|
|
#31 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: arabski kochanek...
Cytat:
I, o ile się nie mylę, Turkowie nie są arabami.
|
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#33 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
arabowie i arabowie my tez potrafimy no nie panowie (ale tylko to co w lepszym znaczeniu) |
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dlatego mowilam wczesniej - nie chce zadnego Araba
|
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#36 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
to dobrze ze jestem arabem z pochodzenia nie zauważyłem |
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#38 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
jestem rumunem to tez zart |
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
(koniecznie po uprzedniej wizycie w Emiratach czy nawet Egipcie).
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
Rozeznanie
|
W Gliwicach i okolicach "grasowal" swego czasu pan z Egiptu, ktory robil w PL doktorat. Przystojny byl wiec sobie nie zalowal - podrywajac wszystkie kobiety jak leci w ilosciach masowych. Sama dostapilam zaszczytu poproszenia o nr telefonu kiedy stalam w markecie na promocji, zreszta staral sie wziac numer od kazdej hostessy. Kilka tygodni potem widzialam jak podrywal kasjerke w McDonaldzie, ona mu mowi ze jest mezatka a on na to ze nie szkodzi... Cos tam jeszcze slyszalam jak jej nawijal "Taka piekna kobieta muszem zaprosic na kolacja" cos w tym stylu he he
|
|
|
|
|
#41 |
|
Wtajemniczenie
|
ile to juz historii bylo slychac o kobietach ktore wyszly za maz za Araba i wszystko bylo pieknie, cudownie, wspaniale do czasu gdy wyjechali z Polski. Chocby ta slynna sprawa, co Rutkowski taka blondynke ratowal z corkami. Kiedys widzialam ja w Rozmowach w Toku. Ona powiedziala, ze przez ok 7 czy 8 lat!! zyli w Polsce i byl to cudowny maz.. a gdy wyjechali to ona stala sie jego niewolniczka/sluzaca. Ja uwazam, ze to wszystko jest wynikiem tzw nacisku rodziny, kultury w jakiej czlowiek sie urodzil i wychowal. Przeciez jak taki facet wroci do swojego kraju, i nie bedzie zyl zgodnie z tradycja, to rodzina i spoleczenstwo tego nie zaakceptuje. Dlatego oni musza tak zle traktowac kobiety aby zachowac ludzki szacunek. Ludzki czytaj meski. Dlaczego wszystkie babki, ktore ujawniaja w mediach jak to ich zycia wygladaly z Arabami, zawsze podkreslaja, ze faceci byli dobrzy, kochani, szanowali je, i wszystko bylo naj gdy byli w Polsce a wszystko diametralnie sie zmienilo gdy przeprowadzily sie do ich krajow.
Zal mi tych kobiet ktore daja sie poderwac na takie sztuczki i mysla, ze beda zyly jak w bajce z mezczyzna, w ktorego kulturze i tradycji, kobieta nigdy nie byla partnerem. |
|
|
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
przypomnialo mi sie moja kolezanka ,pojechal do londynu tam poznała ikarkijczyka ,pobrali sie ,zaszla w ciążę ,nigdzie nie mogla pracowac,chodzic ,ale on byl wspanialy kupowal jej wszytsko co chciala ale oczekiwal zeby siedziala w domu .
wrocila z dzieckiem do polski,miotala sie nei wiedziala co robic ,on codziennie telefony,sprawdzanie ,wyzywanie a wieczorem przysylał kwiaty,mnóstwo funtów i byl juz dobrym mężem ,nawet ja mu tłumaczylam przez tel ,że zatrzymała sie u mnie i nie ma tu zadnych facetów. potrafil przyjechac do niej do domu,ona odprowadzała go potem na pociąg do wawy ,i idac sporotem wchodzila gdzies do sklepu ,wraca do domu a on tam siedzi i czeka na nia z awanturą ,że sie gdzies puszcza (nie wsiadł do pociagu) potrafil przyleciec do warszawy ,zadzwonic do niej (do białegostoku)żeby przyjechal do wawy ,ona wsiadala w nocy w taksówkę i jechała ,mieskali w mariocie ,bylo super ale non stop ja namaiwal na powrót do londynu,dziecko non stop w rozsypce ,nie wiedzialo o co chodzi(teraz ma 5 lat),niby jest tata a jakby go nie było. w koncu kolezanka chcial rozwodu ale co ja trzymalo przy mężu ? oczywiscie funty. kontakt mi sie zn ia urwał ale mysle ,ż ewróciła do niego ,do londynu ,nie odzywa sie do mnie ,podejrzewam ,że jej głupio i wstyd ,ż ejednak do niego wróciła bo nie wiedzial co ze soba zrobic(po drodze byla z 2 facetami,obiecywali i uciekali). szkoda mi tej przyjazni ale z drugiej strony byla troche z innej bajki ,wszytsko ja zachwycało i wierzyla we wszystko,szkoda mi jej dziecka. |
|
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dobrze za zauwazylam na dole ten dopisek
|
|
|
#44 |
|
Rozeznanie
|
Mnie się zawsze takie zwiazki kojarzyły z ogromną barierą - kulturową, językową także. Nawet jeśli zna się obcy język bardzo dobrze, to pozostają pewne niuanse, które później mogą mieć kolosalne znaczenie. A tak drastycznie odmienne kultury, jak na przykład środkowo- czy zachodnioeuropejska i muzułmańska - to już zupełnie dwie różne bajki, zresztą wspominałyście już o tym. Podsumowując - ciężko o zaufanie, szczególnie gdy się słyszy takie historie. Ja wybieram mojego polskiego TŻ.
