|  2009-06-06, 13:57 | #31 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2009-06 
				 | 

Dot.: Jak Dbac O Nowo Zrobiony Tatuaż

witam. mój tatuaz zrobiłam 2 tyg temu w studiu cieszącym sie dużą reputacja w szczecinie miesieczne terminy oczekiwania ;/... Gość kazał mi przez 3 dni nosic tatuaż w zwykłej foli co 3 h zmieniajac ja przemywając tatoo letnia woda z mydłem. po 3 dniach miałam zrezygnowac z opatrunków i smarowac maścia alantan plus. Powiem wam że nie miałam zadnych strupków, zaczerwienień i swędzeń. Tatuaz juz chyba prawie się wygoił dlatego nie zgadzam się z ponizszymi komentarzami ze folia jest niewskazana. pozdrawiam    | 
|     |   | 
|  2009-06-22, 23:48 | #32 | 
| Przyczajenie | 

Witam serdecznie. W tatuażach specjalizuje sie od dwóch lat i powiem wam jaka metodę stosuję. Pierwsze cztery do pięciu dni to owijanie tatuażu folią do kanapek. Tatoo smarujemy tribioticiem. Rano zdejmujemy folię. Przemywamy rękę letnią wodą. Smarujemy na nowo i taki zabieg powtarzamy, przez pierwszy tydzień cztery do 5 razy dziennie. Po tygodniu smarujemy tylko roano i wieczorem. Po 2-3 tygodni zależy od skóry nasz rysunek powienien być dobrze podgojony. Nie wystawiamy na słońce. Ew opaska na rękę. Nie SMAROWAĆ KREMAMI TYPU NIVEA DO 2 TYGODNI CZASU Kremy Nivea są tłuste same w sobie, ale nie posiadaja antybiotyku i złozone są z nieodpowiedniego steżenia ph. Nivea dopiero po 2 tygodniach. Oby i wasze dziary eyglądały tak jak i moja    | 
|     |   | 
|  2009-06-23, 03:47 | #33 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2007-01 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

BZDURA. Żadnym Tribioticiem nie wolno smarować, antybiotyku nie używa się tak poprostu do gojenia, jak nie masz o czymś pojęcia to się nie wypowiadaj, bo przez takie bzdurne gadanie ktoś może krzywdę zrobić. Należy smarować alantanem tak już było pisane wyżej. 
				__________________ Szczęście to jest sposób myślenia, a nie rzecz, którą dostajemy.   | 
|     |   | 
|  2009-06-24, 07:25 | #34 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2009-06 
				 | 

po zrobionym tatuażu facet też odradzał trybiotyk. Mówił że tylko alantanem. Nie znam się ale wiele opinii sie pokrywa więc dla bezpieczeństwa stosujcie alantan

| 
|     |   | 
|  2009-07-08, 00:02 | #35 | 
| BAN stały Zarejestrowany: 2008-01 
				 | 

ja przemywałam mydłem antybakteryjnym i  smarowałam bepantenem plus czy jakoś tak   pięknie się zagoił zero strupków 3 dni na zmianę wietrzyłam tatuaż i nosiłam folię, potem już tylko przemywałam   mydłem i smarowałam w/w kremem  powiedziano mi w salonie że opalanie tatuażu w tym roku mam z głowy  a i w następnych latach mam o niego dbać i smarować dużymi filtrami  jak chcesz więcej info to napiszę dokładniej co jeszcze wiem tylko daj znać   | 
|     |   | 
|  2009-07-19, 09:58 | #36 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2009-07 
				 | 

Ja zrobiłam tatuaż we wtorek ( a dziś niedziela), gość w studiu zawinął go  folią i kazał po 2 godzinach  folie ściągnąć  i  zakładać opatrunek z gazy, smarować cały czas maścią Bepanten. Zaklejać przez pierwsze 3 dni a potem dać mu "oddychać", tak właśnie zrobiłam. Teraz nie noszę już opatrunku i  cały czas smaruje w/w maścią. Tylko wydaje mi się że zrobiły się strupki... a chyba nie powinno ich być... Mam dalej smarować Bepantenem i czekać aż same odpadną?? Tatuaż mam nad pośladkami i sama nie mogę ocenić jego  stanu... Bardzo proszę o pomoc.

| 
|     |   | 
|  2010-05-04, 19:57 | #37 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2009-12 
				 | 

odpowiem, mimo iż post jest sprzed dwóch lat. ja osobiście stosowałam detreomycynę - maść z antybiotykiem, w niektórych aptekach dostępna bez recepty. opuchlizna zeszła całkowicie po ok. trzech godzinach.

| 
|     |   | 
|  2010-05-04, 23:39 | #38 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2010-03 
				 | 

U mnie wyglądało to tak: Pierwsze kilka dni zaklejałam tatuaż folią. Przemywałam go co chyba ok 3-4 godziny (już nie pamiętam dokładnie).Używałam do tego wody i mydła "Biały Jeleń". Po przemyciu zazwyczaj starałam się posiedzieć trochę z odsłoniętym tatuażem żeby sobie "pooddychał". Do smarowania używałam maści Bepanten. Z myciem się nie miałam problemu ponieważ brałam prysznic (kąpiel w wannie;moczenie się itp.-odpada). Nie pamiętam po jakim czasie przestałam zakładać folię. Myślę, że to chyba indywidualna sprawa. Ja przykładowo musiałam go nosić trochę dłużej na kawałku szyi bo obcierały mnie kołnierzyki w bluzkach itp. | 
|     |   | 
|  2010-05-23, 00:01 | #39 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2010-05 
				 | 

cześć   w piątek zrobiłam swój pierwszy tatuaż. (na palcu, lewej dłoni) gościu który robił mi tatuaż powiedział ze najważniejsza jest higiena, i jeżeli chce aby rana goiła się szybciej to mam sobie kupić krem ALANTAN. tak tez zrobiłam  tatuaż smaruje tak z 3 razy dziennie i myje go pod letnia woda. jedno co mnie bardzo denerwuje to, to ze w miejscu gdzie powinna być moja czysta skora, jest farba. niestety nie mogę trzeć palca wiec nie wymyje go dokładnie, ale czy po zagojeniu rany będę mogla go porządnie oczyścić?? dodam ze na palcu mam czaszkę(nos czaszki jest dość niewidoczny, w oczach tez jest zabrudzenie...mam nadzieje ze później to wymyje i czaszkę będzie widać w pełnej okazałości  ) kolejne pytanko...gdy wszystko się zagoi chciałabym jakoś dbać o ten tatuaż, czym mogłabym go smarować?? i ostatnie pytanie to  ... w poniedziałek idę do pracy i tak się zastanawiam co zrobić z palcem, wiem że rana najlepiej goi się gdy nie jest zakryta...pracuję w biurze więc, aż tak dużego zabrudzenia nie będzie(tym bardziej, że ja bardzo uważam) ale jednak troszkę się obawiam. czy mogę iść bez opatrunku?? czy jakoś go zabezpieczyć? z góry dzięki za odpowiedzi   | 
|     |   | 
|  2010-05-23, 07:43 | #40 | |
| Buc Zarejestrowany: 2008-07 Lokalizacja: z kropki. 
				 | 

Cytat: 
 i bardzo dobrze.  zabrudzenia od farby później zejdą, na razie staraj się nie myć zabrudzonego miejsca zbyt uporczywie - skóra wokół też jest podrażniona. A propos późniejszej pielęgnacji, kiedy tatuaż się już do końca zagoi , możesz to smarować zwykłym balsamem nawilżającym. Możesz być w poniedziałek jak najbardziej bez opatrunku, smaruj tatuaż dalej alantanem, przemywaj wodą. W najgorszym razie odrobinę ubrudzisz się od maści ale z powodzeniem spiera się z ciuchów. Powodzenia.   
				__________________   | |
|     |   | 
|  2010-05-23, 12:09 | #41 | 
				 | 

ok   to fajnie aż mi ulżyło :P dzięki za pomoc   | 
|     |   | 
|  2010-05-23, 12:20 | #42 | 
| Buc Zarejestrowany: 2008-07 Lokalizacja: z kropki. 
				 | 

polecam się na przyszłość.    
				__________________   | 
|     |   | 
|  2010-05-28, 12:01 | #43 | 
				 | 

to znowu ja   mój tatuaż przechodzi hmmm... zrzucanie naskórka haha  wygląda strasznie, jakbym miała naklejkę na palcu  a tydzień temu byłam w studiu  nie myślałam, że to tak szybko zacznie schodzić   mam pytanko. jak już zrzucę skórę xD to nadal smarować ALANTANEM??   | 
|     |   | 
|  2010-06-04, 21:57 | #44 | 
				 | 

Hejka, ja dzisiaj sobie zrobiłam tattoo na karku. To mój pierwszy tatuaż. Dostałam od gościa karteczkę z zaleceniami i z niej dosyć jasno wynika,że przez pierwsze dwa dni powinnam jedynie co pare godzin przemywać dziarke letnią wodą, a smarowac dopiero po 2 dniach.  Nigdzie nie znalazłam info o tym kiedy powinnam zaczac smarować. Koleżanka smarowała od razu, tego samego dnia. Co uważacie? Dzisiaj posmarować? Przemywam go cały czas praktycznie, nie chce mieć strupków. Z góry dzieki za odp. pozdrawiam | 
|     |   | 
|  2010-06-04, 22:12 | #45 | 
				 | 

hey   ja mam już 2 tyg swoj pierwszy tatuaz i moge Tobie poradzic co nieco  - smaruj ALANTANEM PLUS (krem) 3 razy dziennie -przemywaj letnia woda, nie mocz go, (zeby nie nasiakna woda!) i nie wystawiaj na słonce, nie pij alkoholu (chociaz przez tydz :P) - jezeli chodzi o strupek... to teraz Twoj tatuaz wyglada soczyscie po paru dniach zauwazysz ze warstwa zacznie odpadac, pamietaj zeby nie zrywac tego samemu poniewaz moze odejsc barwnik i zniszczysz tatuaz  po odpadnieciu strupka tatuaz bedzie w kolorze mlecznym, ale nie przejmuj sie tym gdyz to oznacza ze naskórek zaczyna sie odbudowywac  (rozmawialam przed wczoraj ze swoim tatuazysta na ten temat, i pocieszył mnie-dziara goi sie tak jak powinna :P) - ja po przemyciu zawsze odsoczam wode papierem(to sa takie reczniczki) lub husteczkami i smaruje ALANTANEM 21 maja zrobilam tatuaz a juz 26 strupek zaczal odpadac. - pamietaj o tym aby w czasie łuszczenia twoj tatuaz nie byl suchy, nie załuj kremu!!  Ja mam tatuaz na palcu u reki i mam troszke wiekszy problem z dbaniem o niego ale jest wszystko ok  za 2 tyg mam wizyte w studiu, jade na kontrole tatuazu, musza sprawdzic czy czasem nie beda poprawki   Myśle ze troche pomoglam  rob tak jak ja a bedzie wszystko dobrze. | 
|     |   | 
|  2010-06-04, 23:04 | #46 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2010-04 
				 | 

Ja podczas gojenia się tatuażu także smarowałam Alantanem plus. Było to około tygodnia, przemywałam co 3,4 godziny letnią wodą z dodatkiem szarego mydła. Folią zakrywałam tatuaż, kiedy wychodziłam z domu, a nie chciałam zabrudzić ubrać, jak jeszcze tusz wypływał. Nie było strupów, blizn, ubytków ani nic z innych, niepowołanych rzeczy   Tatuaż goił się około 1,5 tygodnia. Już szykuje się następny   
				__________________ | 
|     |   | 
|  2010-07-07, 17:22 | #47 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2010-07 
				 | 

mam pytanie przez ile nie mozna sie kapac w morzu po zrobieniu tatoo i jakie sa tego skutki?

| 
|     |   | 
|  2010-07-19, 17:56 | #48 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2010-07 
				 | 

witam.ja wlasnie dzis robilam sobie tatuaz w renomowanym salonie.poradzono mi zebym przez 3-4 dni smarowala cienka warstwa kremu alantan i jako opatrunek stosowala folie spozywcza lub specjalnym plastrem sylikonowym HLOROFILM. ---------- Dopisano o 16:56 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ---------- to znow ja.pomylilam sie co do nazwy plastra.HYDROFILM;00 | 
|     |   | 
|  2010-08-09, 00:55 | #49 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2010-06 Lokalizacja: Częstochowa 
				 | 

Widzę, że każdy miał inne zalecenia. Mi folię przyklejono w salonie i miałam ją zdjąć od razu, jak zajadę do domu. I już nie naklejać. Miałam smarować maścią BEPANTHEN. Smarowałam ok 2 tygodni. Żadnych 'komplikacji' czy strupków.   I nie wystawiać na słońce, to przede wszystkim :p | 
|     |   | 
|  2010-09-09, 01:12 | #50 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2010-09 
				 | 

po primo, strupki to normalna rzecz, bo przeciez tatuaż to blizna (!) i nie mowcie ze po alantanie nie ma strupów. bo to glupota. po secundo, czeste stosowanie tej masci, pozwala na szybsza regeneracje tkanki skórnej, ktora te strópki usówa. a po tertio, jezeli ktos nie ma pojecia o "dziarach" to niech nie wypowiada sie   greetenigs | 
|     |   | 
|  2010-09-09, 11:33 | #51 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-05 Lokalizacja: bielsko 
				 | 

nie ma prawa pojawić się strup-to świadaczy o tym że tatuator zaorał skóre bądź pielęgnacja była zła w trakcie prawidłowego gojenia naskórek ma się delikatnie wyłuszczyć napisłamaja-w branży modyfikacji od ośmiu lat 
				__________________ MISS VENFLON PORTFOLIO Edytowane przez miss venflon Czas edycji: 2010-09-09 o 11:37 | 
|     |   | 
|  2010-10-05, 20:52 | #52 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2010-10 
				 | 

witam.jestem tu nowa. pisze bo zaniepokoil mnie stan swiezo zrobionego tatuażu. mam go na boku palca. od zrobienia minąl rowny tydzien zauwazylam tak jakby pękniecia . sa to literki wiec przykladowo literka"h" pekla na 2 czesci etc. czy to jest normalne? | 
|     |   | 
|  2010-10-05, 20:58 | #53 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-10 
				 | 

tak to normalne    | 
|     |   | 
|  2010-10-06, 20:12 | #54 | 
				 | 

o dzieki za odp!  a co jesli to odpada?dzisiaj zauwazylam to zjawisko | 
|     |   | 
|  2010-10-06, 20:24 | #55 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-10 
				 | 

to po prostu uszkodzony naskórek, skóra zejdzie i tyle    z tatuażem będzie wszystko w porządku   | 
|     |   | 
|  2010-10-06, 20:47 | #56 | 
				 | 

hey   i nie przestrasz się, jak zobaczysz że Twój tatuaż będzie w kolorze takim jakby mlecznym :P ja osobiście mam tattoo na palcu u ręki i po zejściu tego naskórka, smarowałam i nadal smaruję balsamem albo kremem do rąk, to poprawia wygląd dziary   | 
|     |   | 
|  2010-10-09, 17:29 | #57 | 
				 | 

witam. Zawitałam tu bo przeraża mnie mój tatuaż. Mam go na palcu po wewnętrznej stronie. Pierwszy zrobiłam sobię ok 1,5m temu. Miałam smarować Alantanem Plus i trzymać w folii. Po ok tygodniu miał się zagoić i w razię co miałam przyjść na poprawkę po 2 tyg. Mój tatuaż wymagał poprawki więc poszłam jeszcze raz. Tym razem trzymałam palcem już 2tyg w folii aby wszytko fajnie mi zarosło. Niestety i tym razem tatuaż (są to literki) zaczął pękać i łuszczyć się. W pęknięciach widać moją skórę jak by w ogóle tusz nie wszedł pod skóre są tylko pojedyńcze kropki tylko literki bliżej wnętrza przypominają tatuaż. Czy to wina miejsca ( bo słyszałam że jest to dość trudne miejsce do utrzymania tatuażu) czy wina mojej skóry bo nie chce mi sie wierzyć że w studiu którym byłam źle mi zrobił ponieważ bylo to sprawdzone i widziałam już jego dzieła które bardzo dobrze sie przyjęly. Prosze Was pomóżcie mi co mam zrobić. Czy iść jeszcze raz na poprawkę do innego studnia? Bardzo mi zależy na tym tatuażu a teraz nie wygląda on za dobrze. | 
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2010-10-09, 21:43 | #58 | 
				 | 

hey    małe tatuaże niestety są dość skomplikowane, tym bardziej na palcach :P ja sama mam tatuaż na palcu od zewnątrz i była potrzebna poprawka   nie wiem dlaczego trzymałas go w foli.... to jest mały tatuaż i nie powinnaś go "męczyć" zasłaniając folią. Mój tatuażysta nie zasłonił mi tatuażu (po zrobieniu) bo był na świeżym powietrzu, inaczej jak tattoo masz pod ubraniem, wtedy musisz go zasłonić, żeby się nie rozmazał. Łuszczyć się będzie, to jest proces gojenia. Sama panikowałam widząc takie rzeczy (w końcu pierwszy tatuaż :P) ale teraz już wiem co i jak. Jeżeli możesz to wyślij mi jego fotkę  na emaila malgosia1010@op.pl Ja swoją dziarę nigdy nie zasłaniałam foliami, plastrami itp.. zawsze był odsłonięty i smarowany Alantanem (z 3 razy na dzien) Juz po 3, 4 dniach zaczął pękać. Nie miałam z nim problemu. Czekam na fotkę   | 
|     |   | 
|  2011-03-04, 08:14 | #59 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2011-03 
				 | 

witam, wczoraj,to znaczy 3 marca zrobiłam swój pierwszy tatuaż,jakaś dziewczyna pytała czy matce to przystoi,mam 2 synów,dość dużych,bardzo podobał im sie mój skorpion,ale mąż jeszcze nie wie  a co do gojenia,mój tatuator zalecił bepanthen i płyn do higieny intymnej,ma neutralne ph i o to chodzi,nie bolało mnie podczas tatuowania,powiedziałabym raczej że było to dość podniecające wydarzenie,w sobotę idę na impreze i bedzie to moja bezalkoholowa  bo ponoć nie wolno alk,wiec się dostosuje tatuażem jestem zachwycona   | 
|     |   | 
|  2011-03-04, 10:46 | #60 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2011-03 
				 | 

Hejka wszystkim!!!! mam pare tatuaży bardzo duzych i najlepsza metoda na super gojenie to smarowac mascia (alantan plus)pare razy dziennie nie dawac aby tatuaz był suchy musi byc cały czas smarowany na noc zakładac folie aby nie pomazac pościeli i to wszystko aha i nie mozna po zrobieniu dziarki odrazu dawac w palnik bo wtedy sa kłopoty z gojeniem bedą strupy a nawet ropa. pozdro wszystkim | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Forum plotkowe | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:26.