![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: Czy dużo jem?
Nutella, która nie ma nic wspólnego z czekoladą,a pierwszym w składzie (czyli tego co najwięcej) jest cukier - jest śmieciem.
Codzienne jedzenie śmieci nie jest dobre. Tyle w temacie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.wprost.pl/ar/200274/Nutella-szkodzi-zdrowiu/ jeśli ktoś raz w miesiącu zje kanapke z nutellą nic mu nie bedzie. Codzienne jedzenie nutelli to gruba przesada. Oprócz walorów smakowyh, nie ma żadnej wartości, szybki wyrzut insuliny i szybki spadek. Tja pyszne zdrowe śniadanko ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Przyczajenie
|
Skoro rozwinęła się tu już dyskusja o nutelli to mam pytanie: czy myślicie, że kiedy jestem zmęczona a mam mieć zaraz fitness, to zjedzenie łyżeczki lub dwóch nutelli pomoże? Bo właśnie o taki szybki skok cukru, kop energii, mimo że nie długotrwały, by chodziło.
Ma sens czy nie ma sensu? ![]()
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#35 |
Przyczajenie
|
chyba podswiadomie szukalam wymowki zeby popodjadac nutelli
![]()
![]() |
#36 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
natomiast jestem wieloletnim praktykiem w temacie - uzaleznienia od slodyczy i walki z tematem "mam ochotę na coś słodkiego" Moim zdaniem to, co, nosferatku, napisałaś w pierwszym zdaniu nie jest prawdziwe. Przy prawdziwym uzależnieniu od słodyczy, w zasadzie nie istnieją ograniczenia ilościowe pt. ultrasłodka. Natomiast z moich wieloletnich doświadczeń wynika, że nic tak nie napędza ochoty na coś słodkiego, jak jedzenie słodyczy. Taką dietą, jak Ty sobie skomponowałaś, gosiaczku, wysokoweglowodanową, z dużą ilością różnych cukrów, moim zdaniem nie wyjdziesz z tej ochoty, którą odczuwasz, a tylko ją napędzasz i to może być głowna przyczyna Twoich smaków obecnych. Odstaw na jakiś czas- miód, nutellę, potrawy doprawiane na słodko, pieczywo jedz wyłącznie razowe- wytrawne powiedziałabym-po kilku dniach powinnaś odczuć wyrażny spadek ochoty na slodkie. Jeśli czujesz, że nie możesz wytrzymac i bardzo masz chęć- w żadnym wypadku nie jedz nic słodkiego instant- czyli żadna lyzka nutelli, miodu, żaden cukierek, batonik.. spróbuj np serka wiejskiego z łyżeczką dżemu, ale takiego kwaskowego- ja np. stosuję dzem z czarnej porzeczki z serii Linea ( jakos tak ) z Lidla. Ale własnie łyżeczkę, nie więcej. Po 2-3 dniach odstawienia słodyczy powinnaś odczuć ten smak, jako słodki i powinno to zaspokoić Twoją potrzebę słodkiego. Dobre są też na takie chcice ;-) ziarna- orzechy laskowe, czy migdały- mają słodkawy posmak, a porządnie gryzione powinny odsunąć potrzebę jedzenia czegoś slodkiego. Po kilkunastu dniach takiej diety nie powinnaś juz odczuwać takiej wzmożonej ochoty na słodycze ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Przyczajenie
|
jeszcze jedno- w takim momencie odzwyczajania się od slodyczy, unikałabym wszelkich słodkich rzeczy, które cukru nie zawierają, np jedzenia, picia słodzonego słodzikami ( tak, tak, wiem, ze w ogole nalezy unikać, ale jestem realistką i wiem, że jest sporo osób jednak takie zastępcze metody wybiera- bo nie mają kalorii ). Jednak tu chodzi o odzwyczajenie kubków smakowych, a coś słodzonego słodzikiem nadal ma słodki smak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 |
Zadomowienie
|
A, ja uzależnienia od słodyczy pod uwagę nie wzięłam.
