![]() |
#31 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Długi mojej mamy, przygody z komornikami i mój wieczny stres.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Trochę się bałam zakładać wątek na ten temat tu na wizażu, bo ostatnio pisałam o tym, że nie dałam rady ze studiami i że leczę się psychiatrycznie i dostałam parę sugestii, że się tylko usprawiedliwiam chorobą a tak serio to jestem leniem. Dziękuję za rady dotyczące strony prawnej, sama nie wiedziałabym jak to ugryźć. Słyszałam też gdzieś, że już teraz mogę złożyć jakiś wniosek o zrzeczenie się spadku (?), nie wiem czy istnieje taka opcja. No i właśnie problem jest taki, że długi nie są moje a ja się za bardzo w to wszystko zaangażowałam (szczególnie emocjonalnie) i mam wrażenie, że ja to przeżywam bardziej niż moja matka. I nie chodzi mi o jakieś użalanie się nad sobą, bo na prawdę - jak tylko mogłam i mogę to pomagam, szukam pracy dla siebie, żeby mamę trochę odciążyć i dziadka z opłatami za mieszkanie. A że ze studiami i chorobą wyszło jak wyszło to trudno. Owszem, miałam taki moment, że nie umiałam się pozbierać do kupy ale teraz staram się patrzeć na wszystko trochę z innej perspektywy i działać. Zdaję sobie sprawę, że nie będą chcieli ze mną rozmawiać. A moja mama próbowała się dogadywać na początku z bankami i były jakieś tam raty miesięczne no ale nie wydoliła z tym 1100 miesięcznie. Jak miałam alimenty to pomagałam, teraz to prawo mi nie przysługuje. Teraz jedyna ugoda z komornikiem to te 300 zł miesięcznie i też nie bardzo wiemy co z tą kasą się dzieje, bo długi zamiast maleć - rosną. Na temat tego związku nie chcę się za bardzo wypowiadać. Prosiłam mamę już n razy, żeby z nim porozmawiała i poprosiła o częściową pomoc (bo on mógłby pomóc) to ona tak jakby się dumą unosiła (?), wstyd jej było mu powiedzieć i poprosić (?), nie wiem ale jak dla mnie to jest mocno nienormalne, że on wie tylko o części a nie o całości.
![]() |
![]() |
#33 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz wygłoszę teorię niepopularną na wizażu: nie ma nic dziwnego, jak dziecku się gdzieś noga powinie (trafi do szpitala na okoliczność nerwicy, ciekawe, z czego jej się wzięła), że pójdzie po pomoc do rodziców. Owszem, z pustego i Salomon, ale nie ma żadnego powodu, żeby Autorka miała się wstydzić - rodzice, póki co, zapewnili jej długi i nerwicę na starcie w dorosłe życie. Pięknie. Mój kręgosłup moralny mówi, że od rodziców należy dostawać wsparcie, także w formie materialnej. Nawoływanie do przejęcia odpowiedzialności za długi, co robiłaś w poście, który skomentowałam (a nie nawoływanie do przejęcia odpowiedzialności za siebie), jest po prostu odwracaniem zdrowej relacji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
Wiec na miejscu mamy przeszłabym się do banków i porozmawiała.Mogłaby spłacać długi [po kolei-od najmniejszego.Wtedy jak się ugada z wierzycielami-komornik może zawiesić swoje postępowanie.I nie będzie mieć większych kosztów-związanych z praca komornika.No i w sumie pomoc prawnika tez się przyda.
2 sprawa-nie rozumiem szefa Twojej mamy-on na tym nic nie traci-po prostu przelewa na inne konto wypłatę-nic więcej. Po 3 jeśli chodzi o dług dziadka-zapytaj w jego imieniu prawnika czy może ogłosić swoja upadłość-a wiem,że można.Ale to prawnik może ocenić. A dług rośnie,bo komornik spłaca 1 bank-ten,który najszybciej wystąpił o wszczeciu postępowania.a reszta długu wisi i rosną odsetki. No i sprawa długu nigdy się nie przedawni,bo banki na to nie pozwolą.są przypadki,gdzie dług nie jest do ściągnięcia,a jest to kilka tysięcy-to wpisze sobie to w koszty.Ale to się sporadycznie zdarza.wiec komornik może umarzać postępowanie,a wierzyciel,po miesiącu może znów zwrócić się do komornika o ponownie działanie,byleby dług się nie przedawnił. Edytowane przez aiden81 Czas edycji: 2013-03-27 o 13:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Konto usunięte
|
Oj przestań, niezdrowo się podniecasz. Tak, wiem, jestem jakaś dziwna i z innej planety gdy uważam że laska powinna wziąć się za siebie i odciążyć matkę. I nie chodzi mi o spłacanie za nią długów bo życie matka musi sobie samodzielnie poukładac i z facetem i finansowo, ale o jakąś pomoc. A co w tym dziwnego że dziecko oddaje matce alimenty gdy pozostaje na jej utrzymaniu i wszystkiego łącznie z zarobkami jest 1500 zł? Powinna dostawać 400 zł do ręki na byle co? No prosze cię, z tego szło na rachunki i potrzebne rzeczy a nie na puder dla matki... Jestem jakaś dziwna, naprawdę.
---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() i z tamtych wypłat też opłacałam mamie raty u komornika. Jest mi głupio brać od niej pieniądze gdy sama nie ma i najchętniej bym tego uniknęła, uwierz. Tylko co mam jeść? Jakoś się dzielimy, bo wiemy, że nie ma lekko i trzeba się wspierać, nie zmuszam jej, żeby mi dawała pieniądze na byle co. W między czasie pracowałam dorywczo dla mamy mojego chłopaka - pomagałam jej w projektach i z tego też jak były pieniądze to część dawałam mamie. Teraz staram się sobie coś znaleźć. Wcześniej nie mogłam, bo byłam w szpitalu, dopiero teraz się pozbierałam w miarę.
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zrzeczenie spadku - tak, można podpisać jeszcze za życia, ale to jest umowa notarialna z przyszłym spadkodawcą. Myślę, że lepiej jednak poczekać, zwłaszcza, że jeszcze nie takie niespodzianki mogą wyskoczyć w zakresie pukania do drzwi komornika w sprawie rodzinnych długów - do Ciebie, rzecz jasna. Jak już zaczniesz pracować czy coś, może do Ciebie zapukać administracja w sprawie zaległego czynszu; kupisz sobie coś wartościowego (powiedzmy, komputer, bo potrzebujesz go do pracy czy nauki), jeśli nie będziesz miała dowodu, że to Twoje, to Ci go wyniesie komornik. I tak dalej. Na początek, przestań myśleć o tych długach w liczbie mnogiej. To Twoja matka powinna się tym przejmować i załatwiać. To, że jej coś tam załatwisz, coś tam pomożesz, nie zmieni jej w odpowiedzialną i zaradną finansowo kobietę. Naprawdę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak jak myślałam, te sprawy będą się ciągnęły latami a długi będą rosły...
![]() |
![]() |
#40 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#42 |
Wtajemniczenie
|
Całkowicie popieram rembertową. Przeraża mnie ta tendencja do oczekiwania od wszystkich bycia ludźmi ze stali, i to w czasach, kiedy depresja staje się chorobą cywilizacyjną, m.in. przez wygórowane oczekiwania w stronę, szczególnie, młodych ludzi. Choroby psychiczne to nie przelewki - jak ktoś pisze, że nerwica jest tylko nerwicą, to tylko pogratulować, że nigdy tej osoby to nie spotkało.
A już na wizażu to naprawdę nie można powiedzieć, że komuś coś nie wychodzi...Bardzo czekam na większą ilość osób, która wypowiadałaby się bardziej 'pocieszająco'. Bo ja rozumiem, że kop w dupę często się ludziom przydaje, ale nie zwalnia nas to z podstawowej empatii i ciepła wobec drugiego człowieka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Zawsze się starałam ile mogłam, bo mama też nie miała łatwo w życiu.
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zatem pozwolę sobie pozostać przy zdaniu, że od spłacania długów są ci, co je zaciągnęli. Ja tam nie wiem też, czy nerwica Autorki, wymagająca hospitalizacji (i zmuszająca do przerwania studiów, generujących alimenty) odpowiada wymogom "układania sobie priorytetów" przez dziecko, ale myślę, że wątpię. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ---------- no ale co, do diabła, jest niewłaściwego w zdaniu, że to rodzice powinni wspierać i utrzymywać dziecko, dopóki się uczy? To drugie zresztą nawet stosowne kodeksa stwierdzają, więc tym bardziej zdumiewa mnie ten entuzjazm dla odwrócenia tej zasady: to dzieci są od utrzymywania i spłacania długów rodziców. No nie. ---------- Dopisano o 14:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ---------- Cytat:
Leczysz się, zatem powinnaś bez problemu dostać zaświadczenie lekarskie o swojej chorobie - złóż odwołanie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#49 |
Konto usunięte
|
Ale słuchaj, gdyby mamie zależało to sama zmieniłaby pracę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Ja rozumiem, że autorka chce trochę pomóc matce, odciążyć ją.
