![]() |
#31 |
Zadomowienie
|
Dot.: wiara w Boga?
Moze to dziwne,jestem wierzaca,praktykujaca ale w moim srodowisku nie spotkalam sie z takimi wypaczeniami,o ktorych piszecie. Moze tylko wtedy ,kiedy spotyka sie z ludzmi,ktorzy zywo wierza w Boga nie ma u nich spaczania wiary. Po lekturze niektorych postow wydaje mi sie,ze problem praktykowania,niepraktyko wania wynika tylko i wylacznie z nakazow dot.czystosci przedmalzenskiej,zakazu antykoncepcji czy krytycznego spojrzenia na Harrego Pottera. (tak na marginesie dodam,ze ortodoksyjni Zydzi,ktorzy maja ponad 600 nakazow,rzadko narzekaja na nie,chociazby wydawaly sie nie wiadomo jak bzdurne,bo zalozmy jedzenie musza miec koszerne,w ilustam przypadkach moga byc nieczysci przez jakis czas,skonczywszy na nakazie wiazania w pierwszej kolejnosci sznurowki u lewego buta,a potem prawego)
Jak dla mnie wiara to spotkanie z osobowym Bogiem.To doswiadczenie Jego dobra,Jego milosci. A wydaje mi sie jakby na pierwszy plan wchodzilo traumatyczne przezycia po spotkaniu z nawiedzona katechetka/ksiedzem . Nie chce oceniac wiary takich ludzi ,bo to nie do mnie nalezy,ale widze ze cos ,co mowia nie jest w porzadku.I normalne jest to,ze jesli spotykam kogos takiego ,kto znowu mowi o "fundamentalizmach " (cos w stylu talibow) ,to tego nie slucham.(tym bardziej,ze wiele rzeczy nie wynika z zasad wiary.Chociazby mowa o religiach="sektach". To w takim razie po co ten ekumenizm,zapoczatkowany nota bene przez glowe Kosciola Katolickiego?) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Cytat:
![]() hm sophie ja nie jestem niepraktykująca z tych wszystkich powodow. to o czym pisalam mnie smieszy i zniecheca do wiary. ale ja wierze w Boga i tylko to sie dla mnie liczy. jak juz mowilam wczesniej, nie czuje potrzeby zebys sie pomodlic w wiekszym gronie. piszesz: "Jak dla mnie wiara to spotkanie z osobowym Bogiem.To doswiadczenie Jego dobra,Jego milosci." tak własnie jest dla mnie ale nie rozumiem po co mi jacys ksieza narzucaja prawa wg ktorych mam postepowac? ![]() aaa i co do nadin i reszty ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Wiary nikomu nie można narzucić, ktoś, kto naprawdę wierzy nie wypacza własnej religii,nie wybiera z prawd wiary tych, które mu pasują i dalej mówi o sobie,że jest katolikiem,prawosławnym czy luteraninem. Jestem osobą wierzącą, to dla mnie bardzo ważna sfera życia i mój już dorosły wybór i nigdy nie wyśmiewam się z czyjejś wiary czy duchownych innych obrządków. Wiele natomiast wcześniejszych postów sprowadza wiarę do chodzenia na religię, do kościoła czy spraw związanych z życiem intymnym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no sorry ale jak słysze ze sznurowanie butów ma kogos przyblizyc do Boga to stwierdzam ,że świat schodzi na buty ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: wiara w Boga?http://www.wizaz.pl/forum/images/editor/separator.gif
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Bog liczy z Twoim zdaniem na temat tych przykazan. Ale skoro istnieja,to nie tylko po to,aby sobie byly,tylko o jakis glebszy sens. To tak jak pisalam w poprzednich postach o ortodoksyjnych Zydach |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
U mnie jest to tak, ze jestem wychowywana w bardzo wierzacej rodzinie.
Dlatego tez, w Boga wierze i to bardzo mocno - no dobra czasami, w złe dni mam wątpliwosci. Do koscioła chodze co niedziele, bo tak zostałam wychowana. Zreszta tata zawsze mowił : "odwracasz sie od Boga to ode mnie tez sie odwracasz" ![]() Ale znowu nie jest tak ze zgadzam sie z kosciołem, bardzo czesto nie. Mam beznadziejnego proboszcza, za to mam wspaniałego (młodego, przystojnego ![]() Tak BTW, nie długo ide na pielgrzymke, bo taka wyprawa daje mi duzo siły i wiary nie tylko w Boga ale i we własne mozliwosci.
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Juz naprawde nie chce mi sie walczyc z mama... Chociaz jeszcze "gorsza" pod tym wzgledem jest moja chrzestna. Cala jej rodzina probuje jej uswiadomic ze Bóg i Kosciół to trochę różne sprawy... Ale ona zaraz wpada w panike, ze "szatan tobą zawładnął" ![]() ![]() Teraz juz nikt z nia na ten temat nie dyskutuje. Ja rowniez wolę tego nie robić ![]() Tacy ludzie sa bardzo nietolerancyjni dla naszych "antykatolickich" poglądów.
![]() |
![]() |
#41 |
Przyczajenie
|
ja nie wiem czy wierzę
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#42 |
Rozeznanie
|
Ja się od pewnego czasu zastanawiam nad taką kwestią (tylko mnie nie zlinczować): chodzi o Pismo Święte, bo jak to się stało, że pewne księgi trafiły do kanonu, a inne nie, dla mnie to jakaś manipulacja, wiem wiem trochę taka teoria spiskowa, ale wydaje mi się, że od dawna kościół jako instytucja zajmuje się "wciskaniem ludziom ciemnoty" w celu manipulowania nimi. Ja nie jestem pewna "świętości" Pisma Świętego, wydaje mi się, że jest tam napisane to, co wygodnie było napisać ludziom w tamtych czasach, żeby manipulować społeczeństwem... Tak kwestia naprawdę mnie głęboko nurtuje i niepewność nie pozwala mi sprecyzować swoich poglądów na temat kościoła jako takiego. A Bóg?...hmmm dobre pytanie. Kurcze, ale to trudna sprawa...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Konto usunięte
|
U mnie w domu rodzice są niepraktykującymi katolikami a ja jestem uważana za jakieś dziwadło bo ośmieliłam się powiedzieć na głos, że jak i teraz tak i w przyszłości nie mam zamiaru żyć w wierze katolickiej a nawet chrześcijańskiej. To, że zdecydowałam się sprzeciwić rodzicom kiedy oni po śmierci papierza postanowili, że od teraz jak każda wzorowa polska rodzina będziemy chodzić na msze (zaznaczam, że przez całe 16 lat nie przywiązywali wagi do żadnych sakramentów i świadectw wiary) było moją najbardziej przemyślaną decyzją. Kosztowało mnie to niewyobrażlaną ilość łez, krzyków, bólu. Przez to moje relacje z rodzicami już chyba na zawsze uległy pogorszeniu ale nie żałuje. Po prostu nigdy nie czułam się dobrze w tej wierze i nie widziałam sensu w pokazywaniu na siłę sąsiadom jaka to z nas przykładna religijna rodzina z tradycjami - którą jak by na to nie patrzeć nie jesteśmy. Nie jest to też wyraz mojego buntu - jako nawrócenia na ateizm bo ateistką nigdy nie będe. Teraz tworze własną religię staram się dużo czytać bo religia jest mi niezwykle do życia potrzebna. Aha i nadal chodze na katecheze - z woli rodziców aby ich jeszcze bardziej nie dobijać, a o niektórych katechetach to chyba nie będe się wypowiadać bo słów brak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zadomowienie
|
Chciałabym być katoliczką... tak chciałabym ale chyba nie jestem bo nie praktykuję... Mam z tego powodu wyrzuty sumienia ale po co mam chodzić skoro nic nie wynoszę z takiej mszy. Nie chcę narzekać - kościół to jak już ktoś tutaj słusznie zauważył - instytucja. Instytucję kościoła tworzą ludzie... a ludzie z kolei nie są idealni. Wszędzie zdarzają się osoby nie na swoim miejscu, spatrzone itp. Ale wszędzie też zdarzają osoby takie jak papież, Tischner, matka Teresa... wszyscy Ci ludzie robili coś w imię Boga, dla innych i dlatego wierzę że chrzescijanstwo samo w sobie jest dobre, propaguje milosc, zrozumienie, pomoc. Staram sie to robic... Reszte ustanowila instytucja kosciola, czyli ludzie ktorzy rowniez nie sa nieomylni.
Nie wiem czy słyszałyście o tym - był kiedyś taki film, ciekawa fabuła. Naukowcy odkrywają że Biblia jest nieprawdziwa, że ktoś taki jak Jezus naprawdę nie istniał. Cała podstawa chrzescijanstwa upada, nie ma Boga, nie ma nic po śmierci, nieważne co się będzie robiło i tak wszystek umrze... Film pokazuje potem załamanie psychiczne milionów ludzi na całym świecie, kradzieże, rabunki, wojny, chaos - bo jedyną wartością stał się pieniądz i żądza władzy. Wiem to fikcja... Ale myślałam długo nad tym - może religia istnieje po to żeby świat jakoś w miarę normalnie funkcjonował...Jesli tak to niech będzie nawet taka jaka jest. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Wtajemniczenie
|
A moja babcia zawsze mowila, "chodzisz do Boga, do kosciola sie pomodlic a nie do ksiedza.."
Musze powiedziec, ze jest to dla mnie troche przerazajace co wiekszosc z Was napisala...ale kazdy dokonuje swoich wyborow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
BAN stały
|
Tak zgadzam się z Tobą Zalika, rzeczywiście było wiele ksiąg, nad którymi zastanawiano się, czy dodać je do Nowego Testamentu. I tak naprawdę w tamtych czasach Kościołowi pasowały tylko te cztery. Pierwsza Ewangelia powstała mniej więcej 40-50 lat po śmierci Jezusa. Została napisana ręką człowieka (Marek), pozostałe trzy zostały z niej ściągnięte, w każdej następnej przybywało cudów, a Chrystus coraz bardziej z człowieka stawał się bogiem. Krótko mówiąc pisma ewaluowały tak, jak Kościół sobie tego życzył, wpajając wiernym, że słowa w nich zawarte są święte i natchnione ręką boga (co później się na nim zemściło przy powstawania kościołów protestanckich, gdzie podstawą i wykładnią życia religijnego jest wyłącznie Biblia). W żadnej z tych ksiąg nie ma mowy o trójcy świętej jako jednej istocie w bogu rozumianej i rzeczywiście pierwsi chrześcijanie do 30 r. n.e. nie utożsamiali Jezusa z bogiem, co jest zaczerpnięte z nauk św. Pawła, faktycznego twórcy katolicyzmu (nota bene nie lubili się bardzo ze św. Piotrem). Definitywnie wiara w trójcę została ustalona i uznana za dogmat dopiero w IV w. n.e. (czyżby przez 400 lat katolicy byli poganami?). Cała religia katolicka przesiąknięta jest zapożyczeniami, właściwie cała jest zapożyczona (może stąd jej uniwersalność). Odnajdujemy tam elementy mitraizmu, kultu Dionizosa, Heraklesa. Są w chrześcijaństwie elementy egipskie, jak hierarchia kapłanów, czy słynna modlitwa Ojcze Nasz, która znajduje się w egipskiej Księdze Umarłych, no i słynny jeden Bóg, stworzony przez faraona Echnatona (to pierwszy rewolucyjny przypadek w historii). Mniej więcej w tym czasie Żydzi przebywali w niewoli egipskiej. Czyżby czegoś się nauczyli? Nie będę tutaj opisywał całej historii wyznania chrześcijańskiego, bo nie wiem, czy was to obchodzi. Nadmienię jeszcze, że chrześcijanie na początku żyli w przyjaźni z innymi „sektami”, dopóki chrześcijaństwo nie zostało ogłoszone przez Konstantyna religią państwową, wtedy zaczęli inne wyznania tępić. I tak chyba im zostało do dzisiaj. Tzw. Ekumenizm jakoś się nie sprawdza, bo dogadać się nie mogą z żadną religią (czyżby to kolejny chwyt propagandowy dla owieczek?). Zawsze śmieszyło mnie zdanie o czuwaniu ducha świętego nad Kościołem, np. wybór papieża. Podobno dokonuje go duch święty, to może lepiej włożyć karteczki z nazwiskami do koszyka i wylosować jednego. W XIII w. konklawe zostało zamurowane, gdyż kardynałowie nie mogli się przez dwa lata zgodzić na wybór papieża i dopiero zmniejszenie racji żywnościowych pomogło wstawiennictwu ducha świętego w wyborze papieża. Podsumowując, myślę, że wiara w religię wynika z niewiedzy, przynajmniej dla mnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Mieszkam w swietym miescie i praktycznie codziennie obserwuje tlumy ludzi,szczegolnie teraz kiedy jest to okres wzmozonych pielgrzymek itp.i caly czas odnosze mieszane odczucia....Nie neguje tego,ze mozna wierzyc a w pielgrzymce widziec sens,ale dla bardzo wielu to forma rozrywki;poza tym sama Jasna Gora jest warta zobaczenia.
Dla mnie religia to jedno a instytucja kosciola to drugie;nie praktykuje i nie chodze do kosciola,nikt mi nigdy nie narzucal poprzez wychowanie,ze mam robic tak czy tak.Rodzice nie wywierali na mnie wplywu,w szkole mialam w nosie uwagi,ze nie pojawiam sie na religii i wiem,ze swojemu dziecku tez dam te swobode wyboru,mozliwosc pojscia wlasna droga.Nie jest to takie kolorowe,bo Nasze spoleczenstwo jest pelne zaklamania i hipokryzji,jezeli czegos nie akceptuja to od razu wytykaja palcem i nazywaja "satanizmem"tak jakby wiedzieli co mowia.Jezeli kogos interesuje ezoteryka i sztuki mantyczne to bedzie wiedzial o co chodzi.Bog jest jeden poprzez swoja wielowymiarowosc i jest wszedzie tam,gdzie MY jestesmy a cala otoczka murow kosciola itp jest dla mnie zbyteczna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
BAN stały
|
juz nie wierze
moja mutter jest bardzo wierzaca słucha od dnia do nocy radia maryja i odmawia z 2 h dziennie rozaniec i koronke mnie tak wkurzaja niby wysłanicy, jak na nich mowia ksieza w ktorych brak tolerancji, dobroci, i innych cech o których tak pieknie czytaja na kazaniach i tak mowia a jak jest w codziennym zyciu naprawde z nimi po drugie kiego przyczepiaja sie do prezerwatyw i homoseksualistów ucza tolerancji a sami trabia o tym ze to nie po bozemu nie po bozemu to od tyłu bo za blisko krzyza a nie dzieciak urodzony potem ma ciepiec bo nie rodzice go nie beda mogli utrzymac zadnego sensu chce sie komus walic niech sie kochaja 24 na dobe ale z prezerwatywami jak wiedza ze nie stac ich na dzieci a co do homoseksualistow ja nic nie mam i nie wiem czemu tak sie ich czepiaja przeciez to tez ludzie po trzecie na **** sie pchają w polityke ksiadz powinien poimagac ludziom a nie mowic na kogo ma glosowac itd. po 4 przypomniała mi sie pewna sytuacja gdzie jedna babcia wierzaca chodziła dzien dnia do koscioła a po mszy włanczała radio maryja wystawiała na parapet i krzyczała niech sie s****ys*** nawracaja niech słuchaja osoby niby wierzace odwaze sie porownac do wyznawcow islamu poprostu fanatycy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Wtajemniczenie
|
Ja to się zastanawiam, kto dał Kościołowi monopol na moralność. Dlaczego Kościół uzurpuje sobie prawo do głoszenia pewnych prawd, jakby należały tylko do niego? Czy innowiercy i ateiści nie wyznają przypadkiem tych samych uniwersalnych dla ludzkości zasad? Czy jeżeli nie jest się katolikiem to to od razu oznacza zgniliznę moralną? Jestem ateistką, ale czczę matkę (z ojcem gorzej, nie zasłużył zanadto), nie kradnę, nie zabijam. Fakt, cudzołożę, ale to chyba nie tylko ateiści tak czynią.
Czy ktoś z wierzących zastanawiał się w ogóle nad tym, jak daleko Kościół odszedł w swych naukach od ewangelii? Dlaczego Kościół jest tak bogaty, a cała ewangelia jest przepełniona pochwałą ubóstwa. Czy to Was nie razi? Mnie bardzo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
|
Cytat:
jak powiedziała Nan, zastanawiał sie ktos skad kosciol ma tyle pieniedzy? niby to własnie ksieza sa najblizej ludzi biednych, tak, oni tylko zbierają kase, niby wspomagaja duchowo no bo po co dac tym biednym skoro moga sobie kupic nowa bmw lub wyremontowac dom katolicki? denerwuje mnie to, ze moja mama nie ma pełnego etatu a jakas zakichana katechetka ma cały etat i jeszcze wmawia mi jakies brednie. no bo co jest wazniejsze? powiedzcie mi? historia naszego kraju i swiata czy moze to ze pojde do piekła jak bbede dalej klnąć, jak co druga osoba w Polsce? a pozniej takie głąby mowia przy odpowiedzi ze Hitler był prezydentem USA i rządzą naszym krajem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
BAN stały
|
od kiedy BÓG potrzebuje pieniędzy, prawda?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
Nie wierzę. Bardzo interesuję się historią i nauką i wiem dużo więcej niż niejeden przeciętny katolik, stąd moje podejście do sprawy. Poza tym byłam i jestem nastawiona do k.k. szczególnie na "anty" - szerząca się tam indoktrynacja i obłuda spowodowały, że odkąd sięgam pamięcią unikam tego miejsca.
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Jestem niezdecydowana. Nie wiem na ile wierzę (bo mi to wpojono, niejako siła, w dzieciństwie - tego nie da się tak łatwo wykorzenić) a na ile nie - na ile przemawia racjonalność, rozum. Do kościoła nie chodzę, świąt nie obchodzę, nie czuję potrzeby - rodzice się o to gniewają i uważają, że to przejaw młodzieńczego buntu. Niestety, nie mają racji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Ekscelencjo, w tym, co piszesz posługujesz się sofizmatami.Aż czuć Twoją niechęć do Kościoła,nie możesz być obiektywny,ja pewnie też nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
BAN stały
|
Cytat:
musze to poprzec cos mi sie przypomina z lekcji historii i polskiego zza czasow sredniowiecza |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:16.