komu zaproszenie? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-23, 09:21   #31
Paulima
Wtajemniczenie

Dot.: komu zaproszenie?

Ja się podpytałam kuzynki, która miała ślub jesienią tak więc oni zapraszali najpierw rodzinę, a do nazwiska rodziny nazwisko partnera. Czyli jak np. mam brata Adama Jakiegośtam i znam jego dziewczynę/narzeczoną/partnerkę (załóżmy nazywa się Anna Innonazwiskowa) to zaproszenie adresuję:
Adam Jakiśtam i Anna Innonazwiskowa.

Pewnie i ja tak zrobię
Paulima jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-23, 13:40   #32
myszeczka87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez roksana111 Pokaż wiadomość
My mamy już rozdane,rozesłane zaproszenia,po długich dyskusjach na zaproszeniach wpisywaliśmy imię i nazwisko osoby którą zapraszamy z dopiskiem z osobą towarzyszącą,bez względu na to czy ją znamy czy nie.jeżeli zapraszaliśmy małżeństwo to wpisywaliśmy oboje.osoby żyjące w konkubinacie też z osobą towarzyszącą.Na sali będą winietki ,i na winietkach będzie imię i nazwisko każdego gościa
Nie podoba mi się takie podejście...
Co za problem wypisać z imienia i nazwiska?

---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ----------

Cytat:
Napisane przez Paulima Pokaż wiadomość
Ja się podpytałam kuzynki, która miała ślub jesienią tak więc oni zapraszali najpierw rodzinę, a do nazwiska rodziny nazwisko partnera. Czyli jak np. mam brata Adama Jakiegośtam i znam jego dziewczynę/narzeczoną/partnerkę (załóżmy nazywa się Anna Innonazwiskowa) to zaproszenie adresuję:
Adam Jakiśtam i Anna Innonazwiskowa.

Pewnie i ja tak zrobię
Brawo, ktoś normalnie podszedł do sprawy
Przecież to nie boli....
myszeczka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-23, 13:58   #33
Kate Noir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez roksana111 Pokaż wiadomość
Też mi się nie podoba zapraszanie z osobami towarzyszącymi,ale cóż w Polsce od kilku lat panuje taki zwyczaj.
Chyba od bardzo dawna.... Przynajmniej jakieś 30 lat temu na 100% był, a
z tym konkubinatem to błysnęłaś
Kate Noir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-23, 15:39   #34
roksana111
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Kate Noir Pokaż wiadomość
No,jak dwie osoby mieszkają razem pod jednym dachem i prowadzą wspólne gospodarstwo domowe to mówi się że taka para żyje w konkubinacie,to nie jest nowoczesny wymysł
roksana111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-23, 16:36   #35
mezaga
Zakorzenienie

Chyba nie zrozumiałaś o co chodzi Kate. Ona miała na myśli to, ze jak ktoś żyje w konkubinacie to jednak przydałoby się, żebyś wpisała dane obojga partnerów. To bardzo krzywdzące co zrobiłaś.
Stary 2013-01-23, 17:30   #36
Kate Noir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mezaga Pokaż wiadomość
Chyba nie zrozumiałaś o co chodzi Kate. Ona miała na myśli to, ze jak ktoś żyje w konkubinacie to jednak przydałoby się, żebyś wpisała dane obojga partnerów. To bardzo krzywdzące co zrobiłaś.
dokładnie o to mi chodziło
Cytat:
No,jak dwie osoby mieszkają razem pod jednym dachem i prowadzą wspólne gospodarstwo domowe to mówi się że taka para żyje w konkubinacie,to nie jest nowoczesny wymysł
może rzeczywiście nie napisałam tego wyraźnie, ale myślałam, że się domyślisz. Chodziło mi o zwyczaj wypisywania na zaproszeniach osób towarzyszących - 30 lat temu też to było praktykowane.
Druga część zdania odnosiła się do tego jak postąpiłaś ale to tylko moje skromne zdanie.
Stary 2013-01-23, 19:38   #37
misiadelko
BAN stały

Zgadzam się, ja dostałam takie zaproszenie raz i było mi nieswojo... A potem na winietce moje nazwisko źle wypisane (ale tu już moja przyszła teściowa się nie popisała, a nie młodzi )
misiadelko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-24, 07:20   #38
Karoloo
<3 <3 <3

Cytat:
Napisane przez misiadelko Pokaż wiadomość
Zgadzam się, ja dostałam takie zaproszenie raz i było mi nieswojo... A potem na winietce moje nazwisko źle wypisane (ale tu już moja przyszła teściowa się nie popisała, a nie młodzi )
A ja mialam odwrotnie... Na zaproszeniu z iminia i nazwiska a na winietce: osoba towarzysząca ale mi wtedy głupio było i TŻ zresztą też...

Franek 15.12.2014
Zosia i Klara 08.12.2016
<3
Karoloo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-24, 08:23   #39
mezaga
Zakorzenienie

Tak czy siak moim zdaniem powinno się jednak przynajmniej odrobinę wysiłku włożyć a nie olewać wszystkich z góry na dół i mieć w nosie jak się poczują. A naprawdę niewiele trzeba, żeby dowiedzieć się jak na imię i nazwisko ma partnerka czy partner osoby zapraszanej. Traktujmy innych tak jakbyśmy chcieli żeby traktowano nas
Stary 2013-01-24, 10:54   #40
JOAQUILE
BAN stały

ja daję wspólnie jeśli zapraszam np kuzyna z osobą towarzyszącą i on ma wolną rękę
JOAQUILE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-24, 11:24   #41
Paulima
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kate Noir Pokaż wiadomość
można zapraszać z osobą towarzyszącą, ale moim zdaniem tylko wtedy kiedy nie wiesz czy ktoś ma partnera, albo wiesz, że ma, ale nie widziałaś nigdy, albo może tylko raz. Jednak uważam, że miło jest dostać zaproszenie, na którym widnieje również nazwisko partnera/partnerki.

---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ----------

Cytat:
Tak czy siak moim zdaniem powinno się jednak przynajmniej odrobinę wysiłku włożyć a nie olewać wszystkich z góry na dół i mieć w nosie jak się poczują. A naprawdę niewiele trzeba, żeby dowiedzieć się jak na imię i nazwisko ma partnerka czy partner osoby zapraszanej. Traktujmy innych tak jakbyśmy chcieli żeby traktowano nas
zgadzam się, w końcu nie oszukujmy się, ale wesele jest nie tylko dla pary młodej, ale w sumie przede wszystkim dla gości. Po to wynajmujesz salę, układasz menu, kupujesz alkohol, usadzasz ludzi, żeby Twoi goście dobrze się bawili takie jest moje zdanie.
Paulima jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-24, 13:05   #42
laska4
BAN stały

Cytat:
Niestety ,nie wszyscy o tym myślą.Niektórzy robią wesela wegańskie i tez nie myślą jak mięsożerni goście będą się czuli.
laska4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-24, 13:45   #43
Kate Noir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paulima Pokaż wiadomość
można zapraszać z osobą towarzyszącą, ale moim zdaniem tylko wtedy kiedy nie wiesz czy ktoś ma partnera, albo wiesz, że ma, ale nie widziałaś nigdy, albo może tylko raz. Jednak uważam, że miło jest dostać zaproszenie, na którym widnieje również nazwisko partnera/partnerki.
Moja wypowiedź odnosiła się do postu roksana111, gdzie ona twierdzi, że zapraszanie gości z osobami towarzyszącymi (nie ważne czy wymienionych z imienia czy nazwiska) jest praktykowany w Polsce od niedawna
Stary 2013-01-24, 17:02   #44
laska4
BAN stały

No właśnie dziewczyny ,a jak było u Waszych rodziców?Moja mama na swoje wesele 28 lat tamu nie dawała zaproszeń z osobą towarzyszącą,dziewczyna która miała narzeczonego to szła razem z nim.Wtedy to było jedno zaproszenie i dostawała cała rodzina,trochę się zaoszczędziło na zaproszeniach
laska4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-24, 17:44   #45
Kate Noir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez laska4 Pokaż wiadomość
No właśnie dziewczyny ,a jak było u Waszych rodziców?Moja mama na swoje wesele 28 lat tamu nie dawała zaproszeń z osobą towarzyszącą,dziewczyna która miała narzeczonego to szła razem z nim.Wtedy to było jedno zaproszenie i dostawała cała rodzina,trochę się zaoszczędziło na zaproszeniach
Moi rodzice zapraszali z osobami towarzyszącymi wszystkich powyżej 16-tego roku życia.
Stary 2013-01-24, 18:17   #46
mezaga
Zakorzenienie

Moi rodzice zapraszali tylko ustnie wszystkich - 32 lata temu
Stary 2013-02-02, 21:51   #47
myboyismine
Zakorzenienie

moim zdaniem w takim przypadku najpierw powinno pisać się rodzinę i tak jak piszecie z imienia i nazwiska partnera/partnerkę.
myboyismine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-04, 15:57   #48
Margolcia4111991
Raczkowanie

Wydaje mi się, że nie ma recepty. Problem polega na tym, że jeśli wpisuję z imienia i nazwiska osobę towarzyszącą mojego gościa to po pierwsze, co już było wspomniane narzucam mu z kim ma przyjść, po drugie nie mam pewności, czy do czasu uroczystości w tym związku się coś nie zmieni. Zatem jeśli zaproszę Jana Kowalskiego i Annę Nowak, a oni w międzyczasie się rozstaną, to obydwoje mają pełne prawo do tego, aby na uroczystości się pojawić (przynajmniej ja tak to odbieram). A jeśli napiszę Jana Kowalskiego z osobą towarzyszącą, gość sam będzie decydował, z kim przyjdzie. Za wyjątek uważam narzeczeństwa i pary żyjące w konkubinacie - tu bezwzględnie imiennie.

Spotkałam się z sytuacją, gdy kuzyn zaprosił swojego kolegę z dziewczyną właśnie imiennie, tamtych dwoje się rozstało i oboje przyszli ze swoimi osobami towarzyszącymi. Oczywiście po wcześniejszym uzgodnieniu tego z kuzynem. Ale to była co najmniej dziwna sytuacja.

Nie zmienia to jednak faktu, że na winietkach wszyscy gości powinni być wymienieni z imienia i nazwiska.
Margolcia4111991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-04, 17:36   #49
bezaczek7
Zakorzenienie

prosty przykład-przyjaciel tżta. mieszka dom dalej w zasadzie, choć to już inna ulica najpierw wpisaliśmy jego, potem ją z imienia i nazwiska, bo byli już dłużej parą(gdyby byli krótko albo w ogóle bym jej wcześniej nie znała, to choć tż ją znał, to podejrzewam, że wpisalibyśmy osobę towarzyszącą, choć nie wiem do końca- nie musieliśmy nad tym się zastanawiać ).
wręczyliśmy tak, że oboje byli obecni. wydaje mi się, że jeśli macie jeszcze trochę czasu, to miło byłoby zorganizować spotkanie tak, by oboje zapraszani byli przy tym obecni.
nas na swój ślub wpisali już ja pierwsza a tż drugi-bo byliśmy już małżeństwem, więc przynajmniej nad nami nie musieli się zastanawiać
wishlista
18WRZESIEŃ2010
08wrzesień2014 ostatecznie 17.09. 14:35
bezaczek7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-27, 13:13   #50
neska1412
Raczkowanie

Rok temu narzeczony dostał zaproszenie od brata ciotecznego z osobą towarzyszącą. Nie ukrywam, że było mi przykro bo bylismy parą od ponad 5 lat i młodzi znali wcześniej też mnie. Dlatego ja teraz zapraszam pary razem. Wydaje mi sie ze to nie jest problem zadzwonić i sie zapytać jak sie nazywa partner/partnerka. A co do kolejności.
Osoba, którą zapraszam i jej partner/partnerka. Bez względu na płeć.
neska1412 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości