![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: czy mam talent? sprawdź,oceń
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
BAN stały
|
Przede wszytkim to rażą w oczy małe litery bez względu na to czy jest to początek zdania czy nie oraz interpunkcja. Co do pierwszej odsłony to dla mnie zbyt poetycka, musisz bardziej skupić się na akcji. Drugi fragment ma w sobie ciekawy pomysł na fabułę, ale w ogóle nie czuć tego napięcia. Ona powinna nagle zobaczyć, że nie ma torebki albo siłować się z nim i wtedy pisać o emocjach jakie odczuwa, a nie proste: i stało się jasne ktoś wyrwał jej torebkę. Jednak nie rezygnuj z marzeń, staraj się tylko polepszyć warsztat, zakup np. poradniki o tym jak pisać książki. Z tego co mi wiadomo, na początku najlepiej wymyślić zarys, całej, głównej fabuły, by potem nie gubić wątku i wiedzieć co się pisze. Generalnie ocenianie przez fragmenty jest ciężkie, bo nie można się za bardzo utożsamić z bohaterem, a są też takie książki, których początek zniechęca, a w późniejszych działach rozkręca się i zaczyna podobać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Rozeznanie
|
Ten tekst jest o niczym, nie interesuje mnie co bedzie dalej. Bez ladu i skladu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
W tej chwili wszędzie, również w internecie, jest tak ogromna konkurencja w każdej dziedzinie, że trzeba stworzyć coś mega zeby się przebić. Niekoniecznie musi to być na najwyższym poziomie artystycznym (choć to też może zostać docenione), ale musi z takich lub innych przyczyn trafiać w gust większej grupy ludzi, dlatego sądzę, że pytanie na takich niespecjalistycznych forach, co się ludziom podoba, a co nie, ma swój sens. Punkt 3 i 4 są bardzo ważne. Jak w siebie nie uwierzysz, to nie rozwiniesz talentu, który jest po prostu zbiorem pewnych umiejętnosci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Pierwszy jest nienajgorszy, ale na publikacje w takim stanie sie nie nadaje, natomiast jesli autorka wiąże z tym swoją przyszłość, to solidna praca może znacząco poprawić warsztat pisarski ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
BAN stały
|
Fragment wyciągniety z Grocholi czy jakiejś innej i Nikt by się nie poznał?!
Zapewniam cie, że wrażliwa osoba z pewnością by się poznała. Grochola jest oryginalna i nikt nie pisze tak jak ona, ma specyficzny styl. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
and cigarettes
|
Cytat:
Po pierwsze - brakuje logiki. Słońce schowało się za chmurami, ale świeciło na włosy. Wrześniowy wieczór i już żółte, opadnięte liście? Już czuć jesień w powietrzu? Wydaje mi się, że trochę za wcześnie. Wpatrywała się z tęsknotą - z tęsknotą za czym? Trzymanie za ręce wyraża ogromne uczucie? Spacer w parku i kierowanie się w stronę przystanku - można jednoznacznie i z pewnością stwierdzić, że w jego stronę się kierowali? Jakoś nie umiem sobie wyobrazić parku z przystankiem. Która para trzymała się za ręce? W którą parę się wpatrywała? Minęły ją dwie... Skąd wiadomo, że para staruszków to emeryci? Promienie słońca dawały miedziany połysk? Dawały? Po drugie - banały (wg mnie). Duże oczy, pełne usta, ruda i zielonooka, oczy wyrażające smutek, powolny krok, wpatrywanie z tęsknotą, ciepły, jesienny wieczór... Mnóstwo takich określeń i epitetów w książkach, trochę nudne są - myślę, że można coś bardziej wyjątkowego wymyślić. Po trzecie - forma. Interpunkcja leży, błędy logiczne i składniowe. Sam początek powinien wg mnie wprowadzić coś, co zachęci do dalszego czytania. To, co zamieściłaś jest trochę nudne i banalne. Spacer smutnej dziewczyny po parku. Nie wiadomo dlaczego smutna, dlaczego sama spaceruje, dlaczego gapi się na obcych... Nie zrażaj się, szukaj pomysłów, uciekaj od oczywistości (np. wg mnie oczywiste jest, że para staruszków będzie szła powoli i przez to nie bardzo widzę sens podkreślania tego), postaw się na miejscu czytelnika, który nie widzi tego, co Ty. Co to znaczy, że widać, że para darzy się uczuciem? Jedynie w tym, że trzymają się za ręce to widać? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A Grochola pisze do rosołu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
BAN stały
|
Grochola ma bardzo specyficzny styl, prawdziwy, trafny, niebanalny, bardzo celnie opisuje, dostrzega rzeczy, których inni nie dostrzegają. Umie odpowiednie dać rzeczy słowo - dokładnie. No a jak ktoś zna Grocholę tylko z romansów to już inna bajka.
Edytowane przez grzechotka NI Czas edycji: 2013-01-05 o 18:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Te fragmenty, które tu autorka pokazała faktycznie nie są zbyt fascynujące, ale to żaden powód do wydawania wyroków czy się nadaje czy nie. Pisanie opowiadań, to żadna sztuka tajemna ani też fizyka kwantowa. Przeciętny człowiek moim zdaniem jest w stanie to opanować, a ćwiczenie czyni mistrza jak mówi stare ludowe przysłowie. Z własnego doświadczenia wiem, że jak jest się zawziętym i popracuje, to można się samemu nauczyć nawet rzeczy, które wydawały się niemożliwe do opanowania ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
powiem tak - da się to przeczytać tylko, że tekst jest absolutnie o niczym a forma przekazu jest najzwyczajnie w świecie płytka
generalnie - moim zdaniem to wygląda jak to co większość ludzi uważa za "napisanie" czegoś - czyli żeby było dużo epitetów, dużo opisów i w ogóle dużo ładnych słów. Tylko, że treści brak. Pracuj nad językiem i wyobraźnią - języka zawsze można się nauczyć ale wyobraźni to ja tu nie widzę za grosz, no nic a nic ciekawej treści w tym nie ma. Chociaż jak tak ostatnio wpadła mi w ręce twórczość niejakiej pani E.L James (odchodząc od tematu to się wciąż zastanawiam czy ktokolwiek to przyczytał przed publikacją ?!) to już wydaje mi się, że każdy może zrobić karierę na byle czym (chwała, że nie każdemu o to się rozchodzi). Na pocieszenie powiem Ci, że twoje zdania mają więcej sensu niż jej więc może jeszcze coś z tego będzie.
![]() |
![]() |
#42 |
Rozeznanie
|
Też myslę, że należałoby zacząć od wymyslenia czegoś zwyczajnie ciekawego, a forma jest drugorzędna i zawsze mozna się jej nauczyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
A to ostatnie miłe ![]() nie zgodze sie, tzn. na pcozatku drogi owszem forma jest w jakis sposób 'drugorzedna', ale później czesto jest tak, ze to forma gra pierwsze skrzypce i jakas ksiazka tylko dzieki niebanalnemu konceptowi jest taka dobra, gdyby ułozyc ją w innej, bardziej banalnej formie nie bylaby niczym niezwykłym. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
plus co do formy - myślę, że tym akurat razem nie jest tragicznie bo przede wszystkim da się to przeczytać bez niechęci - fakt nie jest to nic ciekawego i pochłaniające ale dla odmiany nie odrzuca samym doborem słów dlatego sądzę, że to można jeszc ze uratować czasem ktoś pisze tak, że po pierwszych 5 słowach czytać się zwyczajnie już nie daje bo oczy bolą.. ale to już myślę są przypadki nie do odratowania
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
No może i tak. Ciekawe jakby brzmiał Gombrowicz w takiej uproszczonej formie "Wyjechałam z Polski i tam za granicą był taki facet, co cały czas palcami młynka kręcił, jak coś gadał. I w ogóle taka ambiwalencja od niego waliła. Dziwak jakiś. Potem poznałem kolejnego i był jeszcze dziwniejszy. Tragedia" ![]() ![]() Chodzi mi o to, ze tutaj w tym opowiadaniu autorki nie widzę żadnego pomysłu, a jednak od tego chyba bym zaczęła na jej miejscu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:20.