|
|
#31 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Kiedy odkryjemy co jest po śmierci?
Miałam na myśli właśnie ekranizację filmową "Diuny" Herberta, w reżyserii Lyncha. Nie oglądałam jej, ale TŻ tak, co prawda nie polecał, ale sądzę, że postaci cymeków - czyli stworów powstałych z połączenia ludzkiego mózgu i metalowych, wielkich form, na pewno się w filmie pojawiły. Byli też kogitorzy, czyli ludzkie mózgi przechowywane w specjalnym żelowym fluidzie, który podtrzymywał i przekazywał myśli owego "człowieka", ale w filmie pewnie żadnego nie umieścili.
Ogólnie lepiej przeczytać książkę. W trakcie czytania brzmi to dość prawdopodobnie, ale przypuszczam, że jeżeli taki rozwój medycyny byłby możliwy, to co najmniej za XX pokoleń
|
|
#32 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiara w te wszystkie "zjawiska nadprzyrodzone" wynika głównie z niedostatecznej wiedzy. ---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ---------- Cytat:
![]() Ideą przewodnią całego cyklu o Diunie jest zakaz tworzenia maszyn podobnych ludziom (to było przykazanie religijne). Śmierć była traktowana z szacunkiem i zakaz ten łamali tylko Thleilaxianie, tworzac z ciała zmarłego coś w rodzaju klona, ale z pamięcią poprzedniego ciała - gholę. Nie było nawet komputerów - ludzie trenowali swe umiejętności umysłowe i poszerzali te umiejętności zjadając melanż (przyprawę) - nazywali się mentatami. Cytat:
A ten "fluid" to były opary melanżu. Wiem, że to nie na temat, ale po prostu rozbawiła mnie ta nieznajomośc realiów świata Diuny
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2013-01-02 o 22:02 |
|||
|
|
|
|
#33 |
|
Zadomowienie
|
Elfir, trafna uwaga z Twojej strony. Kroniki Diuny czytałam dawno, a po nich zapoznałam się z serią stanowiącą prequel do Kronik. Chodzi mi o książki napisane przez syna Herberta (tj. "Dżihad Butleriański" itd.) No i pomyliły mi się serie
Cymeki i kogitorzy występują właśnie w tym cyklu ("Dżihad...", "Krucjata przeciw maszynom" i "Bitwa o Corrin"). Także zainteresowanych tymi pomysłami odsyłam do tych książek, zwracając honor za poprzedniego posta W końcu z jakichś powodów musiał w Diunie pojawić się zakaz konstruowania myślących maszyn. Dodam, że prequele pisane były na podstawie notatek Franka Herberta, a więc wraz z Diuną jest to jedna historia - ciekawe studium możliwych dziejów w wyniku zbytniego zaufania człekopodobnym maszynom ![]() ---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ---------- A co do członków Gildii Kosmicznej, tzn nawigatorów, nigdy nie pomyliłabym ich z innymi postaciami! Byli wyjątkowi w swoim upojeniu melanżem ![]() A więc koniec offtopu.
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
Zmyliło mnie to nawiązanie do filmu Lyncha
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#35 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez grzechotka NI Czas edycji: 2013-01-03 o 13:32 |
|
|
|
|
|
#36 | |
|
zawsze mam racje
|
Cytat:
Co do śmierci klinicznej- pewnie to po prostu różne jazdy mózgu. Skoro się śnią takie dziwne rzeczy, to w takim stanie też mogą; szczególnie jak człowiek jest przyćpany różnymi lekami.
|
|
|
#37 |
|
Zadomowienie
|
A bo widzisz, mnie się samej wszystko pomyliło
Oczywiście w Lynchowskim filmie, jak i innych adaptacjach znajdziemy tylko postaci z samej Diuny, a nie prequeli - mam nadzieję, że ich ekranizacja jednak kiedyś nastąpi, wtedy bym mogła konkretnie pokazać, o co mi chodziło odnośnie do tego wątku
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#38 |
|
BAN stały
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:47.

W końcu z jakichś powodów musiał w Diunie pojawić się zakaz konstruowania myślących maszyn. Dodam, że prequele pisane były na podstawie notatek Franka Herberta, a więc wraz z Diuną jest to jedna historia - ciekawe studium możliwych dziejów w wyniku zbytniego zaufania człekopodobnym maszynom
Są relacje ludzi, którzy przeżyli śmierć kliniczną, czasem są zbliżone, ale niby jak stwierdzić na ile to prawdziwe, na ile to wymysł umysłu? Próbowano już zbadać ile waży ludzka dusza. Raczej nie skończyło się to sukcesem