Obiady kobiet pracujacych - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-12-21, 22:27   #31
Taverney
Zakorzenienie

Dot.: Obiady kobiet pracujacych

ja niestety w domu jestem koło 17, więc trudno mi przygotować coś czasochłonnego, bo mąż się niecierpliwi
na szybko robię wszelakie makarony, kasze i ryże z różnymi sosami
albo zapiekany makaron z brokułami i na to sos mornay
wszelkiego typu zupy i warzywa na patelnie z kotlecikami
pieczona w folii ryba (obkładana rano cebulką i przyprawą do ryb)
pieczony camembert z frytkami i surówką
ratują mnie półprodukty i gotowe rzeczy, np. pierogi zamrożone, albo fasolka w sosie pomidorowym, którą mój mąż uwielbia: wtedy tylko do miseczki, do mikrofali i w dwie minuty gotowe, a do tego bułeczka
niestety czasem też telefon do pizzerii
a jak jestem w domu sama, bo mąż ma zajęcia do późna, to obiadu nie robię, co najwyżej lekką ciepłą kolację, np. omlet z pieczarkami albo groszkiem lub sandwiche.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-19, 09:29   #32
Agat123
Raczkowanie

GG do Agat123

Cytat:
Napisane przez asiulkaa Pokaż wiadomość
Ja dzieci nie mam ale karmię TŻ. Teraz na szczęście pracuje w później niż ja tak więc mam więcej czasu, ale gdy czasu brakuje to szykuje ziemniaki dzień wcześniej, i trzymam w lodówce, po powrocie do domu wstawiam ziemniaki i solę, a w międzyczasie szykuję mięso, które się rozmroziło bo dzień wcześniej wyjęłam je z zamrażalnika.

Szykuję również w weekendy gdy mam więcej czasu coś w rodzaju gotowców.
- sos boloński z 3 kg mięsa, litrowego słoja koncentratu, przypraw, itp. Wychodzi mi sporo słoików tak więc na kilka miesięcy mam spokój, średnio stosuję 1 słoik tygodniowo, do spagetti lub lasanii. Przydaje się jednak szybkowar do wekowania takich zapraw.
- mielone mięso, też z około 3 kg, dodaję rozmoczoną bułkę tartą, jajka, przyprawy dokładnie jak na kotlety mielone. Masę mrożę w workach podzielone na części. Wyjmuję dzień wcześniej i przerabiam na kotlety mielone, dewolaje najbardziej lubimy takie z mozzarella w środku.

Z obiadów w stylu szybkim to często robię pierś kurczaka pokrojoną w kawałki z sosem w proszku, do tego kupna surówka.
Moja druga połowa nazywa mnie chomikiem bo z chęcią wszystko bym zamrażała. Powiedz mi tak przechowujesz ten sos boloński. Uwielbiamy sos własnej roboty i często pojawia się w naszym menu.
Agat123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-12, 13:35   #33
gloria81
Rozeznanie

Ja mam ten sam problem z brakiem czasu i zawsze planuję posiłki na cały tydzień żeby nie musieć ciągle biegać do sklepu i kombinować w środku tygodnia co jeść.Zawsze gotuję na dwa dni.Często wieczorem przygotowuję obiad na następny dzień- zupy, zapiekanki, gulasz, sosy, panieruję kotlety i filety rybne(potem tylko na patelnię i gotowe).Jak robię naleśniki to od razu smażę całą górę na kilka dni a do tego przygotowuję do pojemników różne farsze np.w jednym podsmażone pieczarki,w drugim podsmażona cebulka,może być boczek,kawałki kurczaka,szpinak z czosnkiem,brokuły,papryka ,starty żółty ser,zawsze robię tez jakiś farsz na słodko: twarożek (może być zmiksowany z np. truskawkami), najprościej jest tez mieć w lodówce dżem lub nutellę,banany,lody... Takie naleśniki jadamy raz w miesiącu,ale za to kilka dni.Można łączyć dowolnie farsze,a jeśli są z serem to tylko do mikrofalówki na to keczup i pyszny sycący obiadek gotowy.
Bardzo pomocne są też mieszanki typu "pomysł na..."wystarczy wrzucić do woreczka mięsko:udka,skrzydełka,że berka,karczek -wybór jest spory.Ja uwielbiam też szybkie w przygotowaniu potrawy: łazanki i makaron z różnymi sosami lub z serem,omlety,pozostałe z poprzedniego dnia podsmażone ziemniaczki z cebulką (do tego kefir lub jajko sadzone),ryż z mieszanką warzywną lub jabłkami(jak ugotujecie więcej ryżu to następnego dnia trochę przecieru,śmietana i szybka pomidorówka gotowa)
W zamrażalniku mam zawsze: filety rybne i różne rodzaje mięsa w tym też porcje rosołowe,kluski z mięsem,pierogi,frytki,zap asy typu bogracz,bigos,brokuły,szp inak i mieszanki warzywne.Kupuję gotowe gołąbki,konserwowe warzywa na sałatki,placki tortilli (można wykorzystać w ten sam sposób jak naleśniki),przecier pomidorowy i sosy w paczce,tuńczyka w puszce(z makaronem tworzy szybkie i pyszne danie).Nie gardzę też przetworami teściowej
Dziewczyny polecam różnego rodzaju zapiekanki-zapiekany makaron z sosem,ryż z warzywami pod warstwą sera,ziemniaczki z przeróżnymi dodatkami(cebulka,boczek, szynka pieczarki,sos,ser itd)U mnie w domu jadało sie tez coś takiego-nazywamy to Chłopskie jedzenie
ugotowane prędzej ziemniaki kroimy w plasterki i układamy na patelni tak by zapełnić dno,na tym rozrzucamy podsmażoną cebulkę i kiełbasę,a całość zalewamy rozbełtanym jajkiem.Kiedy się zetnie na patelnię kładę talerz odwracam i pyszny placek ziemniaczany gotowy!
Rozpisałam się,ale mam nadzieję,że komuś się przydadzą moje rady i pomysły.Pozdrawiam
gloria81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-12, 13:54   #34
AgaZ
Przyjaciółka Wizaz.pl

Czytam Was i po prostu podziwiam jak jesteście super zorganizowane.
Mnie się to tak nie udaje i czasami daję plamę, że w domu nic na ciepło nie da się szybko przygotować. Ja prawdę mówiąc nie mam większego problemu z gotowaniem szybkich potraw, ale z zakupem na czas produktów

Podałyście mnóstwo fajnych sposobów i przepisów. Ja jeszcze podpowiem, że niezastąpiony w szybkim gotowaniu jest szybkowar. Praktycznie każde mięsko będzie miękkie w ciągu godziny. Taki garnek to naprawdę dobra inwestycja w nasz czas
AgaZ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-12, 16:09   #35
Taverney
Zakorzenienie

właśnie muszę sobie kupić szybkowar.
A dzisiaj też mam błyskawiczny obiad, bo frytki, pieczona dwa dni wcześniej łopatka, która jeszcze mi została i domowe buraczki.
Szybko zrobił mi się też obiad wczoraj: pstrąg pieczony w folii i szybka surówka ze świeżego ogórka, czerwonej cebuli i marynowanej papryki.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-24, 12:05   #36
Justyna33333
Zakorzenienie

GG do Justyna33333

A una ciepłu obiad to podstawa. Raczej nigdy nie przygotowuję nic dzień wcześniej. Pracuję do 15, w domu jestem po 16. Zazwyczaj robimy jakieś mięso na szybko, kasza (gryczana ) i warzywa na ciepło. Czasem zupa.
I podstawa - jak tylko się da to staram się gotować na 2 dni.
Lubię też robić szybkie jedzenie - typu makaron z czymś (razowy oczywiście) , łazanki, fasolka po bretonsku.
W sytuacji kryzysowej - kupuję ruskie w barze obok pracy, pyszne i smakuja jak domowe
Stary 2010-04-24, 12:44   #37
Kawa z mlekiem
Raczkowanie

Można przecież narobić kotletów z kaszy jęczmiennej, ryżu albo jaj i je zamrozić, wyjmować rano przed pójciem do pracy, do tego ziemniaczki, surówka, maślanka albo zrobić duszone ziemniaczki, obrać ziemniaki, pokroić w plasterki i dusić w garnku w oleju razem z cebulką ok.30 min. do tego ogórek korniszony, zupy wszystkie też są szybkie i pożywne, zwłaszcza zupa serowa, robi się ja ok. 20 min.

Kawa z mlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-26, 09:10   #38
new_life
Rozeznanie

Exclamation Dot.: Obiady kobiet pracujacych

Odświeżam wątek

Mieszkam sama z córeczką, pracuję do 17 i zanim po powrocie ugotuję zupę to mała już jest nerwowa. Dziś przeczytałam o wekowaniu porcji zup i na pewno to zacznę stosować ale moje pytanie brzmi - Co z drugim daniem? Jak to ogarnąć, żeby mieć na 3 dni coś ? Co można mrozić?

