Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1. - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-17, 20:17   #31
maria28
Kniaginia

Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

bmma, nestelle, gratuluję tygodni!
Róża dziś 6 tydzień kończy.

Cytat:
Napisane przez LiwkaO Pokaż wiadomość
p.s. mi pampersy też śmierdzą.
Coś w tym jest.

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
Ojejj to juz przeprowadzka?
Ale Marcelek zaczytany!
Ciekawe która i kiedy z odchowalni znów się będzie przenosić na poczekalnię...

A przeprowadzka u nas jutro. I pierwsza noc w nowym mieszkaniu
maria28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 20:18   #32
Agnjeska
Zadomowienie

Oo to już odchowalnia (; witamy się z Jaśka (;

http://lb1f.lilypie.com/g6flp1.png

12.02.2013 Jasmine
Agnjeska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 20:23   #33
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
Nie powinnam narzekac bo mam najcudowniejszy skarb ale powiem wam ze jestem strasznie zmeczona. Nie moge nic zaplanowac bo nigdy nie wiem kiedy bedzie bolal brzuszek kiedy bedzie krzyk placz. Nie mam jak wyjsc na spacer bo przy tym placzu predko wracamy. Jakub umeczony sytuacja i ja. Staram sie jak najwiecej trzymac jakiejs regularnosci, spacer mniej wiecej o tej samej porze, kapiel, wieczorne karmienie i usypianie ale roznie wychodzi.
Mama dzisiaj powiedziala ze ma wyrzuty sumienia ze jedzie na kilka dni na dzialke i mnie zostawia...
.
współczuje , nie wiem co doradzić bo nigdy takich sytuacji nie miałam ale wydaję mi się ze na powaznie powinnas zorganizowac sobie pomoc i to regularną ,moze np na spacer ktoś będzie go brał co dziennie -raz mama raz tz a TY w tym czasie się wyśpisz ....
I myśl przyszłościowo -wiecznie nie będzie to trwało , małemu przeciez musi minąć .
Stary 2013-05-17, 20:25   #34
Tasia34
Wtajemniczenie

Aaaaa i jeszcze jedno - dziś po raz pierwszy Krzyś zapłakał prawdziwymi łzami!
Myślałam, że trochę później się pojawiają On nie skończył miesiąca jeszcze.. W każdym razie serce mi pękło na ten widok i też się popłakałam A chodziło tylko o "jeść"
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 20:25   #35
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maria28 Pokaż wiadomość
A przeprowadzka u nas jutro. I pierwsza noc w nowym mieszkaniu

i za tyg !
Stary 2013-05-17, 20:26   #36
LiwkaO
Wtajemniczenie

Zapomniałam pogratulować kolejnych tygodni!!!

Moderna super fotka! Marcel zqczytany i skupiony.
Muszę kupić te książeczki w empiku co polecacie. Jutro podjade.

Ponawiam pytanie bo tam umknęło w końcówce wątku. Czy sama maść majerankowa wystarczy pod nosek na katar i kichanie??
Michalinka - ur. 12.02.2013r.

LiwkaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 20:27   #37
maria28
Kniaginia

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Z
A tu zdjęcie z dzisiejszego spacerku, wyletniliśmy się A druga fotka pt.: "znudziła mnie ta książka"
Etam, na takiego znudzonego nie wygląda. Jak łapkę sobie podłożył

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-05-17, 20:27   #38
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Myślałam, że trochę później się pojawiają On nie skończył miesiąca jeszcze.. W każdym razie serce mi pękło na ten widok i też się popłakałam A chodziło tylko o "jeść"
widocznie baaaardzo się chciało jeść
Roszek ma 10 tyg i jeszcze nigdy łezka nie poleciała ,widocznie ściemnia urwis jeden
Stary 2013-05-17, 20:27   #39
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Dot.: Odp: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

Cytat:
Ptaszysko - zaczelam dawac co drugie karmienie bo po poludniu karmie czesto i nie sadze zeby zjadal takie ilosci jak do dawki kropli. Jak rzadziej jadl to do kazdego karmienia a potem juz za kazdym razem. W sumie pierwsze popoludnie tylko co 2.

Demeter - ja tak mam codziennie. Brak snu i marudzenie placz. Jestem juz ledwo zywa.

Nestelle - zazdroszcze spioszka.

Nie powinnam narzekac bo mam najcudowniejszy skarb ale powiem wam ze jestem strasznie zmeczona. Nie moge nic zaplanowac bo nigdy nie wiem kiedy bedzie bolal brzuszek kiedy bedzie krzyk placz. Nie mam jak wyjsc na spacer bo przy tym placzu predko wracamy. Jakub umeczony sytuacja i ja. Staram sie jak najwiecej trzymac jakiejs regularnosci, spacer mniej wiecej o tej samej porze, kapiel, wieczorne karmienie i usypianie ale roznie wychodzi.
Mama dzisiaj powiedziala ze ma wyrzuty sumienia ze jedzie na kilka dni na dzialke i mnie zostawia...

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
nikt tu nie odbiera ciebie ze marudzisz
jest to trudne i stresujace co nie znaczy ze zamienilabysmy nasze skarby na cos innego
rozumiem. no skoro nie dalo rady te krople to pewnie probuj nastepne.
w sumie z tego co czytalam o tej nietolerancji to tak naprawde mozna to zbadac naukowo ale to moze lepiej zostawic na potem. trzymam kciuki zeby te nowe kropelki pomogly.
15.10. 2011.
21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png

http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png
Ptaszysko16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 20:29   #40
Maluda2112
Raczkowanie

GG do Maluda2112

Witam się i ja choć rzadko piszę Kacper wciaż by przy cycu siedział a moje sutki już tego wytrzymać nie mogą... No i mam problem bo nie chce pić nam z żadnej butelki a mam ich już chyba z 5 wypróbowanych a jak muszę coś szybko załatwić na mieście to mały z tż zostaje ale muszę potem biec do domu bo mały wyje dosłownie..

brawa za wizyty za czytanie za wagi,spacerki, itp

Powiedzcie proszę czy smarujecie dziecią twarz kremem z filtrem jak takk to jaki jest dobry bo mam babydream ale chyba go uczula

Synek Kacper
Maluda2112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 20:32   #41
LiwkaO
Wtajemniczenie

Cytat:
Oj... Miska często płacze ze aż jej lzy leca. Szczególnie wtedy gdy mecza ja baczki i to nieszczęsne przelewanie w brzuszku :/

Stary 2013-05-17, 20:37   #42
maria28
Kniaginia

Cytat:
Kurcze Miska mi się przeziębiła. Kicha non stop i katar zaczyna leciec;/ sama majerankowa masc pomoze???

haha cudowny jest! musze sprawdzc czy Miska będzie się tak czołgać. Głowę trzyma bardzo sztywno juz jak jest na rekach wiec w sumie zaprzestałam kładzenia na brzuszek.
1. niestety nie wiem

2. ale kładzenie na brzuszek nie służy tylko temu, żeby dziecko trzymało sztywno głowę. Z pozycji na brzuszku uczy się pełzania, co z kolei prowadzi do nauki czworaczkowania itd. Uczy się odpychać nogami, prostować ręce w łokciach.

monika, nie wiem, co Ci doradzić. Bardzo współczuję. Moja nie jest aż tak absorbującym dzieckiem, a i tak błogosławię mamę, że u mnie jest, bo mnie bardzo odciąża.
Stary 2013-05-17, 20:37   #43
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Maluda2112 Pokaż wiadomość
Witam się i ja choć rzadko piszę Kacper wciaż by przy cycu siedział a moje sutki już tego wytrzymać nie mogą... No i mam problem bo nie chce pić nam z żadnej butelki a mam ich już chyba z 5 wypróbowanych a jak muszę coś szybko załatwić na mieście to mały z tż zostaje ale muszę potem biec do domu bo mały wyje dosłownie..

Powiedzcie proszę czy smarujecie dziecią twarz kremem z filtrem jak takk to jaki jest dobry bo mam babydream ale chyba go uczula
sprobuj smoczek - enfamil standard flow
albo zrob wieksza dziurke w tych co masz
15.10. 2011.

Stary 2013-05-17, 20:44   #44
LiwkaO
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez maria28 Pokaż wiadomość
1. niestety nie wiem

2. ale kładzenie na brzuszek nie służy tylko temu, żeby dziecko trzymało sztywno głowę. Z pozycji na brzuszku uczy się pełzania, co z kolei prowadzi do nauki czworaczkowania itd. Uczy się odpychać nogami, prostować ręce w łokciach.

monika, nie wiem, co Ci doradzić. Bardzo współczuję. Moja nie jest aż tak absorbującym dzieckiem, a i tak błogosławię mamę, że u mnie jest, bo mnie bardzo odciąża.
Masz rację. Widzisz skupilam się tylko ma trzymaniu główki. Od jutra znowu będę częściej kładła na brzuszku.

Stary 2013-05-17, 20:46   #45
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Laski- pytanie mam- dp tych co załatwiały becikowe- chodzi mi o to ustawowe, bo niektóre Gminy mają dwa. Znalazłam coś takiego:

1.zaświadczenie lekarskie o tym, że matka dziecka pozostawała pod opieką medyczną przynajmniej od 10. tygodnia ciąży, do dnia porodu. Oznacza to, że przed tym terminem zgłosiła się na pierwszą wizytę u lekarza, a także regularnie kontrolowała swój stan zdrowia i wykonywała niezbędne badania lekarskie.
2.dokument urzędowy potwierdzający datę urodzenia dziecka (np. odpis skrócony aktu urodzenia)
3.oświadczenie stwierdzające, że na to dziecko nie było jeszcze pobierane becikowe (na przykład przez drugie z rodziców)
4.kserokopię dowodu osobistego

ORAZ dokumenty stwierdzające wysokość dochodu rodziny, w tym odpowiednio:
a) zaświadczenia z urzędu skarbowego albo oświadczenia członków rodziny o dochodzie podlegającym opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27, 30b, 30c i 30e ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych osiągniętym w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy; wzory zaświadczenia i oświadczenia są określone odpowiednio w załącznikach nr 4 i 5 do rozporządzenia,
b) oświadczenia członków rodziny rozliczających się na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne o dochodzie osiągniętym w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy; wzór oświadczenia jest określony w załączniku nr 6 do rozporządzenia,
c) oświadczenia członków rodziny o dochodzie niepodlegającym opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych osiągniętym w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy; wzór oświadczenia jest określony w załączniku nr 7 do rozporządzenia,
d) zaświadczenia albo oświadczenia członków rodziny zawierające informację o wysokości składek na ubezpieczenie zdrowotne w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy; wzór oświadczenia jest określony w załączniku nr 8 do rozporządzenia,
e) zaświadczenie właściwego organu gminy, nakaz płatniczy albo oświadczenie o wielkości gospodarstwa rolnego wyrażonej w hektarach przeliczeniowych ogólnej powierzchni w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy; wzór oświadczenia jest określony w załączniku nr 9 do rozporządzenia,
f) umowę dzierżawy - w przypadku oddania części lub całości znajdującego się w posiadaniu rodziny gospodarstwa rolnego w dzierżawę, na podstawie umowy zawartej stosownie do przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników, albo oddania gospodarstwa rolnego w dzierżawę w związku z pobieraniem renty określonej w przepisach o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich ze środków pochodzących z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej,
g) umowę o wniesieniu wkładów gruntowych - w przypadku wniesienia gospodarstwa rolnego do użytkowania przez rolniczą spółdzielnię produkcyjną,
h) odpis podlegającego wykonaniu orzeczenia sądu zasądzającego alimenty na rzecz osób w rodzinie lub poza rodziną lub odpis protokołu posiedzenia zawierającego treść ugody sądowej, lub odpis zatwierdzonej przez sąd ugody zawartej przed mediatorem, zobowiązujących do alimentów na rzecz osób w rodzinie lub poza rodziną,
i) przekazy lub przelewy pieniężne dokumentujące wysokość zapłaconych alimentów, jeżeli członkowie rodziny są zobowiązani orzeczeniem sądu, ugodą sądową lub ugodą zawartą przed mediatorem do ich płacenia na rzecz osoby spoza rodziny,
j) w przypadku gdy osoba uprawniona nie otrzymała alimentów albo otrzymała je w wysokości niższej od ustalonej w orzeczeniu sądu, ugodzie sądowej lub ugodzie zawartej przed mediatorem:
– zaświadczenie organu prowadzącego postępowanie egzekucyjne o całkowitej lub częściowej bezskuteczności egzekucji alimentów, a także o wysokości wyegzekwowanych alimentów, lub
– informację właściwego sądu lub właściwej instytucji o podjęciu przez osobę uprawnioną czynności związanych z wykonaniem tytułu wykonawczego za granicą albo o niepodjęciu tych czynności, w szczególności w związku z brakiem podstawy prawnej do ich podjęcia lub brakiem możliwości wskazania przez osobę uprawnioną miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego za granicą, jeżeli dłużnik zamieszkuje za granicą,
k) dokument określający datę utraty dochodu oraz miesięczną wysokość utraconego dochodu,
l) dokument określający wysokość dochodu uzyskanego przez członka rodziny oraz liczbę miesięcy, w których dochód był osiągany - w przypadku uzyskania dochodu w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy,
m) dokument określający wysokość dochodu uzyskanego przez członka rodziny z miesiąca następującego po miesiącu, w którym dochód został osiągnięty - w przypadku uzyskania dochodu po roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy;

czy z części oraz mam przedstawić tylko dokument ujęty w opcji a) czy wszystkie....i gdzie to się składa?
despa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 20:55   #46
kmagg81
Raczkowanie

Witamy się i my na odchowalni po długim gorącym dniu.

Maksiu już słodko śpi i tylko uśmiecha się przez sen do mamusi i pewnie sobie myśli - Matka, Matka idź spać bo niebawem się na jedzonko obudzę

Cytat:

a może spróbuj butelkę z Tommee Tippe ( poniżej wklejam link) ma smoczek przypominający kształt piersi, a do tego anty-kolkowa jest.

http://bocianiegniazdo24.pl/karmieni...pee-150ml.html

http://www.suwaczki.com/tickers/relgi09km3h0o13o.png
kmagg81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 20:59   #47
Maluda2112
Raczkowanie

GG do Maluda2112

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
Laski- pytanie mam- dp tych co załatwiały becikowe- chodzi mi o to ustawowe, bo niektóre Gminy mają dwa. Znalazłam coś takiego:

1.zaświadczenie lekarskie o tym, że matka dziecka pozostawała pod opieką medyczną przynajmniej od 10. tygodnia ciąży, do dnia porodu. Oznacza to, że przed tym terminem zgłosiła się na pierwszą wizytę u lekarza, a także regularnie kontrolowała swój stan zdrowia i wykonywała niezbędne badania lekarskie.
2.dokument urzędowy potwierdzający datę urodzenia dziecka (np. odpis skrócony aktu urodzenia)
3.oświadczenie stwierdzające, że na to dziecko nie było jeszcze pobierane becikowe (na przykład przez drugie z rodziców)
4.kserokopię dowodu osobistego

ORAZ dokumenty stwierdzające wysokość dochodu rodziny, w tym odpowiednio:
a) zaświadczenia z urzędu skarbowego albo oświadczenia członków rodziny o dochodzie podlegającym opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27, 30b, 30c i 30e ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych osiągniętym w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy; wzory zaświadczenia i oświadczenia są określone odpowiednio w załącznikach nr 4 i 5 do rozporządzenia,
b) oświadczenia członków rodziny rozliczających się na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne o dochodzie osiągniętym w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy; wzór oświadczenia jest określony w załączniku nr 6 do rozporządzenia,
c) oświadczenia członków rodziny o dochodzie niepodlegającym opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych osiągniętym w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy; wzór oświadczenia jest określony w załączniku nr 7 do rozporządzenia,
d) zaświadczenia albo oświadczenia członków rodziny zawierające informację o wysokości składek na ubezpieczenie zdrowotne w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy; wzór oświadczenia jest określony w załączniku nr 8 do rozporządzenia,
e) zaświadczenie właściwego organu gminy, nakaz płatniczy albo oświadczenie o wielkości gospodarstwa rolnego wyrażonej w hektarach przeliczeniowych ogólnej powierzchni w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy; wzór oświadczenia jest określony w załączniku nr 9 do rozporządzenia,
f) umowę dzierżawy - w przypadku oddania części lub całości znajdującego się w posiadaniu rodziny gospodarstwa rolnego w dzierżawę, na podstawie umowy zawartej stosownie do przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników, albo oddania gospodarstwa rolnego w dzierżawę w związku z pobieraniem renty określonej w przepisach o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich ze środków pochodzących z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej,
g) umowę o wniesieniu wkładów gruntowych - w przypadku wniesienia gospodarstwa rolnego do użytkowania przez rolniczą spółdzielnię produkcyjną,
h) odpis podlegającego wykonaniu orzeczenia sądu zasądzającego alimenty na rzecz osób w rodzinie lub poza rodziną lub odpis protokołu posiedzenia zawierającego treść ugody sądowej, lub odpis zatwierdzonej przez sąd ugody zawartej przed mediatorem, zobowiązujących do alimentów na rzecz osób w rodzinie lub poza rodziną,
i) przekazy lub przelewy pieniężne dokumentujące wysokość zapłaconych alimentów, jeżeli członkowie rodziny są zobowiązani orzeczeniem sądu, ugodą sądową lub ugodą zawartą przed mediatorem do ich płacenia na rzecz osoby spoza rodziny,
j) w przypadku gdy osoba uprawniona nie otrzymała alimentów albo otrzymała je w wysokości niższej od ustalonej w orzeczeniu sądu, ugodzie sądowej lub ugodzie zawartej przed mediatorem:
– zaświadczenie organu prowadzącego postępowanie egzekucyjne o całkowitej lub częściowej bezskuteczności egzekucji alimentów, a także o wysokości wyegzekwowanych alimentów, lub
– informację właściwego sądu lub właściwej instytucji o podjęciu przez osobę uprawnioną czynności związanych z wykonaniem tytułu wykonawczego za granicą albo o niepodjęciu tych czynności, w szczególności w związku z brakiem podstawy prawnej do ich podjęcia lub brakiem możliwości wskazania przez osobę uprawnioną miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego za granicą, jeżeli dłużnik zamieszkuje za granicą,
k) dokument określający datę utraty dochodu oraz miesięczną wysokość utraconego dochodu,
l) dokument określający wysokość dochodu uzyskanego przez członka rodziny oraz liczbę miesięcy, w których dochód był osiągany - w przypadku uzyskania dochodu w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy,
m) dokument określający wysokość dochodu uzyskanego przez członka rodziny z miesiąca następującego po miesiącu, w którym dochód został osiągnięty - w przypadku uzyskania dochodu po roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy;

czy z części oraz mam przedstawić tylko dokument ujęty w opcji a) czy wszystkie....i gdzie to się składa?

