![]() |
#31 | |
sissy that walk
|
Dot.: siostra chcę usunąć ciążę!!!!!!!!!
To powiedz siostrze, że po porodzie przejmujesz od niej sądownie prawa rodzicielskie i stajesz się prawnym opiekunem dziecka. Z całym majdanem - wychowaniem, wstawaniem w nocy, ciężarem finansowym, bez jej pomocy. Skoro wiesz od niej lepiej co to jest macierzyństwo, to weź od niej dziecko i bądź dla niego matką. Wtedy może nie usunie, wszyscy będziecie szczęśliwi.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Wtajemniczenie
|
Jak masz takie parcie na ratowanie ludzkiego życia, to może weź się spakuj i do Syrii pojedź kogoś uratować, albo w inne miejsce, gdzie codziennie giną ludzie, w tym dzieci? I to prawdziwe, nie te potencjalne. A nie siedzisz tu sobie spokojnie, podczas gdy tam się komuś krzywda dzieje.
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
to niech usuwa. Jej życie jej decyzja
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
sissy that walk
|
Ano, nie wiadomo. Ale przy wychowywaniu i utrzymywaniu dziecka przez ponad 20 lat ciąża to nie taki długi czas. Dlatego gorąco doradzam autorce podsunięcie siostrze takiego rozwiązania.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
No wybacz, ale nie zawsze pokazuje się na zewnątrz, to co jest w środku. Nawet otwarte osoby mogą coś tak skrzętnie ukryć, że nawet się nie domyślisz, że cokolwiek mają do ukrycia. A w dodatku w sytuacji, że rodzice nie wiedzą, nie dziwię się że siostra zachowuje pozory.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
A skąd wiesz czy jej nie jest teraz ciężko? Jeśli chcesz pomóc, to okaż siostrze wsparcie i zrozumienie, to dla niej na pewno nie jest łatwa sytuacja i wolałaby się w niej nie znaleźć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Słuchaj, siostra na pewno nie powiedziała Ci tego, żebyś odwalała takie akcje z odciąganiem jej od aborcji, tylko dlatego że pewnie potrzebuje wsparcia. Gdyby wiedziała, że będziesz rozkminiać nad zabijaniem dziecka, to zachowałaby to w tajemnicy.
Wiem, że sytuacja nie jest łatwa. Ja sama jestem przeciwniczką aborcji, ale uważam że każdy ma prawo robić, co uważa za słuszne i nie zamierzam nikogo przekonywać, że jest mordercą i każda z kilkunastu komórek, które siedzą w macicy mają prawo żyć. Uszanuj decyzję siostry i wesprzyj ją. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
BAN stały
|
Piszecie żebym się nie wtrącała bo to nie moja sprawa ale to jest przecież moja siostra. A jeśli jej się cos stanie przecież to podziemie aborcyjne i co ona wtedy zrobi. Jak lekarz coś spartoli to będzie się bał jak się to wyda a siostra może mieć problemy prawne. To prosto tak powiedzieć, że to nie moja sprawa jednak trochę moja bo ja jestem z nią emocjonalnie związana.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Konto usunięte
|
Problemy prawne może mieć jedynie lekarz który sie podjął wykonania aborcji. To jest twoja siostra ale to jest jej życie, a ty się zajmij swoim.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Konto usunięte
|
Jezu drogi nie chciałabym mieć takiej siostry.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
BAN stały
|
[1=13aa9d55ec6ef8489ab3852 d90deb2979ef9d608;3967439 4]Problemy prawne może mieć jedynie lekarz który sie podjął wykonania aborcji. To jest twoja siostra ale to jest jej życie, a ty się zajmij swoim.[/QUOTE]
kobiecie, która przerywa ciążę grozi kara nawet więzienia z tego co się orientuję dlatego boję się o nią przecież to jest moja siostra a nie obca osoba. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Konto usunięte
|
To źle się dziecko moje orientujesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie Troll. Podrzuca coraz nowe argumenty, jak poprzednie nie spotkają się ze zrozumieniem wizażanek.
Zaczęło się, od "największego błędu w życiu", potem nagle "ja się staram a ona usuwa", a teraz konsekwencje prawne. No i brak komentarza, co do tego, żeby autorka adoptowała dziecko siostry. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
sissy that walk
|
Ano, na odpowiedź na to czekam.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | ||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ---------- Jeny dziewczyno jakby baba miała wąsy to by dziadkiem była ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
BAN stały
|
Przecież ja bym się zajęła wychowaniem tego dziecka ale ona nie chce urodzić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Konto usunięte
|
Dziwisz się? Młoda kobieta która nie planuje dziecka ma je oddać siostrze która dostaje szału bo nie może mieć własnego a ta wpadła i go nie chce.
Bardzo zdrowa sytuacja rodzina z rozwodem rodziców w tle :facepalm: |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |||
Zakorzenienie
|
Jej sprawa. Nic nie poradzisz - jak się zdecydowała to koniec kropka. Kajdankami jej do grzejnika nie przypniesz i do donoszenia ciąży nie zmusisz.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Radzę się pogodzić z tym, że nic z tym nie zrobisz bez względu. Nie zmusisz kogoś do bycia w ciąży, do porodu, do macierzyństwa...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeżeli tak bardzo chcesz dziecka to nic nie stoi na przeszkodzie żeby zacząć się starać o adopcje. Próbujesz swoje pragnienia osiągnąć kosztem siostry czy mi się wydaje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Przykro mi, ale mi też zalatuje trollem. Poza tym, to je wybor, jej decyzja. Nie masz prawa w nią ingerować. Powinnaś jej okazać wsparcie, nawet eśli nie popierasz jej decyzji.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Autorko, nie podejmiesz decyzji za siostrę, ale jeśli tego nie popierasz możesz spróbować wytłumaczyć jej dlaczego mówisz "nie". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Miałam to samo napisać.
W ogóle do autorki nie dociera, że siostra nie chce mieć dziecka. Z uporem maniaka próbuje przekonać, że to będzie błąd- jak dla kogo. To, ze Ty nie możesz zajść w ciąże nie znaczy, żebyś całą frustracje przelewała na siostrę, która jak widać jest pewna swojej decyzji ![]()
![]() |
#57 |
Konto usunięte
|
Skoro tak bardzo chcesz mieć dzieci, a nie możesz, to biegnij do najbliższego domu dziecka i adoptuj. Co to za różnica, skoro ani "siostrzane" dziecko nie twoje, ani takie z domu dziecka. Moja propozycja: zacznij pomagać ISTNIEJĄCYM dzieciom, a nie czemuś, co nawet nie żyje... Bo nie powiecie, że coś, co nie ma serca, żyje (w sensie w organizmie), bo jeśli tak, to moja nerki albo wątroba też żyją.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Niewykluczone, że Twoja siostra będzie tego żałować, ale poza rozmową chyba nie dasz rady nic zrobić... Być może uda Ci się ją przekonać do zmiany decyzji? Domyślam się, że jest Ci trudno, bo ciężko jest stać biernie, gdy bliska osoba chce popełnić być może najgorszy błąd w swoim życiu. Siostra mojego byłego chłopaka też chciała usunąć ciążę, a teraz nie wyobraża sobie świata bez swojego synka. Trzymam kciuki, żeby Twoja siostra podjęła słuszną i przemyślaną decyzję! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
ma zielone pojęcie
|
Kinganowak, ja bym na Twoim miejscu próbowała porozmawiać z siostrą. To, że Twoja siostra podjęła decyzję o aborcji i powiedziała Ci o niej w tajemnicy wcale nie znaczy, że masz obowiązek schować do kieszeni swoje własne zdanie na temat aborcji i akceptować każdą decyzję, którą podejmie Twoja siostra.
Spróbuj pogadać z siostrą i w ogóle dowiedzieć się dlaczego chce dokonać aborcji. Nie chce mieć dziecka w ogóle? Nie ma teraz na to pieniędzy? Ma problemy ze zdrowiem i może mieć problem z ciążą i porodem? Powodów może być naprawdę wiele. Spróbuj się dowiedzieć o co chodzi i poradzić siostrze jakieś alternatywne rozwiązanie. Może siostra z niego skorzysta. A może nie skorzysta. Myślę, że spróbować warto, zwłaszcza, że czujesz taką potrzebę. Ten argument spokojnie mógłby być argumentem przeciwko aborcji. Cytat:
![]() A serce zaczyna bić wtedy, gdy zarodek ma koło 20 dni, więc skoro siostra autorki wątku wie już o ciąży, to jest spora szansa, że zarodek ma już więcej niż 20 dni ![]()
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
Smrodek prowokacyjno - dydaktyczny na kilometr, pewnie mało ci tych dyskusji o aborcji które się tu rozgrywały
![]() Ale zakładając, że jest w tym trochę prawdy, to co cię to obchodzi? To twoja siostra i jej życie i jej ciąża. Nie wtrącaj się po prostu. Gdybym będąc w niechcianej ciąży musiała wysłuchiwać prolajfowej siostrzyczki, chyba bym jej jakąś krzywdę zrobiła. A może jesteś w stanie ponieść za nią wszystkie konsekwencje łącznie z donoszeniem i porodem? Jak dla mnie dopiero wtedy osoby trzecie mogłyby mieć prawo głosu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:27.