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do 'zdecydowanie laickiego' kraju - hm jak juz pisalam, tak samo 'laicki' kraj jak nasz katoland
|
|
|
|
|
|
#46 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też ostatnio poznałam Araba (taki wakacyjny romansik
). Teraz jesteśmy ze sobą w kontakcie mailowym, SMSowym, telefonicznym. Chciałabym go bliżej poznać (bo nie skreślam ludzi tylko dlatego, że ich religia budzi kontrowersje), ale jednocześnie podchodzę do sprawy z duuużym dystansem. ![]() Gdzieś czytałam, że niektórzy muzułmanie nie spotykają się jawnie z Europejkami. Ten "mój" normalnie chodził ze mną za rękę po ulicy, dał całuska. Może to jednak świadczy o tym, że nie jest fanatykiem religijnym? ![]() A co do tej egoztyki, to jest, jest.... Dziwnie się czułam, kiedy poszliśmy do knajpki, w której byli sami mężczyźni,a Mahmoud palił przy mnie shisha, czyli fajkę wodną.
|
|
|
|
|
#47 |
|
Podróżniczka
|
A moja ciocia ma męża Syryjczyka
Mieszkają w Olsztynie, oboje są lekarzami, mają śliczny domek i słodkie dzieci - mulatki Facet jest bardzo miły mówi po Polsku i ogólnie jest sympatycznie Ale mimo tego przypadku i tak jestem sceptycznie nastawiona do wszytskich Arabów
|
|
|
|
|
#48 |
|
Rozeznanie
|
Chyba źle zrozumiałam temat,bo pmyślałam sobie ARABSKI KOCHANEK ? czemu nie ?
Kiedys poznalam we Wloszech bardzoooo sympatycznego Jemenczyka - mial na imie Ossama (to nie zart) i musze przyznac, ze on i jego kolega potrafili tak spojrzec na kobiete, ze czulam sie naprawde wyjatkowa....kusilo mnie, zeby rozwinac ta znajomosc (niestety oni byli bardzo przstojni ), ale strach zwyciezyl....
|
|
|
|
|
#49 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Nie przesadzajmy, do seksu nie jest specjalnie potrzebny dowod osobisty ![]() 2) Hipotetyczna dziewczyna, o ktorej piszesz, moglaby miec uraz, ale rownie dobrze wspanialy pierwszy raz z egzotycznym, doswiadczonym partnerem, ktory po latach wspominalaby z pelnym zadowoleniem. Bardziej prawdopodobna wydaje mi sie druga wersja
|
||
|
|
|
|
#50 |
|
BAN stały
|
oo ja tez kiedys mialam Turka.... ale to nie był dobry wybór. pomyliłam sie
|
|
|
|
|
#51 |
|
Zakorzenienie
|
ja tam uwazam, ze arab, egipcjanin, itd. to nieodpowiedni kandydat na tz. jak bylam w egipcie to zrazilam sie do nich. ponadto pracowalam w polsce w firmie, w ktorej arab byl szefem. o zgrozo, nigdy wiecej!!! teraz jak pomysle o arabach to niedobrze mi sie robi. po tej mojej pracy mam taka awersje do tych ludzi.
|
|
|
|
|
#52 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
) decyduje sie na to. Znam przypadek kobiety, ktora wyszla za maz za Araba i dostosowala sie do jego kultury. Mieszkaja w Emiratach i ona jest zadowolona, mimo iz do powiedzenia nie ma zbyt wiele i oczywiscie slucha sie meza i jego rodzinych, ale jej to odpowiada i chyba o to chodzi, aby nie zyc wbrew sobie.
|
|
|
|
|
|
#53 |
|
Mrs Mrau
|
nawet zapomniałam,że wypowiadałam się w tym wątku
btw.wątek ciekawy i może posłuży którejś Polce za przestrogę
|
|
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
kobiety ktore zyja z arabami
pisze taki watek bo mnie to bardzo ciekawi
czy sa moze jakies wizazanki ktore zyja badz sa zonami arabow?? o ile sie da jak to jest byc z osoba takiego pochodzenia bo wiele sie slyszy dziwnych rzeczy na ten temat
|
|
#55 |
|
Mrs Mrau
|
Dot.: kobiety ktore zyja z arabami
był na wizażu wątek podobny
wiele ciekawych spostrzeżeń tam dziewczyny napisały -arabski kochanek...czy jakoś tak
|
|
|
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
Polecam Ci forum http://www.forum.hurghada.pl/
przesiaduje tam kilka kobiet związanych z Egipcjanami
|
|
|
#57 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja spotykałam się z Arabem
A moja kuzynka ma dziecko z Arabem, ale są już po rozwodzie.
|
|
#58 |
|
Raczkowanie
|
a ten rozwod to z jakieog powodu? roznice w kulturze czy poprostu blad ktory zdarza sie wszytskim?>
|
|
#59 |
|
Wtajemniczenie
|
To jest ze stronki, która podała Estella, szok
Twój status Islam naucza, że "mężczyzna przewyższa kobietę" (Koran, sura 2:22 . Islam naucza, że kobieta ma połowę tych praw, co ma mężczyzna - w sądzie (2:282) i w dziedziczeniu (4:11). Islam traktuje żonę jako własność męża. Np. werset 3:14 mówi: "Dobrze jest dla mężczyzny kochać swoje rzeczy: żony i synów, złoto i srebro, i koni..." Islam nakazuje kobietom zasłaniać twarz, kiedykolwiek wychodzą z domu: "I powiedz wierzącym kobietom... by zasłaniały twarze i nie eksponowały swojego piękna" (24:31). Jednocześnie Mahomet uczy, że kobiety są ułomne intelektualnie oraz duchowo. Al-Bukhari (2:541) przekazuje słowa Proroka: "Nie spotkałem nikogo bardziej odartego z rozumu i pobożności niż kobiety". Twoje małżeństwo Islam zezwala na poligamię: mężczyzna może mieć jednocześnie nawet cztery żony. "Żeńcie się według waszego wyboru - z dwiema, trzema, czterema..." (sura 4:3). Mąż może rozwieźć się z żoną - wystarczy jego ustne oświadczenie, zaś żona nie może zainicjować rozwodu wcale. "Można rozwieźć się dwukrotnie" - mówi Koran (2:229). Jeżeli mąż trzykrotnie wypowiedział formułkę rozwodową, ona nie może powrócić do niego, póki nie wyjdzie za mąż za innego, który z nią się również rozwiedzie (oczywiście, z nim również musi współżyć seksualnie). Nakazuje to Koran (2:230). Islam naucza, że mąż powinien karać żonę bijąc ją lub odmawiając jej współżycia seksualnego. "Jeżeli żony okazują brak posłuszeństwa, karzcie je, nie dzielcie z nimi łóżka i bijcie je..." (4:34). Twoje życie seksualne Islam uważa żonę za obiekt zaspokajający pragnienia seksualne męża. "Wasze żony są dla was polem do zaorania, korzystajcie więc z nich kiedy tylko chcecie, i jak chcecie" (2:223). Twoje dzieci Twoje dzieci muszą być wychowane w religii ojca-muzułmanina. W przypadku rozwodu dzieci pozostają zawsze z ojcem, który może zabronić Ci widywać się z nimi. Szaria (prawo islamu) stanowi, że w małżeństwach mieszanych "dziecko powinno być wychowywane w lepszej z dwóch religii wyznawanych przez rodziców" - przy czym tą lepszą, oczywiście, w myśl szariatu jest islam. Koran twierdzi, że islam jest jedyną prawdziwą religią (sura 3:19). Niemuzułmanin nie może być nawet przyjacielem muzułmanina: "Wy, którzy wierzycie, nie miejcie za przyjaciół niewierzących, tylko wiernych" (4:144). Jesli kobieta wiąże się świadomie z muzułmaninem to naprawdę musi być ślepa .
|
|
|
|
|
#60 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W katolicyzmie za to mamy,np. nie zabijaj,nie cudzołuż, nie kradnij,itp itd. Nie jesteśmy święci,więc z innych nie róbmy potworów. Religia i jej zasady to jedno,a to jakim jest się człowiekiem to drugie.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:03.

qmpela co jakis czas mieszka w Wiedniu (tam pracuje) i poznala tam Araba, a konkretniej Turka. zakochana jak nie wiem - a my tu sie w Polsce (my - kolezanki) o nia martwimy. nie znamy go - nie wiemy co to za jeden. gadalysmy z nia, ale ona twierdzi, ze to nie jest taki Arab o jakim my mamy wyobrazenie, bo nie praktykuje, a meczet omija szerokim lukiem (natomiast jego rodzice oczywiscie bardzo wierzacy, wiec juz nie wiem co wezmie kiedys gore...) w ogole mowi jaki to kochany, a jaki gentleman... hmmm

). Teraz jesteśmy ze sobą w kontakcie mailowym, SMSowym, telefonicznym. Chciałabym go bliżej poznać (bo nie skreślam ludzi tylko dlatego, że ich religia budzi kontrowersje), ale jednocześnie podchodzę do sprawy z duuużym dystansem.

), ale strach zwyciezyl....
).I to co widze na ulicach nieraz mnie przeraza...Widze kobiety..ktore w Polsce czy Rosji nie maja praktycznie zadnych szans na powodzenie..I nie zrozumcie mnie zle-wiem,ze wyglad to nie jest kluczowa i najwazniejsza rzecz-ale kiedy widze te kobiety,starsze,zaniedban e i nieraz otyłe do granic mozliwosci jak prowadza sie zakochane i cale w skowronkach z Arabem o 30 lat od nich mlodszym i 50 kg szczuplejszym..To dziwnie mi sie robi

.
.