Czekam na porady
new_life jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-26, 09:46   #39
nnicola
Przyczajenie

A ja wam podpowiem. Rozwiązanie na przyszłość - inwestycja długoterminowa. Koniecznie musicie mieć córkę jako pierwsze dziecko. Gdy podrośnie, będzie gotować dla rodziny po powrocie ze szkoły. Moja mama potwierdzi że to super wygodna opcja, a ja od nastolatki potrafiłam dobrze gotować.
A tak na poważnie, to ja staram się po prostu wybierać szybkie w przygotowaniu potrawy żeby można było wrzucić coś "na już" po pracy. Mój facet nie jest Polakiem więc nie zna kuchni polskiej która jest najlepsza na świecie(!!) ale niestety wymaga dużo czasu spędzanego w kuchni, proporcjonalnie do innych krajów a przynajmniej tego, w którym jestem.
nnicola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-26, 09:50   #40
new_life
Rozeznanie

Hahaha no ja właśnie córkę mam więc przyszłość szykuję się ok

No ja dopiero jak urodziła się mała zaczęłam swoją kulinarną przygodę i dlatego szukam porad u innych
new_life jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-26, 10:24   #41
asiulkaa
Zakorzenienie

new_life w kwestii zupy to ja bym radziła gotować je dzień wcześniej, wtedy w kolejnym dniu tylko podgrzewasz. Jak ugotujesz więcej to spokojnie możesz taką zupę 2-3 dni w lodówce trzymać.
Z wekowaniem jest ten problem że cześć potraw może się zrobić mocno rozmiękła. Ja wekuję sobie sos boloński, wtedy wystarczy tylko ugotować makaron.
Co do posiłków na 2-3 dni to ja ostatnio często piekę kurczaka w woreczku- te gotowce. W następnym dniu smakuje tak samo dobrze, a nawet lepiej.
Raz na jakiś czas kupuję sporo piersi kurczaka, mielę je, przyprawiam jak na kotlety mielone i mrożę w porcjach, wystarczy tylko wieczorem poprzedniego dnia przełożyć mięso do lodówki, a po pracy uformować i usmażyć. Taka masa nadaje się też na pulpeciki w sosie koperkowym czy innym- takie pulpeciki też spokojnie można 2-3 dni w lodówce trzymać.

nnicola tylko ta córka musi jeszcze lubić gotować, a to nigdy nie wiadomo jak się trafi. No i jeszcze mieć gust zgodny z rodzinnym. Moja mama w tygodniu nie gotowała więc sama się żywiłam i młodszego brata, ale nikomu innemu moja mało mięsna dieta nie odpowiadała.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-26, 12:12   #42
Marlynpol88
Przyczajenie

Najprostszy Gulasz na świecie. Kupujesz sobie pół kilograma mięsa z szynki lub łopatki wieprzowej, Fix Knorr Gulasz i paprykę czerwona 2 szt. Mięso podsmażasz na patelni, przesypujesz do garnka zalewasz to wodą tak ok pół garnka wody, dodajesz liść laurowy i ziele angielskie. I to ma się gotować ok 1,5 godziny. Następnie kroisz paprykę w kostkę i gdy spróbujesz i mięso jest już dobre dodajesz tą paprykę do garnka. Następnie Fix rozpuszczasz w pół szklanki wody i dodajesz do garnka. Będzie to wodniste więc robisz zaczyn z pół szklanki wody i 2 łyżkami mąki przennej. Dolewasz powinno zgęstnieć. Doprawiasz do smaku solą pieprzem i papryką czerwoną w proszku. Robisz do tego placki ziemniaczane i masz pycha obiad.
Marlynpol88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-26, 12:54   #43
asiulkaa
Zakorzenienie

Obiad pewnie i pycha ale to raczej nie jest przepis dla kobiety pracującej, gotowanie gulaszu 2h, do tego "zabawa" z plackami ziemniaczanymi. Czyli 2-3h spędzone w kuchni.

Swoją drogą nie rozumiem po co dodawać chemię w postaci fixu, to jak już się bawisz w samodzielne przygotowanie potrawy od podstaw to bym jednak trochę jeszcze wysiłku włożyła i sama doprawiła bez dodawania glutaminianów i innych E.

Edytowane przez asiulkaa
Czas edycji: 2014-03-26 o 12:57
asiulkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości