![]() |
#31 |
Konto usunięte
|
Dot.: 2 latek chodzi na palcach
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;41887862]Lem, czyli całkowicie podręcznikowo
![]() Ja też tak myślę, że u Agatki był rozwój ruchowy, bo ona mając 8,5mca w ciągu tygodnia sama zaczęła siadać, wstawać, klęczeć, raczkować i co tylko się dało, zaraz potem chodzić przy meblach, a sama puściła się ręki i poszła mając rok i 2 tygodnie. To, że potem wolała chodzić za rękę (i to dzisiaj lubi, sama podaje, a ma ponad 3 lata) to już jej wybór. I jak zaczęła chodzić, tak potem szybko bieganie opanowała, jakieś podskoki, manualnie sprawna - a mowa w tym czasie stała, stała, stała... Orendo, oby u was był taki sam etap ![]() ![]() Szaja - u nas właśnie bardzo podobnie - 7,5 miesiąca i właściwie wszystko na raz w ciągu kilu dni, nie chodzi co prawda przy meblach, ale już przy nich wstaje (niestety i to mu się baaardzo podoba). No to mam nadzieję, że z mową (na razie gaworzenie mi wystarczy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;41885273]Camiliana, moja córa opanowała sikanie w tydzień, mając 21mcy. W tym czasie mówiła kilkanaście słów, samo MAMA powiedziała pierwszy raz mając 17mcy
![]() Mówienie czy nie - nie ma NIC wspólnego z sikaniem, komunikowanie może być niewerbalne albo proste: si![/QUOTE] Moja "mama" zaczęła mówić niedawno, mając 15 miesiecy! Naczekałam się, bo "tata" i "baba" było już od daaaawna. Cytat:
Moja córeczka prawie wcale nie głużyła, gaworzenie niemal całkowicie pominęła. Miała 8 miesięcy i 1 tydzień jak zaczęła chodzić (6 miesiecy jak sama siedzieła, 7 miesiecy jak zaczęła stawać, w międzyczasie opanowała pełzanie i raczkowanie). Tak więc rozwój ruchowy niesamowicie szybki. Teraz ma 15 miesiecy i trzymając się jedną ręką poręczy wchodzi po schodach krokiem dostawnym. Miała etap, że zaczynała mówić. Potrafiła powiedzieć dużo słów. Potem jak kamień w wodę. Cisza totalna. I od około dwoch miesięcy na nowo ruszyła z mową. Dużo mówi po swojemu, próbuje naśladować słowa, prostą melodię. Obecnie mówi mama, tata, dada, baba, ania, lala, papa, brum, miau, mam, dam, tam, a kuku, mniam mniam, am, bez (pies), wiele rzeczy nazywa po prostu "ba" (z różnym akcentem i intonacją). powiedziała kilka razy dzidzia, dzieci, buty, bozie (o boże). Jasno i rzeczowo komunikuje i pokazuje o co jej chodzi, nie mamy problemu aby się zrozumieć. Z komunikowaniem potrzeb jest różnie. Sikania jeszcze nie rozumie. Dziś po basenie biegała w majtach po mieszkaniu i znaczyła teren ![]() ![]() Na wakacjach przestraszyła się czegoś w łazience, w związku z tym kupa szla tylko do pampersa, ale po miesiącu od powrotu jest już lepiej.
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
karolca
![]() ja teraz mam nadzieję, że nasz długo będzie raczkował, bo on ma w osi obniżone napięcie i przez to kiepski kręgosłup. No i mam nadzieję, że tego mama (nawet nieświadomego), bo "tata" mnie frustruje (choć mina mojego męża - bezcenna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Moja w tym wieku chodziła na palcach jak była podekscytowana.
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
karolca, gdzieś mi się o uszy obiło, że dzieci, które szybko zaczynaja chodzić, często mają krzywe nóżki, bo kości jeszcze na to chodzenie nie są gotowe. Czy u Twojej córki z tym ok, bo faktycznie tempo imponujące?
Chyba że wykrzywianie dotyczy to dzieci prowadzanych na siłę, wsadzanych w chodziki czy inne ustrojstwa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Każde dziecko, które nauczyło się chodzić wygląda, jakby nogi prostowano na beczce ![]() Tak teraz wygląda, chyba nie są krzywe?
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Mnie taka krzywizna pozostała, nie złącze swobodnie nog w kolanach.
Podobno czasem ortopedzi zabraniają dzieciom tak szybko chodzić, kaza rodzicom w miarę możliwości powstrzymywać dzieci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Jak nauczyka sie chodzic to do calkowitego chodzenia wylacznie na nogach uplynely prawie dwa miesiace. Nie potrafila wstawac bez trzymania wiec musiala doraczkowac do sciany czy mebli. I samma zachecalam ja do raczkowania (az kolezanka dziwila sie dlaczego skoro chodzi).
Ja nogi mam proste a tez nie zlacze ich w kolanach. W wieku chyba trzech lat mialam straszne "iksy" na co ortopeda furnal do mamy "a czy pani ma takie proste nogi?!". Ale nie robiono z tym nic, ponoc "samo przeszlo"
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znajomych chłopczyk miał obniżone, niestety rehabilitant bronił,żeby dziecko samo chodzioło nie wcześniej niż jak skońćzy poltora roku. Niestety Młody sobie poszedł jak miał 12 m-cy. Nie wiem czy dalej nie chodzą na rehabilitacje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
A to właśnie nie oznacza, że są krzywe?
Bo ja, jak źle stanę do zdjęcia np. to mam takie nogi typowo na beczce prostowane ![]() Jeszcze co do chodzenia opowiem, co ostatnio od ludzi usłyszałam. Jest taka dziewczynka, w wieku mojej córki (prawie 1,5). Jak miała rok, to już chodziła. Jej babcia śmiała się ostatnio z innej dziewczynki, że ma rok i nadal raczkuje, że taka "słabo rozwinięta". No i ta dziewczynka, od tej babci, owszem, chodzi, ale jak się przewróci, to sama wstać nie umie - aż trudno w to uwierzyć, ale to prawda. No i oto do czego prowadzi też ten idiotyczny wyścig i nauczanie chodzenia.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja jak nauczyla sie chodzic to zeby stanac musiala doraczkowac do czegos do wspinania. Nie zachecalam jej do chodzenia, widocznie ciekawosc i nowa perspektywa byly ciekawsze. Nawet bolesne upadki nie znechecaly jej. Na dzien dzisiejszy bawimy sie w wyscigi na czterech, zdarza sie ze pelza ![]() ---------- Dopisano o 00:01 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:59 ---------- No i corka nie wstanie sama jak upadnie na trawie (nie zawsze). Ma takie obrzydzenie w oczach, rece unosi do gory i wola o pomoc ![]()
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kolezanka pracujaca w sklepie z obuwiem dzieciecym polecila aby wyjac wkladke z buta i na niej postawic dziecko. W obuwiu letnim maks luz to do 1 cm choc lepiej troche mniej. W zimowym nawet troche ponad 1 cm. Rozmiarem nie ma sie co kierowac bo nawet buty tego samego producenta moga sie nieznacznie roznic
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:33.