nasze hipokryzje - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-30, 15:54   #31
siarka40
Szef ds. Wymianek

Dot.: nasze hipokryzje

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Tiruriru... Akurat to nie jest takie głupie. Idąc do kfc pochałniasz ok 700 kcal z kurczaka i prawdopodobnie drugie tyle z napojów (biorąc pod uwagę ze skrzydełka są niesamowicie pikantne, a dolewka pepsi bez ograniczeń). Biorąc pepsi zero (mniej zdrową, ale proszę isć sobie na drzewo albo z dala ode mnie z wyjaśnianiem że dostanie się raka) zmniejszasz spożycie kalorii o 1/3 jeśli nawet nie o połowę lepiej wziąć te kurczaki i popić wiadrem coli zero niż fantą
High five! Tak samo twierdziłam, kiedy pijałam z sąsiadką czerwone herbaty podczas pożerania kilograma cukierków czekoladowych.
Stary 2013-06-30, 18:28   #32
suszarka
Buc

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Nie wiem czy w przypadku ww sytuacji uzywłabym słowa "hipokryzja", dla mnie to mocne słowo i odnoszace się raczej do poglądów takich poważniejszych niz kupowanie coli

Czy odmawiając wyjścia na piwo bo jestem zmęczona a potem jednak ide na rower jest hipokryzją? czy zwykłą zmiana zdania?
no nie?
Stary 2013-06-30, 18:54   #33
padam
BAN stały

Cytat:
Napisane przez somethinggood Pokaż wiadomość
Ostatnio złapałam się na tym , że w drobnych sprawach codziennych jestem hipokrytką . Zastanawiam się jak bardzo powszechne jest to zjawisko, może podzielicie się swoimi ?

-jak ktoś pije pepsi twist to zawsze się pytam czy nie lepsza byłaby świeża cytryna . Po czym sama do domu kupuje pepsi twist , mimo że zawsze mam cytrynę.

-jak jem kaloryczne fast foody , zawsze biorę napój light i później się zastanawiam kogo ja oszukuje .

-miałam oszczędzać i odmawiam , np. wyjazdu po czym idę do CH i sobie coś kupuje

-jestem postrzegana jako pomocna i empatyczna osoba niestety jak przyjdzie co do czego ograniczam się do wysłania smsa dla fundacji, oddania starych ciuchów czy przekazania 1% podatku
Hipokryzja (od gr. ὑπόκρισις hypokrisis, udawanie) – fałszywość, dwulicowość, obłuda. Zachowanie lub sposób myślenia i działania charakteryzujący się niespójnością stosowanych zasad moralnych. Udawanie serdeczności, szlachetności, religijności, zazwyczaj po to, by wprowadzić kogoś w błąd co do swych rzeczywistych intencji i czerpać z tego własne korzyści.

Hipokryzja może się przejawiać na kilka sposobów:
oficjalne głoszenie przestrzegania określonych zasad moralnych i jednoczesne ich "ciche" łamanie, gdy nikt ważny tego nie widzi (np. głoszenie przez polityka, że walczy z korupcją i jednoczesne branie przez tego polityka po cichu łapówek),
stosowanie różnych, sprzecznych wzajemnie zasad moralnych przy różnych sytuacjach (np. wymaganie od żony, żeby nie zdradzała i jednoczesne zdradzanie żony),
wymyślanie rozmaitych teorii, które w pokrętny sposób tłumaczą stosowanie różnych norm moralnych przy różnych sytuacjach (np. głoszenie, że zabijanie dzieci wroga w czasie wojny jest dobre dlatego, że wróg ten popełnił wcześniej zbrodnię mordując nasze dzieci),
tworzenie obszarów tabu, czyli spraw, o których się nigdy nie rozmawia publicznie; zazwyczaj są to sprawy, które w świadomości wielu ludzi są niemoralne, ale są lub były jednocześnie masowo praktykowane (zob. też tajemnica poliszynela).

Hipokryzja jest stałą cechą ludzkich społeczeństw. Wynika ona z jednej strony z konfliktu między indywidualnym interesem poszczególnych osób i normami moralnymi panującymi w danym społeczeństwie, a z drugiej strony z konfliktu między normami obyczajowymi i moralnymi.

---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ----------

Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość
no nie?
no
padam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-30, 23:28   #34
somethinggood
Zadomowienie

Odp: Dot.: nasze hipokryzje

Cytat:
Napisane przez padam Pokaż wiadomość
Hipokryzja (od gr. ὑπόκρισις hypokrisis, udawanie) – fałszywość, dwulicowość, obłuda. Zachowanie lub sposób myślenia i działania charakteryzujący się niespójnością stosowanych zasad moralnych. Udawanie serdeczności, szlachetności, religijności, zazwyczaj po to, by wprowadzić kogoś w błąd co do swych rzeczywistych intencji i czerpać z tego własne korzyści.

oficjalne głoszenie przestrzegania określonych zasad moralnych i jednoczesne ich "ciche" łamanie, gdy nikt ważny tego nie widzi (np. głoszenie przez polityka, że walczy z korupcją i jednoczesne branie przez tego polityka po cichu łapówek),
stosowanie różnych, sprzecznych wzajemnie zasad moralnych przy różnych sytuacjach (np. wymaganie od żony, żeby nie zdradzała i jednoczesne zdradzanie żony),
wymyślanie rozmaitych teorii, które w pokrętny sposób tłumaczą stosowanie różnych norm moralnych przy różnych sytuacjach (np. głoszenie, że zabijanie dzieci wroga w czasie wojny jest dobre dlatego, że wróg ten popełnił wcześniej zbrodnię mordując nasze dzieci),
tworzenie obszarów tabu, czyli spraw, o których się nigdy nie rozmawia publicznie; zazwyczaj są to sprawy, które w świadomości wielu ludzi są niemoralne, ale są lub były jednocześnie masowo praktykowane (zob. też tajemnica poliszynela).

Hipokryzja jest stałą cechą ludzkich społeczeństw. Wynika ona z jednej strony z konfliktu między indywidualnym interesem poszczególnych osób i normami moralnymi panującymi w danym społeczeństwie, a z drugiej strony z konfliktu między normami obyczajowymi i moralnymi.

---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ----------

no
Kazdy moze przeczytac to na wikipedii , bo to kopia z tej strony . Hipokryzja rzeczywiscie to mocne slowo , mimio wszystko sa to moje male hipokryzje dnia codziennego , bo glosze swoje zasady moralne , a postepuje na odworot i chcialam sie tym podzielic i dowiedziec czy inni postepuja podobnie

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
somethinggood jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-30, 23:38   #35
szarri
Wtajemniczenie

Dot.: Odp: Dot.: nasze hipokryzje

Myślę, że to się każdemu czasem zdarza - zwłaszcza jeśli chodzi o potraktowanie kogoś "z góry" za jakieś przewinienie, a potem robienie tego samego. U mnie to zwykle pierdoły typu: wkurzam się w pracy, że ktoś skończył papier toaletowy i nie wymienił rolki, a sama dokładnie to samo robię w domu... itd. Cola light jest smaczniejsza niż zwykła, więc dla mnie to nie hipokryzja Zastanawiam się, czy bycie miłą/neutralną dla kogoś, kto działa mi na nerwy to hipokryzja, ale chyba jednak nie - skoro jedynym moim celem jest święty spokój. A że w domu sobie na taką osobę ponarzekam, to już insza inszość
szarri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-30, 23:40   #36
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość
no nie?
Cytat:
Hipokryzja (...)

no
O rany, wszystko tak poważnie traktujecie?

---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:39 ----------

Cytat:
Napisane przez szarri Pokaż wiadomość
Cola light jest smaczniejsza niż zwykła, więc dla mnie to nie hipokryzja
W sumie też tak mam, zwykła cola jest dla mnie za słodka^^.
Stary 2013-07-01, 00:35   #37
kasiencja
Pani Buka

ja jestem colowym ignorantem i nie czuję wyraźnej różnicy w smaku między normalną i light, ani między colą a pepsi (wiem że są tacy co by mnie zlinczowali za to ). dlatego jeśli już piję, to bezcukrową, bo po co mam ładować w siebie te dodatkowe kalorie (ale żarcie milionowokaloryczne do tego już tak, więc nazwijmy to hipokryzją)

zdarza mi się jeść zdrowe i dietetyczne posiłki przez cały dzień, by potem wieczorem zjeść chipsy

zdarza mi się krytycznie myśleć o wyglądzie innych ludzi, chociaż sama bywam nie lepsza.

zdarza mi się ochrzaniać TŻta o coś, co czasem sama zrobię

kasiencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-01, 08:56   #38
suszarka
Buc

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
O rany, wszystko tak poważnie traktujecie?

---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:39 ----------

W sumie też tak mam, zwykła cola jest dla mnie za słodka^^.

na ba. ale smaka sobie narobiłam na jakieś pikantne zwierzenia związane z podwójną moralnością a dostałam to, że ktoś pije cole light jedząc hambuska. jestem za-wie-dzio-na.
Stary 2013-07-01, 12:15   #39
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:

Racja.
Ale oczekujesz, że na forum, gdzie się od paru lat pisze pod stałym nickiem łatwo się z wszystkiego wyspowiada?

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-13, 13:36   #40
Morganatic
Wtajemniczenie

Jaki cudowny wątek !

Ja jestem mistrzynią w dawaniu rad, np:
- "jak nie masz czasu, bo masz robotę, wyjazdy bla bla, to nie zostawiaj nauki na ostatnią chwilę, teraz masz trochę wolnego to się poucz" ; a sama zostawiam uczenie się na ostatnie 2 dni albo nawet dzień gdy mam np. 7 dni wolnego w pracy

- ochrzaniam mojego Lovelasa, że ma w chałupie syf, że nie mogę boso chodzić, bo się do podłogi przykleję albo że nie mam czym zjeść zupy, a u siebie w domu naczynia myje albo moja kochana i anielska lokatorka albo odkurzam i sprzątam jak już nie mam miejsca na podłodze

- jak ktoś jest niedobry i chamski np. to zawsze mówię sobie albo radzę komuś : " nie daj się, pamiętasz jak było ostatnim razem, tak się nie traktuje dam itp itd ", po czym serce mi mięknie po jakimś czasie i staram się już nie pamiętać, mimo, że postanawiam sobie być zimną królową śniegu :P

- albo rady na temat radzenia sobie ze stresem: "nie denerwuj się, szkoda zdrowia, będzie co będzie, to nie koniec świata przecież ", a sama jak mam jakiś problem to obżeram pazury aż wióry lecą i żywię się papierosami :P

Dobrze, że chociaż wobec mojego sporo młodszego rodzeństwa jestem konsekwentna, bo teraz na palcach wokół mnie chodzą i chcą żebym ich adoptowała :P

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości