![]() |
#31 | ||
Konto usunięte
|
Dot.: Rola kobiety: gotowanie, prasowanie, pranie…
Cytat:
Ja bym ugotowala klasycznie, klopsiki, fasolkę po bretonsku, fasolke po bretonsku i fasolke po bretonsku ![]() ---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:32 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
jestę wieszczę
|
Jak ktoś chce, to niech facetowi robi kulinarny raj na ziemi, ja takich ambicji nie mam i wyrosłam już z tego, żeby każdego na siłę uszczęśliwiać swoim kosztem.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
Ano i w sumie autorko wątku trochę nieładnie postąpiłaś z tamtym wątkiem. Ja bym musiała na łeb upaść gdybym miała to robić, ale trochę inaczej przedstawiłaś sytuację. Ja widzę to jako kobietę która ma dużo wolnego czasu, lubi gotować i chcą jak najwięcej zaoszczędzić, a nie misia co ma dwie lewe ręce a zamiast palców parówki i uciemiężoną niewolnicę swojego pana
![]() A porównywanie mrożonek do alkoholizmu, em no cóż ![]() Ja ze swojej strony dodam, że tak jak pisałam, mój facet też prawdopodobnie wyjeżdża za granicę na dorobek jak to się mówi. Nie mam zamiaru ani ochoty mu nic gotować, poza tym on nie jedzie tylko przyoszczędzić na maksa tylko raczej z perspektywą osiedlania się powoli. Więc trochę inaczej. Jakby sytuacja była inna - może postąpiłabym inaczej, kto wie. Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2013-06-12 o 15:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
U nas w domu nie ma czegoś takiego jak typowo kobiece obowiązki, czy typowo męskie.
Każdy robi to, co lubi i co umie. TŻ nie umiał gotować, bo u niego oboje rodzice są w domu, więc trudno żeby oni czekali aż on ugotuje obiad, jak wraca z pracy np. o 18:30, a oni o głodzie by siedzieli i czekali ![]() Wiadomo, że gotowali, TŻ nie. Ale jak zamieszkaliśmy razem, to TŻ zaczął też gotować. Zrobiłam książkę kucharską taką NASZĄ, tzn. spisałam te przepisy, które ja robię ![]() I teraz nie ma problemu jak mu powiem, żeby np. gulasz zrobił, bo nie muszę mu wszystkiego tłumaczyć, zerknie do przepisu i gotowe ![]() Zresztą on sam CHCE gotować, a to dużo daje ![]() Nie wyobrażam sobie, że w domu tylko ja gotuję. Pracuję często po 11h, często są to dwa dni pod rząd. Musi być ktoś, kto TEŻ w domu gotuje, bo jasne, czasem gotuję obiad o 7 rano, ale wiadomo, że na dłuższą metę to beznadziejne rozwiązanie. Jasne, są w domu rzeczy, które robię głównie ja - mycie łazienki, prasowanie. Bo TŻ woli sprzątać kuchnię, łazienki nie lubi, ja lubię, wiec spoko. Z kolei prasowanie: jakoś wolę wyprasować sama ![]() Ale np. głównie w domu odkurza TŻ, ja nie pamiętam kiedy to robiłam. Oczywiście wszelkie naprawy, dokręcanie, przykręcanie czegokolwiek, to też on robi, bo ja się zwyczajnie na tym nie znam ![]() Grunt to wypracować sobie w domu taki podział obowiązków, który będzie satysfakcjonujący dla OBOJGA. Ja jestem zadowolona, bo jak to mówimy u nas w domu: "ja trochę pchnę coś do przodu, TŻ też i efekt jest taki, że mieszkanie jest zawsze czyste i zawsze jest obiad." ![]() A już najbardziej lubię jak oboje razem sprzątamy, wtedy wystarcza dosłownie chwila i wszystko lśni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
![]() ![]()
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Rozeznanie
|
bo kobiety są za dobre.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
BAN stały
|
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Wtajemniczenie
|
Zgadzam się, aczkolwiek w tym "za dobre" jest dużo niskiej samooceny, takiego poczucia że same w sobie nie są wystarczająco wartościowe, że na akceptację i uczucie muszą sobie dopiero zasłużyć.
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Też nie widzę w tym nic złego, a raczej odbieram ten wątek jako czepianie się na siłę.
Podobnie jak dziewczyny wcześniej - po pierwsze naprawdę LUBIĘ gotować i bardzo mi jest przyjemnie, jak chłop się zachwyca tym, co zrobię. Mam taką specyfikę pracy, że zazwyczaj mam wolne do południa, a potem jestem w pracy, więc się mijamy. Najczęściej w tym czasie przygotowuję coś do jedzenia dla nas obu i zostawiam mu to na patelni. Całe brudy z obiadu zmywa on. Jeśli oboje jesteśmy w domu to zazwyczaj wspólnie robimy obiad - np ja przygotowuję jakieś 'zaawansowane' rzeczy typu mielony/schabowy, a on w tym czasie obiera i nastawia ziemniaki. Obiad też zrobi, ale z papierka, albo wstępnie obrobiony(bigos od naszych mam, pierogi mrożone) więc nie reflektuję najczęściej ![]() Podział obowiązków jest jak najbardziej - jeśli już sprzątamy mieszkanie, robimy to wspólnie- ja ścieram kurze i ogarniam kuchnię, salon i sypialnie, on pucuje łazienkę, odkurza i myje wszystkie podłogi. Ja zazwyczaj zajmuję się zakupami (rzadziej robi to on, ale też się zdarza, muszę co prawda zrobić dokładną listę, ale nie ma problemów). W zamian on płaci rachunki, ogarnia papierologię, ja mu tylko wpłacam połowę kasy. Do tego to on zazwyczaj wyrzuca śmieci do dużego worka na zewnątrz. W ogrodzie ja pielę, przycinam mniejsze krzewy, sadzę nasiona, kupuję sadzonki, on natomiast kosi trawę przycina drzewa i żywopłot. Jeśli chodzi o techniczne sprawy wysiadam totalnie - wszystko oddaję w jego ręce. Jeśli chodzi o imprezy - zaopatrzenie, menu itd - zazwyczaj ja planuję to sama. Myślę, że spokojnie się uzupełniamy jest partnerstwo między nami. Jestem bardzo zadowolona, bo wiem, że pracujemy nad tym oboje. Nawet jeśli chodzi o moje zwierzaki, które posiadam jeszcze sprzed tego jak się poznaliśmy - ja je karmię, daję im wodę i sprzątam kuwetę, on tym się nie zajmuje i nie wymagam tego od niego (szczególnie, że jeden egzemplarz wybitnie zalazł mu za skórę - wali mu kupy prosto pod biurko, nie można mieć do chłopa pretensji ![]() Jestem zdania, że każdemu podług potrzeb. Jeśli ktoś chce biegać bez stanika i rzucać rosołem w twarz komuś, że nie będzie podłemu samcowi robić jedzenia bo jest kobietą to droga wolna. Podobnie jak przysłowiowa Krysia chce robić mężowi obiadki, kolacyjki, deserki - nie moja sprawa. Ja jestem tradycjonalistką, dla mnie priorytetem jest rodzina, uwielbiam dbać o swojego chłopa. Lubię mu dogadzać, gotować co lubi, lubię robić zakupy takie jak mu też smakują i myślę, że jakby wyjeżdżał na 2 miesiące na pewno chciałabym mu w jakiś sposób dać coś, żeby wiedział, że dbam i kocham, ale pewnie poszłabym w jakieś ciacha, poduszkę czy ciepły polar ![]() Wiem, że mój facet dba podobnie o mnie, wiele rzeczy też robi z myślą o mnie, chce sprawiać mi przyjemność. Przy czym nie uważam swoich poglądów za lepsze czy gorsze od innych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Jedyną wojną, jaką zawsze toczyliśmy było mycie garów. Potrafiliśmy z pozmywania dwóch garnków zrobić wojnę na noże - od kiedy mamy zmywarkę problem zniknął ![]() Jednak jeżeli chcemy przyoszczędzić - nie widzę nic złego w przygotowaniu mu tych obiadów. Wszyscy, którzy akurat tam jeżdżą robią podobnie. Więc co w tym złego? Potrzebowałam tylko pomysłów, co jeszcze mogę przygotować - nie spodziewałam się takiej wojny o nic.
![]() |
![]() |
#44 | |||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Każde robi to co woli/mniej go odstręcza i można wszystko ładnie podzielić. Cytat:
Znam przypadek jak żonka wyjechała, to facet chodził tydzien w brudnych ciuchach bo pralki obsłużyć nie umie (mgr elektroniki ![]() Ale nie widzę przeszkody jak ktoś tak robi. wolność tomku w swoim domku.
“The church is close, but the road is icey. The bar is far, but I will walk carefully.” Blog Edytowane przez blanche_ Czas edycji: 2013-06-12 o 16:18 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Konto usunięte
|
uwazam ze nie ma w tym nic zlego jesli kobieta w domu prasuje, gotuje, sprzata i w ogole jesli sama wchodzi w taka role z wlasnej woli czy innego powodu badz z powodu jakiegos ukladu (np tymczasowo nie ma pracy wiec zwyczajnie moze wykonywac wiekszosc obowiazkow domowych, wiadomo ze nie wszystkie). Natomiast jesli to mezczyzna na sile probuje ja w taka role wtloczyc, to wg mnie to nie jest OK. Kazdy robi jak mu sie podoba i jak jest szczesliwy i nawet jak nas to oburza ze kolezanka Kasia Zosia czy Marysia podtykaja swojemu mezowi obiadki pod nos i kapcie na nogi a po chwili przynosza gazete i sa z tym szczesliwe, to jest ich sprawa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
A co do wątku, to po pierwsze:
baaaaardzo nieładnie wyciągać jeden wątek i robić z niego inny*, przy okazji przeinaczając kompletnie fakty. To nie jest misiu, co ma dwie lewe ręce do roboty i tylko patrzy jak by się tu nie narobić, a baba niech lata jak dziki osioł i pracuje, sprząta, pierze, gotuje (na 4 miesiące!), a on będzie leżał i pachniał. Facet jedzie do ciężkiej pracy, zarabiać na ICH dom, a nie pić kawę nad brzegiem morza ![]() Ale jak widać nie wszyscy rozumieją ten subtelny fakt. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A stołowanie się na mieście może być tanie i zdrowe (tanie to zalezy od miejsca- w Polsce jadanie w restauracji jest naprawdę drogie- tutaj to jest postrzegane jako luksus, zbędny wydatek itp. - w wielu krajach na obiad o 21 wychodzi się z całą rodziną do bliskiej restauracji- a ceny są takie same jakby człowiek gotował w domu). W Polsce jadanie na mieście jest drogie- takie McDonalds jest drogi w porównaniu do przeciętnej pensji (w USA w Macu jedza najbiedniejsi), jadanie w chińskich barach mało zdrowe, a lampka wina też ma kosmiczną cenę. Są też restauracje dietetyczne, oferujące porządne jedzenie, ale cena oczywiście wyższa niż za schabowe z mizerią. Można gotować w domu i tak jedzenie nie będzie super zdrowe- bo jajka z chowu klatkowego czy kurczak z supermarketu bądź pseudo-pasztet, pseudo-szynka albo barwiony pszenny chleb biały na brązowo, żeby ktoś wziął go za ciemne pieczywo. Trzeba sie naprawdę dobrze orientować by kupić coś dobrego jakościowo- najlepiej bez pośredników, bezpośrednio od rolników. W Polsce bardzo duzo gotuje się w domu, ale nie widać tego po zdrowiu ludzi- nadciśnienie, cukrzyce, brzuchy zwisy i otyłośc brzuszna, problemy z miażdzycą itp. http://www.wygodnadieta.pl/nadwaga_i...ce_infografika 40% facetów ma nadwagę a 21% jest otyłych- a Polki tak świetnie i zdrowo gotują i dbają o zdrowie swoich mężczyzn, synów, mezów i kochanków ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Wtajemniczenie
|
Nie dzielmy skóry na niedźwiedziu. Na co te pieniądze pójdą, to się jeszcze okaże, zamiary zamiarami, ale póki co to on wyjeżdża, a z wyjazdami różnie bywa. Może się jeszcze w międzyczasie okazać, że zarobione środki owszem pójdą na dom, ale już nie "ich".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
O jezu już nie przesadzajmy
![]() To możemy równie dobrze gdybać, że ona nagotuje, namrozi, a potem się rozstaną i zje to sama albo z nowym kochankiem. Sorry, ale takie komentarze są żenujące. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
Przy okazji tych weków, mrożonek i innych takich przypomniały mi się studenckie czasy i moja mama z szaleństwem w oczach przygotowująca mi gulasze, fasolki, pulpety, sosy pomidorowe, gołąbki... Później ojciec targający walizę, ważącą chyba tyle co ja wtedy, na dworzec autobusowy i brat odbierający mnie i walizę w miejscu docelowym - to były czasy. I mama nie robiła tych rzeczy dlatego, że ja miałam dwie lewe ręce i kalafior zamiast mózgu - robiła to z miłości - by jej dzieciaczki najukochańsze miały co jeść w wielkim, obcym mieście i by nie musiały bez powodu wydawać niewielkiego kieszonkowego. I nawet kiedy już (wtedy cała święta trójca) pracowaliśmy i stać nas było na obiadki na mieście - rodzice w dalszym ciągu przywozili nam weki
![]() ![]() Edytowane przez baton rouge Czas edycji: 2013-06-12 o 16:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
Według mnie trzeba cierpieć na paranoję jeśli postrzega się związek: nie ugotuję mu bo mnie zdradzi...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Wtajemniczenie
|
O jezu, już się tak nie bulwersuj, bo nie mówię o jakiejś wyimaginowanej sytuacji z bajki, tylko o tym, jak się wydarzenia mogą potoczyć. Wyjazdy różnie się kończą, no tak po prostu jest. A faceta później nie będzie obchodziło, że ona zajadając depresję porozstaniową ciastkami "zniszczy sobie żołądek", jak to ktoś wyżej napisał.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Rozeznanie
|
ani korona mi z głowy nie spada, ani żyłka w tyłku nie pęka jak muszę ugotować obiad - mąż potrafi, owszem, ale gotowanie to moja domena w naszym związku.
zresztą dziwny jest ten wątek-nie pomyślałaś autorko (i reszta wizazanek grzmiących, ze jak to po co) , że przygotowanie posiłków drugiej osobie moze być wyrazem miłości? juz abstrahując od prozaicznego faktu, że dziewczyna chce to zrobić w ramach oszczędności...ja w każdym bądź razie rozumiem jej stanowisko i szacun, że jej się chce robić te wszystkie weki itp |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
No dobra, ale o czym tu dyskutować?
Ona ma mu nie gotować, bo on MOŻE ją zdradzić i wtedy całe jej gotowanie "psu w d**ę"? Daj spokój. Ona gotuje, bo ma ochotę, możliwość, czas, więc w czym problem? Jakbym miała się nad wszystkim zastanawiać w kwestiach 'nie wiem, czy to zrobić, bo on może mnie zdradzić i to wszystko pójdzie na marne', to raczej mój związek by daleko nie zajechał. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#56 | |
Przyjaciółka KWC
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Iceflower, szansa jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Masz coś z głową dziewczyno. I niestety, to nie żart ani ironia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Bang Bang Bang
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() A tak poważnie to u nas nie ma czegoś takiego jak "rola kobiety" i "rola mężczyzny". Dzielimy się obowiązkami zależnie od dnia, bywa, że mi nie chce się robić obiadu, a mężu nie ma ochoty pozmywać, bywa że oboje mamy lenia i nie robimy kompletnie nic, po czym na drugi dzień on wychodzi do pracy, a ja zostaję ze zlewem pełnym garów do ogarnięcia ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:07.