszystkich elfirzelda o tym nie pisze, bo to zbyt bolesne,nie mamy raka doczekać i wtrącać sie. Możemy poradzić aby nie zrobiła nic na sile Edytowane przez kasia5580 Czas edycji: 2012-12-19 o 02:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
kasia
Matka pozwala gnębić dzieci i trzyma w domu brutalnego chama? To ma być objaw milości do dzieci? Sorry, ale to tłumaczenie brzmi jak klasyczny tekst ofiary przemocy. Czyli jest głupie z samego założenia. Chamów się wykopuje na zbity pysk i zawala odszkodowaniami i wysokimi alimentami, aż zrozumie błąd. A jak nie zrozumie, to przynajmniej odczuje jak to być zgnojonym. EDIT Edytowałaś wypowiedź. Chyba sama zrozumiałaś jaka była bez sensu.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2012-12-19 o 02:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | ||
BAN stały
|
Prościej : nie pchac sie tam gdzie to nas nie chcą, wszystko ma swój czas..
Lepiej pilnować własnego szczęścia, niż próbować uszczesliwiac innych ---------- Dopisano o 05:28 ---------- Poprzedni post napisano o 05:19 ---------- Cytat:
Tak, to klasyczna odpowiedz z domu z przemocą, ale dlatego ja patrzę inaczej i jej nie oceniam bo nie wiem co w tym domu sie działo. U mnie było poniżanie, wyzywanie, głownie na podłożu gnojenia. Moja mama nie wytrzymała i stanęła w obronie.Skutki tego omine... Podpowiem tylko tyle, Jedyna podpora opracy przechodzi na druga stronę.Wtedy juz są wrogowie, i zaczyna sie piekło. ---------- Dopisano o 05:30 ---------- Poprzedni post napisano o 05:28 ---------- Cytat:
Tak, to klasyczna odpowiedz z domu z przemocą, ale dlatego ja patrzę inaczej i jej nie oceniam bo nie wiem co w tym domu sie działo. U mnie było poniżanie, wyzywanie, głownie na podłożu gnojenia. Moja mama nie wytrzymała i stanęła w obronie.Skutki tego omine... Podpowiem tylko tyle, Jedyna podpora oprawcy przechodzi na druga stronę... Wrogowie? Co z nimi zrobić...?? Myślisz ze człowiek ma żal do matki na nic nie robiła? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
autorko masz nieźle wyrafinowaną siostrę, która dodatkowo jest olbrzymią maniupulatorką .Mieszkanko za free dostała, tatuś z mamusią pieniążki przesyłają (a z Twoich postów wynika, że na pewno jest +25 już). Do rodziny na święta nie pojedzie, ale z Tobą ich nie spędzi, bo Twój mąż jest NUDNY (oczywiście w pupie ma, że jego rodzice zmarli i to będą również ciężkie święta dla niego). A co tam jej dupsko najważniejsze. Zaproszenia od znajomych odrzuciła. Jeszcze szantażuje, że jeśli święta spędzi sama to popełni samobójstwo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:10.