Czy warto dojeżdżać? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-24, 19:02   #31
anuluu
Raczkowanie

Dot.: Czy warto dojeżdżać?

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Nie przesadzasz czasem? Dziewczyna ma wybór, więc pyta. Jakby nie miała wyboru to by dojeżdżała, ale nie każdy musi się męczyć dla zasady, "bo inni nie mają wyjścia" i "bo ich nikt nie pyta". Autorka zadała sensowne pytanie, nie wiem czy miałaś kiedykolwiek chorobę lokomocyjną ale ja owszem i wiem jaki to koszmar, poza tym 2h dziennie na dojazd to dużo, nie oszukujmy się. Szczególnie w zimie męczy to koszmarnie. Nie wyobrażam sobie nie wziąć tego pod uwagę, a potem płakać, że się po powrocie do domu już nie ma siły nawet kiwnąć palcem.

Dziewczyny tutaj rzuciły dobry pomysł z bursą, według mnie to sensowne rozwiązanie.
wiem co to choroba lokomocyjna, całe gimnazjum miałam problem z jakimikolwiek wyjazdami autobusem/autokarem, ale nie miałam innego wyjscia i musiałam dojeżdżać autobusem. I nie przesdzam, z mojej miejscowości jedzie sie autobusem do miasta ponad godzinę. I wiem, doskonale również że te dwie godziny da się spędzić pożytecznie w autobusie (ucząc się lub troche odespać).
Powiem wam jedno, jeśli nie dojezdżaliście nigdzie na codzień autobusem godzinę lub więcej to nie zrozumiecie tego, że można się do tego przyzwyczaić i wyrobić swój indywidualny rytm życia. Znajomi, którzy mieszkają w tym samym mieście co szkoła dalej nie mogą zrozumieć, że nam (kilka osób z miejscowości w podobnej odległości) chce się tyle w autobusie siedzieć. Jak dla mnie kwestia przyzwczajenia.
anuluu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-24, 19:12   #32
Aimee_J
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agata_21 Pokaż wiadomość
Oczywiście, wiem że wszyscy dopiero zaczną się poznawać, ale właśnie:kiedy? po szkole oczywiście. Kino, zakupy, spacery. A ja bedę musiała wracać do domu. I będę odludkiem
Ja z ludźmi poznawałam się w szkole Nie były mi do tego potrzebne spacery po lekcjach - to zaczęło się później, gdy już się znaliśmy. Poza tym napisałam Ci, ze przecież nie musisz po szkole od razu wsiadać w autobus i gnać do domu. Wypad na godzinę na kawę, czy spacer naprawdę nie zajmuje aż tyle czasu, tym bardziej, ze nikt nie będzie latał na spacerki dzień w dzień.
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-24, 19:17   #33
kkkkllll
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Masz dwie opcje:
- spróbować w innym mieście, w dobrej szkole i przenieść się jeśli nie dasz rady do tego u Ciebie (ale to się łączy z poczuciem porażki)
lub
- spróbować w tym u Ciebie, a jeśli stwierdzisz, że poziom jest za niski przenieść się do lepszej szkoły (tutaj poczucie wygranej, acz sporo do nadrabiania)

Ja wybrałabym drugą opcję z tego względu, że praca własna jest ważna, ale równie ważny jest po prostu wypoczynek. Przepracowany umysł i zmęczone ciało nie przyjmą więcej informacji niż niezbędne minimum, tak wynika z moich osobistych doświadczeń. Warto mierzyć wysoko, ale tak na dobrą sprawę trzeba myśleć racjonalnie, żeby nie strzelić sobie w stopę.
Już bez przesady z tym zmęczeniem. Z takim podejściem jakie masz to lepiej w ogóle nic nie zaczynać.
kkkkllll jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-24, 20:43   #34
Arabelas
Raczkowanie

ja przez 3 lata dojezdzalam 1,5h lub 1h w jedną stronę do liceum. u mnie w miescie są trzy licea, ale nie są jakies bardzo dobre. i nie załuję!
w prawdzie kontakty z moimi znajomymi bardzo sie rozluzniły, a w weekendy nawet nie chcialo mi sie isc na jakas impreze bo marzylam tylko o tym zeby to sobie troche odespac i odpocząc, ale mimo, że studiuję juz od kilku lat to znajomości z liceum przetrwały.
może pod względem towarzyskim to były 3 najgorsze lata mojego zycia i nie chciałabym tego powtórzyć, to wiem, że u mnie w miescie w liceum pewnie byłabym najlepszą uczennica w klasie i bym osiadła na laurach. w liceum do ktorego dojezdzalam byłam raczej w tej gorszej połowie uczniow i to motywuje do nauki.
dzieki tym trzem latom "drogi przez meke" dostałam na na super studia. na moje studia trudno sie dostac, ale pozniej trudno tez z nich wyleciec, dzieki czemu mozna bardziej sie poswiecic zyciu towarzyskiemu i poznac znajomych na cale zycie :P
Arabelas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości