![]() |
#31 |
kobieta za ladą
|
Dot.: Boję się wyprowadzki
tak ale stażysta jest już studentem danego kierunku i WIE ze zostanie lekarzem a nie jest tam na zasadzie"zobacze czy zemdleje przy operacji"
![]()
![]() |
#32 |
na przekór do celu
|
To jak można się przekonać, czy ktoś się nadaje do pracy z dziećmi, nie pracując z dziećmi?
Przecież nikt jej nie każe się zatrudnić na cały etat i prowadzić cały dzień zajęcia z maluchami. Jej zadaniem może być nie wiem - temperowanie kredek i zerkanie na dzieciaki ![]()
![]() |
![]() |
#33 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Edytowane przez mell002 Czas edycji: 2013-03-17 o 21:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
_Tinkerbell,
Doskonale rozumiem Twoje obawy, bo kiedy w zeszłym roku dostałam się na studia (w innym mieście niż moje rodzinne) to zaczęły mi chodzić po głowie głupie myśli, czy na pewno na nie iść, czy może jednak tego nie olać - taki stres, wraz ze zbliżającym się październikiem. Dla mnie pocieszeniem była myśl, że będę mieszkać w akademiku, a tam jak wiadomo jest mnóstwo ludzi i że automatycznie od razu kogoś poznam. Na tą uczelnię nie szedł nikt z moich znajomych, poszłam tam zupełnie sama, do obcego miasta. I wiesz co? Nie żałuję! To było najlepsze, co mogło mnie spotkać. Zrobiłam się bardziej samodzielna, trochę odcięłam pępowinę, trafiłam na cudowne współlokatorki ![]() Czym się przejmujesz - że jesteś bałaganiarą? Uwierz, że to naprawdę nie jest jakiś wielki problem, bo jeśli się chce, wszystko można ogarnąć. Ja i moje współlokatorki też jakoś w tej kwestii potrafiłyśmy się dogadać, a jeśli coś było nie halo to o tym rozmawiałyśmy i tyle. Obecnie niestety już z nimi nie mieszkam, bo po prostu zrezygnowałam ze studiów, ale to już inna sprawa. W każdym razie wiem jedno - w październiku chcę iść na inny kierunek i nie planuje, żeby to było w mojej miejscowości, studiowanie z dala od domu ma klimat ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak zamieszkasz w akademiku to masz prawo ubiegać się o stypendium, więc radzę nie odkładać decyzji o studiach. Ja odkładałam 12 lat i teraz mając 37 lat dopiero je kończę, chcesz iść w moje slady? Pewnie nie....powodzenia.
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Rozwala mnie, że stwierdzenie dziewczyny: "nie wiem, co chcę studiować, doradźcie mi coś lekkiego, łatwego i przyjemnego" nie przeszkadza Wam doradzać: "idź na studia! koniecznie idź na studia!". No super, bo każdy musi studiować
![]()
![]() |
#37 |
Zadomowienie
|
Tinkerbell tyle razy widziałam tutaj na wizażu, że nie lubisz dzieci, brzydzisz się ich, a chcesz iść na pedagogikę? Litości
![]() ![]()
![]() |
#38 |
na przekór do celu
|
Tylko tu nie o to chodzi, że ona ma koniecznie iść na studia, a o to, żeby wyrwała się z domu i z chorego układu, w jakim obecnie jest. A studia to jedna z możliwości. W pierwszym poście nie napisała nic o kierunku, więc nie wiedziałyśmy.
![]() |
![]() |
#39 |
Pani Mizantrop
|
Równie dobrze może się wyrwać i zamiast na studia iść do pracy i pracować na siebie, a nie na rodzinę, która potem nie chce jej pomóc.
![]() |
#40 |
Konto usunięte
|
Ano właśnie, chciałabym pracować, ale muszę mieć na to pieniądze
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() ![]() A pedagogikę sama odradzam.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Pani Mizantrop
|
Ja odradzam studiowanie, jeśli się nie wie, co się chce studiować, sama "obskoczyłam" dwa kierunki i żadnego nie skończyłam, bo się męczyłam niesamowicie i nie mogłabym pracować w zawodzie.
![]() |
#43 |
Zadomowienie
|
No to może jedź na parę miesięcy za granicę, przestań utrzymywać siostrę, odłóż pieniądze i będziesz miała na czynsz na chociażby miesiąc czy dwa, a do tego jakieś doświadczenie w CV zawsze się przyda. Nie idź na studia tylko dlatego, żeby dostać akademik i żeby było łatwo i przyjemnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() _Tinkerbell, na pewno musisz wyprowadzić się z domu, bo to już nawet nie chodzi o usamodzielnienie i dorośnięcie, ale najwyraźniej sytuacja w rodzinie jest dla Ciebie w ogóle korzystna i lepiej by było, żebyś zaczęła na własną rękę żyć.
![]() |
![]() |
#46 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jakbyś miała pytania odnośnie etnologii to możesz mnie śmiało pytać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Pewnie tak - dla kogoś, kto się tym interesuje. A nie dla kogoś, kto ma parcie na "jakieś studia, a ten wydaje się interesujący".
![]() |
#48 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#49 |
Konto usunięte
|
Hm.. Moja była już nauczycielka od WOKu studiowała właśnie etnologię i kulturoznawstwo, strasznie lbiłam ten przedmiot, więc jeśli tą pedagogikę mi tak odradzacie, to może właśnie etnologia. Chyba przeczekam ten rok, zarobię, i dopiero pójdę na studia. Dzięki za wszystkie odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:35.