|
|
#31 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Dot.: nasze hipokryzje
Cytat:
.
|
|
|
|
#32 | |
|
Buc
|
Cytat:
|
|
|
#33 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Hipokryzja może się przejawiać na kilka sposobów: oficjalne głoszenie przestrzegania określonych zasad moralnych i jednoczesne ich "ciche" łamanie, gdy nikt ważny tego nie widzi (np. głoszenie przez polityka, że walczy z korupcją i jednoczesne branie przez tego polityka po cichu łapówek), stosowanie różnych, sprzecznych wzajemnie zasad moralnych przy różnych sytuacjach (np. wymaganie od żony, żeby nie zdradzała i jednoczesne zdradzanie żony), wymyślanie rozmaitych teorii, które w pokrętny sposób tłumaczą stosowanie różnych norm moralnych przy różnych sytuacjach (np. głoszenie, że zabijanie dzieci wroga w czasie wojny jest dobre dlatego, że wróg ten popełnił wcześniej zbrodnię mordując nasze dzieci), tworzenie obszarów tabu, czyli spraw, o których się nigdy nie rozmawia publicznie; zazwyczaj są to sprawy, które w świadomości wielu ludzi są niemoralne, ale są lub były jednocześnie masowo praktykowane (zob. też tajemnica poliszynela). Hipokryzja jest stałą cechą ludzkich społeczeństw. Wynika ona z jednej strony z konfliktu między indywidualnym interesem poszczególnych osób i normami moralnymi panującymi w danym społeczeństwie, a z drugiej strony z konfliktu między normami obyczajowymi i moralnymi. ---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ---------- no
|
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Zadomowienie
|
Odp: Dot.: nasze hipokryzje
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#35 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odp: Dot.: nasze hipokryzje
Myślę, że to się każdemu czasem zdarza - zwłaszcza jeśli chodzi o potraktowanie kogoś "z góry" za jakieś przewinienie, a potem robienie tego samego. U mnie to zwykle pierdoły typu: wkurzam się w pracy, że ktoś skończył papier toaletowy i nie wymienił rolki, a sama dokładnie to samo robię w domu... itd. Cola light jest smaczniejsza niż zwykła, więc dla mnie to nie hipokryzja
Zastanawiam się, czy bycie miłą/neutralną dla kogoś, kto działa mi na nerwy to hipokryzja, ale chyba jednak nie - skoro jedynym moim celem jest święty spokój. A że w domu sobie na taką osobę ponarzekam, to już insza inszość
|
|
|
|
|
#36 |
|
Szef ds. Wymianek
|
O rany, wszystko tak poważnie traktujecie?
![]() ---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:39 ---------- W sumie też tak mam, zwykła cola jest dla mnie za słodka^^.
|
|
|
#37 |
|
Pani Buka
|
ja jestem colowym ignorantem i nie czuję wyraźnej różnicy w smaku między normalną i light, ani między colą a pepsi (wiem że są tacy co by mnie zlinczowali za to
). dlatego jeśli już piję, to bezcukrową, bo po co mam ładować w siebie te dodatkowe kalorie (ale żarcie milionowokaloryczne do tego już tak, więc nazwijmy to hipokryzją) ![]() zdarza mi się jeść zdrowe i dietetyczne posiłki przez cały dzień, by potem wieczorem zjeść chipsy ![]() zdarza mi się krytycznie myśleć o wyglądzie innych ludzi, chociaż sama bywam nie lepsza. zdarza mi się ochrzaniać TŻta o coś, co czasem sama zrobię
|
|
#38 | |
|
Buc
|
Cytat:
na ba. ale smaka sobie narobiłam na jakieś pikantne zwierzenia związane z podwójną moralnością a dostałam to, że ktoś pije cole light jedząc hambuska. jestem za-wie-dzio-na.
|
|
|
#39 | |
|
zawsze mam racje
|
Cytat:
Ale oczekujesz, że na forum, gdzie się od paru lat pisze pod stałym nickiem łatwo się z wszystkiego wyspowiada?
|
|
|
#40 |
|
Wtajemniczenie
|
Jaki cudowny wątek
!Ja jestem mistrzynią w dawaniu rad, np: - "jak nie masz czasu, bo masz robotę, wyjazdy bla bla, to nie zostawiaj nauki na ostatnią chwilę, teraz masz trochę wolnego to się poucz" ; a sama zostawiam uczenie się na ostatnie 2 dni albo nawet dzień gdy mam np. 7 dni wolnego w pracy - ochrzaniam mojego Lovelasa, że ma w chałupie syf, że nie mogę boso chodzić, bo się do podłogi przykleję albo że nie mam czym zjeść zupy, a u siebie w domu naczynia myje albo moja kochana i anielska lokatorka albo odkurzam i sprzątam jak już nie mam miejsca na podłodze ![]() - jak ktoś jest niedobry i chamski np. to zawsze mówię sobie albo radzę komuś : " nie daj się, pamiętasz jak było ostatnim razem, tak się nie traktuje dam itp itd ", po czym serce mi mięknie po jakimś czasie i staram się już nie pamiętać, mimo, że postanawiam sobie być zimną królową śniegu :P- albo rady na temat radzenia sobie ze stresem: "nie denerwuj się, szkoda zdrowia, będzie co będzie, to nie koniec świata przecież ", a sama jak mam jakiś problem to obżeram pazury aż wióry lecą i żywię się papierosami :P Dobrze, że chociaż wobec mojego sporo młodszego rodzeństwa jestem konsekwentna, bo teraz na palcach wokół mnie chodzą i chcą żebym ich adoptowała :P
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:30.

lepiej wziąć te kurczaki i popić wiadrem coli zero niż fantą 
.