Moim zdaniem, próba radykalnego odstawienia słodkiego jest bardzo trudna i bardzo bolesna, wiem, próbowałam. Cały problem tkwi w naszym zwoju neuronów, w tej nieestetycznej, maziowatej bryle, potocznie zwanej mózgiem ![]() Słodkie daje nam "kopa" endorfinowego, czule łechce nasz układ nagrody, pod wpływem słodkiego w mózgu robi się błogo. Nic dziwnego, że bez słodkiego jest nam źle i że mózg się domaga. Ponadto, w diecie bogatej w badziewne węglowodany prawodopobodnie mamy jakieś insulinowe szaleństwo-im więcej cukrów, tym więcej cukrów potrzebujemy. Na szczęście, nasz mózg jest na tyle niemądry, że taki sam endorfinowy kop otrzyma pod wpływem wysiłku fizycznego. Testowano na mnie-siłownia kilka razy w tygodniu niweluje potrzebę jedzenia słodyczy do poziomu w pełni akceptowalnego z dietetycznego punktu widzenia. Natomiast słodziki to nigdy nie jest droga ku szczęściu i zdrowiu. Naprawdę, co z tego, że landrynka z aspartamem ma jakiś ułamek kalorii, jeżeli śmieci nam w brzuchu? Już wystarczająco mamy duży bałagan w ciele przez palenie, powietrze takie a nie inne, chemię z kosmetyków, chemię z substancji, którymi myjemy podłogę. A już sugerowanie przez producentów, jakoby landrynka z aspartamem była sprzymierzeńcem naszego zdrowia i urody, to w ogóle jest jakaś piramidalna ściema i okrutne naciąganie. Producenci fajek przynajmniej są uczciwi, pisza na opakowaniu, że palić jest źle, szkodliwie i niezdrowo. Edytowane przez nosferatku Czas edycji: 2013-01-24 o 10:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Ja tak mam - jestem uzależniona od słodkiego. I najgorsze jest to, że nie potrafie skończyć jak zacznę, nie potrafię zjeść np. jednego ptasiego mleczka, muszę zjeść od razu z 10 (potrafie zjeść całe pudełko). Dlatego nie zaczynam. Chwytałam się różnych sposobów - najlepszy dla mnie to bycie cały czas najedzonym. Kiedy mam ochote na słodkie jem np. pomarańcza (z tym, że staram się, zeby to był dodatek do posiłku)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Regularnie cwiczysz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
Ja tak trochę nie w temacie (czyli nie o nutelli
![]() Bardzo fajnie rozwinęła się dyskusja na temat uzależnienia od słodkiego, a co jeśli ja jestem uzależniona od słonych przekąsek (głównie chipsy) ? Mogłabym je jeść codziennie, ale jestem w stanie się powstrzymać i zjadam raz w tygodniu- tyle tylko, że olbrzymią paczkę ![]() Ale od dwóch tygodni staram się ograniczyć sól, prawie nic nie solę, a jeśli już to minimalnie, żeby dało się zjeść i zauważyłam, że nie jestem w stanie zjeść tyle chipsów co dawniej (w pewnym momencie są dla mnie za słone), jak mogę jeszcze skuteczniej to ograniczyć?
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja serek naturalny kupuję Rolmlecz czy coś takiego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
według mnie za dużo pieczywa nawet jeśli jest to pieczywo ciemne razowe, twaróg słodzony to tez nie jest dobra opcja, według mnie za dużo cukru pochłaniasz dziennie. O nutelli nawet nie będę się wypowiadać, bo dla mnie to śmieciowe jedzenie, sam cukier i tłuszcz, już lepiej zrobić sobie "domową" przynajmniej wiadomo co w niej jest ![]()
![]() |
![]() |
#44 |
Zadomowienie
|
proszę bardzo, tu sprawdzisz ile zjadasz w ciągu dnia: http://www.tabele-kalorii.pl/
wg mnie zdrowa dieta opiera się nie na tym, że przestaniesz jeść, albo będziesz chciała zjeść jak najmniej. Ważne jest abyś jadła regularnie (co jest najważniejsze - co 2-3h), jedzenie powinno być zróżnicowane. Jedyne z czego warto rezygnować są słodkości, bardzo przetworzone produkty, fastfoody Nie powiem, żebyś zrezygnowała z tłuszczy, bo i one są nam potrzebne Najlepiej jak poszukasz sobie (nawet tu na wizażu) wątku o łączeniu, tj węgle z tłuszczami.. co i jak - jak pamiętam był taki wątek tu na dietetycznym ![]() Jeśli jesteś słodkolubna ![]() ![]() ![]() Edytowane przez siostraelwa Czas edycji: 2013-01-27 o 19:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Przyczajenie
|
zawsze możesz sobie zrobić domową nutellę z awokado
![]() ja wczoraj robiłam i wyszła pyszna ![]()
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Mam pco.
Cwicze 3 x tydzien siłowo + 30 minut aeroby. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Wtajemniczenie
|
Polecam ten przepis:
http://www.reneenaturally.com/blog/r...azelnut-spread Genialne zastepstwo dla Nutelli, zdrowe i jak dla mnie lepsze w smaku niz oryginal. Podziekujesz mi pozniej ![]()
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Hm... czyli jeżeli ja codziennie jem słodycze i się pięknie przy okazji zabijam na raty to mogę mieć coś ze zdrowiem? Uch... a ja to zwalałam tylko na niski cukier + uzależnienie.
