![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co was irytuje w książkach - fabule, wydaniach itd.?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Irenosława Pierwsza
|
To ja chyba trafiam na dobre książki...
![]() ogólnie bardzo lubię opisy ubioru, wnętrz, krajobrazów, bohater może być dla mnie opisany od palców u stóp po czubek głowy, jaką pije kawę i co nosi w kieszeniach ![]() Nie lubię natomiast płytkich bohaterów... braku dialogów dużej czcionki szerokiej interlinii małych wydań kieszonkowych kinowych okładek obwoluty
![]() |
#33 |
Rozeznanie
|
Mnie m.in.
- polskie tytuły z kosmosu, zupełnie inne niż oryginalne ! - bohaterowie piękni i cudowni, rozwodzenie się nad ich wspaniałością - również przypisy na końcu książki - dziwne, kiczowate i/lub nie pasujące do treści książki okładki, o wiele lepiej gdyby były w jednym kolorze, niż takie coś - nie przepadam za książkami pisanymi w osobie trzeciej i czasie teraźniejszym
![]() |
#34 |
Naczelna Wizażanka:)
|
Denerwują mnie błędy, zbyt mała czcionka, tandetne okładki, zbyt długie opisy przyrody, rozwlekanie akcji po to, żeby potem zakończenie zrobić na 2 stronach
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Niechlujstwo w wielu aspektach:
- tłumaczenia + oszczędzanie na korekcie, więc błędów różnego rodzaju i literówek sporo. - tandetne, kolorowe okładki- szczególnie w lit. popularnej mocno akcentujące rodzaj książki (czyli np.infantylne obrazki i kolory w tzw. powieściach dla kobiet) - banalna fabuła. - nieuzasadnione opisy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Nie lubię brzydkich wydań, na brzydkim papierze, z nieciekawą okładką. Nie podobają mi się wydania kieszonkowe, wolę dopłacić i mieć standardowe wydanie. Strasznie irytują mnie błędy i literówki (sama zajmuję się korektą i jestem przeczulona na tym punkcie).
Wkurza mnie obecność samych pięknych bohaterów. Trochę już żyję na tym świecie, a przystojniaków widziałam może z trzech ![]() Długie opisy lubię, tworzą klimat. Ktoś wspomniał o podkreślaniu cech bohaterów na okrągło - też mnie to drażni. Czytam cykl o Agacie Raisin i co drugą stronę podkreślone jest, że ma ona niedźwiedzie oczy, ładne włosy itp. Chyba każdy zdążył już to zarejestrować ![]() Drażnią mnie szczegółowe opisy seksu, mało wnoszące do fabuły. Naprawdę nie chcę wiedzieć ze szczegółami co kto komu zrobił i jaki mieli orgazm ![]() ![]()
![]() |
#37 |
Zadomowienie
|
Podpisuję się pod wszystkim
![]() Dodałabym jeszcze: - przesłodzone postacie, nie posiadające żadnej wady i pełne poświęcenia w każdej sytuacji - wydumany język - gdy autor sili się na taką oryginalność, że nie wiadomo o co mu chodzi (a w ogóle to chyba minął się z powołaniem i miał być wielkim poetą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Mnie jeszcze denerwuje, gdy bohater "przygryza wargi". W Millennium taka sytuacja ma miejsce za każdym razem, gdy akcja skupia się na postaci Lisbeth.
Czasami zastanawiam się, czy bohaterowie przygryzający wargi mają jeszcze usta.
![]() |
#39 |
Wtajemniczenie
|
Nienawidzę filmowych okładek. Ostatnio szukałam jakiegoś ładnego wydania "Dumy i uprzedzenia", bo to miał być prezent dla przyjaciółki, ale niestety zewsząd atakowała mnie facjata Keiry Knightley...
![]() Nie lubię też wszelkiego niedbalstwa, kiedy np. fragment tekstu się nie wydrukuje, albo litery "zachodzą na siebie". Kiedyś kupiłam książkę, w której brakowało kilku kartek...
![]() |
#40 |
Wtajemniczenie
|
Moje typy:
- bardzo drażni mnie "paringowość" w książkach innych niż romanse. Owszem pewna dawka miłości robi dobrze fabule, ale skupienie się tylko na perypetiach miłosnych bohatera jest w większości przypadków nudne - seks z tyłka wzięty czyli bzykanie musi być. Nie no, ja wiem że nawet książkowe postacie mają życie erotyczne ale bardzo rzadko autorzy potrafią dobrze i bezpretensjonalnie takie sceny opisać. - Mary Sue z wyglądu, jak i z charakteru. Piękna, mądra, wrażliwa, utalentowana w fyfdziesięciu rzeczach, przyjacielska i robiąca błyskotliwą karierę. Z Garym Stu rzecz ma się podobnie. - problemy egzystencjalne Głównego Bohatera w nadmiarze są męczące i nużące. - zero-jedynkowe poglądy bohaterów. Albo "lewacy" albo "prawacy". Nic pomiędzy, i jeszcze nikt nie zmienia poglądów i zachowań. Normalnie krowy jedne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Rozeznanie
|
A mnie denerwuje:
- zbyt duża ilość zbędnych opisów przyrody-dla mnie są nudne jak przyslowiowe flaki z olejem ![]() - papier z którego wykonana jest ksiązka czesto przypomina ekologiczny papier toaletowy. Jest szary, miękki i dość cienki. Nie lubię czytać książek, wydrukowanych na takim papierze. - przewidywalnosc akcji i powtarzanie niektórych wydarzen w kółko - zapach nowych książek-jak dla mnie okropny smród farby drukarskiej.... - zbyt mocne połączenie stron- bardzo niewygodnie sie czyta taka ksiazke, bo ta nie chce się rozłożyć -wypadające kartki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#43 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() - brzydkie okładki, filmowych też nie znoszę - 3/4 bohaterek książek z gatunku young adults: piękne, dealne, mają super moce i są nadzieją świata - stalking jako idealna forma podrywu - vide Edzio i Patch z Szeptem - miłość błyskawiczna - dwa dni i oddadzą za siebie życie - tendencja do opisywania co chwila jaki to zaj*biście przystojny jest ukochany bohaterki - kuuurrrr... po trzech tomach juz to wiem, zajmij się fabułą! - nierozwinięte i potraktowane po łebkach wątki - nikt nie może być zaj*bistszy niż ukochany głównej bohaterki - kiedy autor zapomina, co sam napisał - jak bohater w pierwszym tomie ma dwójkę rodzeństwa, to w następnym nie może miec tylko siostry (autentyk!) ![]() - spoilerów w opisach na tyle okładki - mistrz zaspoilerował dwa wątki w dwôch następnych tomach - beznadziejnie opisany seks, w ogóle zero napięcia seksualnego międy bohaterami - mistrzami są tu Grey i Jace Lightwood - zalotni jakby na podryw do prosektorium chodzili... - sztampowe opisy bohaterów - kruczoczarne włosy zawsze powiewają na wietrze, a złote loki spływają na ramiona - kompleks bohatera, czyli główny bohater/bohaterka obwiniają się o wszystko - nawet o to co nie ma z nimi żadnego związku |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Konto usunięte
|
Irytuje mnie, że księgarnia wystawiła na środku wersję w twardej za 50pln a wersję w miękkiej schowała za reklamą. Oczywiście miękka 40pln. Oczywiście zauważyłam to już po zakupie.
To tak w sumie mało związane z tematem ale musiałam upuścić trochę pary ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
Nie lubie gdy w ksiazce jest za duzo nazwisk i ciagle tymi nazwiskami sie operuje. Wymaga to ode mnie duzego skupienia aby zapamietac wszystkich hihi
Edytowane przez joanah Czas edycji: 2013-02-04 o 09:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Konto usunięte
|
Ostatnio wkręciłam się w czytanie książek podróżniczych i muszę przyznać, że jest bardzo mało współczesnie wydanych i dobrych książek tego typu.
Śmiem twierdzić, że każdy może ją teraz napisać, wystarczy samo przekroczenie granicy i chwytliwe zdjęcia. Rozwalają mnie nic nie znaczące opisy wszystkiego co się po drodze wydarzyło, typu: "Nad ranem postanowilismy cos zjesc. Wstąpiliśmy do pobliskiej jadłodalni, gdzie była tylko bułka z masłem. Potem jechaliśmy 2 godziny, po lewej była górka, za która skrecilismy, potem jakas pani zatrąbiła, aż w końcu dojechaliśmy do wiejskiej drogi, która miała dziury i jechaliśmy dalej...itd. itp." Jakbym czytała dziennik 12-latki albo jakiś blog a nie książke za 30-40 zł reklamowaną jako "świetna książka podróżnicza" ![]() To już wolę styl Martyny Wojciechowskiej, bo choć literacko nie zachwyca, to przynajmniej skupia się na ciekawych aspektach kulturowych danych społeczności, a nie wymienia mi po kolei przewodnikowe atrakcje i każdy skręt swoim autem ![]() Inne wkurzające rzeczy, to: -literówki!! Ostatnio kupiłam książkę "Amy. Moja córka" i co 10 stronę były jakieś literówki albo powtórzenia! Lekka przesada jak na tak krótką lekturę... -beznadziejne tytuły (Into the Wild- Wszystko za życie, wtf?? ) -za miękkie okładki (bo bywają miękkie, ale hmm jakby to określić, z bardziej wytrzymałego i grubszego papieru, bardziej śliskie), strasznie szybko się rogi w nich zaginają I ostatnio modny trend, szczególnie w literaturze faktu: zaczynanie rozdziału od cytatu z tyłka wziętego ![]() ![]() Aaaa i co mnie jeszcze osobiście wkurza to wklejanie w fabułę wierszy jakiś klasyków, teksty znanych piosenek... zawsze omijam tego typu akapity, bo przeważnie z fabułą nie ma to nic wspólnego. Edytowane przez 201703081551 Czas edycji: 2013-02-05 o 12:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#48 |
Zadomowienie
|
Nie lubię postaci kobiecych, które są nijakie, oczekują gwiazdki z nieba i patrzą maślanymi oczami za jakimś tam charakterem. Takie bezwolne cielaki. Przykładem, który wybitnie mnie irytuje nawet po x latach od czytania jest Izabela Łęcka.
Nie lubię książek, które są sklejone w taki sposób, że muszę 'złamać' okładkę. Wygląda to później bardzo nieestetycznie wg. mnie. Prędzej wybaczę wypadające kartki chociaż też mnie irytują. Nie lubie 'śliskiego' papieru używanego coraz częściej w książkach. Wolę te stare wydania z tym twardszym i bardziej chropowatym.
![]() |
#49 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Naprawdę wiele rzeczy umiem znieść jeśli książka mnie wciągnie - gdzieś się w niej potrafię zagubić i nie zwracam takiej wielkiej uwagi na wady. Natomiast trafia mnie, gdy widzę błędy rzeczowe takie jak np.: wyszukiwarka Internet Explorer - litości, to jest przeglądarka internetowa - wyszukiwarką jest Google :P. Niestety coraz więcej takich błędów u autorów widzę. W rezultacie albo się załamuję nad poziomem wiedzy lub niechlujstwa autora, tłumacza i wszystkich tych co daną książkę dopuszczają do wydania, albo spadam z fotela rechocząc na podłogę.
Ostatnio chciałam powystrzelać cała redakcję czytając biografię Dave'a Gahana. Literówki, błędy składniowe, gramatyczne, ortograficzne potrafiłam zdzierżyć, natomiast przekręcanie i zmienianie tytułów płyt mnie rozłożyło na łopatki i doprowadziło do szału. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
We wszystkich książkach ludzie uśmiechają się 'odsłaniając równe, białe zęby'
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez never_ Czas edycji: 2023-12-20 o 21:34 Powód: zamknięcie forum |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zadomowienie
|
Nie lubię, kiedy książka jest wydawana po swojej kinowej ekranizacji i okładkę zdobią twarze aktorów ://
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Konto usunięte
|
Nie lubię kiedy zmienia się wydawca albo stary wznawia wydania z nową okładką
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
W prawie każdej książce, którą ostatnio czytam bohater, bohaterka / druga połówka tychże, jeżdżą Priusem. Czy naprawdę nie ma innych samochodów?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
No wiesz? Przecież to ekologiczne auto! Takie trendy
![]() Tapnięte z mojego HTC ONE V |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Z resztą punktów się zgadzam ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Bardzo nie lubię powtarzających się określeń. Ktoś tu pisał o świńskich oczkach. Jako że niedawno czytałam słynne ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Vinnga Czas edycji: 2013-02-18 o 14:43 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio rozmawiałam na ten temat z mamą i mam kolejne punkty na liście rzeczy, które mnie denerwują w książkach. I to jak
![]() Zawsze jak bohater postanawia zmienić swoje życie, to od razu mu się to udaje. Najbardziej wkurza mnie to jeśli chodzi o pracę: bohaterka - nierób, bez doświadczenia i wykształcenia, z miejsca dostaje pracę w zawodzie, do którego ma predyspozycje i o którym marzy (dziewczyna interesująca się modą zostaje asystentką w magazynie o modzie, ktoś, kto robi dobre zdjęcia bez problemu zaczepia się w lokalnej gazecie itp.). Strasznie mnie to wkurza ![]() Denerwuje mnie jak autor każdej osobie w książce przypisuje jeden styl życia, tak jakby nie było innych. Ostatnio czytam powieść, w której każda bohaterka (a jest ich ze 20) bierze pigułki antykoncepcyjne: od 15 - latek po 50 - latki. "jako pierwsza w klasie zaczęła brać pigułki" - o jednej bohaterce, "nie wie jakim cudem zaszła, skoro brała pigułki" - o drugiej, "musiała odstawić pigułki, bo coś się stało" - o trzeciej, "nie musieli się martwić, bo brała pigułki" - o czwartej itd. itp. Osoby z różnych środowisk, ale żadna nie brała pod uwagę innej opcji, te pigułki musiały być. I to ciągłe podkreślanie, masakra ![]()
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Mnie przypomniała się jeszcze jedna rzecz, która mnie irytuje w książkach: wypowiadanie przez bohaterów zdań typu "Sądziłam, że takie rzeczy dzieją się tylko w kryminałach!", "To brzmi jak scenariusz kiepskiego romansu", "Czuję się jak postać jakiejś książki"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:13.