![]() |
#31 |
BAN stały
|
Dot.: Zostałam proszona na świadka na weselu ale...
Myślę, że dziewczyny mają rację. Pogadaj po prostu z dziewczyną i spytaj o kilka rzeczy. Jeśli rzeczywiscie nie ma bliskiej koleżanki, jako przyjacióła jej narzeczonego mogłabyć pomoc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Ja tego nie rozumiem. Jestem mężatką i mam tylko jedną siostrę. Zamierzam być jej świadkową bo nikogo innego żadna z nas sobie nie wyobraża.
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
Nieciekawa sytuacja. Mam nadzieję, że narzeczona Twojego przyjaciela ma uczciwe zamiary względem niego.
Co do świadkowania PM-kom z odległego miasta - ogólnie problematyczna sprawa, o czym przekonałam się na własnej skórze. Miałam świadkować koleżance z innego miasta, oddalonego od mojego o 5 godzin jazdy samochodem. Zdziwiło mnie trochę to, że nie ma nikogo na miejscu, ale się zgodziłam ze względu na przyjaźń. Niestety koleżanka w ślubnym amoku zamieniła się w coś, co Amerykanie nazywają Bride-zilla. Było więc jeżdżenie na targi ślubne, przymiarki, co chwilę wychodziły coraz bardziej wyszukane żądania i obowiązki względem świadka, nieważne, że ograniczenia czasowe, finansowe z dojazdami. Rozumiem, gdyby chodziło o osobę, która mieszka niedaleko, natomiast w przypadku takich dojeżdżających świadków jest to problem, niestety. Poza tym coraz więcej spotykam zjawisk, że na ślubie jest dwóch świadków jednej płci (męskiej), albo świadkuje osoba już poślubiona (raz nawet świadkowało małżeństwo). Nikomu naprawdę się krzywda nie stała, śluby piękne, małżeństwa też udane (w przesądy nie ma co wierzyć ![]() Autorko, nie zaszkodzi Ci się spotkać z wybranką przyjaciela (choć to dziwne, że wcześniej nie chciała Cię poznać). Koniecznie wypytaj o to, co rozumie przez pojęcie świadkowania, jakie są Twoje obowiązki. Jej podejście do Twoich zadań jako ewentualnego świadka też dużo powie, na ile mamy do czynienia z parciem na ślub, a na ile z prawdziwą chęcią zawarcia małżeństwa. A obawiam się, że owa Ilona raczej nie traktuje świadkowania w kategorii podpisania papierka i ewentualnej pomocy na weselu z drobnymi rzeczami. Jeśli by chodziło o to, mogłaby znaleźć kogoś bliżej siebie, albo poprosić o pomoc swoje koleżanki.
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wydaje mi się, że sporo zależy od samego księdza. Na pewno te wymogi są w większości mniej wyostrzone jak w przypadku rodziców chrzestnych. Może najlepiej zapytaj waszego księdza jak do tego podchodzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
przeciez sub cywilny , nic nie zmienia... to taka sama osoba ja jako panna czy kawaler (moge przyjmowac komunie, i spowiadac sie) wiec czym to odroznia mnie od osoby po slubie cywilnym? chyba niczym... |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
"Prawo kodeksowe nie precyzuje wymogów dotyczących osób, które mają być świadkami. W oparciu o normy ogólne funkcję świadka zwykłego ważnie wypełnia osoba ochrzczona lub nieochrzczona, nawet niepełnoletnia, byleby w razie potrzeby mogła zaświadczyć o zawarciu danego związku małżeńskiego." A to że jakiś ksiądz wymaga sobie świstka, że świadek był ochrzczony, to jego widzimisię. Mnie mój proboszcz nie pytał o stan cywilny moich świadków. Edytowane przez verumka Czas edycji: 2013-01-31 o 19:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
Verumka, dziękuję za sprostowanie
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:00.