![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co jest lepsze życie, czy śmierć i dlaczego?
Nawet jeśli chcieć podyskutować filozoficznie pytanie jest źle zadane. Bo nie jest przeciwieństwem życia, naszego życia na ziemi śmierć, przeciwieństwem życia, na tej zasadzie na jakiej zadane jest to pytanie, byłoby życie po śmierci. Śmierć to tylko moment, środek do celu, dobrze jeśli jest bez bólu, bez upokorzenia ale ogólnie rzecz biorąc nie może być lepsza od życia.
Natomiast czy życie po śmierci jest lepsze od życia na ziemi nikt z nas nie jest w stanie odpowiedzieć bo nikt z nas nawet jeśli wierzy w boga jakiegokolwiek nie wie nawet czy w ogóle takie życie istnieje a co dopiero jak wygląda. Może jedynie wierzyć ale NIE WIE. Natomiast co do samobójców to dla nich prawdopodobnie lepsza jest niekiedy nawet ewentualna nicość niż życie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Zdecydowanie lepsza jest śmierć. Ja już jestem po śmierci 30 lat i jest git!
![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#34 |
BAN stały
|
Ja tam nie wierzę w żadne życie po życiu. Po prostu umierasz, nie ma cie, koniec. Tak jak cie nie było zanim się urodziłeś/aś.
To być może dla niektórych straszne, takie obrócenie się w nicość. Ale co poradzić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W zasadzie nawet wręcz nienawidzę tej subkultury ;p
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Bez sensu pytanie. Na razie i tak większość z nas ma zycie do przeżycia. Śmierć i tak pozostaje nieznana, więc nie bardzo wiem co miałyby dać rozważania o niej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:08.