![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: moda na zaręczyny
Cytat:
![]() Zresztą jesteśmy dorośli i rozmawiamy na takie tematy jak wspólna przyszłość i zaręczyny. Więc czemu miałabym nie wiedzieć? Nie żyjemy w średniowieczu. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
U mnie na tablicy tez jakis wysyp po swietach chyba ze 3 pary. W ciagu toku tez mnostwo ale to chyba ja jestem coraz starsza i taka jest kolej rzeczy, bo majac 20 lat raczej nikt sie specjalnie nie zareczal
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale czytałam o przeszukiwaniu kieszeni i szaf w poszukiwaniu pierścionka przed rocznicami itp sprzyjającym datom ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
u mnie przez swieta 3 pary sie zareczyly, i przed swietami 2, wiec tez megaaa wysyp zareczyn
![]() az swojemu TZ-towi napomknelam, ze mi zal dooope sciska heheh ;D a on do mnie: Yyy... ty tez chcesz sie zareczyc? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
.
|
serio....? ja mam 23 lata, baaaaaaardzo duzo znajomych i przynajmniej 2 osoby w miesiacu sie zareczaja. i co jakis czas pojawiaja sie sluby - w tym ludzi mlodszych ode mnie.
![]() |
#38 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ---------- btw w wigilię zaręczyły się 3 znajome pary ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
jestę wieszczę
|
Akurat mnie nie interesuje zbytnio kto się zaręczył. Za to sami zainteresowani lubią na FB bombardować innych zdjęciami z pierścionkiem i hasłami "moja nażyczona" (pisownia oryginalna). Nie wiem, może tylko u mnie tak jest, ale to te najbardziej płytkie osoby o najwęższych horyzontach obrączkują się i pierścionkują tak szybko.
A no i mam jeszcze jedną koleżankę, dla której szczytem marzeń jest pierścionek, bo w kółko marudzi, że go jeszcze nie ma.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie to szczerze nie irytuje, bo nie zawracam sobie tym głowy ![]() Też bym chciała być zaręczona i nie chodzi o pierścionek na ręku ale o kolejny etap w związku. Mimo tego, zmuszać swojego partnera absolutnie nie będę. To musi wyjść od niego i być niespodzianką. Nigdy nie rozumiałam ustawianych zaręczyn. Uważam, że takie 'przyciskanie misaczka' nie świadczy dobrze o związku. To dziecinne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Też nie rozumiem takiego podejścia. Dla mnie to coś intymnego, nie wstawiłabym zdjęć z zaręczyn na portal. Mogłabym ewentualnie dać status "zaręczona", ale nie by pochwalić się, ale stwierdzić fakt. Co prawda, zaręczona jeszcze nie jestem, mamy czas , nie ma się co ścigać kto pierwszy, ale wątpię, bym tak 'oszalała'
![]() Dla mnie zaręczać się jest sens wtedy, gdy czuje się na to gotowym itp, a nie dlatego, że inni to robią. Nie mam nic do zaręczyn w bardzo młodym/ młodym wieku, z krótkim stażem czy długim- to sprawa indywidualna. No, ale kłócić się kto ma lepszy pierścionek? No ludzie... Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2012-12-28 o 17:11 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#42 |
Wtajemniczenie
|
u mnie na fb ciągle zaręczyny i zaręczyny, a żadnych ślubów
![]() ale te zaręczyny to też raczej tylko u tych, którzy nigdy z ambicji i fajnych planów na życie nie słynęli ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Konto usunięte
|
A i dla mnie pokazywanie tego na fejsie to nic złego, normalne że w życiu jak spotykamy znajomych to dzielimy się nowiną "hej co u ciebie? no super zaręczyłam się!" to czemu nie na fejsie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
U mnie też się teraz zaręcza sporo osób, ale to dlatego, że "taki wiek" nastał, pokończyliśmy studia i coraz częściej ludzie myślą o ustatkowaniu się
![]() A co do informowania tego na Facebooku to wg mnie nie jest to żadna moda (przynajmniej wśród moich znajomych nie panuje nic takiego) tylko normalne zjawisko - teraz portale społecznościowe są bardzo popularne, mnóstwo ludzi ma konto na Fb i ogłasza światu czy tam znajomym wszelkie fakty ze swego życia, więc niby czemu zaręczyn nie ogłosić? ![]() Ja osobiście nie widzę w tym problemu i nie razi mnie to ani trochę. A jak ktoś się zaręcza tylko dlatego, że inni to robią - jego sprawa. Później co najwyżej nie dojdzie do ślubu albo będzie rozwód. Ludzie byli, są i będą głupi, teraz po prostu częściej okazują to w internecie, bo takie mamy czasy. Nie wiem nad czym się tu rozwodzić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
jezu u mnie się wiecznie ktoś zaręcza (osoby w wieku 18-20 lat) i dochodzi nawet do tego, że jak ktoś na serio się zaręcza to nie wiem czy na serio czy tylko tak żeby mieć statusik i mówić "mój narzeczony" a nie "mój chłopak"
![]() co do samej zmiany statusu - spoko ja bym zmieniła, ale jakbym naprawdę miała brac ten ślub, jakbyśmy zaczeli przygotowania do niego i gdybym miała już na oku sukienkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
W sierpniu byłam na ślubie siostry mojego TŻ, ona w wieku 20lat, po jej weselu, wszystkie koleżanki jak leci się pozaręczały.. ponad 3/4 osób, które siedziały ze mną przy stoliku planuje ślub.. czyli gdzieś z 6-7 par.
A co do klimatu zaręczyn, ja bym nie chciała, żeby TŻ oświadczył mi się przy rodzinie, wcześniej powinien spytać moich rodziców o zdanie owszem, ale w tajemnicy przede mną. Zaręczyny to on i ja, a nie jakaś widownia naokoło.
![]() |
#49 |
Konto usunięte
|
Ja w ogóle nie ogarniam czym właściwie są te zaręczyny
![]() - fakt otrzymania od faceta drogiego pierścionka (niejednokrotnie żałośnie wybłaganego), - zaplanowana chwila, od której faceta nazywa się "narzeczonym", Jaki jest w tym wszyskim sens? Po swoich znajomych widzę, że zaręczyny absolutnie nic nie zmieniają w życiu. Nie rozumiem wątków w stylu "mieszkamy razem x lat, a on się nie oświadcza". No i co z tego, że się nie oświadcza? Albo "wypadałoby się zaręczyć" ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Konto usunięte
|
Lisbeth idąc tym tokiem myślenia wszystkie "rytuały" które tkwią w naszej kulturze np świętowanie nowego roku, pogrzeby czy chrzczenie, wszelkie śluby i obrządki tez są bez sensu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
Coś w tym jest.
U mnie też wkoło się zaręczają. Część faktycznie jest razem już długo, planują ślub. A część - raczej ot tak, chyba żeby było. Bo zaręczyny po 5-6 miesiącach znajomości to coś nie tego :P DLA MNIE też nie do przyjęcia jest planowanie oświadczyn (nie mylić z zaręczynami, bo mówiąc oświadczyny mam na myśli sam moment zapytania, czy to na osobności, czy przy rodzinie, a zaręczyny - to już z oznajmieniem rodzinie. I to jak najbardziej mogłabym planować). Ale w życiu nie chciałabym wiedzieć "tego i tego dnia się zaręczymy". I już na pewno narzucać pierścionka. Wracając do tematu - nie brakuje teraz takich panien, które chcą złapać faceta na ślub. Z różnych powodów. Choćby u mnie na roku jedna taka się znalazła - rzekoma (jak się później okazało) ciąża, więc szybciutko zaręczyny i po 1.5 miesiąca ślub. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;38325927]Ja w ogóle nie ogarniam czym właściwie są te zaręczyny
![]() - fakt otrzymania od faceta drogiego pierścionka (niejednokrotnie żałośnie wybłaganego), - zaplanowana chwila, od której faceta nazywa się "narzeczonym", Jaki jest w tym wszyskim sens? Po swoich znajomych widzę, że zaręczyny absolutnie nic nie zmieniają w życiu. Nie rozumiem wątków w stylu "mieszkamy razem x lat, a on się nie oświadcza". No i co z tego, że się nie oświadcza? Albo "wypadałoby się zaręczyć" ![]() ![]() Szczerze, też tak kiedyś myślałam, ale że tak powiem "wyrosłam" trochę z tego myślenia. Tak racja, o ślubie powinno się rozmawiać, ale jednak zaręczyny powinny być jako tako niespodzianką. Dla mnie jest to takie potwierdzenie poważności związku, dowód że chce z Tobą wziąć ślub co w zamyśle daje nam związek aż do śmierci. I fajnie jest gdy inni widzę, że jesteś "czyjaś" i że Twój TŻ jest dla Ciebie kimś poważny, więc niech spadają ze swoim podrywaniem ![]()
![]() |
#53 | |
.
|
Cytat:
![]() no dla mnie swietowanie nowego roku jest bez sensu :P tak samo chrzciny, szczegolnie te narzucane malym dzieciakom. pogrzeby maja sens - nie pojawiaja sie epidemie :P
![]() |
![]() |
#54 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() W każdym razie jestem w stanie zrozumieć, że ludzie odprawiają jakieś obrzędy przy wymienionych okazjach. One rzeczywiście coś znaczą (może poza nowym rokiem ![]() ---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ---------- Dla mnie potwierdzeniem ważności związku jest fakt, że facet ze mną mieszka, daje się z nim robić wspólne inwestycje w życie i można na nim polegać. A pierścionek na palcu nie świadczy o żadnej z tych rzeczy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Konto usunięte
|
Ale dla mnie ma to wartość symboliczną i właściwie - tylko taką. To jest i dużo i mało. Dla mnie to dużo dla ciebie nie, nie wiem po co deprecjonować czyjeś postrzeganie zaręczyn, czemu nazywać że czyjeś podejście jest głupie, czy siakieś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Wtajemniczenie
|
o, własnie 10 minut temu znajoma z podstawówki zmieniła statusik na zaręczona
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ten wątek też głębszego sensu nie ma. Ludzie robią to, na co mają ochotę. Ich profil - ich przestrzeń. Nikt Ci oglądać nie każe.
I get to love you, it’s the best thing that I’ll ever do. I get to love you, it’s a promise I’m making to you. Whatever may come your heart I will choose. Forever I’m yours, forever I do. 4.06.2015 A&B ![]() 14.05.2017 Bruno
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dlatego ręce mi opadły jak mój były niby mówił, że chce ze mną ślubu, a powiedział raz, że na pierścionek, to by mu szkoda pieniędzy było ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A potem wysyp zdjęć profilowych, ona z rozmarzonym wzrokiem, oparta o blat stołu, ręka pod policzkiem. I pierścionek na pierwszym planie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zadomowienie
|
Moja daleka koleżanka zaręczyła sie w świeta.
Wrzuciła zmianę statusu 1 h po fakcie, ustawiła sobie opis na gg i przysłala mi jeszcze z 3 smsy aby to oznajmić i opisać ![]() ![]() Podkreślam, daleka a nie bliska psiapsióła jakaś ![]() Poza tym z 4 zmiany statusów na zaręczony zarejestrowalam przez święta wiec cos w tym jest, magia świat i te sprawy ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:59.