|
|
#31 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Składka na imieniny szefów wszystkich szefów w pracy
Przypomniał mi się okres mojej pracy w administracji samorządowej. Ok 45 osób, składka zawsze po 5 zł - rocznie ponad dwie stówy wychodziło
. Na plus zaliczam to, że nie ważne było czy składka była na "wodza" czy zwykłego referenta - stawka była ta sama. Osoba mająca imieniny musiała piec z dwie duże blachy ciasta żeby na 45 osób starczyło, w pracy z godzinę schodziło, krojenie, dzielenie i latanie z talerzykami. Na plus było to, że kasę ze składek dostawało się w kopercie i można było sobie kupić co się chce ![]() W obecnej firmie "w biurze" pracują 4 osoby + ja. zawsze składamy się po ok 30 zł i ja muszę co rusz wymyślać nowy prezent dla każdego
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
ja pracuje w firmie, gdzie jest 10 pracowników i mamy 2 szefowe + manager. I u mnie jest odwrotnie, zawsze pamiętamy o swoich urodzinach (czyt.pracowników), a o urodzinach szefostwa przypominamy sobie w dniu urodzin
wtedy jest szybka składka kto ile ma drobniaków w portfelu i zawsze kupujemy jakieś słodkości, tort + kwiaty itp czyli tak " byle co, ale żeby było"
|
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie tez były składki i dla mnie to normalne.
Wysłane przez tapatalk |
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
:O z jakiej paki mialabym sie skladac na szefa prezent urodzinowy? kaman....
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do imienin było tak że formalnie był zakaz obchodzenia imienin, jeśli z własnej woli przyniosło się ciasto była afera że po co, że nie obchodzimy itd., w wydziale było nas dwie o tym samym imieniu a poza tym nasza zwierzchniczka, nie bezpośrednia dyrektorka tylko osoba z zarządu nosiła takie samo imię jak my i jeśli nadchodził dzień naszych imienin składka była tylko i wyłącznie na tą osobę, zwykle 10zł, następnie był zakup prezentu- najczęściej jakiś sprzęt do domu, ostatnio np. ekspres do kawy który jak się potem okazało siedzi w pudełku w pracy nieużywany potem wycieczka w celu złożenia życzeń, po cukierku i z powrotem do roboty. Było to niesamowicie denerwujące, sama ciasta przynieśc nie mogłam ale złożyc się na dyrektorkę musiałam. Ponadto było składanie się na prezenty ślubne lub z okazji urodzenia dziecka, niby żadna składka nie była obowiązkowa ale było czuc niesamowitą presję.
|
|
|
|
#36 |
|
Wtajemniczenie
|
Jakąś odrazą napełniają mnie te historie
Nie cierpię, wręcz nie znoszę takich szopek. Jeśli jeszcze może w pracy panuje świetna atmosfera, wszyscy się lubią, to jest przyjemne, ale nie okłamujmy się - w większości przypadków jest to mega naciągane i sztuczne. A jak się wymigasz, po kątach będą szeptać, że ciasta żałujesz albo 5 zł skąpisz Edytowane przez phideaux Czas edycji: 2015-03-18 o 18:17 |
|
|
|
|
#37 |
|
BAN stały
|
Musiałbym czuć jakąś więź towarzyską z szefem czy przełożonym, żeby kupić mu prezent i dla mnie jest to forma lizodupstwa.
Kiedyś pracowałem w takiej drobnej firmie (kilka osób), ale szef zaprosił nas na imprezę urodzinową, więc skoro czułem się zaproszony, to oczywiście musiał być prezent. Jednak w innych firmach nawet nie wiedziałem kto kiedy ma urodziny. To jest przygłupi relikt komuny, który na szczęście zanika, ale w sektorze państwowym będzie jeszcze długo trwał. |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie w pracy jest to samo,tyle,ze skladamy sie na urodziny...kazdego pracownika,a troche nas jest. W ciagu miesiaca czesto sa 3-4 skladki po 5-10zl. Czuc presje jak ktos stoi nad Toba z woreczkiem i naciska. Ja urodzin w pracy nie obchodze,wiec na mnie nikt nie daje zlamanego grosza,a ja chcac nie chcac w ciagu roku wydaje na ten cel 250-300 zl .
|
|
|
|
|
#39 |
|
Naczelna Wizażanka:)
|
Nie składamy się na imieniny szefów.
Za to co chwilę ktoś wyprawia urodziny/imieniny, jubileusze pracy itp. i są w związku z tym składki w różnej wysokości, duże i małe. Nie biorę w tym udziału, tak jak i połowa osób, sama też nie organizuję takich imprez w pracy. Wyjątkiem są pogrzeby i składki na wieniec, wtedy większość daje jakieś symboliczne kwoty do zrzutki.
|
|
#40 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#41 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Moim zdaniem rozwiązania są takie:1) Powiedzieć wprost: „Zarabiam tutaj tylko 1500 zł, więc nie stać mnie na dorzucanie się do drogich prezentów”. 2) Powiedzieć wprost: „Dziękuję, w tym roku nie biorę udziału w kupowaniu prezentów”.
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#42 |
|
Przyczajenie
|
Prowadzę badanie dot. zwyczajów kupowania prezentów okolicznościowych kolegom/koleżankom z pracy.
Może ktoś z forumowiczów znajdzie czas na wypełnienie tej krótkiej (10 pytań) ankiety, bardzo by mi to pomogło. Temat badania wpisuje się w temat wątku, więc mam nadzieję że nie zostanie to potraktowane jako zaśmiecanie forum. Z góry dziękuję. https://zbiorka.typeform.com/to/dPGIb7 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:30.

. Na plus zaliczam to, że nie ważne było czy składka była na "wodza" czy zwykłego referenta - stawka była ta sama. Osoba mająca imieniny musiała piec z dwie duże blachy ciasta żeby na 45 osób starczyło, w pracy z godzinę schodziło, krojenie, dzielenie i latanie z talerzykami. Na plus było to, że kasę ze składek dostawało się w kopercie i można było sobie kupić co się chce 

Jak jego dziecko pójdzie do ślubu, to też będzie zbieranie na kopertę?
potem wycieczka w celu złożenia życzeń, po cukierku i z powrotem do roboty. Było to niesamowicie denerwujące, sama ciasta przynieśc nie mogłam ale złożyc się na dyrektorkę musiałam. 

), w miarę kulturalnie (może nie ma takiej opcji?).