|
|
#31 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: CHRUPIĄCE BUŁECZKI NA ŚNIADANIE-pyszne!!!
właśnie mam zamiar się za nie zabrać, a jutro zdam relację jek wyszły
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
|
|
|
|
#32 |
|
Zadomowienie
|
jak takie proste to i ja sprobuje - tylko mam pytanie czy drozdze moga byc w proszku?
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
Ejva świeże drożdze zawsze można zastąpić suszonymi i na odwrót
pamiętaj tylko o daniu ich odpowiedniej ilości (przelicznik powinnaś mieć na opakowaniu )
|
|
#34 |
|
Zadomowienie
|
|
|
#35 |
|
Zadomowienie
|
no wiec zrobilam ciasto - rosnie sobie w lodowce - ale....
to moj pierwszy raz z ciastem drozdzowym i nie wiem dokladnie co to znaczy ze ma byc dobrze wyrobione wiec zobaczymy odklejalo si eniby od miski, mikser stracil wentylatorek, ale w reku ciasto wciaz sie klei???wiec nie wiem trzymajcie kciuki
|
|
#36 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
zrobilam dzisiaj rano
![]() ciasto wyrabialm rekami ,dobrze szlo ![]() pieknie wyroslow lodówce,potem w piekarniku tez ,ładnei sie zarumienily. wyszlo mi chyba z 14 sztuk ,nie wiedzialm jak duze je uformowac wiec kilka mniejszych ,kilka większych,zjedlismy na sniadanie ![]() jutro mam wstac o 6 i zrobic TZ na sniadanko do pracy ha ha ![]() ![]() nastepne bede eksperymentowac z ziarnami ,marza mi sie z kminkiem,musze tez zakupic pędzelek do smarowania ich woda z sola lub rozbełatnym jajkiem tez chyba mozna. wieklkie dzieki za przepis
|
|
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
Ostatnio eksperymentowalam z dodaniem ziaren i suszonych pomidorow Kamis /w plastikowych pojemniczkach, suszone pomidory z bazylia/ - wyszly swietnie!
|
|
|
|
|
#39 |
|
Zadomowienie
|
buleczki byly bardzo dobre
pomimo ze troche klapniete bo moje ciasto nie wyroslo - przypuszczam ze przy przeliczaniu proporcji drozdzy (uzylam w proszku) cos pomieszalam? A moze za malo bylo wyrobione? Ono caly czas bylo takie kleiste. Ale jak na moj pierszy raz z ciastem drozdzowym to buleczki byly pyszne.
|
|
#40 |
|
Rozeznanie
|
Ejva jak ci ciasto troche za rzadkie wychodzi, albo się klei to trzeba je troche maka podsypać. A może trochę faktycznie za krótko zagniatałaś, bo jak ciasto jest gotowe to ładnie odstaje od miski. Powodzenia przy dalszych próbach!
|
|
|
|
|
#41 |
|
Zadomowienie
|
Bułeczki są pyszniutkie !!!
. W domu rano pachnie jak w piekarni
|
|
|
#42 |
|
Zadomowienie
|
Olcia, caly mój dom dziekuje ci za przepis.
w niedziele rano mielismy swiezutkie buły na sniadanie. przepyszne tez uzylismy drozdzy w proszku (2 torebki), bo z tymi tradycyjnymi nie umiem sie obchodzic. bułki są sliczne. planujemy poszalec z dodaniem czarnych oliwek
|
|
|
|
|
#43 |
|
Rozeznanie
|
Bardzo się cieszę że się udały. Z oliwkami też są super bo juz raz robiłam. Dobre są też z różnymi ziołami np prowansalskimi, ze szczypiorkiem, z podsmazoną szyneczką!
|
|
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też chciałam podziękować za przepis! Moje bułeczki zniknęły błyskawicznie, wszystkim bardzo smakowały!
|
|
|
|
|
#45 |
|
Raczkowanie
|
A ja kilkakrotnie robiłam bułeczki-wyszły ok, a raz postepując analogicznie zrobiłam ciasto do pizzy-tylko najpierw, po wyrośnięciu w lodówce, potem w piekarniku, należy ciasto podpiec a pod koniec wykładać różne składniki
Uważem że wychodzi super!! |
|
|
|
|
#46 |
|
Zakorzenienie
|
Mam nadzieje, że ten przepis nie pojawił się na forum
