![]() |
#31 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Wyzwania związane z emigracją. Czy ludzie czują się za granicą samotni?
Cytat:
![]() ![]()
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
ojj nie, tu się nie ma co zakładać
![]()
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
No moze i nie ma sie o co sie zakladac.
![]() ![]() ![]() ![]()
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
hehe kto, hiszpanie???
co do ciapatych, to rzad powinien to trochę ukrócić.. zwłaszcza, że to się mnoży szybciej niż króliki i tylko socjal danego kraju ciągnie zamiast pracować -.- Smutne ale prawdziwe.. zawsze wydawało mi się, ze jak jedziesz do cudzego kraju to dostosowujesz się do reguł, zasad i kultury tego kraju tzn. szanujesz ją itp. a nie próbujesz na siłę wprowadzać własne zasady i bunty wznosić jak ci się tam nie podoba :P Niektórych nie zrozumiesz ![]() Ale wracając do sedna.. najlepiej z Polszy się wynosić jak jesteś młody, chetny do pracy i nauki, bo w PL raczej nic dobrego cię nie czeka.. :P
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
Si
![]() A mam pytanie, jak oni się zachowują generalnie jako imigranci? Bo tutaj strasznie narzekają na obcokrajowców, tzn. narzekają to delikatnie powiedziane ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zadomowienie
|
Gorzala, podobnie jest u nas z emigranami spoza Europy, jak u was z ciapatymi, Mi np. nie przeszkadza jak ktos zachowuje wlasna kulture, jak to nie kloci sie z prawem kraju w jakim przebywa, ale nie powinno sie narzucac wlasnej kultry, bo to nie ten kraj i nie ta kultura. A ja tak lubie filmy Bollywood.
![]() ![]() ![]() mineralka bez gazu, ja zam Hiszpanow, bo mieszkam w takim miescie, ze po silnej emigacji wloskiej takiej, ze Wlosi stanowili 20% populacji miasta, byla silna emigracja Hiszpanow, w czasach jak w Hiszpanii wybuchla wojna domowa. Hiszpanskich Baskow tez tu sporo wyemigrowalo, bo to obok granicy z Francja i Francja ich chetnie przyjmowala. Jest to stara emigracja i mamy sa na miejscu, wiec nikt nie teskni za mama, ![]() ![]() Dla mnie z emigrantow tutaj, to wlasnie Hiszpanie sa taka najsympatyczniejsza grupa, jakos zawsze najlepiej bylo mi sie tu dogadac z Hiszpanami w tym i hiszpanskimi cyganami, ktorzy w wiekszosci sa dobrze zasymilowani, normanie pracuja, czesto w roznego rodzaju urzedach, bank, poczta, kuratorium. Maja ladnie urzadzone mieszknia i domy. Czesc zyje w mieszkaniach socjalnych HLM, naczesciej starsi ktorzy sie tu nie urodzili, ale dotyczy to wszystkich emigrantow. Ta najmniej zasymilowana czesc hiszpanskich Cyganow mieszkajaca w HLM i niepracujaca, zyje abo tylko z socjalu, albo ma dodatkowo nie zawsze zgodne z prawem zrodlo dochodu, najczesciej jest to handel narkotykami, ale z nimi, to ja tu nigdy nie mialam kontaktu. ![]() Wlosi sa o.k., lubie Wlochow ![]() ![]() Ja znam tylko jedngo Francuza, ktory ma za soba epizod emigracyjny w Londynie. ![]() ![]() ![]() ![]() Z tego co mi wiadomo, to Francuzi najczesciej emigruja do Belgii z powodu tego samego jezyka i podobnej kultury i tam czuja sie jak u siebie szczegolnie bogaci tam wyjezdzaja uciekajc od tych podatkow we Francji. Oni tam kupuja swoje domy, zakladaja swoje firmy itp., poza tym jest ich tam Francuzow z tej samej klasy spolecznej, tej wyzszej duzo, wiec nie narzekaja na brak towarzystwa i czuja sie tam dobrze. Zgodze sie z tym, co ktos wczesniej pisal, ze jest podzial, ze bogaci, nie chca zadawac sie z biedniejszymi itp. Tu ten podzial tak samo jest. Nie ma tu juz specjalnie podzialu na rasy, pochodzenie, narodowosci, malo komu sprawia to problem, (moze jest jeszcze troche problem, jezeli chodzi o muzulmanow, ale i to nie za duzy, a jak muzulmanin ma zasobny portfel, to jest te o.k. ![]() ![]() ![]() ![]() Wracajac do tematu watku, moim zdaiem pawdziwe wsparcie mozna miec tylko w rodzinie i nawet najgorsza rodzina bedzie lepsza od obcych. Wiec Hiszpanie maja troche racji, jezeli chodzi o te mamy. Bo mama to jest mama i zawsze bedzie mama. Uwazam, z w rodzinie sila, temu mam duza rodzine i ze te narodowsci, ktore maja duzo dzieci w tym wypadku maja racje. Oczywiscie nie powinno sie miec wiecej niz da sie rade wychowac. Wiecej dzieci w Europe maja czesciej muzulmanie i inne od chrzescijanskich religie., winika to z ich kultury, u nich jest to dobre. W Europie odwrotnie, krytykuje sie duze rodziny, czesto przykleja rozne etyketki, niezbyt mile i pochlebne, wiec co sie dziwic, ze ludzie wola miec mniej dzieci... ![]() W trudnych chwilach, jak sa problemy najczesciej pozostaje tylko rodzina, przyjaciol jest tym wiecej im lepiej nam sie powodzi. Uwazam, tez, ze pawdziwych przyjaciol to w zyciu ma sie jednego, gora trzech, albo wcale, a reszta to sa lepsi i gorsi koledzy, i znajomi. I tak samo jest w obojetnie jakim kraju sie zyje. A w D mozna dostac tak samo od Polaka jak i innego. Jezeli chodzi o znajomosci, zgodze sie z tym, ze wspolny jezyk znajdziemy szybciej z osobami z tego samego kregu kulturowego, lub bliskich kregow kulturowych niz z zupelnie odmiennej kultury. ![]() Zgodze sie z tym, ze osoba po studiach moze sie czuc na emigracji troche wyobcowana, nie znajdujac znajomych z takim samym wyksztalceniem, bo wykoujac za granica fizyczna prace, dla osob z tego kraju, nie bedzie liczyc sie, ze ma studia, tylko to, gdzie tu pracuje. A wiec bedzie taka osoba znajdowac wiecej znajomych w kregach w jakich pracuje i z tego powdu, ze pracujac tam ma wiecej kontaktu z osobami, ktorzy tez tam pracuja i takze z tego powdu, ze jest ten podzial na klasy spoleczne, o ktorym wczesniej pisalam. Z osobami, z pracy bedzie jej trudno znalezc wspolny jezyk, bo to nie to samo wyksztalcenie, wiec kolo sie zamyka. Przykre, ale prawdziwe. ![]()
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2013-06-09 o 08:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No, ale roi się od Hiszpanek au-pairek co tez juz mnie zaczyna wkurzac, bo potem one umieszczaja ogloszenia po hiszpansku na MOJEJ ANGLOJĘZYCZNEJ grupie dla au pair, ze ich rodzina szuka kogos i tym samym daja pierwszeństwo hiszpankom, zamiast dać szanse komuś innemu ![]()
![]() |
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
Na emigrantow to chyba wszedziej juz narzekaja, a tym bardziej im w danym kraju kryzys jest wiekszy. Kiedys jak byli potrzebni do wyknywania tej "brudnej roboty", ktorej sie samemu, nie chcialo wykonywac, to byli dobrzy i sie nawet zapraszalo, a teraz jak zwiekszylo sie bezrobocie, ze by sie i samemu te brudna prace wykonywalo, byle ja miec to sie narzeka, ze miejsca pracy zabieraja.
![]()
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2013-06-09 o 14:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
osobiście wolę czarnych niż ciapatych
![]()
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyzwania związane z emiigracją. Czy ludzie czują się za granicą samotni?
wracajac do tematu samotnosci, bo tu widze tematy na kilka innych watkow (przy okazji znam we Francji Hiszpanow i naprawde sa mili, tyle ze tu kawa dobra a i kuchnia bogata, mame tez mozna sprowadzic).
Cytat:
Poza tym kazdy ma indywidualna sytuacje rodzinna - czasem emigruja rodziny, czasem sie zaklada nowe zagranica, czasem bliscy w Polsce umieraja i zadne pisanie listow nie pomoze. Takze myslenie schematami moze byc odebrane jako niezrozumienie. Poza tym wiele Polakow idealizuje czy wrecz robi z rodziny fetysz do tego stopnia, ze nie zauwaza kolo siebie innych ludzi. Ja tego w polskiej kulturowosci nie lubie. Co do znajomych duzo zalezy od srodowiska, wielkosci miasta, wieku, ogolnej otwartosci, statusu zawodowego, charyzmy (ja jestem uwazana za osobe charyzmatyczna takze zagranica), tego na ile ktos potrafi sie przedstawic nowym ludziom w dobrym swietle i podkreslic swoje zalety. Zwlaszcza gdy akcja dzieje sie w krainie bufonow (a za taka uwazam Francje), wtedy skromnosc trzeba schowac do kieszeni. Im sie podoba pewnosc siebie i duma narodowa, bo przeciez tacy sami sa, a ludzie lubia ludzi do siebie podobnych. Bywa, ze ktos "wiedzial lepiej" jak "beznadziejnym" krajem jest Polska, ze az nie chcial nic sluchac, ale potem wraca , bo "tak ladnie opowiadasz" i moja przemowa nie dawala takiej osobie spokoju. Takze na pewno podobienstwa a nie roznice beda przyciagac, wiec to wlasnie je nalezy podkreslac. np nie mowie "Wy Francuzi, my Polacy" mowie "my informatycy". Mowie spotkamy sie na koncercie Beethovena, bo ci co przyjda sa juz tacy bardziej swoi od tych co wola country. I tak. Z osoba ktora w dziecinstwie chodzila na koncerty muzyki klaasycznej (taka sama w kazdym kraju) dogadam sie latwiej od tej co tego w dziecinstwie nie robila. Jeden kraj a tyle srodowisk i modeli zycia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyzwania związane z emiigracją. Czy ludzie czują się za granicą samotni?
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#44 |
Zadomowienie
|
Skara, jak obracasz sie wsrod ludzi z takim wyksztalceniem jak piszesz, to ja nie rozumiem skad taka mielizna intelektualna. Byc moze, tak ci sie tylko wydaje, bo maja inne podejscie do zycia inna mentalnosc, kazdy narod ma inna. Np. moja rodzina z Polski jak tu byla to uwazala, ze rodzina tutaj, smieje sie z byle czego, jak dzieci.
![]() Rena, mi to sie nawet podoba ta francuska duma, sila charakteru, to ze nie daja soba pomiatac, ze sa dumni z wlasnego kraju itp. Co do rodziny to uwazam, ze mam 4 corki, to mam 4 bardzo dobre przyjaciolki ![]() ![]() ![]() Poza tym uwazam, ze jest duzo innych narodwosci, ktore sa ogolnie duzo bardziej tradycyjne niz Polacy, w ktorych rodzina to jest duzo bardziej fetysz niz w Polsce. Uwazam, ze w Polsce do rodziny przywiazuje sie duzo mniejsza wage, niz w wielu innych narodowosciach, byc moze nawet za mala. Przyjaciele to swoja droga, dobrze jest miec przyjaciol, znajomych, kolegow, lepiej niz nie miec. Nie znaczy, ze jak ktos uwaza, ze rodzina to cos wiecej niz przyjaciele, a tym bardzej znajomi, czy koledzy, to zamyka sie na innych ludzi. ![]() Gorzala, uwazam, ze patriotyzm, duma z wlasnego kraju, to nic zlego. Z tym, ze uwazam tez, ze patriotka mozna byc nie jednego kaju, ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tez mysle, ze Polacy, moga sie gorzej aklimatyzowac za granica niz Polki, tez wydaje mi sie, ze czesciej przyjezdzaja tu w celu zarobku i powrotu do Polski, niz pozostania na stale. W rozne mieszane zwiazki, czesciej wchodza Polki, mysle, ze Polacy sa na to za wygodni i temu wola Polki nie ma wtedy zadnych roznic kulturowych, ani malych, ani duzych, tak jest wygodniej. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moze masz pecha albo ich nie docieniasz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
no.. brzmi to tak jakbyś Ty była ta jedna najmądrzejsza, a w około sam niż umysłowy.. Może nie jest tak źle no i od czasu do czasu powinnaś też poluzowac szelki, nie szukać na siłę mądrości i doświadczeń życiowych u ludzi, na pewno sami się napanoszą do Twojego życia, a może ktoś kto jest wystarczająco inteligentny nie dal Ci się jeszcze do końca poznać itp. itd.
---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ---------- lazurowe> ja odkąd spotykam się z murzynkiem mogłam nabyć opinii na podsatwie doświadczeń i obserwacji. Dla niektórych są głośni, a ja po prostu widze jak świetnie się bawią i jakoś mi to odpowiada ;P Co do ciapatych to mam uprzedzenia, nawet w Irlandii zdarzyło nam się z jednym jechać taksówką i myślałam, że na miejscu gościa zatłukę, innym razem widziałam, jak 'ekipą' (ekipą to każdy mądry i silny) zaczepiają dziewczyny na ulicy i to chamsko zaczepiają, a moja koleżanka po przespaniu się z ciapatym dostała wlepę bezpieczenstwa na paszport, że jest niewiarygodna :P I teraz ją trzepią na lotnisku (grubsza sprawa) dlatego nie zbliżam się do tych ludzi, nie próbuję żadnych poznać, niech to żyje swoim życiem i tylko mi nie mówi, jak ma NIE ICH kraj funkcjonować, jaką religię wyznawać i tak dalej. ---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ---------- 8 dni i będę szczęśliwsza o tż, przyjaciół i angielskiiii ![]() No i kolejny + emigracji to to, że nabywam o wiele więcej pewności siebie, czuję się bardziej atrakcyjna i akceptowana przez społeczeństwo. Za szczeniackich lat było się buntownikiem haha ;D punk, kolorowe ubranka i tak dalej no i gotyckie i kolorowe ubranka zostały mi do dzisiaj, bardzo lubię, a poza tym jestem trochę przy kości (TROCHĘ) i ludzie zawsze na każdym kroku wytykali mnie palcem. Niby Cię nie obchodzi co myślą inni, ale gdzieś w środku boli ten brak akceptacji ze strony społeczeństwa, dlatego, że masz nadwagę, swoje poglądy i styl, czy jakieś dziwaczne nawyki itp. Na Wyspach jest tyle kolorowych ludzi, że czuję się jak wśród swoich, nikt nie śmieje się za mną, bo mam spódniczkę, a jestem gruba, nikt nie ogląda się na mnie tylko dlatego, że idę z czarnoskórym za rękę. I chyba dlatego jest mi tam lepiej :P
![]() |
#48 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#49 |
Zadomowienie
|
DwaKoty, moze tak jest bo Azjatki sa postrzegane przez mezczyzn jako atrakcyjne kobiety, a Azjaci sa rzadziej postrzegani jako atrakcyjni mezczyzni przez kobiety. Ja duzo czesciej tu widze zwiazki kobieta Azjatka i mezczyzna innej narodowosci, najczesciej bialy, niz odwrotnie.
Gorzala, ogolnie czarni sa dosc glosni to fakt, ale uwazam, z sa weselsi i chyba mniej nerwowi od Arabow, bo Arabi to sie raczej szybko denerwuja, takie bardziej ogniste charaktery maja. Tak ogolnie piszac, bo wiadomo, ze rozpatrujac kazdego z osobna, to rozni ludze wszedziej sa. Ale z tego co tu obserwuje mieszkajac w centrum, gdzie na ulicy caly czas duzo ludzi i czasem rozne scysje sa, ![]() Potem czarny jak chrzescijanin, czy ateista to mysle, ale moze sie myle, ze nie bedzie sie od nas duzo roznil, a jak muzulmanin, to moze miec duzo wspolnego kulturowo z Arabami oprocz tej cholerycznosci. Z akceptacja zwiazkow mieszanych z czarnymi przez ich rodziny z Afryki, nawet jak sa to chrzescijanie moze byc roznie, a tym bardziej jak sa to muzulmanie. Tego problemu nie ma przypadku zwiazkow z czarnymi z francuskich Antyli (Martynika, Gwadelupa) oraz francuskiej Gujany i Reuinian. Oni zwiazki z bialymi katolikami akceptuja bardzo dobrze, za to zle akceptuja zwiazki z muzulmaninami. Zeby znac Hindusow, to ich tu za malo u mnie jest i trzymaja sie we wlasnych kregach, wiec wierze na slowo. Przypomnila mi sie scena z filmu New York Masala, w ktorej mloda dziewczyna mowi, ze jej babcia to marzy o tym, zeby byl tu drugi Punjab (nie wiem czy dobrze napisalam, to jeden z regionow w Indiach), czy cos w tym stylu wiec wierze, ze moga probowac cos narzucac. ![]() Potem jezeli chodzi o inne narodowosci w tym i arabskie, zauwazylam, ze jest roznica w zaleznosci, czy osoba jest z tamtad i przyjechala jako dorosla tutaj, czy jest stad. Ci stad sa bardziej jak my, chodza na dyskoteki, pija alkohol itp, (nie wszyscy, ale spora ich czesc) czesc z nich wsuwa nawet wieprzowine i jest ateistami (czesc nie przyznaje sie do bycia ateista przed swoja rodzina, ale przed innymi tak) , wiekszosc ubiera sie po europejsku. Ci z tamtad to bardziej trzymaja sie swojej religii (oczywiscie tez sa wyjatki), ktora zabrania sie im bawic w kregach miesznych kobiety i mezczyzni razem (a wiec dyskoteka odpada ![]() Znam pare Francuska, Algierczyk, z tym, ze Algierczyk to Francuz, bo urodzony i wychowany w Marsylii, sa razem od wielu lat, najstarsze dziecko ma juz ponad 20 lat i wyglada, ze to jest dobry zwiazek, facet sprawia wrazenie bardzo spokojnego i w porzadku, ale on to i piwo wypije. ![]() Znam tez pare, Francuzka i Algierczyk, gdzie on przyjechal tu juz dorosly, ale bardzo mlody, maja kilkuletnie dziecko, on pije alkohol i je wieprzowine, a wiec bardzo dobrze sie zasymilowal, albo ona go dobrze wychowala ![]() ![]()
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2013-06-11 o 09:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
u nich wszystko jest nieczyste od kobiet inynch religii po zwierzęta.. :P Ale to ciągle 'pełna pokoju' religia... ajjćć.. o tym by można książkę napisac:P
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Słuchajcie a jak to jest w UK, nie boicie się trochę tam mieszkać? To chyba jedyna rzecz, która sprawia, że jednak pojawiają się myśli "czy aby na pewno tam"
![]() oczywiście chodzi mi o muzułmanów, no nie chciałabym sobie tam żyć kilka lat i nagle dostać wiadomość, że mojemu bliskiemu się coś stało bo jak debil postanowił go zarżnąć jak prosiaka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
w Irlandii nie ma tylu ciapatych na szczęście
![]()
![]() |
#53 |
Zadomowienie
|
Lazurowewybrzeze zgodze sie z kazdym slowem
![]() Co o hindusow to slyszalam wiele opini, ze sa brudni, nie umieja sie kulturalnie zachowywac i sa bardzo zamknieci. U mnie w akademiku mam kilku znajomych hindusow i to naprawde super ludzie. Urodzili sie i wychowali w Indiach i jedynie studiuja we wloszech. Ubieraja sie troche mieszanie, jedza rekami ale jak przygotowalam leczo to zjedli bez wzglebu na mieso ![]() Mam tez kilku znajomych z maroko, ktorzy dorastali we wloszech (jeden od 6 roku zycia inny od 16) i wiekszosc obcych ludzi mysli, ze sa oni wlochami bo nie roznia sie niczym od miejscowych. Ja szczerze mowiac lubie wszystkich a najbardziej antypatycznych ludzi co znam sa z rumuni i albani (co nei zmienia faktu, ze znam tez kilka super osob z tych krajow). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Viridian Czas edycji: 2013-06-11 o 22:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
Troszkę nagmatwałam w poprzednim poście.
![]() Dla mnie ironiczne (a raczej ironiczno-smutne) jest to, że tak często spotykam za granicą rodaków skłonnych do krytykowania innych nacji, tymczasem podobne uprzedzenia, oparte na negatywnych stereotypach, panują w stosunku do Polaków. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() I taka jest gadka z każdym fundamentalista, od których się roi. Dlaczego mam udawać w stosunku do nich jakąkolwiek tolerancję, skoro z ich strony nie ma żadnej, w dodatku rozpychają się na inne kraje, bo nad swoim własnym nie potrafią dobrze zapanować. Mogę być nazwana nie wiem jaką rasistką, ale dla mnie czy Polak, czy Rusek, Czy murzyn, czy azjata - jak jest pasożyt to się go tępi. Jak potrafisz się włączyć do społeczeństwa i przestrzegać obowiązujących reguł - nie mam nic przeciwko żyj jak chcesz, wyznawaj co chcesz. Dats the way bai. ---------- Dopisano o 06:23 ---------- Poprzedni post napisano o 06:20 ---------- Cytat:
![]() ![]() Także coś w tym musi być,opinia i stereotypy nie biorą się znikąd ![]()
![]() |
![]() |
#59 |
Zadomowienie
|
Ja nie wiem czy taka Polka, nie bede pisac tak jak napisala skara "Poleczka", bo mam szacunek do wlasnego narodu, nie bedzie dla Francuza lepsza niz muzulmanka, czy muzulmanin (pisze o prawdziwym muzulmaninie, muzulmance, takim bardziej fundamentaliscie, dobrze przestrzegajacych swojej religii, a nie takich, o ktorych tez juz tu pisalam, ktorzy sa ateistami, lub malo religie przestrzegaja, juz tu urodzeni itp, lub z tamtad, ale tez tacy, tyle, ze Arabi, a muzulmanie to z nich zadni, albo prawie zadni
![]() Poza tym jest we Francji powiedzenie, pracuje jak Polak, w sensie, ze dobrze pacuje. Pmietaja Polakow, jak przyjezdzali do nich do pracy do kopalni i jak dobrze u nich pracowali. Tak samo pamietaja Hiszpanow i Wlochow, jak tu przyjezdzali pracowac, jak osiedlali sie, budowali wlasne domy. Pmietaja, ze Wlosi to byli najlepszymi murarzami. Aktualnie mimo ogolnego narzekania na naplw emigrantow w dobie, gdzie jest kryzys i pracy nie ma za duzo nawet dla tych, korzy tu juz sa, jednak narzeka sie na jednych wiecej na drugich mniej... To widac, slychac w mediach, w polityce... Prawda, ze na jeden paszport potrafia sprowadzic cale rodziny, czasem kilka zon, a potem latwo na samotne matki brac zasilki, bo z jedna sie mieszka, a reszta to samotne matki w swoich mieszkaniach. Ich zwiazki z Europejkami, czasem tez sa nieszczere, pisze o tych z tamtad bez papierow tu, nie tylko muzulmanach. Z tym, ze muzulmanie to czasem poligamisci i czasem maja jedna zone tu i jedna tam i przewaznie lepsza zona jest dla nich ta, ktora maja tam, tez muzulmnka, od tej chrzescijanki stad, ktora jest czasami tylko dla papierow... Poza tym, zony, mezow wybieraja im czesto rodzice, tzw. malzenstwa aranzowane, czasem nawet juz od kolyski sa sobie przez rodziny przeznaczeni. Krytykuje tylko niektore zachowania, niektorych z nich, potem tak jak pisalam juz wczesniej, wszedziej sa rozni ludzie. Religia ich jak staraja sie cos w Europie narzucic i duzo juz narzucili jak np. mieso halal (szkoda mi tych zwierzat), to nie wszystko to przecietnemu Europejczykowi tak lawo jest akceptowac, sa raczej zmuszeni akceptowac, a narzekac to narzekaja. Potem ktos uwaza, ze maja prawo narzekac na emigrantow, bo sa we wlasnym kraju, a my nie jestesmy we wlasnym kraju, wiec nie mamy prawa. Dla mnie to ja jestem we wlasym kraju, bo mam obywatelstwo francuskie, juz od dawna. ![]() ![]() Prawda, ze kiedys jak ne bylismy w Unii, to Polacy podobnie jak oni kombinowali jak tu przyjechac, jak papiery dostac , jak sciagnac rodzine, to jest normalne, ze z biedniejszych krai, zeby dostac sie do bogatszych tak beda robic i mozna to zrozumiec, bo to jest naturalny instynkt samozachowawczy. ![]() ![]() Ja rozumiem, ze ktos zyje wedlug wlasnej tradycji i religii, nawet bedac w innym kraju, jak nie kloci sie to z prawem w danym kraju, to nawet wzbogaca dany kraj, jest ciekawiej, nie tak jednolicie i kulturowo i kulinarnie. Ale nie rozumiem jak chce cos z tego narzucac na sile innym, co to ani ich kultura, ani tradycja. Taki fundamentalista np., to podaje na przywitanie niemuzulmanowi brudna, czyli lewa reke, ktora sie podciera, czym juz przy przywitaniu, okazuje innym jak ich kocha i szanuje i jaki jest dla innych tolerancyjny ![]() ![]() A jak sa czasami burdy pod moim oknem w centrum Marsylii, prawda, ze w 90% to Arabi (kto nie wierzy niech przyjedzie i sprawdzi sam ![]() ![]() ![]() ![]() Prawda, ze stereotypy nie biora sie z niczego, z tym, ze za granice, wyjezdzaja czesciej ludzie slabo wyksztalceni z malych miejscowosci lub wsi, ktorym w ich kraju nie za dobrze sie powodzi, bo taki co ma dobre studia to z reguly i u siebie dobrze zyje i nie wyjezdza, dotyczy to szczegolnie ludzi spoza unii europejskiej, ktorzy przjezdzaja pracowac na czarno do pracy fizycznej i z ktorych czesc jest nawet analfabetami. Wiec opinia emigrantach jest czesto wyrabiana, na podstawie tej grupy spleczenstwa danego kraju. Nie sadze, zeby burdy w centrum Marsylii robili lekarze z Algierii. Widac, ze sa to ludzie bardzo prosci z bidonville i tu tez swoim zachowaniem robia bidonville. ![]() Natomiast co do Islamu, to uwazam, z to trudna i malo tolerncyjna religia.
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2013-06-12 o 08:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Konto usunięte
|
Re: Wyzwania związane z emigracją. Czy ludzie czują się za granicą samotni?
Gorzala wiem o co Ci chodzi, ale moim zdaniem powinnas ostrozniej dobierac slowa bo generalizowanie moze prowadzic do nieprzyjemnych sytuacji, wiem ze zaden z nich nie czyta wizazu ale chodzi o sam fakt. Jak moi hiszpanscy znajomi rzucaja przy mnie takimi tekstami to mi sie przykro robi, zwracam im uwage ze sorry ale nie wiem czy zauwazyli ze ja tez jestem imigrantka, na co oni aaaa ale nam nie chodzi o Ciebie bla bla bla.. ale niesmak pozostaje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:02.