U mnie potzrebne było tylko zaświadczenie lekarskie akt małego zaśwaidczenie ze druga osoba nie pobrala kasy jakies ich 2 papierki do wypisania i dokument z urzedu skarbowego za 2011 rok

Synek Kacper
Stary 2013-05-17, 21:10   #48
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

mnie neurologopeda tlumaczyla ze zadne profilowane smoczki - najlepszy ksztalt walec bo wtedy dziecko sobie samo zrobi z niego ksztalt jak sutek a nie od razu wpychac mu jakis ksztalt "uniwersalny"

bo patrzac na nasze sutki to sie zmieniaja od ssania i nie znajdziesz "uniwersalnych"

w szpitalu byl enfamil standard flow, lovi aktywne ssanie i aventu jakis tez jest taki co jak walec wyglada. ja akurat uzywam 2 pierwsze.

i jeszcze jedna rzecz - nie ma czegos takiego jak butelka antykolkowa - wymysl marketingowy -bo zadna z tych butelek nie ma odpowietrzania zeby dziecko go nie lapalo.
15.10. 2011.

Stary 2013-05-17, 21:15   #49
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
kobietki nie uwieżycie ....
choć Roszek to śpioszek , i zarówno w nocy jak i w dzień nie ma problemu ze spaniem to dzisiaj ma istny maraton spania !!!!!!!
zasnął wczoraj o 22.oo , o godz. 4 zaczął się kręcić to wzięłam go do siebie do łózka ,obudził się o 7.30 ,pociągnął cyca przez 10 min i zasnął -spał do 10.30 , potem od 11.50 do 16.00 spał i od 16.30 do 18 .20 ,i teraz śpi od 19 50 .....
ja tez dzisiaj jakaś niewyrazna jestem -moze to pogoda ? nie znam się na tym..... ale u nas chyba burza będzie bo chmury powoli granatowe ....
za spanie i - zazdroszcze, choc dzis na swojego narzekac tez nie moge - ale nie powiem moglby juz usnac hihi

Cytat:
Witamy się na Odchowalni!!!

Dziś w parku "rozdziewiczyłam" się z cyckiem na wierzchu Mały pierwszy raz mi płakał na spacerze, no cóż, nie ostatni
Pampersy też ok, ale kurde ŚMIERDZĄ.. Nie wiem czym, jakąś chemią, i nie wiem, czy je więcej kupię, mam wrażenie, że mogą zaszkodzić jakoś. Nawet przez śpioszki czuję...

Byliśmy w poniedziałek wreszcie zapisać się do przychodni, więc już oficjalnie jesteśmy zarejestrowani Wizyta i szczepienia na początku czerwca. Przy okazji zważyliśmy Juniora - 3740 gr, czyli 600 gramów przez 16 dni, podobno całkiem nieźle

A dziś była wreszcie położna. Obejrzała Krzysia, wszystko ok, obejrzała moje piersi i stwierdziła, że mam dużo mleka (udaje mi się karmić wyłącznie piersią, bez pomocy MM, już ponad 2 tyg ). Pytałam o to ulewanie, czkawkę i wymioty, ale - ten typ tak ma i już, normalne dla niektórych dzieci, a dla niej to on teraz waży nawet 4 kg, więc ładnie przybiera
Oczywiście się pozachwycała Nim, jaki ciemny, jakie włoski czarne, że będzie łamał kobiece serca A ja już się widzę w roli podłej teściowej, odganiającej tłum bab spod drzwi
za cyca
za wage i wizyte pozloznej

co do pogrunionego tez ost o tym myslalam

Cytat:

Jednak pampers 3 popołudniowo-wieczornej kupy nie wytrzymał ... (pampers z przyzwyczajenia pisze - kupiłam BD)

[/COLOR]Moja Oliwka ma bajki audio - czytane przez rożne "gwiazdy" - dzisiaj Mała położona na jej łóżku co usłyszała Paddingtona czytanego świetnie przez Barcisia w momencie usypiała....
ad 1 -
ad 2 - mialam okazje poznac tego Pana osobiscie - zaje.bi..sty czlowiek

Cytat:
Za brawa dziękujemy A co do Pampków - nie tylko mnie, czyli coś jest na rzeczy

A tu zdjęcie z dzisiejszego spacerku, wyletniliśmy się A druga fotka pt.: "znudziła mnie ta książka"
tak na pewno jest KUPA albo SIKI

co do 2 foty - sliczna taka mowiaca '' poczytaj mi mamo '' - az mi sie te ksiazeczki z tej serii przypominja - och czlek kiedys byl taki mlody

bmma, nestelle, maria28, gratuluję tygodni!

maria28 - za 1wsza noc

Cytat:
nooo to sobie poplakal chlopina moj tez juz od jakiegos czasu placze lezkami, nie za czesto ale ost, bylam za dluzsza potrzeba .. slysze jak plauksia - no ale akurat nie moglam - wracam a on caly zalzawiony - tak mi bylo go szkoda, szybko na raczki buziaki tulanko i poszedl spac dalej - pewnie cos mu sie snilo

i ktora to tam sie pytala - ze co JAKAS chetna na powtorke na POCZEKALNIE ... - eee ja na razie odpuszczam na KILKA lat, w sumie pozyjemy zobaczymy, jak sie to Nasze zycie potoczy.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-05-17, 21:16   #50
kmagg81
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ptaszysko16 Pokaż wiadomość
mnie neurologopeda tlumaczyla ze zadne profilowane smoczki - najlepszy ksztalt walec bo wtedy dziecko sobie samo zrobi z niego ksztalt jak sutek a nie od razu wpychac mu jakis ksztalt "uniwersalny"

bo patrzac na nasze sutki to sie zmieniaja od ssania i nie znajdziesz "uniwersalnych"

w szpitalu byl enfamil standard flow, lovi aktywne ssanie i aventu jakis tez jest taki co jak walec wyglada. ja akurat uzywam 2 pierwsze.

i jeszcze jedna rzecz - nie ma czegos takiego jak butelka antykolkowa - wymysl marketingowy -bo zadna z tych butelek nie ma odpowietrzania zeby dziecko go nie lapalo.
jednak chyba nie masz racji, bo ta którą podałam posiada właśnie takie odpowietrzenie.

http://www.suwaczki.com/tickers/relgi09km3h0o13o.png
kmagg81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 21:20   #51
Maluda2112
Raczkowanie

GG do Maluda2112

Cytat:
Napisane przez Ptaszysko16 Pokaż wiadomość

Też słyszałam że nie ma czegoś takiego jak butelka antykolkowa

Mam właśnie aventu i coś tam chwilę pociągnie ale to nie to

Synek Kacper
Stary 2013-05-17, 21:37   #52
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:
Zapomniałam pogratulować kolejnych tygodni!!!

Moderna super fotka! Marcel zqczytany i skupiony.
Muszę kupić te książeczki w empiku co polecacie. Jutro podjade.

Ponawiam pytanie bo tam umknęło w końcówce wątku. Czy sama maść majerankowa wystarczy pod nosek na katar i kichanie??
psikaj jeszcze woda moska, odciągaj i mozesz delikatnie kawaleczkiem chusteczki smyrac dziurki w nosie zeby doprowadzic do kichania=oczyszczenia nosa. Ja czasem jak sol morska zapuszcze to taki kich jest, że wszystkie gluty pod nosem lądujai nie trzeba fridy;p I obserwuj, jesli po 2-3 dniach nie zmniejszy sie katar koniecznie do lekarza!

WItam sie i ja tu i do prfeczytania jutro-dzis brak mi siły na cytowanie...;*
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 21:52   #53
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:

jak uczula? co się dzieje?

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
za spanie i - zazdroszcze, choc dzis na swojego narzekac tez nie moge - ale nie powiem moglby juz usnac hihi

za cyca
za wage i wizyte pozloznej

co do pogrunionego tez ost o tym myslalam

ad 1 -
ad 2 - mialam okazje poznac tego Pana osobiscie - zaje.bi..sty czlowiek

tak na pewno jest KUPA albo SIKI

co do 2 foty - sliczna taka mowiaca '' poczytaj mi mamo '' - az mi sie te ksiazeczki z tej serii przypominja - och czlek kiedys byl taki mlody

bmma, nestelle, maria28, gratuluję tygodni!

maria28 - za 1wsza noc

nooo to sobie poplakal chlopina moj tez juz od jakiegos czasu placze lezkami, nie za czesto ale ost, bylam za dluzsza potrzeba .. slysze jak plauksia - no ale akurat nie moglam - wracam a on caly zalzawiony - tak mi bylo go szkoda, szybko na raczki buziaki tulanko i poszedl spac dalej - pewnie cos mu sie snilo

i ktora to tam sie pytala - ze co JAKAS chetna na powtorke na POCZEKALNIE ... - eee ja na razie odpuszczam na KILKA lat, w sumie pozyjemy zobaczymy, jak sie to Nasze zycie potoczy.
Kasia , no wiesz jak czytam Emilce książki- to ona słucha, ale ja takich cudów z głosem jak on nie potrafie robić...Strasznie lubię jeszcze głos Różdżki... i Pawła deląga (miałam okazję poznać cała rodzinę-oprócz ojca)

Cytat:
Napisane przez kmagg81 Pokaż wiadomość
jednak chyba nie masz racji, bo ta którą podałam posiada właśnie takie odpowietrzenie.
moim zdaniem pic na wodę, mam te butelki, mam smoczki z odpowietrzaczem i dupa, kolki były
despa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-05-17, 22:16   #54
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

witam się i ja
Stary 2013-05-17, 22:55   #55
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Mały śpi, więc siedzę przed kompem.

Aaa chciałam sprostować, że TŻ chciał, żebym się pomalowała na spacerek. Po domu latam bez make upu bo i po co cudować Wiecie, ja nigdy nie chciałam być matką Polką, więc może i dobrze, że mnie trochę motywuje, żeby jednak wyglądać jakoś.

eluśka, cudny synek!
Moderna, jaki czytelnik malutki

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
ziemniaki gotuje brokuł też pieczarki podsmażam z cebulką
w naczyniu ukłądam plasterki ziemniaka pieczarki, brokuł ser feta i znów tak samo polewam śmietanką z czosnkiem i startym serem zółtym
Brzmi smakowicie
A ty to jesz przy kp ? Pytam, bo ja mam jeszcze małego synka, wiec nie wprowadzam póki co jakichś rewolucji na talerzu, ale powoli będe jak skonczy miesiac po jednej rzeczy.

Cytat:
Moje dziecko po trzech dniach robi kupę- smród czuję już to chyba się boję zagladnąć do pampka....I ilez mozna sapać?

Cytat:
Dzięki za radę, kupię te tańsze w takim razie
A prosze, ja też dostałam cynk od Pani

Cytat:
.
Demeter - ja tak mam codziennie. Brak snu i marudzenie placz. Jestem juz ledwo zywa.
Wiem...no współczuję strasznie. Nie doradzam nic, bo nie mam pojęcia co napisać
A nocy chociaż prześpi coś?
Mój nawet 4h przesypia sobie, wcześniej go budziłam, ale powiedziano mi, żebym dała sobie z tym spokój także jestem happy

Cytat:
Eee - jak to ktoś już chętny wrócić na Poczekalnię?
U mnie też plany na kilka ładnych lat odłożone. Poza tym po CC nie powinno się zachodzić w ciąże w ciagu 2 lat. Wiecie ja to się boję, że jak Kubuś był planowany to teraz może jakaś wpadka się zdarzyć :/ Zobaczymy jaką antykoncepcję gin teraz zaproponuje. A właśnie - kiedy pierwsza wizyta po porodzie ? 4 czy 6 tygodni, po skończonym połogu ?

----------------------------------------

Kurcze tak sobie wczoraj pomyślałam, że gdyby nie to karmienie to bym mogła sobie zapalić, napić się piweeeczka, zjeść pyszne niezdrowe jedzenie I może nawet wyrwać się na "balety"
Demeter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-18, 07:54   #56
Sorceresss
Wtajemniczenie

Witajcie!!!

Śliczne zdjęcia Krzysia i Marcelka

Cytat:

składa się w UMK na Stachowicza. Możesz tam też zadzwonić na info i się wszystkiego dowiedzieć - https://bip.krakow.pl/?id=32&sub=str...10382%26pz%3D1

---------- Dopisano o 08:54 ---------- Poprzedni post napisano o 08:52 ----------

Cytat:
Napisane przez Demeter Pokaż wiadomość
Poza tym po CC nie powinno się zachodzić w ciąże w ciagu 2 lat. Wiecie ja to się boję, że jak Kubuś był planowany to teraz może jakaś wpadka się zdarzyć :/ Zobaczymy jaką antykoncepcję gin teraz zaproponuje. A właśnie - kiedy pierwsza wizyta po porodzie ? 4 czy 6 tygodni, po skończonym połogu ?

Ja po CC a mam już zielone światło na ciążę

Pierwsza wizyta po 6 tyg od porodu najlepiej - czyli tak jak się kończy połóg.

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"
Terry Pratchett
Sorceresss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-18, 07:59   #57
oldzinx
Raczkowanie

Witam na odchowalni razem z Tomciem i TŻtem
Mały nie śpi od 6.30 i leży na brzuchu u męża właśnie i za nic nie chce zasnąć. Oczy się mu kleją ale jeszcze się siłuje a ja mam chwilę żeby się przywitać.
Pozdrawiamy i do później

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-05-18, 08:33   #58
LiwkaO
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Demeter Pokaż wiadomość

Kurcze tak sobie wczoraj pomyślałam, że gdyby nie to karmienie to bym mogła sobie zapalić, napić się piweeeczka, zjeść pyszne niezdrowe jedzenie I może nawet wyrwać się na "balety"
hyhy no wiesz ja bym w sumie oddała te wszystkie możliwości za karmienie piersią. Ale fakt faktem piweczko już piłam, nawet vódeczkę, jedzonko niezdrowe też jadłam i na baletach też byłam teraz czeka mnie wieczór panieński za 2 tygodnie a za 3 wesele jak dobrze, że mam cudowną mamę i teściową które wezmą Miśkę do siebie na noc

--------------------------
Z przyzwyczajenia weszłam na poczekalnie...

Stary 2013-05-18, 08:43   #59
monicca1989
Zakorzenienie

Dzieńdobry

Cytat:
Nam lekarz kazał kupić krople Nasivin i wodą morską psikać.
Maści nie używałam więc nie wiem...

Moni_ka.g na pewno Ci ciężko, jeszcze jak TŻ nie pomaga, dobrze że mama chociaż trochę. Na szczęście kolki podobno trwają do ok 3 miesiąca więc miejmy nadzieję, że same ustąpią nie długo, bo widzę, ze żadne leki nie pomagają.
Bardzo Ci współczuję, nawet nie potrafię sobie wyobrazić jaka zmęczona musisz być, ja mam pomoc mamy i TŻ a np wczoraj wieczorem ledwo żyłam, taka zmęczona byłam, bo mój Filip strasznie płakał oczywiście nie cały czas ale kilka razy po kilkadziesiąt minut. Nie wiem czy coś go bolało nawet cyca nie mógł złapać z tego wszystkiego.
I właśnie pomyślałam o Tobie, że musi Ci być na prawdę ciężko jeżeli Jakub jest taki codziennie.Trzymaj się

Cytat:
Laski- pytanie mam- dp tych co załatwiały becikowe- chodzi mi o to ustawowe, bo niektóre Gminy mają dwa. Znalazłam coś takiego: (...)

Mi potrzebne było zaświadczenie lekarskie, akt urodzenia, pesel, zaświadczenie z miejscowości TŻ o nie ubieganiu się o becikowe, i dostaliśmy kilka druków do wypełnienia odnośnie dochodów za 2011r i wszystko wypełnialiśmy sami na podstawie pitu 2011 i podpisywaliśmy się że to prawdziwe dane pod groźbą kary czy coś takiego. Także nie trzeba było nic specjalnego wybierać z US.
I jeszcze odnośnie działek, gruntów to tak samo podpisywaliśmy, że nie posiadamy i tyle.

Cytat:
Ja będąc w ciąży, myślałam że będziemy mieć tylko jedno dziecko, po porodzie powiedziałam TŻ że Filip nie będzie miał rodzeństwa ale teraz już marzę o drugim ale nie tak prędko niestety za kilka lat, na razie będziemy się brać za budowę domu ale ta papierologia, pozwolenia itp. mnie przerażają
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-18, 08:44   #60
Nyaa
Zakorzenienie

GG do Nyaa

Witam się i ja
i od razu się usprawiedliwiam, że byłam tu już wczoraj, ale coś mi internet nawalał i rozłączało się z każdą nową stroną. Dzisiaj jakoś na razie hula, więc wpadłam na chwilę

Młody śpi smacznie od rana. Dzisiaj w nocy tylko raz się obudził i to dopiero o 3 nad ranem .Alleluja chyba ta deszczowa pogoda tak na niego działa.
A w ogóle to stwierdzam, że mój synuś jest totalnie anty-wizażowy. Niby sobie śpi a jak tylko włączę kompa i wchodzę Was poczytać, to od razu ryk zazdrośnik mały.

Pisałyście o pampersach śmierdzących. Mi dady śmierdzą. 1 tak nie śmierdziały, ale używamy już drugie opakowanie 2 i tak śmierdzą, że szok. Mam też paczkę z BD, ale jakoś nie jestem do nich przekonana - przyklejały się do pupy młodemu. 1 zużyłam, ale 2 schowałam do szafy - w razie W będą.

moni_ka współczuję. Mój ma tylko czasami takie akcje, że płacze i się denerwuje i nic nie pomaga i już nieraz nie mam siły.

Co do powrotu na poczekalnię - może się umowimy i wszystkie razem wrócimy nie no żarcik
powiem Wam szczerze, że za jakieś dwa lata mogę tam wrócić

http://www.suwaczki.com/tickers/qq87j44jq9d7lsxv.png
Nyaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości