Kiedy odkryjemy co jest po śmierci? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-02, 16:04   #31
regularkate
Zadomowienie

Dot.: Kiedy odkryjemy co jest po śmierci?

Cytat:
Napisane przez grzechotka NI Pokaż wiadomość
Nie wiesz w jakim filmie?
Miałam na myśli właśnie ekranizację filmową "Diuny" Herberta, w reżyserii Lyncha. Nie oglądałam jej, ale TŻ tak, co prawda nie polecał, ale sądzę, że postaci cymeków - czyli stworów powstałych z połączenia ludzkiego mózgu i metalowych, wielkich form, na pewno się w filmie pojawiły. Byli też kogitorzy, czyli ludzkie mózgi przechowywane w specjalnym żelowym fluidzie, który podtrzymywał i przekazywał myśli owego "człowieka", ale w filmie pewnie żadnego nie umieścili.

Ogólnie lepiej przeczytać książkę. W trakcie czytania brzmi to dość prawdopodobnie, ale przypuszczam, że jeżeli taki rozwój medycyny byłby możliwy, to co najmniej za XX pokoleń

Encore Precission Bass Player.
Lancia Kappa 2.0 driver.

regularkate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-02, 21:00   #32
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
No, a niektóre niby są, a ich nie ma. Na przykład kolory. Podobno świat jest czarno biały, czy jakiś taki bezbarwny, a wydaje się kolorowy.
Prosze wrócić do szkoły na zajęcia z fizyki i promieniowania elektromagnetycznego.

Wiara w te wszystkie "zjawiska nadprzyrodzone" wynika głównie z niedostatecznej wiedzy.

---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ----------

Cytat:
Napisane przez regularkate Pokaż wiadomość
Miałam na myśli właśnie ekranizację filmową "Diuny" Herberta, w reżyserii Lyncha.
Czytałam i oglądałam dwie wersje "Diuny" i w żadnej nie było cyborgów
Ideą przewodnią całego cyklu o Diunie jest zakaz tworzenia maszyn podobnych ludziom (to było przykazanie religijne). Śmierć była traktowana z szacunkiem i zakaz ten łamali tylko Thleilaxianie, tworzac z ciała zmarłego coś w rodzaju klona, ale z pamięcią poprzedniego ciała - gholę.
Nie było nawet komputerów - ludzie trenowali swe umiejętności umysłowe i poszerzali te umiejętności zjadając melanż (przyprawę) - nazywali się mentatami.

Cytat:
Napisane przez regularkate Pokaż wiadomość
Byli też kogitorzy, czyli ludzkie mózgi przechowywane w specjalnym żelowym fluidzie, który podtrzymywał i przekazywał myśli owego "człowieka", ale w filmie pewnie żadnego nie umieścili.
To była taka rasa człowieka a nie mózgi. Z powodu życia w przestrzeni kosmicznej, w nieważkości, niektórzy ludzie utracili częśc swoich członków i dlatego wyglądali jak delfiny z dużym mózgiem. Byli to przedstawiciele Gildii kosmicznej, piloci statków nadprzestrzennych.
A ten "fluid" to były opary melanżu.

Wiem, że to nie na temat, ale po prostu rozbawiła mnie ta nieznajomośc realiów świata Diuny

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2013-01-02 o 21:02
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 10:02   #33
regularkate
Zadomowienie

Elfir, trafna uwaga z Twojej strony. Kroniki Diuny czytałam dawno, a po nich zapoznałam się z serią stanowiącą prequel do Kronik. Chodzi mi o książki napisane przez syna Herberta (tj. "Dżihad Butleriański" itd.) No i pomyliły mi się serie

Cymeki i kogitorzy występują właśnie w tym cyklu ("Dżihad...", "Krucjata przeciw maszynom" i "Bitwa o Corrin"). Także zainteresowanych tymi pomysłami odsyłam do tych książek, zwracając honor za poprzedniego posta W końcu z jakichś powodów musiał w Diunie pojawić się zakaz konstruowania myślących maszyn. Dodam, że prequele pisane były na podstawie notatek Franka Herberta, a więc wraz z Diuną jest to jedna historia - ciekawe studium możliwych dziejów w wyniku zbytniego zaufania człekopodobnym maszynom

---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ----------

A co do członków Gildii Kosmicznej, tzn nawigatorów, nigdy nie pomyliłabym ich z innymi postaciami! Byli wyjątkowi w swoim upojeniu melanżem

A więc koniec offtopu.

Lancia Kappa 2.0 driver.

Stary 2013-01-03, 12:26   #34
Elfir
Zakorzenienie

Zmyliło mnie to nawiązanie do filmu Lyncha

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 12:31   #35
grzechotka NI
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Prosze wrócić do szkoły na zajęcia z fizyki i promieniowania elektromagnetycznego.

Wiara w te wszystkie "zjawiska nadprzyrodzone" wynika głównie z niedostatecznej wiedzy.[COLOR="Silver"]
Ale nie miałam na myśli zjawisk nadprzyrodzonych, tylko właśnie grę światła - kolory nie istnieją.

Edytowane przez grzechotka NI
Czas edycji: 2013-01-03 o 12:32
grzechotka NI jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 12:38   #36
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Ja się tylko zastanawiam w jaki sposób mielibyśmy to odkryć Są relacje ludzi, którzy przeżyli śmierć kliniczną, czasem są zbliżone, ale niby jak stwierdzić na ile to prawdziwe, na ile to wymysł umysłu? Próbowano już zbadać ile waży ludzka dusza. Raczej nie skończyło się to sukcesem

No i najważniejsza kwestia- tak naprawdę może nie być niczego po śmierci. I cóż, nie zbadasz czegoś, czego nie ma
Coś kiedyś było o 21 gramach, nawet powstał film o tym tytule.

Co do śmierci klinicznej- pewnie to po prostu różne jazdy mózgu.
Skoro się śnią takie dziwne rzeczy, to w takim stanie też mogą; szczególnie jak człowiek jest przyćpany różnymi lekami.

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 12:40   #37
regularkate
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Zmyliło mnie to nawiązanie do filmu Lyncha
A bo widzisz, mnie się samej wszystko pomyliło Oczywiście w Lynchowskim filmie, jak i innych adaptacjach znajdziemy tylko postaci z samej Diuny, a nie prequeli - mam nadzieję, że ich ekranizacja jednak kiedyś nastąpi, wtedy bym mogła konkretnie pokazać, o co mi chodziło odnośnie do tego wątku

Lancia Kappa 2.0 driver.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-03, 13:42   #38
megamag
BAN stały

Cytat:
Nie wiecie może kiedy dowiemy się, co jest po śmierci?
3 grudnia 2014
megamag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości