![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Studniówkowa elegancjo, gdzie się podziałaś???
Cytat:
Czyli chodzi o zachowanie pozorów tymi długimi kieckami.
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No właśnie, bo co oprócz tych długich sukni nadawało studniówce rangę "balu"? Skoro muzyka nadal rozrywkowa, to gdzie ten elegancki bal? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Japońska rzepa
|
Cytat:
![]() Tak poza tym,to nie wątpię,że każdy się dobrze bawil na swojej "dyskotekowej",ja też sie dobrze bawiłam,mimo że odbiegała od mojego powyższego opisu,po prostu mówię,jak wg mnie POWINNA wyglądać studniówka,a nie,że NIE AKCEPTUJĘ innych ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
Popadamy chyba w lekką przesadę, bo owszem, sporo dziewczyn zakłada krótkie sukienki, ale w 90% są to sukienki eleganckie, nadające się na studniówkę. Nie przypadkiem na wizażu jest tyle wątków, gdzie dziewczyny pytają, czy dana sukienka się nadaje. Widać, że większość z nich nie ma pusto w głowie i zadba o to, by sukienka była odpowiednia do okazji. Szczerze mówiąc, patrząc po zdjęciach ubiegłych roczników u mnie w szkole, po zdjęciach wrzucanych do internetu - nie spotkałam się z żadnymi przesadnie krótkimi, odsłaniającymi ciało, kusymi kieckami jak na dyskotekę. Krótka sukienka może być elegancka. Poza tym, gdyby w sklepach było więcej ładnych, ale nie postarzających sukienek długich w rozsądnych cenach, na pewno więcej dziewczyn by się na nie skusiło. Prawda jest taka że choćbym miała nawet ok. 700 zł, co i tak jest bardzo dużo jak na sukienkę na jeden wieczór, to i tak mogłabym obejść całą galerię i nic nie znaleźć, bo wszystko postarzające, nieładne albo tandetne. Próbowałam szczęścia w Silesi przykładowo, gdy jeszcze myślałam, że może znajdę ładną długą. Nie znalazłam ani jednej, nawet gdybym nie patrzyła na metki.
![]() |
#35 | |
Japońska rzepa
|
Cytat:
![]() ![]() Ja myślę,że nikt nikogo przekonywać nie chce,ale forum jest po to,żeby każdy mógł powiedziec swoją opinię. Fakt faktem,ze wszystko idzie ku temu,ze za parę lat tylko krótkie kiecki będą na studniówkach. Mam nadzieję tylko,że pójdzie to w kierunku opisywanych przez Was sukienek a nie tych,których ja sie tak czepiam ![]()
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#37 |
histoire abracadabrante
|
Aż z ciekawości przejrzałam zdjęcia z mojej studniówki. Dziewczyn w kieckach a' la Tally Weijl 100% elastan & jazda po bandzie nie znalazłam ani jednej. Za to sporo satynowych krótszych kiecek zasłaniających pośladki i chroniących moralność.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Japońska rzepa
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
Że tak się dołączę:
Jak dla mnie to zmieniła się często jedynie dlugość sukienek, a patrząc na propozycje studniówkowe tafta dalej króluje... Poza tym główny problem leży chyba w tym, że po prostu młodzież (przepraszam za generalizację) nie umie ubrać się elegancko. Widać to w teatrach widać i na studniówkach. Trzeba dużo odsłonić (niektóre z proponowanych nawet na wizażu kiecek kończyły się ledwo za tyłkiem a i tak pojawiały się komentarze "super nogi, idź tak") i być modnym (jak zobaczę jeszcze jedną identyczną koronkową/z krótszym przodem kieckę to mnie coś trafi). I wiecie co jest smutne? Że te same kiecki zostaną założone na chrzest/imprezę w klubie/wizytę u babci/zakończenie roku. Wychodzimy z założenia, że jak coś jest ładne to pasuje wszędzie, a to nie prawda. Nie przemawia też do mnie argument o wygodzie. Ile razy można zobaczyć dziewczynę w mikrotubie, która spędza całą studniówkę pilnując żeby nie odsłonić pośladków czy biustu? Poza tym ta sama dziewczyna strzeliłaby focha gdyby jej partner przyszedł w dresie bo mu tak wygodnie. A przecież idąc tokiem rozumowania, że wszystko pasuje wszędzie to miałby takie prawo... Moja studniówka była kilka lat temu. Królowały długie sukienki, kilka do kolan też było ale wszystkie z klasą. W mini, do tego para-skórzanym, wyskoczyła jedna osoba. Wygląda na zdjęciach tanio. Cała reszta jest elegancka (niezależnie od tego co myślimy dziś o tej modzie), a ona... Poza tym jeżeli wydajemy kilkaset złoty ana jeden wieczór to to chyba jednak nie jest zwykła szkolna potańcówka. A i jeszcze: rozpuszczone włosy nie są eleganckie. Tak samo jak buty z odkrytymi piętami/palcami. Mogą być ładne, ale eleganckie nie są. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zadomowienie
|
I to jest ciężkie pytanie. Zapewne dlatego, że długie rozpuszczone włosy rzadko pozostają w swoim idealnym stanie przez dłuższy czas. Poza tym jest to fryzura codzienna, często robiąca wrażenie "miałam czas na każdy drobiazg, na włosy zabrakło to je rozpuściłam". Oczywiście nie zawsze i ja jej całkiem nie neguję. Zresztą skoro księżna Cambrigde może to widocznie i dress code i z duchem czasu
![]() Ale dalej uważam, że przy takich okazjach zdecydowanie lepiej wyglądają włosy upięte- bez loczków i ton lakieru- po prostu klasyka. Ale ja jestem dziwna (gatunek na wymarciu) - w sandałkach i z gołymi nogami na wesele też nie pójdę bo to nieelegancko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() W lutym idę na 40stkę wujka i nie zamierzałam kupować specjalnie kolejnej sukienki, ale przez przypadek znalałam bardzo ładną i tanią na wyprzedaży w Zarze. Zmierzam do tego, ze akurat wtedy powiedziałam Tztowi, ze jakbyśmy szli na studniówkę, to na pewno bym ją założyła ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#43 | |||||||||||||
Raczkowanie
|
Dziewczyny
![]() Przede wszystkim bardzo dziękuję za Wasze wypowiedzi ![]() ![]() Przede wszystkim trochę źle się wyraziłam a propos elegancji w kontekście krótkich sukienek. To prawda, że krótkie sukienki mogą być bardzo eleganckie. Miałam raczej na myśli fakt, iż nie są zbyt balowe (czego niestety nie ubrałam odpowiednio w słowa), a studniówka z założenia to właśnie bal (bo że dla niektórych jest zwykłą imprezą taneczną - tym bardziej zorganizowana np. w jakimś klubie - jak najbardziej rozumiem ![]() ![]() *** Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() *** Generalnie widzę, że wiele z Was myśli stereotypowo tzn. długa sukienka na pewno: - kosztuje krocie, - przeszkadza w tańcu, - postarza/jest zakonnicowata, - wygląda przyciężkawo, - nada się tylko na ten jeden wieczór. Nie mogę się zgodzić z powyższymi - wystarczy rozsądnie podejść do tematu. Jeśli odpowiednio wcześnie rozpocznie się poszukiwania sukienki tudzież materiału i zdolnej krawcowej, to naprawdę można uniknąć bankructwa. Co się tyczy wygody - sukienki, które Wam pokazałam, zwiewne nie były, bo często podszyte tiulem, na grubej podszewce, dość rozkloszowane itp. itd. Mimo to wywijałyśmy w nich takie piruety, że głowa mała ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A tak już na samiuteńki koniec słowo do tych z Was, które zarzuciły mi, że narzucam wszystkim własną definicję odpowiedniego studniówkowego wyglądu: czy na pewno czytałyście ten fragment mojej pierwszej wypowiedzi => "Oczywiście nie chcę generalizować, że tylko długie sukienki i całkiem upięte włosy są synonimem elegancji - wszystko zależy od tego, co pasuje do danej figury, rysów twarzy (...)" ![]() Jeszcze raz bardzo dziękuję za wszystkie wypowiedzi - te, które już się pojawiły oraz te, które jeszcze być może się pojawią ![]() ---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ---------- Cytat:
![]() |
|||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciężko mi zrozumieć Twój pogląd, aczkolwiek przyjmuję go do wiadomości ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
A co, jeśli dla kogoś nie jest to SUPERWAŻNA okazja i tak zwany "bal" odbywa się gdzieś w remizie?
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym powtórzę: to nie jest mój pogląd. Tak samo jak to nie ja wymyśliłam, że odkryte buty czy gołe nogi są nieeleganckie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Szkoda, że nie można z Tobą skonfrontować swoich poglądów, bo od razu piszesz, że ja nie czytam ze zrozumieniem. Kiedy wypowiadam się na temat sukienek studniówkowych....
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
Elegancja to nie tylko długie bezowe suknie. Można wyglądać ze smakiem w tej przed kolano i w rozpuszczonych włosach. Moda się zmienia i to co było kiedyś nie znaczy, ze nadal tak jest.
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście czyimś stylem może być wulgarność ![]() trochę cię rozumiem że marzysz o powrocie do "tradycji" ale kto wie jak daleko powinno się sięgnąć? Studniówka to była kiedyś impreza w białej koszuli i czarnej lub granatowej spódnicy. Dlaczego by przywrócić akurat jej balową odmianę, a nie galową?... ![]()
![]() |
![]() |
#50 | |
Japońska rzepa
|
Cytat:
![]() ![]() No i nie zgadzam sie co do wcześniejszych opinii z nieelegancją sandałek. Sukienkę skrócić się da i pewnie byłaby piękna,ale mi jej szkoooda ![]()
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się z autorką wątku
![]() ![]() ![]() Reasumując: nieważne, czy się wybierze długą sukienkę, czy krótką - ważne, by pasowała do okazji. Bo jak tak dalej pójdzie, to podejście "studniówka to tylko jedna z wielu imprez, nie ma się co stroić" doprowadzi do tego, że kolejne pokolenia będą przychodziły w jeansach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
Hej
własnie obejrzałam zdjęcia ze studniówki jednego z najlepszych trójmiejskich lieców. Miejsce ciekawe , catering i oprawa muzyczna domyślam się ,że też , nawet Pan Prezydent zaszczycił swoją obecnością , ale.... No własnie . Nie widziałam tam ani jednej dziewczyny , której stylizacja by się obroniła . Paskudztwo jak na wiejskim weselu sprzed 15 lat, te satyny , tandetne koronki , jakieś nietrafione fasony , długości, przeokropne wylakierowane fryzury na ''pancię", ciężka , tandetna bizuteria , te okropne platformiaste buciory co sie kojarzą z klubem go go , słowem MASAKRA.Moja studniówka była prawie 20 lat temu i nie przypominam sobie u nikogo takiej tandety ( moze kolorowe marynarki u chłopaków). Miałam prostą klasyczna długą koronkową czarną sukienkę i naturalne włosy - blond bob , delikatny makijaż ,moje koleżanki podobnie. NIE PODOBA MI SIĘ OBECNA MODA STUDNIÓWKOWA, uważam ,że dziewczyny marnują szansę aby pięknie , elegancko wyglądać i nie tłamsić swojej młodości, świeżości okropnymi albo niechlujnymi albo przedobrzonymi stylizacjami. Nie uważam wcale ,że sukienka na studniówkę ma być mega droga i wypaśna, no ale błagam , niech nie będzie z materiału na tiszerty albo poszewki, poza tym nic nie wygląda lepiej na młodej osobie przy takich okazjach jak delikatna bizuteria , stonowany makijaż i lekka fryzura. Czy dziewczyny nie mogą korzystać z pozytywnych wzorców i podpatrywać takie gwiazdy jak Jessica Alba , Natalie Portman czy znana Olivia Palermo, może studniówka to nie wielki bal ale i nie diskopolowa potańcówa w wiejskiej budzie i wogle może warto przed studniówką chociaż spróbować wyznaczyć dla uczestników jakiś motyw przewodni stylizacji , czy długo czy krótko, czy balowo , czy jaskrawo czy pastelowo a może biało- czarno i dzięki temu uniknąć potem kakofonii aż zęby bolą jak się na takie , jak dla mnie zmarnowane możliwości patrzy....ech , rozpisałam się , ale tyle pięknych sukienek teraz widuję i takie śliczne delikatne dziewczyny na mieście a tu taki klops http://gdansk.naszemiasto.pl/artykul...wili,id,t.html Edytowane przez monikau Czas edycji: 2013-01-30 o 15:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Na mojej studniówce wiekszośc dziewczyn miała kreacje tego rodzju https://wizaz.pl/szafa/wieszak_widok.php?wid=40801 Żadne kiczowate tafty na kole
![]() ![]() ![]() .Natomist na wielu studiówkach widac głównie takie jak pokazałas w załczniku i tego mi nie żal -one sie nie stały kiczem one zawsze takie były ![]() ![]() ![]() O ile jeszcze rozumiem jako tako zmiane długich sukienke na krótkie to nie trafiaja do mnie te które wyglądaja jak codzienne kiecki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Rozeznanie
|
Wiem,że zaraz ktoś się na mnie rzuci ale co mi tam
![]() ![]() ![]()
![]() |
#58 |
Zadomowienie
|
To jeszcze z moich obserwacji: licealistki (i nie tylko zresztą) tak rzadko noszą sukienki, że nie są w stanie określić, która na jaką okazję się nadaje. Patrząc na zdjęcia ze studniówek mam wrażenie, że uznają sukienkę samą w sobie za tak "elegancki' strój, że nieważne jakiej długości i z jakiego materiału, na pewno się nada.
Niestety to efekt królowania spodni. Podobno dobrze skrojone rurki nadają się wszędzie i do teatru, i do babci na urodziny i na imprezę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
Pięknym motylom ucięto skrzydła! Nim wznieść się zdążyły do gwiazd! pokochaj uszate serduszko Edytowane przez pepita Czas edycji: 2013-01-31 o 14:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
Możesz mi podać przykład habitu?
Jakaś część z tych sukienek to sukienki wizytowe - eleganckie, ale jednak do cioci na imieniny albo Wigilię. Bez szaleństw - a szaleństwa kojarzą mi się z kiczem bardziej niż zwykła czarna princeska, której dziewczyna nie podkręci nawet fryzurą, makijażem czy dodatkami...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:26.