Pregoreksja - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-13, 11:28   #31
Marijuana
Raczkowanie

Dot.: Pregoreksja

Cytat:
Napisane przez scorpionec Pokaż wiadomość
ja po obu porodach wychodząc ze szpitala miałam - 9kg.. dwa dni od porodu..

dzieci po ok 4 kilo więc te 5 to musiały być właśnie, wody, łożysko,krew itd bo przecież nie ma opcji w 2 dni tłuszczu zgubić..

potem po kresie ok 1 miesiąca po porodzie spadały jeszcze 3-4 kilo..i to ew mogły być nagromadzona woda i tłuszcz

więc jak dla mnie ta rozpiska wstawiona wyżej się zgadza..
Wydaje mi się , że waga łożyska , macicy itp. nie jest zawsze taka sama , bo jak wyjaśnić fakt , że każda kobieta ma innej wielkości brzuch ? Ja miałam maleńki , koleżanka nawet trochę drobniejsza ode mnie miała ogrooomny brzusio. Czy wszystko jest ściśle tej samej wielkości i wagi ? Wątpię. Ona mieła mniejsze dziecko , moje było duże , w obu przypadkach wszystkie pomiary , ilość wód płodowych itp. było w normie. Dzieciaki zdrowe.

No niby nie da się zgubić w dwa dni chociaż , jakby nie patrzeć poród i dzień po to jest niewyobrażalny wysiłek dla organizmu...

Teraz jestem w kolejnej ciąży , więc mogę poczynić dokładniejszych obserwacji i zrelacjonować na forum , ale to dopiero za jakieś 7 miesięcy
Stary 2013-01-13, 17:10   #32
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marijuana Pokaż wiadomość
Wydaje mi się , że waga łożyska , macicy itp. nie jest zawsze taka sama , bo jak wyjaśnić fakt , że każda kobieta ma innej wielkości brzuch ? Ja miałam maleńki , koleżanka nawet trochę drobniejsza ode mnie miała ogrooomny brzusio. Czy wszystko jest ściśle tej samej wielkości i wagi ? Wątpię. Ona mieła mniejsze dziecko , moje było duże , w obu przypadkach wszystkie pomiary , ilość wód płodowych itp. było w normie. Dzieciaki zdrowe.

No niby nie da się zgubić w dwa dni chociaż , jakby nie patrzeć poród i dzień po to jest niewyobrażalny wysiłek dla organizmu...

Teraz jestem w kolejnej ciąży , więc mogę poczynić dokładniejszych obserwacji i zrelacjonować na forum , ale to dopiero za jakieś 7 miesięcy
po dwoch ciazach mam jedno przemyslenie- duzo zalezy od mdlosci i wymiotow. W drugiej mialam poczatkowo mdlosci i kompletny brak apetytu i nawet to, ze urodzilam w 42, a nie 37 tc jak w pierwdzej, nie spowodowalo ze bylam grubsza.

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-13, 19:02   #33
scorpionec
Zakorzenienie

Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."

Cytat:
ale to nie są jakieś ogromne różnice... myślę, że to spokojnie jest w takch widełkach jak w tej rozpisce ze np łożysko 0,5~ 1,5 kg wątpie by były to róznice kilku kilo..

Cytat:
mój drugi poród trwał 40 min i nawet przeć nie zdążyłam..wysiłek zerowy był..pierwszy 4h i w tym 1h mega parcia tu mogłam się zmęczyć..

ale wagowo bilans wyszedł identycznie
scorpionec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-16, 18:19   #34
niut80
Zadomowienie

Już abstrahując od samych kg nabranych w ciązy lub nie, istotnieszy jest skład diety przyszłej mamy. Znam kilka dziewczyn które po "szczupłej" ciąży - "no żeby się nie zapuścić", mają poważne problemy z zębami - a co za tym idzie, pewnie nabawiły się też osteoporozy, tylko to im wyjdzie za kilka lat, przy jakimś złamaniu. Ale przecież zółty ser jest tuczący....

Mało która sobie zdaje sprawę, że dziecko zachowuje się jak nowotwór - zabiera to, co najlepsze, jak komuś składników zabraknie to matce, nie dziecku. Podobnie jest z karmieniem piersią.
niut80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-17, 07:05   #35
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Ja przytyłam sporo i nadal mam te kilogramy mimo sporej aktywności,ale mam to naprawdę głęboko gdzieś, bo dziecko było i jest dla mnie najważniejsze,a nie to czy mój zadek jest aktualnie mniejszy czy większy.Zawsze mnie dziwiło,że kobiety aż tak się tym przejmują, nie wiem, może to wynika z niskiej samooceny?...
Nie rozumiem kobiet, które będąc w ciąży głodzą się-jak dla mnie to czyta głupota,niedojrzałość i tyle.

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-17, 12:09   #36
Ilta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez niut80 Pokaż wiadomość
Już abstrahując od samych kg nabranych w ciązy lub nie, istotnieszy jest skład diety przyszłej mamy. Znam kilka dziewczyn które po "szczupłej" ciąży - "no żeby się nie zapuścić", mają poważne problemy z zębami - a co za tym idzie, pewnie nabawiły się też osteoporozy, tylko to im wyjdzie za kilka lat, przy jakimś złamaniu. Ale przecież zółty ser jest tuczący....

Mało która sobie zdaje sprawę, że dziecko zachowuje się jak nowotwór - zabiera to, co najlepsze, jak komuś składników zabraknie to matce, nie dziecku. Podobnie jest z karmieniem piersią.
Lub pasożyt. Ale matki potrafią Ci oczy wydrapać za taką metaforę
Ilta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-17, 22:22   #37
niut80
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ilta Pokaż wiadomość
To będzie świadczyć o ich poziomie, a nie o moim. Dygu,dygu....
niut80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-18, 21:07   #38
Almariel
Zakorzenienie

Ja tam nie doszukiwałam się ile co u mnie ważyło, fakt, że synek był duży, ale poza tym ja nie ukrywam, że w ciąży miałam o wiele większy apetyt, niż zwykle. Z tym, że starałam się odżywiać racjonalnie, ale porządnego obiadu czy kolacji nie potrafiłam sobie odmówić. Tak że parę kg ponad tą książkową normę na pewno było, niezależnie od masy dziecka, łożyska itd.
Almariel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-18, 22:37   #39
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:
Bez przesady Czysta biologia. Moja lekarka ciągle mi to powtarzała, że mam dbać o siebie bo mam małą hubę, co to wszystko ze mnie wycycka bez litości
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-19, 22:23   #40
Ilta
Zadomowienie

Huba I brzuszki - purchawki

Przepraszam, rozśmieszyło mnie to
Ilta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-20, 13:52   #41
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Huba I brzuszki - purchawki

Przepraszam, rozśmieszyło mnie to

Bo to tak jest, maly "pasozyt". Też spotkałam się z pytaniem "jak mogę tak mówić!". Ale dziecko zabiera z organizmu matki wszystko co najcenniejsze, nie tylko witaminy, związki mineralne ale wszsytko co się da Stąd nie - ZA dwoje ale DLA dwojga.
A ja i tak jadłam co chciałam i ile chciałam, jak zawsze. Przykładałam jedynie wiekszą uwagę do jakości spozywanego jedzenia i tego, aby było wartościowe nie tylko dla mnie.
Należę do tych, które miały nadzieję, że zostanie mi trochę kg po ciąży a tu niespodzianka, 3 miesiące po porodzie miałam ich mniej niz przed ciążą.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości