|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 2 wątku na odchowalni ? ![]() |
|||
Śmiejemy się i gugamy, pierwsze miesiące już za nami. Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
3 | 9,09% |
Przemuś ma już ząbki, innym ciężko idą bąki. Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
0 | 0% |
Problemy brzuszkowe czasem mamy, ale uśmiechem to nadrabiamy. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
0 | 0% |
W roli mamy się sprawdzamy i w problemach się wspieramy. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
4 | 12,12% |
W maluszkach zakochane, zabiegane, zakrzątane - Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
1 | 3,03% |
Szczepienia i kolki za nami, niedługo pochwalimy się pierwszymi ząbkami. V-VI 2013 |
2 | 6,06% |
Na naszym wątku już same niemowlaki i stają się za małe wszystkie bodziaki. V-VI 2013 |
0 | 0% |
Dziwne dźwięki wydajemy gdy rozbawić dzieci chcemy. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
2 | 6,06% |
Pierwsze skoki już za nami, cieszymy się nowymi umiejętnościami. Mamy V-VI 2013, cz.2 |
0 | 0% |
Bawimy się w pierdziochy i mamy mnóstwo radochy. Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
4 | 12,12% |
Śmieszne zabawy wymyślamy, by maluchy dobrze się rozwijały. Mamusie V-VI 2013, cz.2 |
0 | 0% |
Mata, gryzak czy też smok daj mi mamo wszystko to. Mamusie V-VI 2013, cz.2 |
1 | 3,03% |
Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
14 | 42,42% |
Jedno cyckę wcina drugie butlą zapija inne papką pluje a co ja dziś ugotuję. |
2 | 6,06% |
Głosujący: 33. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 201
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#32 | ||
Raczkowanie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Ma
Cytat:
Cytat:
Dzisiaj sama na polu walki zostałam ![]() Pogoda do kitu u nas. Leon leży i gada ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.
Odchowalnia
![]() ![]() Cześć. Wiem, ze niezbyt często zaglądam ale przy dwójce dzieci czasu mi brakuje żeby wyjść do toalety ![]() Aaś mój smoczkiem avent bije rekordy plucia na odległość. Koleżanka doradziłą mi kupić nuk genius-spróbuje ![]()
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 201
Cytat:
Od szpitala zależy czy to będzie polówka czy rozkladane krzesło;-) Anoxee ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#35 | ||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.
Witam się na Odchowalni
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Co do przechodzenia na 2 to jak widzicie, że choć trochę obciskają dzieciaki to próbujcie większe, ja zaraz przejdę na 3 - nie będę męczyć dziecka. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#36 | |||
Raczkowanie
|
zagęszczaj dziołcha
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() No i słoneczne dzień dobry na odchowalni. To się teraz zaczną dyskusje dopiero ![]()
![]() |
#37 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Co do przechodzenia na rozmiar 2 to my przeszliśmy w poniedziałek jak mały skończył 3 tyg. Akurat skończyły się jedynki bo młody miał dzień kupy;-) za oknem deszcz a ja z nimi sama.W domu 3 paki dwójek więc mu założyłam i dobre są. Więc już 1 nie kupujemy. Poza tym 1 w brzuszku się zapinały nawet z zapasem ale już dołem obciskały mu nóżki i dupkę Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Odp: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.1
Kinga babydreamy nawet w nie w upały to porażka. Zuzylam 1 sztukę na Ali i przykleila jej się do tylka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
Stosujecie Coś na ten niemowlecy Trądzik ? Czy on sam zniknie ? Po tych upalach Kubusiowi Wyszedł
|
![]() ![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Odp: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.1
Dziewczyny jeśli nic wczoraj nie jadłam takiego. Chleb z pasztetem co już nieraz jadłam,makaron z serem,biszkopty,drożdżówk e z jabłkiem.,
A dzisiaj mały ma problem z gazami.strasznie się pręży i czerwony robi zanim purknie. Co mu kupić na to??? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#41 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#42 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odp: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 201
Cześć cześć odchowalnio!
Melduje się z moją już 5 kg Ninką ![]() ![]() Cytat:
![]() Nie nooo w szpitalu nikt nie ma czasu zajmować się dzieckiem dlatego Twoja obecność jest tam obowiązkowa. Tylko nie wszystkie szpitale zapewniają łózko, czasem trzeba materac kombinować.
![]() ![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
hejo,noc byla srednia ale po drugiej kawie kto by o tym pamietal
![]() Zuniek śpi za to teraz,pierwsze dni po porodzie spalam razem z nią ![]() mysle by zrobic sobie hybrydowe pazury by nie musiec na sprincie malowac ich jak mloda spi...ale nie wiem czy ryzykowac... mialam pare razy i zdazylo sie ze odpadlo jak zwykly lakier ![]() dziś chyba powalcze z ta masa solna, jak byscie chcialy dokladne proporcje to polecam: http://masasolna.pl/masa-solna-przepis/ ciekawe tylko czy Z dlugie paluchy sie zmieszcza nim osiagne rozmiar a4 ![]() poza tym to dzieeeń dobry ![]() ---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ---------- AA!! polecam Wam baaardzo nowe mokre chusteczki z biedry FITTI bez parabenow,pegów i alkoholu,są fajowe a 3paki po 72sztuki w promo są po 9,99 ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Dzien dobry my tez sie witamy.
Ja na dzis tez zaplanowalam troche czasu dla siebie tzn. Jak mlody znow po sab simplexie bedzie mial dobry dzien i przesypial te 2-3h. To zamierzam zostawic go pod okiem tatusia i zrobic sobie wlosy henna. No i musze chyba zaczac porzadnie sciagac ten pokarm by zrobic jakies zapasy. Bo na razie mam w zamrazarce tylko 2opakowania. A swoja droga ktos juz rozmrazal? Strasznie dlugo to musi trwac. A jeszcze sie podpytam - wczoraj pytalam o ilosc snu 1 i 2 mies. Maluchow- a dzis mam pytanko o karmienie. Czy w tym wieku zauwazylyscie ze karmicie rzadziej? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() & ![]() ![]() Edytowane przez Magiusa Czas edycji: 2013-06-28 o 09:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#45 |
Zadomowienie
|
Ja już zamrażało ale się zastanawiam ile czasu potrzeb na rozmrozenie chyba już na noc wyjde i wystawie do lodówki i na dzień powinno być ok do spożycia ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
![]() Witam się w nowym wątku. A ja znów po nieprzespanej nocy się witam. Wczoraj w dzień mała nawet fajnie. Rano pospała a od 12 nie dałam jej spać tylko cały czas do niej mówiłam bo stwierdziłam że w nocy będzie spać jak co 2 karmienie w dzień a nie cały czas. I co...przeliczyłam się. koło 19 zasnęła i spała godzinę. Po kąpaniu już wogóle. Do 23.30 próbowałam ją uśpić...na rękach spała, po odłożeniu do łóżeczka po 5 minutach był płacz. NA prawdę miałam ochotę siąść i płakać albo wyjść. W końcu zasnęła koło północy, ale po 1 znów pobudka na jedzenia, odbijanie i 45 minut usypiania. I tak w kółko. Kiedyś zasypiała od razu albo przy piersi a teraz nie wiem co się jej stało. Łącznie spałam chyba ze 3 albo 4 godziny. Zaraz idę się położyć ale znając życie nie zasnę. A i wczoraj mieliśmy kryzys karmienia. Chyba od smoczka mała zaczęła sobie tak ciumkać a nie ssała. "Jadła" ok 15 minut i zaraz był wrzask i szukanie tak jak jest głodna. Tż ją przetrzymał aż była na prawdę głodna i coś tam zaczęła znów ssać. Odstawiliśmy smoczek i mam nadzieję, że wszystko wróci do normy. Wczoraj w nocy miałam pierwszy raz myśl, że może lepiej jakbym nie miała pokarmu i dawała jej butelkę bo jeszcze kilka takich nocy i chyba oszaleje. Mam pytanie do dziewczyn które karmią...na początku czułam że mam pełne piersi ( nie twardniały ale były cieżkie), a teraz są miekkie i niby coś tam czuć że w nich jest ale nie tak jak wcześniej. Zastawiam się czy tracę pokarm czy laktacja sie unormowała ( ale na to chyba za wcześnie jeszcze ). Jak mała je ( tak z 15 minut ) to jak później ścisnę pierś to jeszcze mleko wypływa wiec chyba nie ma za mało. Trochę sie boję bo mama mi wczoraj powiedziała ze mojego brata karmiła tylko 3 tygodnie bo nie miała pokarmu.
#47 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odp: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 201
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#48 |
Wtajemniczenie
|
dzień dobry
![]() nie wiem co mi się dzieje, zaś całą noc jak tylko ruszyłam głową to miałam helikopter .... w pon chyba się do lekarza przejdę .... do tego spałam niby od północy do 7.30 a obudziłam się w takim wstanie że mąż musiał się małym zająć ... nie wiem co się dzieje, kolejna taka noc .... dostałam macierzyński z zusu - jak oni to liczą ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#49 |
Wtajemniczenie
|
hej..witam się na odchowalni..
![]() kurcze sentymenty...ehh... czytam Was codziennie ale już napisac nie mam czasu.. mały jeden i drugi dużo potrzebują uwagi.. no i załatwianie wszystkiego po kolei..teraz jestem na etapie becikowego.. Gabryś jest kochany... w dzień nawet dużo nie śpi ale spokojnie obserwuje co tam już zobaczy..a w nocy śpi ciągiem 3/4 godziny od karmienia do karmienia...wczoraj wieczorem troszkę marudził i obawiam się że niestety i nas dopadają jakieś bóle brzuszkowe... Wiko kochany i wyrozumiały..zawsze czeka jak jest potrzeba..bo Gabryś musi wypic mleczko z cysia ![]() ogólnie jest ok!...zaczynam łapac wiatr w żagle..i w miare płynnie dryfować.. nic mnie już nie boli.."cytrynka" się zagoiła.. ![]() małemu pępek odpadł wczoraj ..czyli w 10 dobie życia... anoxe trzymam mocno kciuki za szybki i opanowany poród ![]() myśl pozytywnie ..będzie dobrze ![]() elusiek..strasznie mi przykro z powodu Adisia... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Anoxe- zaciskam mocno ![]() Elusiek- dopiero odczytalam ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
cześć
witam na odchowalni przyszłam się pożalić ![]() Mała poszła spać po 22, obudziła się po 3- a ja standardowo już nie mogłam zasnąć. Jak zaczęłam kimać to po 5 mała obudziła się na dobre z płaczem. Wczoraj nie robiła kupki i się męczyła, więc masażyk, leżenie na brzuszku, herbatka itd. W końcu zrobiła kupę na bujaczku, ale spać już nie poszła. Mnie zaczęło czyścić i kręciło mi się w głowie ![]() ![]() TŻ w końcu przyszedł. Znów zachciało mi się wymiotować ale w połowie drogi do łazienki zrobiło mi się słabo że poległam na panele i na nie zwymiotowałam ![]() TŻ w końcu wrócił na 10 min do pracy i powiedział że bierze urlop. Próbowałam spać ale nie daję rady. Myślałam że może się zatrułam czymś ale w końcu doszliśmy z TŻtem co mi dolega. To przez głupi STRES ![]() ![]() Edytowane przez sharpnowaja Czas edycji: 2013-06-28 o 10:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do pokarmu to obstawiam stabilizację laktacji. Sama to właśnie przechodziłam i byłam pewna, że nie mam pokarmu. Ale pomyśl sama - skoro po 15 min karmienia wciąż coś z piersi leci to znaczy, że na bieżąco się napełnia pokarmem ![]() Najgorzej to zacząć się stresować, że pokarm zanika. Wtedy właśnie zanika, przez stres. Być może tak właśnie było w przypadku Twojej mamy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#53 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Teraz uzywam 2ki, też dostaliśmy białe i mniej śmierdzą niż te 1ki ![]() Co do DADA 1, to miałam 1sztukę z jakiejś paczki i były zdecydowanie lepsze niż białe pampki. Cytat:
![]() Chyba młoda ma alergię na płatki owsiane, analizowałam co jadłam i mojej mamie się przypomniało, że jak byłam mała to ja miałam taką alergię. Odstawiłam i troszkę się poprawiło. Może przypadek, ale nie wracam do nich. Cytat:
![]() Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Wtajemniczenie
|
Witam się na odchowalni
![]() jak to przeleciało, dopiero co wyczekiwałam pierwszych ruchów Małej a tu już mam ją przy sobie prawie 2 tyg ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#55 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A i jak daję jej np prawą pierś i zaczyna ssać to w lewej przez chwile mam takie uczucie jakby ktoś igły mi w nią wbijał.
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Sharp slonce nie denerwuj sie! Postaraj sie jak ja wyjsc i odstresowac. Wyszlam po po ludniu, wrocilam w nocy.. Relax mega fajny i takie "oczyszczenie".. Pomoze Ci! Spróbuj
![]() Ja nie powiem co mi pomaga bo mnie zlinczujecie ale kaazdy ma cos co lubi, wiec znajdz i rob to! Wazne bys byla w dobrym humorze to wtedy i mala bedzie spokojniusia ![]() ![]() Wysyłane z mojego HTC Desire Z za pomocą Tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Magiusia moja mała bardzo mało śpi w dzień. I w zasadzie to jest wieczne zabawianie- chwile bujaczek, jak płacze to chwile na rękach, karuzela, mata, czytanie książek (codziennie jedna bajka z serii poczytaj mi mamo), spacer itd. Mam nadzieję że coraz bardziej będzie się zajmować sama sobą.
U nas ogólnie dzień wygląda tak że wstajemy koło 6 (czasami 5 czasami 7). Mała je i ląduje w bujaczku. Wtedy ja jem ogarniam się, jak mała grzeczna to myję naczynia i szykuję jej butelki. Czasami jest tak że jeszcze nie jest głodna to wytrzyma chwilę przy karuzeli i wtedy ja pierwsza się ogarniam. Później spacer, zwykle o 8:30 ale wczoraj wyszłyśmy już po 7 ![]() ![]() ![]() Elusiek współczuję bardzo. Kurcze ja nawet nie miałam pojęcia że dziecko może mieć coś takiego |
![]() ![]() |
![]() |
#58 | |||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Dziękuję dziewczyny za miłe słowa. Już mi lepiej, psychicznie nastawiłam się na tą operację, nie ma co się martwić za wcześnie. W nocy z Adim mieliśmy "poważną" rozmowę, na pytanie czy będzie dzielny, odważny i da sobie radę- odpowiedział wielkim uśmiechem i przytuleniem. Od razu mi się polepszyło po tym ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#59 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a skąd masz taką informację, że zielone kupki to zagazowanie? dziewczyny pisały, że każda kupa może nabrać zielonej barwy od kontaktu z powietrzem. Cytat:
poszukam tych chusteczek ![]() też myślę o pazurach hybrydowych, ale podobno karmiącym nie wolno, bo do ich zmycia używa się acetonu ![]() ![]() a jak tam nocka po całym dniu przespanym? widziałam, że dziewczyny Cię uspokajały w związku z tym, że Zuzia dużo śpi. Ja natomiast bym pewnie dzwoniła do lekarki, bo gdzieś czytałam, że zmiany w aktywności/ śnie odróżniające się od dotychczasowego trybu powinny zaniepokoić, nawet przy braku innych objawów. ---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ja właśnie nie potrafię. Wiecie ja małą jestem w stanie zostawić tylko z TŻtem albo MOJĄ mamą (ale ona daleko ![]() Chodzi o to że teściowa ma dziwne różne fazy- a to kamienie na leżąco, non stop sprawdza pieluchę bo jak pierdła to na pewno jest kupa, na pewno ma mokro i dlatego płacze (jakoś nie kuma że w pampersie dziecko nie czuje). Wczoraj jak do nich weszłam to od razu było "ooo jej na pewno chce się pić" i tak ciągle. Jak mała i przestaje ciągnąć bo zasypia to zamiast ją pogłaskać po policzku to ta wbija jej palce w policzki, mała kiedyś aż podskoczyła bo się przestraszyła. Ja się po prostu boję z nią zostawić małą a wiem że i tak mnie to kiedyś czeka. Z jednej strony chciałabym odpocząć zrelaksować się bez małej ale nie potrafię jej zostawić. Nie potrafię odciąć jeszcze pępowiny. Co do pieluch to my przechodzimy na 3 ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:24.