Narkotyki. - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-11, 12:03   #31
magrat16
Zakorzenienie

Dot.: Narkotyki.

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Ale może być też tak, że jeśli trafi na leczenie teraz (kiedy teoretycznie musi wyrazić zgodę, ale w praktyce i tak można ją na nie skierować bo jest nieletnia), to się najzwyczajniej na świecie przestraszy i coś przemyśli. To jest młoda, jeszcze głupia dziewczyna, dla której jest na razie fajnie i luzacko, a koleżanka jej bzdury gada bo jest zazdrosna/nudna/naczytała się książek. Jest jakaś - niewielka, ale jakaś - szansa na to, że jak wkroczą rodzice, lekarze, czy policja, to się puknie w głowę i zastanowi DLACZEGO, skoro ona teoretycznie nie robi nic złego.
Jeśli ona dopiero eksperymentuje, to może większa kontrola rodziców i odcięcie od kasy by pomogło.

Edit: a co do argumentu, że koleżanka będzie miała żal o podkablowanie. Moja koleżanka też kiedyś wpadła w podobne towarzystwo w gimnazjum. Podkablował ją ojczym, mówi, że była wściekła, ale już w LO twierdziła, że jest mu za to wdzięczna, bo zaczynało być nieciekawie.
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61)

03.10.2015

Edytowane przez magrat16
Czas edycji: 2013-01-11 o 12:05
magrat16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-11, 12:08   #32
stupify
Zakorzenienie

Z doświadczenia wiem, że ciężko przemówić takiej osobie do rozsądku. Zrozumie najpóźniej jeśli stanie sie cos złego - a na to długo nie bedzie trzeba czekać skoro bawi sie z feta, która niszczy NIESAMOWICIE psychike i tylko czekać, aż pojawią się u niej lęki czy psychoza. Ona musi sama to zrozumieć, Ty możesz jej pomóc rozmawiając z nią na ten temat jak najczęściej. A co do rodziców - zależy jakich ma. Jeśli czujesz, że byliby w stanie zamknac ja wbrew w jej woli w jakims publiczym ośrodku do walki z uzależnieniami to nie ma sensu. Jesli wiesz, że nie są w stanie dać jej oparcia to również nie ma sensu. Chociaż próbuj, wytłumacz im co powinni teraz zrobić, bo z doświadczenia wiem, że rodzice zachowują się w takim przyadku bardzo desperacko (co wynika z ich niewiedzy) robiąc często więcej szkody niż pożytku. Jej teraz potrzebna jest ogromna ilość wsparcia i wizyta u dobrego psychoterapeuty, który po rozmowie oceni w jakim jest stadium i doradzi co dalej robić. Musisz działać! Ja w pewnym momencie dałam za wygraną i prawie straciłam najbliższą mi osobę - brata. A wyrzuty sumienia pozostana do końca życia...

Edytowane przez stupify
Czas edycji: 2013-01-11 o 12:10
stupify jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-11, 12:09   #33
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Napisane przez magrat16 Pokaż wiadomość
Jeśli ona dopiero eksperymentuje, to może większa kontrola rodziców i odcięcie od kasy by pomogło.
Podałam przykład z ośrodkiem odwykowym i policją, bo to działa na wyobraźnię. Kontrola tutaj jest bez sensu moim zdaniem, bo nastolatek pod kontrolą robi wszystko żeby się z tego wyrwać, wydaje mi się że mogłoby to tylko zaszkodzić - wiadomo jak jest, zamkną drzwi to wyjdzie oknem. Miałam na myśli żeby dziewczynę przestraszyć, jak zobaczy ludzi w ośrodku albo zacznie ją badać masa lekarzy to sądzę, że może jej to podziałać na wyobraźnię.
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-11, 12:12   #34
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez magrat16
Edit: a co do argumentu, że koleżanka będzie miała żal o podkablowanie. Moja koleżanka też kiedyś wpadła w podobne towarzystwo w gimnazjum. Podkablował ją ojczym, mówi, że była wściekła, ale już w LO twierdziła, że jest mu za to wdzięczna, bo zaczynało być nieciekawie.
Mi chodzi o to żeby od razu do nich nie lecieć tylko -przykładowo- ją przycisnąć i dać szansę żeby sama się przyznała.

---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ----------

Cytat:
Napisane przez mary_poppins
Miałam na myśli żeby dziewczynę przestraszyć, jak zobaczy ludzi w ośrodku albo zacznie ją badać masa lekarzy to sądzę, że może jej to podziałać na wyobraźnię.
To już prędzej. Może ona sobie nie zdaje sprawy jak np wygląda detoks albo prawdziwy odwyk, co prawda do szpitala psychiatrycznego jej nie wpuszczą na spacerek, ale z pewnością są organizacje które chętnie otworzą jej oczy. Bo straszyć ją filmami czy książkami jak dzieci z dworca zoo czy innymi - nie zadziała, a jakby pojechała, zobaczyła że niedaleko od jej domu są ludzie którzy zabrnęli w tym tak daleko że stracili wszystko łącznie ze zdrowiem, to może spięła by tyłek.

---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ----------

zgadzam się ze stupify w 100%.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-11, 12:16   #35
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
trzeba podejść delikatnie.
żeby zostać delikatnie olanym
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-11, 12:17   #36
magrat16
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Podałam przykład z ośrodkiem odwykowym i policją, bo to działa na wyobraźnię. Kontrola tutaj jest bez sensu moim zdaniem, bo nastolatek pod kontrolą robi wszystko żeby się z tego wyrwać, wydaje mi się że mogłoby to tylko zaszkodzić - wiadomo jak jest, zamkną drzwi to wyjdzie oknem. Miałam na myśli żeby dziewczynę przestraszyć, jak zobaczy ludzi w ośrodku albo zacznie ją badać masa lekarzy to sądzę, że może jej to podziałać na wyobraźnię.
Wiem, to wszystko zależy jakich ma rodziców. Może być tak, że ona chce zwrócić uwagę.

Autorko, a może podsuń jej drastyczne filmy/książki o narkomanach? Np. "My, dzieci z dworca ZOO"
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61)

03.10.2015
magrat16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-11, 12:18   #37
201604181004
Konto usunięte

Lepiej zostać delikatnie olanym przez rodziców i utwierdzić się w przekonaniu że dyskusja z nimi nie ma sensu niż skuć ją kajdanami zakneblować i wrzucić przez lufcik do psychiatryka
Stary 2013-01-11, 12:20   #38
Ilsa Lund
Zakorzenienie

powiedz jej rodzicom teraz póki nie jest pełnoletnia to będą mogli ją jeszcze zmusić do leczenia w ośrodku zamkniętym jako opiekunowie

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-11, 12:21   #39
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
To już prędzej. Może ona sobie nie zdaje sprawy jak np wygląda detoks albo prawdziwy odwyk, co prawda do szpitala psychiatrycznego jej nie wpuszczą na spacerek, ale z pewnością są organizacje które chętnie otworzą jej oczy. Bo straszyć ją filmami czy książkami jak dzieci z dworca zoo czy innymi - nie zadziała, a jakby pojechała, zobaczyła że niedaleko od jej domu są ludzie którzy zabrnęli w tym tak daleko że stracili wszystko łącznie ze zdrowiem, to może spięła by tyłek.
Się zgadzam, o to mi właśnie chodzi. Wiadomo, filmy, książki - fikcja, na nikogo to nie działa. A z tego co wiem to w ośrodkach jest opcja wejścia z zewnątrz (w szpitalu psychiatrycznym nie ma na 100%), pooglądania sobie w jakich warunkach ludzie tam żyją, zobaczenia sobie jak jedzą posiłek, obserwowania jak wyglądają i jakie mają problemy. Wiem, że to nie są małpki w zoo ale mądra dyrekcja sądzę, że mogłaby się zgodzić na to wiedząc, że dziewczyna sama eksperymentuje i że zabrnęła już dość daleko. Sami pacjenci często są bardzo chętni na edukowanie młodzieży w tym względzie i rozmowa z taką osobą też mogłaby jej dużo dać - jak się dowie, że oni też zaczynali na imprezkach, to może odniesie to w jakiś sposób do siebie. To jest terapia szokowa, ale nawet widok tego, jak grupa zniszczonych ludzi je posiłek za kratkami ośrodka i widok kręcącego się wokół personelu mogłyby jej dużo dać, zadziałać na nią bardzo mocno. Dla przeciętnego człowieka to jest po prostu szokujące. Natomiast jeśli dziewczyna już zabrnęła daleko, to i pobyt byłby jakimś rozwiązaniem, bo to jeszcze bardziej oddziałuje na człowieka. Oczywiście wszystko to okraszone wsparciem bliskich, ale mądrym wsparciem, nie pod tytułem "martwię się o Ciebie, córeczko, na pewno nie przeholujesz?" tylko raczej "zobacz do czego samą siebie prowadzisz".

Dlatego też warto pogadać z rodzicami, żeby jakoś zaczęli działać - może oni załatwiliby jej taki ogląd. Rozmowa z lekarzem, odwiedziny w ośrodku, rozmowa z człowiekiem który sam się leczy/ł... Warto próbować.
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-11, 12:23   #40
201604181004
Konto usunięte

Do szpitala psychiatrycznego - takiej opcji absolutnie nie ma, natomiast ośrodki typu Mrowisko są otwarte i nawet można ją namówić na konsultację.
Stary 2013-01-11, 12:23   #41
rousse
BAN stały

Cytat:
Lepiej zostać delikatnie olanym przez rodziców i utwierdzić się w przekonaniu że dyskusja z nimi nie ma sensu niż skuć ją kajdanami zakneblować i wrzucić przez lufcik do psychiatryka
wierzą, że w tamtych osrodkach są psychologowie i inni specjaliści, może też byli narkomani to chyba lepiej niż pozostawić ją samej sobie, licząc , ze coś ją oświeci?
Jak powie jej rodzicom, to już nie bedzie jej problem, będzie mieć czyste sumienie, to oni się będą martwić jak z własnym dzieckiem postąpić.
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-11, 12:24   #42
stupify
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
powiedz jej rodzicom teraz póki nie jest pełnoletnia to będą mogli ją jeszcze zmusić do leczenia w ośrodku zamkniętym jako opiekunowie
A skad wiesz, że osrodek jest niezbedny? :roll eyes:
Pełnoletnia czy niepełnoletnia jesli chodzi o narkotyki nie ma znaczenia, bo jeśli nie jest gotowa z tym skończyć, nie wyobraża sobie imprezy bez kreski to i tak do tego wróci po jakimś czasie. Ważne jest to, by podejść do sprawy delikatnie, nie straszyć żadnymi ośrodkami, a spróbować przekonać dziewczyne do pójścia do psychoterapeuty (jeśli jesteś z małopolskiego moge polecić dobrego na pw ).
stupify jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-11, 12:28   #43
201604181004
Konto usunięte

No jeśli to tylko eksperymentalnie to żaden ośrodek jej nie przyjmie bo nastolatek które raz góra dwa wciągnęły amfetaminę na imprezie bo je ktoś namówił jest w Polsce na pęczki ;-p ośrodki są dla osób z problemami cięższego kalibru które przestają funkcjonować w społeczeństwie normalnie a oni to budują od podstaw. Prędzej terapia ale nawet nie w oddziale dziennym by została jej zaproponowana.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości