|
|
#31 |
|
I'm your Wonderwall.
|
Dot.: 'małe zycie' czy 'wielki świat'?
Mam nadzieje, że kiedys uda mi się połączyć obie te opcje. To znaczy nie oczekuję, że zrobię jakąs oszałamiającą karierę zawodową. Chciałabym czuć się bezpiecznie, mieć komfort materialny, który z kolei umożliwiałby mi częściowe życie w wielkim świecie. To znaczy podróże itp. Ale myślę, że na dłuższą mete byłabym tym wielkim światem po prostu zmeczona. Wiec dom gdzies na ptrzedmiesciach albo na wsi - jak najbardziej. Zwłaszcza, ze jest wiele miejsc, gdzie panuje cisza i spokój, ale miasto jest stosunkowo blisko (np. u mnie - spokojna, piękna wieś, chociaż dość duża - mam świetny dojazd do miasta, chociażby dzięki komunikacji miejskiej, dojazd zajmuje mi jakies 20 minut). Fajnie od czasu do czasu zaszaleć, ale mimo wszystko ja potrzebuję do zycia spokoju. Miejsca, gdzie bede mogła spokojnie wyjść na własne orgomne zielone podwórko, posiedzieć przy ognisku z całą rodziną itp. Ale jak napisała, komfort materialny jest ważny, żeby nie czuć się ograniczonym tylko do tego spokojnego wiejskiego życia, które momentami może tez stać się zbyt monotonne. Trzeba znaleźć równowagę.
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli to szczere życzenia to dziękuję, ale martwi mnie wzięcie słowa ludzie w nawias
Cytat:
![]() Generalizujesz, a przecież celem rozwoju zawodowego i kariery niekoniecznie są pieniądze. |
|
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
A dlaczego nie?
![]() Jak już powiedziałam powyżej - nie czuję presji zarabiania grubych milionów. Nie każda praca, która prowadzi do sukcesu i zawodowego spełnienia to rycie w korporacji przed 12 godzin dziennie.
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie to samo
Nie dla mnie wyścig szczurów Nie mówię, że chcę żyć biednie:P Nie o to chodzi, ale mam w swoim otoczeniu kilku takich asów - wybudowany wielki dom, urządzony przez projektanta, kilka razy w roku zagraniczne wczasy, ale jednocześnie masa długów i ani chwili wytchnienia... Nie lubię przesady w żadną stronę Wolę spać spokojnie a na "wczasy" jeździć nad nasze polskie morze Chociaż gdzieś przeczytałam, że "Trzeba ciężko pracować, żeby mieć w życiu lekko" i przyznam że coś w tym jest...
|
|
#35 | |
|
sissy that walk
|
Nad polskim morzem jest o wiele drożej niż w Chorwacji albo innym Egipcie
|
|
|
|
#36 |
|
Wtajemniczenie
|
Zdecydowanie kariera, pieniądze, podróże, przyjaciele, dom, kochający mąż i udane dzieci. Nie piszę się na kompromisy, i nie mam zamiaru wybierać
|
|
|
|
|
#37 |
|
Wtajemniczenie
|
Zdecydowanie kariera w wymarzonym zawodzie i "dorobienie się" po to, żeby później żyć spokojnie i bez obaw o pieniądze. Ale to nie wyklucza faceta przy moim boku, bliskich kontaktów z rodziną i swojego miejsca na ziemi.
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#40 |
|
Rozeznanie
|
Ja miałam okazję kilka lat poświęcić się pracy - wszystko szybko, na wczoraj, dużo, projekty, zlecenia....
i teraz marze o życiu na wsi w, spokoju i braku pośpiechu
|
|
|
#41 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Lubię Polskę, o Polskę mogę zwiedzać Ale i tak raczej tego nie robię, bo na szczęście mam gdzie wyjechać i od dziecka jeżdżę w jedno miejsce, do rodziny, tam jest pięknie i wypoczywam najlepiej ![]() Obiektywnie rozumiem, że ludzie mają różne hobby, dlatego to logiczne, że są tacy lubiący podróże ; ) ale subiektywnie nie rozumiem, jak ktoś może lubić to zamieszanie i niewygodę
|
|
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#43 |
|
Raczkowanie
|
Mnie zawsze ciągnie w wielki świat, ale to trochę z braku TEGO człowieku, z którym chciałabym dzielić małe życie
![]() Choc tez wiem, że mimo trafienia na miłość zycia nie chciałabym totalnie zapasc się w codzienności, zycie ma się jedno, a granice na swiecie tak znikają, ze chyba warto ruszyc cztery litery i zobaczyć cos więcej. Tkwienie tylko tam, gdzie przyszlo nam się urodzić, traktuje trochę jak totalnie poddanie się losowi
|
|
#44 |
|
Zadomowienie
|
ja nie mam zbyt wielkich ambicij zawodowych. Za to mam duzo zainteresowan, ktore za cos musze oplacac. Lubie prowadzic intensywne zycie, uczyc sie nowych rzeczy, podrozowac.
Takze musze sie ksztalcic i robic jaka taka kariere ( na odwal sie co prawda) aby zyc. Dla mnie praca to cos co oplaca moje przyjemnosci. Chce rodziny i fajnego domku ale w centrum miasta gdzie duzo sie dzieje. takze ja jestem pomiedzy. natomiast dziwia mnie ludzie , ktorzy uwazaja ,ze tylko ich sposob na zycie jest poprwany. |
|
|
|
|
#45 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Teraz zaczynam lepiej rozumieć mojego byłego. Mnie również męczą zorganizowane wyjazdy, więc organizuję sobie wszystko sama (nawet te bardzo dalekie i egzotyczne wyjazdy). Wbrew pozorom nie jest to tak trudne jak się z pozoru wydaje, ale rozumiem, że pewne sytuacje mogą stanowić niedogodność, szczególnie w innym kraju, innej kulturze i klimacie.
|
|
|
|
|
|
#46 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie lubię popadać w skrajności. Takie spokojne sielankowe życie bez żadnych wyzwań kojarzy mi się ze stagnacją i wycofaniem. Miałabym ogromne poczucie niedosytu, gdybym osiadła na laurach i nie rozwijała się zawodowo i intelektualnie. Potrzebuję w życiu adrenaliny, ekspansji , aktywności, zdrowej rywalizacji i osiągnięć na polu zawodowym, ale nie przemawia do mnie owczy pęd do przedwczesnego zawału w strukturach wielkiej korporacji, która rzutuje na życie prywatne pracowników i dopada ich nawet "po godzinach". Zdecydowanie bardziej odpowiada mi samozatrudnienie, które daje niezależność od roszad kierownictwa i sztywnych procedur firmy, oraz elastyczny tryb pracy, w którym sama sobie narzucam tempo, cele i kierunek działania. Jestem w swoim żywiole, gdy robię to co lubię, i gdy przekuwam moją pasję, zaangażowanie i wiedzę na konkretne pieniądze, ale po dobrze wykonanej robocie cenię sobie święty spokój i zawsze znajduję czas na życie prywatne. Grunt to zachować równowagę we wszystkich istotnych sferach życia. Wtedy nie trzeba z niczego rezygnować, można mieć pakiet all inclusive.
Edytowane przez tacyta Czas edycji: 2013-01-21 o 14:30 |
|
|
|
|
#47 |
|
BAN stały
|
Przede wszystkim prezentuję sobą tzw. wdupiemanie, co inni o mnie i moim życiu pomyślą, więc nigdy bym nie udawała, że żyję inaczej niż żyję.
Nie robię kariery, wisi mi wielkie miasto, cenię spokój i małe przyjemności. Moja praca daje mi satysfakcję, ale nie jest moim życiem tylko pracą. Kariera? A co to jest i kiedy się zaczyna? |
|
|
|
|
#48 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jasne, wiadomo że fajnie mieć więcej kasy niż mniej, ale nie rozpaczam nad moim stanem jestem raczej mało wymagającym człowiekiem i nie imponują mi wielkie bogactwa, patrzę swojej zagrody
|
|
|
|
#49 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:35 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ---------- Cytat:
Ale czy w przypadku własnej działalności nie jest przypadkiem tak, że to "po godzinach" to standard? W moim przypadku więcej czasu spędzam na pracy odkąd pracuję dla siebie.
|
||
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#50 |
|
Zakorzenienie
|
Praca dająca mi pieniądze na rozwój pasji poza nią, godne życie. Mąż, najlepiej wyjazd za granicę, o dzieciach jeszcze nie mysle, bo nie wiem czy chce. Na pewno nie chce spalac się dla pracy. Chce, zeby dawała mi satysfakcję, ale nie kosztem życia osobistego. Sielankowe życie na wsi i dzieci nie dla mnie.
|
|
|
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#52 | ||
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=graphicdesign;38770 989]
Cytat:
Cytat:
Wiele zależy od branży, ale zwykle w początkowej fazie, gdy rusza się z własną działalnością, trzeba liczyć się ze wzmożonym wysiłkiem i pracą po godzinach, potem sytuacja często się normuje i można nieco zwolnić tempo, zatrudnić kogoś do pomocy itp. Tak czy inaczej, moim zdaniem, zdecydowanie lepiej pracować ponadprogramowo na własny rachunek niż w służbie korporacji, dla której jest się tylko wymienialnym trybikiem w machinie.
Edytowane przez tacyta Czas edycji: 2013-01-21 o 15:11 |
||
|
|
|
|
#53 |
|
jestę wieszczę
|
Ani jedno, ani drugie. Chcę się spełniać twórczo pod pseudonimem, na wypadek, gdyby mi wyszło, bo chcę uniknąć rozgłosu
. I chcę mieć domek na odludziu. Ale dzieci mieć nie chcę i całkowity spokój też mnie nie interesuje. Żyję w zgodzie z porami roku. Jesień i zima - spokój i stagnacja, wiosna i lato - podróże i wzmożona praca.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
życie z moją TŻ, na odludziu...
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
Ja chcę być po prostu szczęśliwa i nie ważne co mi to szczęście da - życie spokojne na wsi, czy wielki świat. Prawda jest taka, ze człowiek się zmienia i to czego chcę dziś niekoniecznie musi się sprawdzać w moim wypadku za dziesięć lat.
Najchętniej znalazłabym złoty środek, w którym miałabym zarówno spokojne jak i szybkie dni. Należę do osób, które aby czuć, ze żyją muszą jak najwięcej spotykać się z ludźmi i mieć zajęcie. Moja praca - jak to praca - bywa lepsza i gorsza, ale sama dziedzina w której pracuję sprawia mi przyjemność. Bardzo lubię szybkie dni i nie czuję się w nie jak robot - mam po prostu poczucie, ze coś robię, zamiast gnuśnieć na kanapie. Nie potrafiłabym też dobrowolnie zrezygnować z pracy na rzecz siedzenia w domu, bo nie należę do osób którym bycie gospodynią domową, prace domowe czy przysłowiowe grzebanie w ziemi sprawiają przyjemność - taki mam charakter, nawiasem mówiąc nie wiadomo po kim, bo wszystkie kobiety w mojej rodzinie jednak to lubią ![]() Idealnym byłoby dla mnie posiadanie małego domku, w spokojnej dzielnicy, na obrzeżach miasta lub niedaleko od niego, tak abym w weekend mogła odpocząć z kawą przed domem, ale równocześnie nie musiała rezygnować ze zgiełku miasta. Oraz praca, w której nie musiałabym piastować wysokiego stanowiska, ale byłaby dobrze płatna i sprawiała mi frajdę. |
|
|
|
|
#56 |
|
Raczkowanie
|
Ja zawsze miałam parcie na karierę
Nie, żeby komuś imponować, ale jest to coś - co w moim przypadku może skutkować poczuciem spełnienia. Bez podróży też nie wyobrażam sobie życia. Chcę najpierw doświadczyć wielu różnych rzeczy, a dopiero później się ustatkować (ok 30 - 35 lat).
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jedno czego jestem pewna to to, że każda z wymienionych przez Ciebie opcji niesie za sobą wartości, każda inne ale jednak wartości: rodzinne ('ja dla siebie i innych') i te związane z ambicją, pracą (też nad sobą) i realizacją marzeń ('ja dla siebie, samodoskonalenie'). Żeby myśleć o sukcesie, karierze, awansie trzeba włożyć w to dużo pracy, poświęcić czas na naukę (stąd wpomniałam o pracy nad sobą: kursy, szkolenia, języki obce itp.). No i oczywiście liczyć na szczęście.
|
|
|
#58 |
|
Konto usunięte
|
ja marzę o domku za miastem i mam nadzieję, że w ciągu paru lat marzenie się spełni
Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc Czas edycji: 2013-01-21 o 17:32 |
|
|
|
|
#59 |
|
Konto usunięte
|
Ja jestem z tych którzy chcą mieć kasę nie ważne gdzie
czy to ranczo na wsi (chociaż gorzej, bo nie wyobrażam sobie wyjazdu na wieś, ale mając kupę kasy bym to brała pod uwagę) czy to mały zakład, własny z robieniem paznokci za granicą - whatever
|
|
|
|
|
#60 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wolalabym stabline życie ,niż szaleństwo,dlatego nie prędko zmienię moje miejsce zamieszkania
Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2013-01-21 o 17:39 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:44.

Nie każda praca, która prowadzi do sukcesu i zawodowego spełnienia to rycie w korporacji przed 12 godzin dziennie. 
Nie mówię, że chcę żyć biednie:P Nie o to chodzi, ale mam w swoim otoczeniu kilku takich asów - wybudowany wielki dom, urządzony przez projektanta, kilka razy w roku zagraniczne wczasy, ale jednocześnie masa długów i ani chwili wytchnienia... Nie lubię przesady w żadną stronę