Natknęłam się na fajną stronkę z przepisem na bułeczki ziołowe![]() składniki: 1/2 kg mąki razowej pszennej (typ 2000) 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietany (18%) 6 łyżek oliwy przyprawy do wyboru i ułożenia kompozycji własnej: cebula, koperek, szczypiorek, pietruszka, bazylia (zioła świeże), zmielone ziarna kolendry, kopru włoskiego (ew. kminku), sól, pestki słonecznika, dyni (w przypadku dyniowych bułeczek ciekawie jest też zastąpić połowę oliwy olejem z pestek dynii), ew. orzechy według własnej wyobraźni, można też dodać otręby, a użyć mniej mąki. 1. Mąkę przesiać do miski (na przykład przez sito), zrobić wgłębienie i rozkruszyć do niego drożdże, dodać cukier, lekko ciepłe mleko, trochę zamieszać z mąką i odstawić przykryte ściereczką na 10 minut w ciepłym miejscu. Następnie dobrze zagnieść ciasto z dodatkiem oliwy i śmietany (ewentualnie dodać otręby), i znowu odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. 2. Ciasto wymieszać z posiekanymi ziołami, zmieloną kolendrą, pestkami. Jeśli używamy cebuli, to pokrójmy ją jak najdrobniej. Ciasto wraz z przyprawami dobrze wyrabiamy przez chwilę, tak, żeby odklejało się od ścianek miski. Następnie w dłoniach posypanych lekko mąką formujemy 12 kulek, nacinamy je od góry nożem na krzyż i posypujemy na wierzchu lekko mąką, można też dodać kminku. 3. Kulki układamy na dobrze natłuszczonej blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 C). Powinny być gotowe po 30 minutach - najlepiej jednak sprawdzić wbijając do bułeczki zapałkę - jeśli ciasto nie przykleja się do niej, to znaczy, że już można wyjmować. Przepis pochodzi ze strony: http://www.pesto.art.pl/kuchnia/dani...ki_ziolowe.php Edytowane przez Milka19 Czas edycji: 2010-01-17 o 13:13 |
|
|
|
|
#47 |
|
Rozeznanie
|
Milka 19- a gdzie taka makę mozna kupić? Bo chetnie bym zrobila buleczki z twojego przepisu,ale takiej maki w moich sklepach nie mogę znależć.....
|
|
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
Rozeznanie
|
Będę musiałam tam poszukać! Dzieki!
|
|
|
|
|
#50 |
|
Raczkowanie
|
Zrobiłam dzisiaj buły na śniadanie. Wyszły pyszne i pięknie pachnące
|
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#52 |
|
Raczkowanie
|
Ojej
Szkoda, że jestem na diecie... ;-)Ale rodzinka nie jest, więc uciekam szykować dla nich buły! Dziękuje za przepis
|
|
|
|
|
#53 |
|
Zakorzenienie
|
ciasto zagniecione
teraz czekam do rana i zabieram się za pieczenie bułeczek, jutro dam znać czy mi wyszły.
|
|
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
no i jestem z powrotem
![]() bułeczki wyszły pierwsza klasa mniam dziękuje Olcia za przepis
|
|
|
|
|
#55 |
|
Raczkowanie
|
a czy mozna uzyc sypkich drozdzy zamiast swiezych?? chce zrobic te buleczki. mniam
ups nie zauwazylam ze juz ktos sie pytal o to wczesniej. Sprobuje wiec te buleczki moze nawet dzis zrobie ciasto
|
|
#56 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a woda powinna byc ciepla?
|
|
|
#57 |
|
Rozeznanie
|
Moze być zimna- to obojetne w tym przepisie. Sorki że dopiero teraz odpisuje!
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#58 |
|
Zadomowienie
|
robilam, polecam!
chociaz ja zamiast zwyklej wody dodalam gazowana (troche 'dotlenia' ciasto i jest bardziej pulchne ) i kompletnie pominelam kwestie lodowki (nie moglismy sie z TŻ-em doczekac )- po zagnieceniu ciasto roslo jakies 15 minut na kuchence, w ktorej wlasnie rozgrzewal sie piekarnik. wyroslo pieknie, a po upieczeniu buleczki niemal podwoily objetosc i ledwo zmiescily sie na blaszce
|
|
#59 |
|
Zadomowienie
|
zamiast wody dodaję ciepłe mleko. są bardziej bułkowe
|
|
|
|
|
#60 |
|
Raczkowanie
|
Oleńko dosłownie spadłaś mi z nieba z tym przepisem, gdyż ostatnio mam dość tych chlebków i bułeczek ze sklepu, bo dość często czuję jakbym jadła piasek ( coś mi strzela w zębach
)jestem normalnie wściekła i żegnam się ze sklepowym pieczywem Mam nadzieję, że twoje bułeczki mi zasmakują i że mi wyjdą odrazu pyszniutkie |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:34.

wiec zobaczymy 

. W domu rano pachnie jak w piekarni 

Mam nadzieję, że twoje bułeczki mi zasmakują i że mi wyjdą odrazu pyszniutkie