![]() |
#31 |
Kniaginia
|
Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.
bmma, nestelle, gratuluję tygodni!
Róża dziś 6 tydzień kończy. Coś w tym jest. Ale Marcelek zaczytany! Ciekawe która i kiedy z odchowalni znów się będzie przenosić na poczekalnię... ![]() A przeprowadzka u nas jutro. I pierwsza noc w nowym mieszkaniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zadomowienie
|
Oo to już odchowalnia (; witamy się z Jaśka (;
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I myśl przyszłościowo -wiecznie nie będzie to trwało , małemu przeciez musi minąć . ![]()
![]() |
![]() |
#34 |
Wtajemniczenie
|
Aaaaa i jeszcze jedno - dziś po raz pierwszy Krzyś zapłakał prawdziwymi łzami!
Myślałam, że trochę później się pojawiają ![]() ![]() ![]()
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]()
![]() |
#36 |
Wtajemniczenie
|
Zapomniałam pogratulować kolejnych tygodni!!!
Moderna super fotka! Marcel zqczytany i skupiony. Muszę kupić te książeczki w empiku co polecacie. Jutro podjade. Ponawiam pytanie bo tam umknęło w końcówce wątku. Czy sama maść majerankowa wystarczy pod nosek na katar i kichanie??
![]() |
![]() |
#37 |
Kniaginia
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Roszek ma 10 tyg i jeszcze nigdy łezka nie poleciała ,widocznie ściemnia urwis jeden ![]()
![]() |
![]() |
#39 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odp: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.
Cytat:
![]() jest to trudne i stresujace co nie znaczy ze zamienilabysmy nasze skarby na cos innego ![]() rozumiem. no skoro nie dalo rady te krople to pewnie probuj nastepne. w sumie z tego co czytalam o tej nietolerancji to tak naprawde mozna to zbadac naukowo ale to moze lepiej zostawic na potem. trzymam kciuki zeby te nowe kropelki pomogly.
25.02.2010 ![]() 25.04.2010. ![]() 25.10.2010. zaręczyny 15.10. 2011. ![]() 21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
Witam się i ja choć rzadko piszę Kacper wciaż by przy cycu siedział a moje sutki już tego wytrzymać nie mogą... No i mam problem bo nie chce pić nam z żadnej butelki a mam ich już chyba z 5 wypróbowanych a jak muszę coś szybko załatwić na mieście to mały z tż zostaje ale muszę potem biec do domu bo mały wyje dosłownie..
![]() Powiedzcie proszę czy smarujecie dziecią twarz kremem z filtrem jak takk to jaki jest dobry bo mam babydream ale chyba go uczula ![]()
![]() |
#41 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
Kniaginia
|
Cytat:
2. ale kładzenie na brzuszek nie służy tylko temu, żeby dziecko trzymało sztywno głowę. Z pozycji na brzuszku uczy się pełzania, co z kolei prowadzi do nauki czworaczkowania itd. Uczy się odpychać nogami, prostować ręce w łokciach. monika, nie wiem, co Ci doradzić. Bardzo współczuję. Moja nie jest aż tak absorbującym dzieckiem, a i tak błogosławię mamę, że u mnie jest, bo mnie bardzo odciąża. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
albo zrob wieksza dziurke w tych co masz
25.02.2010 ![]() 25.04.2010. ![]() 25.10.2010. zaręczyny 15.10. 2011. ![]() 21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Laski- pytanie mam- dp tych co załatwiały becikowe- chodzi mi o to ustawowe, bo niektóre Gminy mają dwa. Znalazłam coś takiego:
1.zaświadczenie lekarskie o tym, że matka dziecka pozostawała pod opieką medyczną przynajmniej od 10. tygodnia ciąży, do dnia porodu. Oznacza to, że przed tym terminem zgłosiła się na pierwszą wizytę u lekarza, a także regularnie kontrolowała swój stan zdrowia i wykonywała niezbędne badania lekarskie. 2.dokument urzędowy potwierdzający datę urodzenia dziecka (np. odpis skrócony aktu urodzenia) 3.oświadczenie stwierdzające, że na to dziecko nie było jeszcze pobierane becikowe (na przykład przez drugie z rodziców) 4.kserokopię dowodu osobistego ORAZ dokumenty stwierdzające wysokość dochodu rodziny, w tym odpowiednio: a) zaświadczenia z urzędu skarbowego albo oświadczenia członków rodziny o dochodzie podlegającym opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27, 30b, 30c i 30e ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych osiągniętym w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy; wzory zaświadczenia i oświadczenia są określone odpowiednio w załącznikach nr 4 i 5 do rozporządzenia, b) oświadczenia członków rodziny rozliczających się na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne o dochodzie osiągniętym w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy; wzór oświadczenia jest określony w załączniku nr 6 do rozporządzenia, c) oświadczenia członków rodziny o dochodzie niepodlegającym opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych osiągniętym w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy; wzór oświadczenia jest określony w załączniku nr 7 do rozporządzenia, d) zaświadczenia albo oświadczenia członków rodziny zawierające informację o wysokości składek na ubezpieczenie zdrowotne w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy; wzór oświadczenia jest określony w załączniku nr 8 do rozporządzenia, e) zaświadczenie właściwego organu gminy, nakaz płatniczy albo oświadczenie o wielkości gospodarstwa rolnego wyrażonej w hektarach przeliczeniowych ogólnej powierzchni w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy; wzór oświadczenia jest określony w załączniku nr 9 do rozporządzenia, f) umowę dzierżawy - w przypadku oddania części lub całości znajdującego się w posiadaniu rodziny gospodarstwa rolnego w dzierżawę, na podstawie umowy zawartej stosownie do przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników, albo oddania gospodarstwa rolnego w dzierżawę w związku z pobieraniem renty określonej w przepisach o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich ze środków pochodzących z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej, g) umowę o wniesieniu wkładów gruntowych - w przypadku wniesienia gospodarstwa rolnego do użytkowania przez rolniczą spółdzielnię produkcyjną, h) odpis podlegającego wykonaniu orzeczenia sądu zasądzającego alimenty na rzecz osób w rodzinie lub poza rodziną lub odpis protokołu posiedzenia zawierającego treść ugody sądowej, lub odpis zatwierdzonej przez sąd ugody zawartej przed mediatorem, zobowiązujących do alimentów na rzecz osób w rodzinie lub poza rodziną, i) przekazy lub przelewy pieniężne dokumentujące wysokość zapłaconych alimentów, jeżeli członkowie rodziny są zobowiązani orzeczeniem sądu, ugodą sądową lub ugodą zawartą przed mediatorem do ich płacenia na rzecz osoby spoza rodziny, j) w przypadku gdy osoba uprawniona nie otrzymała alimentów albo otrzymała je w wysokości niższej od ustalonej w orzeczeniu sądu, ugodzie sądowej lub ugodzie zawartej przed mediatorem: – zaświadczenie organu prowadzącego postępowanie egzekucyjne o całkowitej lub częściowej bezskuteczności egzekucji alimentów, a także o wysokości wyegzekwowanych alimentów, lub – informację właściwego sądu lub właściwej instytucji o podjęciu przez osobę uprawnioną czynności związanych z wykonaniem tytułu wykonawczego za granicą albo o niepodjęciu tych czynności, w szczególności w związku z brakiem podstawy prawnej do ich podjęcia lub brakiem możliwości wskazania przez osobę uprawnioną miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego za granicą, jeżeli dłużnik zamieszkuje za granicą, k) dokument określający datę utraty dochodu oraz miesięczną wysokość utraconego dochodu, l) dokument określający wysokość dochodu uzyskanego przez członka rodziny oraz liczbę miesięcy, w których dochód był osiągany - w przypadku uzyskania dochodu w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy, m) dokument określający wysokość dochodu uzyskanego przez członka rodziny z miesiąca następującego po miesiącu, w którym dochód został osiągnięty - w przypadku uzyskania dochodu po roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy; czy z części oraz mam przedstawić tylko dokument ujęty w opcji a) czy wszystkie....i gdzie to się składa?
![]() |
#46 | |
Raczkowanie
|
Witamy się i my na odchowalni po długim gorącym dniu.
Maksiu już słodko śpi i tylko uśmiecha się przez sen do mamusi ![]() ![]() Cytat:
http://bocianiegniazdo24.pl/karmieni...pee-150ml.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
U mnie potzrebne było tylko zaświadczenie lekarskie akt małego zaśwaidczenie ze druga osoba nie pobrala kasy jakies ich 2 papierki do wypisania i dokument z urzedu skarbowego za 2011 rok
![]() |
![]() |
#48 |
Wtajemniczenie
|
mnie neurologopeda tlumaczyla ze zadne profilowane smoczki - najlepszy ksztalt walec bo wtedy dziecko sobie samo zrobi z niego ksztalt jak sutek a nie od razu wpychac mu jakis ksztalt "uniwersalny"
bo patrzac na nasze sutki to sie zmieniaja od ssania i nie znajdziesz "uniwersalnych" w szpitalu byl enfamil standard flow, lovi aktywne ssanie i aventu jakis tez jest taki co jak walec wyglada. ja akurat uzywam 2 pierwsze. i jeszcze jedna rzecz - nie ma czegos takiego jak butelka antykolkowa - wymysl marketingowy -bo zadna z tych butelek nie ma odpowietrzania zeby dziecko go nie lapalo.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() co do pogrunionego ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ad 2 - mialam okazje poznac tego Pana osobiscie - zaje.bi..sty ![]() ![]() Cytat:
![]() co do 2 foty - sliczna taka mowiaca '' poczytaj mi mamo '' - az mi sie te ksiazeczki z tej serii przypominja - och czlek kiedys byl taki mlody ![]() bmma, nestelle, maria28, gratuluję tygodni! maria28 - ![]() ![]() Cytat:
![]() i ktora to tam sie pytala - ze co JAKAS chetna na powtorke na POCZEKALNIE ... ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam właśnie aventu i coś tam chwilę pociągnie ale to nie to
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
WItam sie i ja tu i do prfeczytania jutro-dzis brak mi siły na cytowanie...;* |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
moim zdaniem pic na wodę, mam te butelki, mam smoczki z odpowietrzaczem i dupa, kolki były
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
witam się i ja
![]()
![]() |
![]() |
#55 | ||||
Wtajemniczenie
|
Mały śpi, więc siedzę przed kompem.