Może i matka zachowała się mało odpowiedzialnie zaciągając kolejne kredyty, ALE nie brała ich na nowy telewizor czy remont mieszkania, a na leczenie swojej matki. Kurde, gdyby ktoś z mojej najbliższej rodziny potrzebował drogiego leczenia, to też pewnie bym posprzedawała wszystko, co wartościowe i zaciągnęła kredyt, żeby pomóc go ratować. Może nie aż, tak, żeby się zapętlić w tych kredytach, ale z drugiej strony trudno zachować rozsądek i myśleć o SWOJEJ przyszłości, gdy ktoś tak bliski jak matka, rodzeństwo, mąż czy dziecko umiera... Szczególnie, gdy trzeba działać szybko, kredyt jest najłatwiejszą i najszybszą drogą do zdobycia pieniędzy potrzebnych na leczenie.
![]() |
#51 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zastanawiałam się nad odwołaniem i prosiłam tutaj o radę w tej sprawie - wszyscy w sumie odradzali, bo to wyglądało tak, że tych lekarzy z komisji olałam i w sumie już pozamiatane. ---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ---------- No też mi się tak wydaje, że z tą pracą to jakoś brak jej motywacji do zmiany. No i jej związek to wiadomo- ja niczego nie zdziałam.
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niech mama spróbuje też poprzez jakieś agencje pośrednictwa pracy, a nie tylko przez znajomych. Często ma się zapewniony pokój w domach tych osób, więc koszty wynajmu odpadają, wypłata w euro, więc wyjdzie więcej niż ta minimalna krajowa w Polsce, no i dzięki temu można więcej odprowadzać na poczet długów. Dało by się to spłacić szybciej niż myślisz, tylko trzeba mocno spiąć poślady i znaleźć jakąś pracę. Jeśli z pracy za granicą da rade odłożyć ok.100zł/mc, to 2-3lata i po długu, mama by wyszła na czystą.
samica leniwca _______________________ *projekt denko. *o włosy dbam i zapuszczam! Edytowane przez leniwca Czas edycji: 2013-03-27 o 13:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ---------- No, wiem właśnie, pełno jest takich ogłoszeń, dałam jej parę numerów. Ostatnio jak miała jakiś zatarg z szefem. Ale potem ją przeprosił i w sumie chyba to olała.
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Woli byle jaką pracę, byle by była. Co z tego, że przez chwilę jest dobrze, jak ta praca siada jej na psychikę, no i spłata długu zajmie jej dużo więcej czasu i nerwów? Spróbuj ją przekonać, że warto szukać czegoś lepszego, niech nie patrzy na to, że przez chwilę ma spokój z szefem.
![]() |
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
No właśnie miałam zaproponować to samo co rembertowa.Nowa-lepsza praca.Bo myślę,jeśli mama wyjedzie za granice to może już nie wróci.Kto wie,może to i dobrze.Za długi policja nie ściga.A banki po paru latach nieobecności i braku odzewu-dadza sobie spokój.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale masz rację - warto nadal próbować ![]()
![]() |
![]() |
#57 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
A nie były liczone w kilku tyś a w setkach. Więc jak się chce, to można Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
Właśnie chciałabym bardzo ją do tego przekonać, to wyszłoby nam i przede wszystkim jej na dobre. Nie mówię o uciekaniu ale o dobrej pracy - mogłaby zarobić i spłacić to wszystko.
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niemniej, tu pewnie i tak rzecz sprowadzi się do powtórnego zapisu na pierwszy rok studiów - choć jeśli rozbiło się o jeden czy dwa przedmioty, będziesz w stanie zaliczyć semestr letni, to może warto powalczyć. Na pierwszym roku z reguły możliwości wzięcia warunku czy powtórzenia roku, urlopu dziekańskiego są mocno ograniczone, niestety. No i nawet jeśli Ci coś z tego w drodze wyjątku przyznają, to czy będziesz w stanie zrealizować kolejne etapy, czyli pozaliczać wszystko? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:05 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:28.