I ja mam tak samo jak Scio. Nie umiem zjeść jednego batonika, jedną kostkę czekolady, od razu całe opakowanie jadam, dlatego u mnie sprawdza się porzucenie czegoś na zawsze. Np. 1 grudnia rzuciłam: chipsy, paluszki, krakersy, orzeszki, prażynki, popcorn i jestem pewna, że jakbym zjadła chociaż jednego chipsa lub paluszka to na nowo bym wróciła do jedzenia tego. Oczywiście chyba nie muszę wspominać, że pomimo, że minęły 2 miesiące ja nadal chodzę nabuzowana i zła, że nie mogę tego jeść i korci mnie straszne. ![]() A jak jeszcze pomyślę, że miałabym rzucić: beznadziejne węgle, beznadziejne przygotowane jedzenie, zupki chińskie, słodycze, alkohol, papierosy, owoce tylko do południa i to mało, bo na R nie wypada dużo jeść, margarynę, mięso niewiadomego pochodzenia, jajka niewiadomego pochodzenia, serki, jogurty, ziemniaki z piekarnika, domowe hamburgery, sosy w proszkach, sosy bez proszku, ale wiadomo z jakim składem i w ogóle całą masę innych rzeczy, to do jedzenia zostaje mi: - ciemne pieczywo, - ciemny ryż, - ciemny makaron, - warzywa, - kiełki, - trochę mięcha, - oliwa z oliwek "Kusząca" wizja na całe życie...
Treningi 2016: 117/100 2017: 71/100 Edytowane przez SekretnyWachlarz Czas edycji: 2013-01-31 o 08:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() i to życie jest lepsze niż wtedy kiedy faszerowałam się tym całym wyżej wymienionym syfem. Kwestia wyboru - paskudna zupka chińska na szybko czy poświęcić kilka min i ugotować sobie jaja, zrobić sałatkę z oliwą. Idzie się przyzywczaić. Chleby/produkty zbożowe stanowiły u mnie ognisko zapalne takie jak u Ciebie chipsy więc odrzuciłam (podejrzewam też niską tolerancję glutenu więc to też miało wpływ). Słodyczy nie jem od ponad roku, chipsów od września. Czasami brakuje, ale jak wyobrażę sobie, ze nie skonczę na jednym i nie będzie to super dla mojego organizmu to nawet nie mam ochoty tego jeść. Za to kawał mięcha, warzywa (kalafior!), olej kokosowy, ryby - mniaaaaam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zadomowienie
|
Jak zwykle prawda leży gdzieś po środku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie sądzę, że nie da się żyć bez wyżej wymienionych rzeczy, pewnie że da, ale jest różnica jak ktoś nie je tego od dziecka, bo miał mądrych rodziców, i różnica jak jadł całe życie i nagle ma rzucić. Poza tym próbuję sobie wyobrazić imprezę... Nie wiesz... ja nie piję alkoholu, kawki też nie, masz może wodę? Wiesz nie jadam pizzy, nie jadam w ogóle fast-foodów. Ooo ciasto, fajnie, ale też nie jadam, wiesz... słodycze są be. Mówisz, że masz paluszki i chipsy też podziękuję, ale jakbyś miał kawałek sałaty to byłoby super.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Nie ma co się śmiać.
![]()
![]() |
![]() |
#54 |
Zadomowienie
|
Już ja widzę minę gospodarza takiej imprezy: yyyy, ale o co chodzi?
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() I chodzę na imprezy, piję alkohol a to jak jem i co jem nie stanowi problemu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I czemu nie możemy wdać się w dyskusję? Dyskusja nie oznacza zaraz kłótni, a ja chętnie wysłucham twojego zdania. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Sekretny Wachlarzu masz bardzo ograniczone pojęcie o zdrowym odżywianiu i musisz mieć smutne życie, współczuję...
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
Ja tam sobie myślę, że raz w tygodniu piwo i pół paczki chipsów (przy zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach) nic nie zaszkodzi, ale może się mylę
![]()
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co najlepsze właśnie siedzę i układam jadłospisy, bo od poniedziałku chce zacząć zdrowo jeść. Już wiem, że nie będzie mnie na to stać. ![]() Tak w ogóle ryż mam ważyć przed czy po ugotowaniu i w ogóle mięso i całą resztę przed czy po? ![]() P.S. I oczywiście wiem, że mi się uda to wszystko jakoś zastosować + ćwiczyć, bo osoby po ed mają wrodzone bycie najlepszym w danej dziedzinie i nigdy nie odpuszczają... Tylko nie sądzę bym miała z tego jakąś radość, ale może się mylę, może tona warzyw i zero słodyczy obudzą we mnie endorfiny albo podnoszenie ciężarków. ![]() P.S. 2 Tak bez ironii to chciałabym aby tak właśnie było.
Treningi 2016: 117/100 2017: 71/100 Edytowane przez SekretnyWachlarz Czas edycji: 2013-02-01 o 09:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety rozumiem co to znaczy mieć ograniczone myślenie na pewne kwestie, jednak wydaje mi się, że Tobie dobrze z tym i nie chcesz zmian ![]() Ważysz przed ugotowaniem ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:00.