|
|
#31 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: krew z odbytu
radze jak najszybciej udac sie do lekarza i nie dac zbyc. na raka jelita grubego zmarla moja 24letnia przyjaciolka...
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
no i co powiedzial lekarz? Autorka watku miala wizyte miec w piatek.
|
|
|
|
|
#33 |
|
Raczkowanie
|
Byłam w piątek, dostałam skierowania na podstawowe badania (morfologia, mocz i kał) oraz skierowanie do gastrologa, prawdopodobnie potrzebna będzie kolonoskopia. Niestety u gastrologa termin dopiero na 19 czerwca. Bez badań lekarka nie mogła stwierdzić, co mi dokładnie jest, powiedziała że hemoroidy raczej mało prawdopodobne, skoro nie mam zaparć, tylko biegunki. Podczas rozmowy z nią, kiedy pytała się o różne przeprowadzone niedawno badania i wizyty lekarskie, przypomniało mi się, że zgłaszałam się nie tak dawno do lekarza z bólem z lewej dolnej stronie brzucha, który czasami przenosił się jeszcze niżej, myślałam że to jakiś problem z jajnikiem, byłam na usg u ginekologa, on nic nie wykrył. Lekarka stwierdziła, że w takim razie może są to jakieś problemy z okrężnicą, może jakaś infekcja w jelitach, a może jakaś przewlekła choroba - nie wiadomo, potrzebne są badania.
www.poomoc.pl Klikamy codziennie i pomagamy! Zawsze warto wyliczać powody do szczęścia, w życiu jest tak dużo jego przeciwieństwa, że lepiej zaznaczać je zakładką, dopóki można. S. Barry Tajny dziennik |
|
|
|
|
#34 |
|
Raczkowanie
|
Witaj Autorko
mam taki sam problem jak Ty, tylko ze od roku i jestem rowniez w Twoim wieku. Twoje objawy = moje objawy. Gdy krew pojawila sie pierwszy raz bylam przerazona, czekalam az moze "samo" przejdzie Po jakims czasie poszlam do rodzinnego a ona dala mi skierowanie na podstawowe badania ( na ktorych nic nie wyszlo) i skierowanie na kolonoskopie. Oczywiscie nigdzie nie poszlam bo jak sie dowiedzialam co to kolonoskopia to umarlam prawie ze strachu! Niestety problem sie nasilal i trafilam do gastrologa. On mi powiedzial ze w tak mlodym wieku takie objawy to prawdopodobnie : wrzodziejace zapalenie jelita grubego. Niestety kolonoskopia jest niezbedna ;/ Mam ja w polowie lipca i czekam jak na szpilkach..
|
|
|
|
|
#35 |
|
Przyczajenie
|
witam. mam 19 lat i od 2 dni bardzo się zamartwiam... wczoraj , podczas wyprożniania kalu zauważyłem , ze leci mi krew ..... dzis specjalnie zaobserwowałem cały ten proces ( choć nie było to łatwe ) . pierwsza część kału wyszła normalnie , zaś przed drugą częścią zauważyłem opadające krople krwi ... Kał był normalnego koloru , czułem delikatny ból tak jakby przy samym koncu .Pozniej przez jakis czas czułem dyskomfort , jakby swędzenie, delikatne pieczenie.Ogolnie to nic mnie jakos nie boli ( brzuch itp ) Dodam tez , ze jakis czas temu podczas dłuższego podcierania zauważyłem sladowe ilosci krwi na papierze , tak jak bym ''tarl za długo'' i zrobiła sie rana. kilka dni temu podczas zalatwiania czulem sie jakby moj kal byl bardzo gorący.. proszę o szybką odpowiedz , pozdrawiam
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak mi przyszlo do glowy czytajac wypowiedzi wyzej:
jak juz dziewczyny pisza z jakims problemem i sprawa konczy sie skierowaniem do lekarza to wypadaloby chyba potem wrocic na zalozony watek i napisac co i jak dalej ![]() A nie 'ja tez mam takie same objawy i czekam na wizyte', a potem wszelki sluch ginie. |
|
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
Miewasz zatwardzenia? Bo one mogą być przyczyną. A jak nie to mogą to być hemoroidy jak już ktoś pisał. Nie panikuj, na izbę przyjęć jechać nie musisz, ale do lekarza się wybierz jak będziesz miał okazję.
|
|
|
|
|
#39 |
|
Raczkowanie
|
Hej. Mam podobny problem już kilka miesięcy temu zauważyłam krew na papierze w tym czasie miałam lekkie zaparcie czy to możliwe że po prostu uszkodziłam się od środka ?
Sent from my ST26i using Wizaz Forum mobile app |
|
|
|
|
#40 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale nie trzymaj się kurczowo tej opcji, bo jak sytuacja będzie się powtarzać to do lekarza. |
|
|
|
|
|
#41 |
|
Raczkowanie
|
Pewnie ci tyłek pękł przy wiadomej czynności.
Raka nie podejrzewam, sądzę, że to szczelina odbytu/hemoroidy. Ale jak się boisz, idź do proktologa.
|
|
#42 |
|
Raczkowanie
|
cześć.. też mam ten problem od jakiegoś czasu (miesiąc, może trochę więcej).. zazwyczaj po oddaniu stolca czułam, że jestem tam trochę podrażniona, szczypało, czasem pojawiała się niewielka ilość krwi. czytałam, że może to być szczelina. od dłuższego czasu staram się zdrowo jeść- warzywa, owoce, ciemne pieczywo, brązowy ryż, soki itd.. czytałam też, że nie powinno się wstrzymywać potrzeby, bo wtedy stolec staje się twardszy, dlatego staram się biegać do toalety jak tylko poczuję potrzebę. o ile dieta poprawiła moje trawienie (zdecydowanie częściej muszę skorzystać z toalety w wiadomym celu), o tyle mój problem z podraznieniami nic a nic się nie polepszył. mam wrażenie, że przez to iż częściej się załatwiam (nie, nie mam biegunki) bardziej się podrazniam gdzieś tam w srodku i podczas wypróżniania czuję lekki ból w srodku i pieczenie (dokladnie jakbym podrazniala sobie jakąś rankę). zarówno wczoraj jak i dzisiaj pojawiła mi się zdecydowanie większa ilość krwi na papierze i w toalecie i trochę się przeraziłam.. co robić?
jakoś jeszcze zmienić dietę? macie jakies sposoby? niedługo też wybieram się do ginekologa, wspomnieć o tym lekarzowi?
|
|
|
|
|
#43 |
|
.
|
Nie czekaj z wizyta tylko od razu idz sie zapisac do rodzinnego!!!
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#44 |
|
BAN stały
|
Krwawienie z odbytu to często objaw nowotworu jelita grubego (12 procent). Polecam sprwadzić inne objawy tego nowotworu, jeśli masz jakieś podejrzenia: ***ciach-reklama***
Edytowane przez klempaa Czas edycji: 2015-02-18 o 19:36 |
|
|
|
|
#45 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
U młodych osób przypadki nowotworu jelita grubego są marginalne. Najpewniej hemoroidy lub szczelina. Edytowane przez klempaa Czas edycji: 2015-02-18 o 19:36 |
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale to nic groźnego, tylko strasznie nie komfortowe... |
|
|
|
|
|
#47 |
|
Raczkowanie
|
IMO to muchomoroidy, kup sobie rutinoskorbin i bież przez jakiś czas duże dawki, zobaczysz, że uszczelni to naczynia krwionośne i pomoże.
|
|
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4e89258bace7037c96b0592 85119fe847ddc4e93;5030628 4]Bzdura bzdura bzdura.
U młodych osób przypadki nowotworu jelita grubego są marginalne. Najpewniej hemoroidy lub szczelina.[/QUOTE] co dla Ciebie znaczy "u mlodych"? Ja akurat jestem po tej chorobie a stara nie jestem. I ze mna na oddziale lezaly tez mlode osoby z tym nowotworem. Z tymze bylam jedyna z tych mlodszych, ktora miala tego gada bez żadnego obciazenia w rodzinie. Ale przestalam juz mowic, ze sa choroby starszego i mlodszego wieku. Teraz wiem, ze w kazdym mozna. Po prostu na nas trafi i tyle. Dlatego mam alergie jak ktoś mówi, ze "jesteś za młoda". A jak już lekarz to mówi to mam ochotę go zdzielić po głowie. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2015-02-19 o 08:21 |
|
|
|
|
#49 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#50 |
|
Raczkowanie
|
krew z odbytu może się pojawić od przemęczenia i wysiłku, więc więcej snu i mniej pracy i mam nadzieje, że pomoże
|
|
|
|
|
#51 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#52 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak juz nie masz co pisać to lepiej nie pisz nic. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2015-02-22 o 21:35 |
|
|
|
|
|
#53 |
|
BAN stały
|
Nie przesadzałabym od razu z tym straszeniem rakiem jelita grubego. Krwawienie z odbytu to równie dobrze może być objaw hemoroidów. Tutaj są wypisane inne objawy towarzyszące tej przypadłości i instrukcje dotyczące leczeni ***ciach link***
Edytowane przez klempaa Czas edycji: 2015-06-04 o 15:46 |
|
|
|
|
#54 |
|
Przyczajenie
|
Temat trochę stary ale pozwolę sobie napisać bo miałam (i w sumie dalej mam) podobne problemy. 5 lat temu lat temu takie same objawy- krwawienie z odbytu (raczej delikatne i nie codziennie ale powtarzało się), ból/swędzenie itd. Wtedy matka mojego kolegi (lekarka) umówiła mnie od razu na wizytę z chirurgiem. Badanie odbytu palcem (nic nie wykazało), od razu skierowanie na kolonoskopię. Nic nie wykazała też. Więc jeżeli nie ma groźniejszych objawów i jesteś w młodym wieku (miałam wtedy 25 l) to nie ma co panikować co nie oznacza żeby bagatelizować... Tak wtedy zresztą powiedział mi chirurg na pierwszym badaniu. Obecnie mam podobne problemy- krew, ból, swędzenie. Lekarka tym razem skierowała mnie do proktologa mówiąc że może to być efektem siedzącego trybu życia (praca). Badanie dopiero w czerwcu...
Edytowane przez Ola990 Czas edycji: 2023-05-28 o 22:01 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:12.

mam taki sam problem jak Ty, tylko ze od roku i jestem rowniez w Twoim wieku. Twoje objawy = moje objawy. Gdy krew pojawila sie pierwszy raz bylam przerazona, czekalam az moze "samo" przejdzie
Po jakims czasie poszlam do rodzinnego a ona dala mi skierowanie na podstawowe badania ( na ktorych nic nie wyszlo) i skierowanie na kolonoskopie. Oczywiscie nigdzie nie poszlam bo jak sie dowiedzialam co to kolonoskopia to umarlam prawie ze strachu! Niestety problem sie nasilal i trafilam do gastrologa. On mi powiedzial ze w tak mlodym wieku takie objawy to prawdopodobnie : wrzodziejace zapalenie jelita grubego. Niestety kolonoskopia jest niezbedna ;/ Mam ja w polowie lipca i czekam jak na szpilkach..

jakoś jeszcze zmienić dietę? macie jakies sposoby? niedługo też wybieram się do ginekologa, wspomnieć o tym lekarzowi?