Aaa chciałam sprostować, że TŻ chciał, żebym się pomalowała na spacerek. Po domu latam bez make upu bo i po co cudować ![]() eluśka, cudny synek! Moderna, jaki czytelnik malutki Cytat:
![]() A ty to jesz przy kp ? Pytam, bo ja mam jeszcze małego synka, wiec nie wprowadzam póki co jakichś rewolucji na talerzu, ale powoli będe jak skonczy miesiac po jednej rzeczy. Cytat:
![]() A prosze, ja też dostałam cynk od Pani ![]() Cytat:
![]() A nocy chociaż prześpi coś? Mój nawet 4h przesypia sobie, wcześniej go budziłam, ale powiedziano mi, żebym dała sobie z tym spokój także jestem happy ![]() Cytat:
![]() U mnie też plany na kilka ładnych lat odłożone. Poza tym po CC nie powinno się zachodzić w ciąże w ciagu 2 lat. Wiecie ja to się boję, że jak Kubuś był planowany to teraz może jakaś wpadka się zdarzyć :/ Zobaczymy jaką antykoncepcję gin teraz zaproponuje. A właśnie - kiedy pierwsza wizyta po porodzie ? 4 czy 6 tygodni, po skończonym połogu ? ![]() ---------------------------------------- Kurcze tak sobie wczoraj pomyślałam, że gdyby nie to karmienie to bym mogła sobie zapalić, napić się piweeeczka, zjeść pyszne niezdrowe jedzenie ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | ||
Wtajemniczenie
|
Witajcie!!!
Śliczne zdjęcia Krzysia i Marcelka ![]() ![]() ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 08:54 ---------- Poprzedni post napisano o 08:52 ---------- Cytat:
Ja po CC a mam już zielone światło na ciążę ![]() Pierwsza wizyta po 6 tyg od porodu najlepiej - czyli tak jak się kończy połóg.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
Witam na odchowalni
![]() ![]() Mały nie śpi od 6.30 i leży na brzuchu u męża właśnie i za nic nie chce zasnąć. Oczy się mu kleją ale jeszcze się siłuje a ja mam chwilę żeby się przywitać. Pozdrawiamy i do później ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() -------------------------- Z przyzwyczajenia weszłam na poczekalnie... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |||
Zakorzenienie
|
Dzieńdobry
![]() Cytat:
Maści nie używałam więc nie wiem... Moni_ka.g na pewno Ci ciężko, jeszcze jak TŻ nie pomaga, dobrze że mama chociaż trochę. Na szczęście kolki podobno trwają do ok 3 miesiąca więc miejmy nadzieję, że same ustąpią nie długo, bo widzę, ze żadne leki nie pomagają. Bardzo Ci współczuję, nawet nie potrafię sobie wyobrazić jaka zmęczona musisz być, ja mam pomoc mamy i TŻ a np wczoraj wieczorem ledwo żyłam, taka zmęczona byłam, bo mój Filip strasznie płakał oczywiście nie cały czas ale kilka razy po kilkadziesiąt minut. Nie wiem czy coś go bolało nawet cyca nie mógł złapać z tego wszystkiego. I właśnie pomyślałam o Tobie, że musi Ci być na prawdę ciężko jeżeli Jakub jest taki codziennie.Trzymaj się ![]() Cytat:
I jeszcze odnośnie działek, gruntów to tak samo podpisywaliśmy, że nie posiadamy i tyle. Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
Witam się i ja
![]() i od razu się usprawiedliwiam, że byłam tu już wczoraj, ale coś mi internet nawalał i rozłączało się z każdą nową stroną. Dzisiaj jakoś na razie hula, więc wpadłam na chwilę ![]() Młody śpi smacznie od rana. Dzisiaj w nocy tylko raz się obudził i to dopiero o 3 nad ranem .Alleluja ![]() A w ogóle to stwierdzam, że mój synuś jest totalnie anty-wizażowy. Niby sobie śpi a jak tylko włączę kompa i wchodzę Was poczytać, to od razu ryk ![]() Pisałyście o pampersach śmierdzących. Mi dady śmierdzą. 1 tak nie śmierdziały, ale używamy już drugie opakowanie 2 i tak śmierdzą, że szok. Mam też paczkę z BD, ale jakoś nie jestem do nich przekonana - przyklejały się do pupy młodemu. 1 zużyłam, ale 2 schowałam do szafy - w razie W będą. moni_ka współczuję. Mój ma tylko czasami takie akcje, że płacze i się denerwuje i nic nie pomaga i już nieraz nie mam siły. Co do powrotu na poczekalnię - może się umowimy i wszystkie razem wrócimy ![]() ![]() powiem Wam szczerze, że za jakieś dwa lata mogę tam wrócić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:38.