|
|
#31 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: :(
Z tego co ja widzę po prostu chce zwiać, bo jak dla mnie to kochający chłopak by raczej wyszedł z założenia "jestem z tobą, a nie twoimi rodzicami/rodziną". Bo jeśli o takie rzeczy związki oparte przede wszystkim na szacunku i miłości miałyby się rozpadać to naprawdę niewiele ludzi było by ze sobą w stanie żyć, jeśli by chcieli kochać nie tylko wybranka ale też ich rodziny i to z wzajemnością..
albo spróbuj z nim pogadać i naprawdę przedstawić jak sprawa stoi i że może spróbujecie coś wspólnie wynająć (choćby pokój), a jeśli mama to nie jedyny powód to niech powie prawdziwy. Jeśli mam być szczera, to problem autorki z rodzicami to nic. Jesli chodzi ja do nie dawna miałam wzajemną "rywalizacje"(bo chyba nienawiść to za mocne słowo tutaj) rodzin, mojej i tż. Siostra TŻ ciągle podrzucała u nich w domu na mnie świnie, że ja się puszczam na prawo i lewo, ojciec TŻ ambitnie postanowił mnie traktować jak powietrze, do tego stopnia że wolałam u nich kilka miesięcy się nie pokazać niż atmosferke znosić. Moja mama wcale nie lepsza wobec TŻta. Zabraniała wyjść z nim, wyjazdów, spotkań i cały czas miała pretensje do niego, nawet kilka razy go opieprzyła za żywota. Wyobrażasz sobie że przez wakacje nie spotykałam się z TŻ, bo jego rodzice tak skutecznie utrudnili nam to? Albo że nie poszłam na kilka ważnych imprez dla TŻ, bo moja mama uznała że ja o takiej porze to po za domem nie będę? A teraz cię zakocze. Udało mi się to zażegnać. Tym, że nasi rodzice obdarzyli zaufaniem sympatie swoich dzieci. Naprawdę urządzenie nazwane telefonem komórkowym zdziałało cuda . Jeśli wiem, że nie jestem w stanie być w domu o umówionej godzinie lub wracam po 21, a jestem z TŻ to on dzwoni do mojej mamy i informuje "Ania jest ze mną, niestety troszkę nam się spotkanie/impreza/cośtam przedłużyło i będziemy około którejś godziny w domu. Powoli już wracamy". Jeśli TŻ nieoczekiwanie do mnie przyjechał to przeważnie pisze sms do jego mamy że TŻ jest u mnie.Jak dla mnie to jest dowód że się da dogadać nawet z najbardziej wrednymi rodzicami Edytowane przez anuluu Czas edycji: 2013-01-01 o 16:53 |
|
|
|
|
#32 |
|
Raczkowanie
|
Hmmm mam może trochę podobną sytuację do Twojej. Niektóre mówią, że to nieodpowiedni Tż itd. Zastanówmy się jednak hmm jakbyście się czuły jakby takie akcje były ze strony mamy waszego chłopaka. Ja postawiłam wszystko na jedną kartę i wybrałam moje szczęście. Rodzice się zestarzeją a Ty z Nimi nie będziesz wiecznie mieszkać. Musisz być odpowiedzialna sama za siebie i porozmawiać z Nimi szczerze, że już dorosłaś i chcesz sama decydować i troszczyć się o siebie. Usiądź i porozmawiaj na spokojnie może to coś pomoże. Chociaż w moim przypadku to nic nie dało i doszło do drastycznych środków. W tej chwili hmm nie jestem traktowana jak córka tylko jak obca osoba. Nie jest mi z tym łatwo, bo dołuje to strasznie, ale skoro inne metody nie pomogły to musiało dojść do tej sytuacji.
Często rodzice nie wyobrażają sobie odejście dziecka z domu rodzinnego i chcą ciągle za nie decydować i być odpowiedzialnymi. Spróbuj z Nimi szczerze porozmawiać. Z chłopakiem też radziłąbym porozmawiać. |
|
|
|
|
#33 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miłość miłością, ale też bym nie chciała być z facetem, który słucha się mamusi, boi się stawiać na swoim, tylko robi posłusznie co mu każą. Przemyśl to sobie i popracuj nad tym. Cytat:
Bo taka uległość nie wróży dobrze na przyszłość. Jesteście razem od czasów gimnazjum/początków szkoły średniej, teraz studiujecie. Na tej przestrzeni zmienia się znacząco sposób myślenia, postrzegania świata. Nawet jeśli powód zerwania był przykrywką dla tego prawdziwego, to moim zdaniem dobrze zrobił. Po prostu nie wyobraża sobie wspólnego życia, zakładania rodziny z dziewczyną, która w ten sposób postępuje, nie potrafi się postawić, ani nawet stanąć w obronie własnego faceta, gdy jej rodzice go atakują. Powinnaś się wstydzić, że wtedy siedziałaś cicho. Gdzie tu lojalność, wzajemne wsparcie? Coś kiepsko pokazałaś, że ci na nim zależy. Cytat:
Równie dobrze on może się obawiać, że za kilka lat autorka dalej będzie pozwalała rodzicom wtrącać się i burzyć spokój w ich związku. Dawać rady, co wypada, a co nie, a autorka będzie posłusznie słuchać i wprowadzać te rady w ich wspólne życie. a niech sie chłop sprzeciwi teściowej, to żona ani słowem się nie odezwie. Cudowne życie, nie ma co.
|
|
|
#34 |
|
Zadomowienie
|
masz nadopiekuńczych rodziców to jedno. zrób coś z tym. chcą cię na siłę zatrzymać w domu i nie pozwalają na samodzielność, odpowiedzialność..to jak masz się jej nauczyć?
po drugie. gdyby rodzice mojego teoretycznego faceta ciągle się tak wtrącali, też bym się z nim rozstała. bo to potrafi zatruć całe życie. szkoda na to zdrowia, nerwów. rodziców się nie zmieni. osoby trzecie skutecznie potrafią rozwalać związki, małżeństwa. smutne to, ale wierzę że odnajdziesz siły, i znajdziesz jakieś piękno w życiu..pozdrawiam ciepło |
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
Och, jakie to romantycznie naiwne
![]() Niestety nie - są osoby o które, pomimo miłości do nich, nie warto i nie należy zabiegać. Bo nie potrafią tego docenić.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#36 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
Raczkowanie
|
Facetowi nie ma co się dziwić. Spójrz na to z jego perspektywy. Od pięciu lat jest z kobietą, która ciągle jest podporządkowana kompletnie swoim rodzicom, co zdecydowanie przeszkadza w Waszym związku. Kiedy postawił się im, Ty go nawet nie poparłaś. Jak on ma się czuć?
|
|
|
|
|
#38 |
|
Rozeznanie
|
na pierwszy rzut oka wydaje się, że facet wybrał oklepany powód do zerwania, a jednak popieram wizażanki, które uważają, że on ma po prostu dosyć.
Ja rozumiem, że trzeba walczyć o miłość itp, ale do jasnej pogody autorka powinna stanąć po str faceta, a nie, on będzie walczył, a ona łaskawie pozwoli załatwić te sprawę za siebie, bo po co przeciwstawić się mamusi... podejrzewam, że akcja z sylwestrem nie była pierwszą ani drugą, a którąś z kolei, i facet uznał, że co za dużo to niezdrowo, w końcu nie będzie całe życie się z 'teściową' użerał. Porozmawiaj z rodzicami. Jesteś na ich utrzymaniu więc nie ma co od razu stawiać sprawy na ostrzu nożna, ale powiedz, że od wielu lat jesteście razem, nie jesteś rozwydrzoną nastolatką i jednak trochę zaufania się należy. Zamiast zastanawiać się jak przekonać faceta, że Ci należy po prostu mu to okaż. Wiesz co mu przeszkadza, z tego co napisałaś m.in. że go nie popierasz przed rodzicami, więc zacznij działać. |
|
|
|
|
#39 |
|
Raczkowanie
|
Nie martw się,znam dziewczynę której matka mówi jakie podpaski ma nosić...absurdalne. Rzyganie pod domem albo pod oknem sąsiadów,znikanie na tydzień,kumplowanie się z podejrzanym towarzystwem,picie do nieprzytomności,jaranie i dziki seks z byle kim-to jest nie szanowanie się i gówniane podejście do życia,ale nie to,co autorka robi.
Ta przesadna uległość też nie pomoże w życiu,a jeszcze je skomplikuje. Będziesz chciała kiedyś wyjść za mąż,urodzić dziecko,to może jeszcze matka zamieszka z wami,będzie mówić ile macie mieć potomstwa,jakie imiona,jaką masz mieć pracę. Twoje studia,twoje życie. Do rodziców trzeba podchodzić z szacunkiem,jeśli oni podchodzą z nim do ciebie. A i chłopak się nie uniósł należycie,powinien wspierać,usiąść przy tobie i wyjaśnić sytuację,podjąć jakieś kroki,usamodzielnić się,a tu dupa. |
|
|
|
|
#40 |
|
Raczkowanie
|
Rozmawialiśmy bardzo długo.
Nie krył się pod tym żaden pretekst, jest zmęczony całą sytuacją. Kocha mnie, dlatego nie chciał abym miała w domu awantury czy była traktowana tak jak jestem. Przekonałam go,że nie możemy się rozstać. Zwyczajnie nie potrafię o nim zapomnieć i to w dodatku z takiego powodu. Ale wiem, że to gdyby tak się stało, to dałoby rodzicom satysfakcję i w każdej sprawie odczuliby, że mogą mną kierować. Boję się, że mama nie zrozumie mnie. Nie wiem czy do niej dotrę. Bo faktycznie ma mnie za swoją własność. Rok temu tato otwarcie mi powiedział, że mi współczuje, bo on w moim wieku wychodził bardzo często i mógł się wybawić. Ale nie wie o tym moja mama. Teraz on odpuścił, może nie chce żeby potem zrobiła mu awanturę w sprawie wychowania mnie, tylko, że tyle ile mnie wychowali to już wypełnili swą powinność. Wydaje mi się, że jestem na tyle rozsądna, że mogę oczekiwać od nich zaufania. Jedna z wizażanek wcześniej opisywała problem z rodzicami- telefon to nic. Pisałam sms-y, dzwoniłam dla pewności i słyszałam tylko krzyk i "masz być w tej chwili w domu, która godzina jest, ja się pytam?!" Także takie rozwiązanie nie pomaga, bo moi rodzice nie traktują mnie jak dorosłą, ale dziewczynkę w wieku szkolnym. Zwłaszcza mama. Tato jest wyważony i spokojniejszy. Edytowane przez kroplawmorzu Czas edycji: 2013-01-01 o 23:08 |
|
|
|
|
#41 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
|
#42 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:04.

. Jeśli wiem, że nie jestem w stanie być w domu o umówionej godzinie lub wracam po 21, a jestem z TŻ to on dzwoni do mojej mamy i informuje "Ania jest ze mną, niestety troszkę nam się spotkanie/impreza/cośtam przedłużyło i będziemy około którejś godziny w domu. Powoli już wracamy". Jeśli TŻ nieoczekiwanie do mnie przyjechał to przeważnie pisze sms do jego mamy że TŻ jest u mnie.