PCOS a dziecko - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-07-18, 16:39   #31
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Dot.: PCOS a dziecko

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
oj bo cię śmiechem zabiję .

Ona może chcieć, wiele rzeczy, ale jeszcze tak na tym świecie jest że do tanga trzeba dwojga . A dziecko tu teraz zaraz bo choroba która wcale nie jest wyrokiem, to moim skromnym zdaniem jest panikowanie.
Panikowanie albo wykorzystanie choroby do zmuszenia faceta do dziecka Autorka sama przyznała, że rok temu też poruszała ten temat, ale sobie darowała po reakcji TŻta, a teraz ma świetny argument, żeby dziecko sobie jednak zrobić już teraz

Ja się jej facetowi nie dziwię, ja też teraz nie jestem gotowa na dziecko i choćby nie wiem z jaką chorobą mój TŻ by nie przyszedł, w tym momencie nie zdecydowałabym się na dziecko i już.
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-18, 16:42   #32
Candy_lips
Zakorzenienie

PCOS PCOS nierówne. Łatwiej zajść kobiecie z tym schorzeniem, jeśli np ma okres co miesiąc czy miesiąc z poślizgiem, bo też są takie kobiety, może też wtedy nie zawsze mają owulację, ale mają łatwiej niż np kobieta, która też ma PCOS, ale np okres co 3 miesiące lub pół roku. Ja np mam okres co 3 miesiące, dlatego i owulację, na pewno rzadko. U kobiet z PCOS też po 25 roku życia płodność spada bardziej niż u kobiet bez tej przypadłości. No więc wiadomo, najlepiej wtedy starać się, bo potem może być ciężko. Ja np gadałam z facetem i on by nawet chciał, teraz jak ja, ale ja jeszcze nie mam pracy, ale właśnie tak do mojego 25 /26 r życia planujemy, teraz mam 22 lata, więc na pewno do tej pory sytuacja z pracą się ułoży i ją znajdę No i wtedy będzie można się starać, też nie chcemy zwlekać, jak i Ty

No, ale nic na siłę, Twój partner nie jest gotowy, to go nie zmusisz. Porozmawiajcie jednak, kiedy mniej więcej uważa, że chciałby być ojcem, pogadaj z ginekologiem jak u Ciebie sprawa wygląda. Nie ma co się załamywać, na pewno wszystko będzie dobrze Radzę pogadać, bo jakby mi facet powiedział, że kiedyś, ale kiedy to nie wie i ani trochę nie mógł się określić, to zerwałabym. Dla mnie dziecko to ważna kwestia, dlatego musiałam wiedzieć, że też chce i kiedy mniej więcej. Wiadomo, że nie da się dokładnie wyliczyć, ale jeżeli mówicie chociażby mniej więcej, to widać zazwyczaj, że obojgu Wam na tym zależy i że facet Cię nie zbywa. Ja Cię rozumiem, bo skoro oboje pracujecie, mieszkacie razem i nie macie po 18 lat, to jak najbardziej jest rozsądne o tym myśleć i dobrze, że o tym mu mówisz. Nie uważam Cię za histeryczkę jak niektóre. Wiadomo, jakbyś nie chciała dziecka, to i diagnoza nie zrobiłaby wrażenia, a tak, skoro chcesz, to diagnoza najwyżej przyśpieszyła, ale nadal myślisz logicznie.

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2013-07-18 o 16:50
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-18, 17:22   #33
_Raspberry_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
no on po prostu nie chce dziecka. musi chciec?
Nie, nie musi chcieć, ale jakieś 1,5 roku temu miał inne zdanie na ten temat... Zapytany przez siostrę i szwagra kiedy chciałby powiekszyć rodzinę odpowiedział: "za dwa lata to ja już bym chciał iść z własnym dzieckiem na spacer", więc bardzo mu się odmieniło od tego czasu.

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
1) Zmień lekarza skoro on takimi tekstami do Ciebie startuje
2)Jeśli presja otoczenia i rodziny jest tak silna,że chcesz mieć dziecko z facetem, który tego nie chce to ja już dalszych pytań nie mam

I błagam Cię...nie zakładaj potem wątków "zostawił mnie,a ja jestem w ciąży"

Niektórym to trzeba dobitnie wbijać do głowy

Może on ma inne plany, podróże, imprezy no nie wiem cokolwiek innego niż zabawę w dom i pieluchy w tak młodym wieku ...a może nie chce mieć tego dziecka i ślubu z Tobą?
Nie wynika to z presji otoczenia i rodziny, tylko z tego, że sama chcę mieć dziecko, czytaj ze zrozumieniem.

Nie martw się nie założę takiego wątku, bo on mimo wszystko nie zostawiłby mnie w ciąży. Jest odpowiedzialny, już kilka razy myśleliśmy, że zaliczyliśmy "wpadkę" i to on mówił, że przecież sobie poradzimy i nie byłoby jakiejś tragedii gdybym była w ciąży.

Ślubu to akurat nie chcę ja, bo nie uważam, że jakiś papierek by coś zmienił między nami. Tż też nie naciska na to, bo kościelny i tak nie wchodzi w grę.
A jeśli chodzi o dziecko, to chce je mieć ze mną i powiedział mi to nie raz, ale nie chce go teraz ani w najbliższych latach.

Cytat:
Napisane przez BluePanda Pokaż wiadomość
Autorko, ale co Ty chcesz zrobić? Przebić prezerwatywę, nie wziąć tabletki? Facet jasno i wyraźnie powiedział, że nie chce dziecka. Jeżeli Ci to nie odpowiada to się rozstańcie i szukaj takiego, który chce. Jeżeli nie chcesz go zostawić to nie masz szans na dziecko w najbliższych latach. Ja nie wiem, facet nie ma problemów z komunikacją i mówi wprost, a Ty tłumaczysz się dobrą sytuacją materialną? Szok...

I co zamierzasz zrobić?
Nie nie chcę przebić prezerwatywy, bo ich nie używamy, Tż nie widzi takiej potrzeby i woli bez... Poza tym nigdy nie zrobiłabym nic wbrew jego woli. Tabletek też nie biorę, bo po wszystkich wymiotuję, miałam 4 różne rodzaje i na każde reagowałam tak samo. Nawet leki na pcos musiałam odstawić z tego samego powodu.

Cytat:
Napisane przez lilia_pamplemousse Pokaż wiadomość
chamstwo w czystej postaci.

to naprawdę takie dziwne, że kobieta, która:
1. ma 27 lat i dobrą pracę
2. ma chłopaka z dobrą pracą, który dużo zarabia i dostaje bonusy
3. jest od 3 lat w poważnym związku

chce w końcu przejść na kolejny etap?

nie wydaje mi się, by autorce instynkt odebrał zdolność myślenia. ja też w tym wieku chcę mieć dziecko, dodatkowo martwiłabym się, gdyby zdiagnozowano u mnie chorobę, która może to utrudnić.

a że przy okazji wyszło, że autorka jest w związku z chłopczykiem, to inna sprawa.

(i nie chcę powiedzieć, że każdy, kto w tym wieku nie chce mieć dzieci, jest niedojrzały. po prostu taka jest w naszym społeczeństwie fizjologiczna i psychologiczna NORMA. jeśli ktoś ma inne plany - niech nie zabiera czasu dziewczynie, bo "tak mu wygodnie i nie planuje niczego zmieniać". bo to dla mnie doopa, nie facet.)
Masz rację instynkt nie odebrał mi zdolności myślenia jak co niektórzy tutaj piszą i chyba jako jedyna mnie rozumiesz. I tak jak piszesz chciałabym przejść na kolejny etap, ale poki co jest to tak delikatny temat, że sama nie wiem jak to zrobić, dlatego stoję w miejscu.

Cytat:
Napisane przez Foka29 Pokaż wiadomość
Na pocieszenie napiszę o sobie.
PCOS + choroba Hashimoto, obie mam, obie zgodnie z obecną wiedzą medyczną mogą powodowac problemy z zajściem w ciążę.
W pierwszą ciążę zaszłam w wieku 30 lat - planowana, po 1 miesiącu starań, a z drugim dzieckiem... wpadłam w wieku 32 lat.

Byc może to wcale nie będzie problem, po prostu rozpocznij leczenie i bądź dobrej myśli.
Pozdrawiam
Każdy pewnie przechodzi przez tą chorobę indywidualnie. Ja niestety nie mam jak się póki co leczyć, bo mój organizm bardzo źle reaguje na leki i żadnych nie przyjmuje

Nie zacytowało mi jednej wypowiedzi, nie wiem czyjej, ale napisałam o sytuacji materialnej, bo padło pytanie jak wygląda nasz status majątkowy i wcale nie uważam, że powinnam mieć dziecko, bo mnie na nie stać

---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ----------

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4185307 1]Panikowanie albo wykorzystanie choroby do zmuszenia faceta do dziecka Autorka sama przyznała, że rok temu też poruszała ten temat, ale sobie darowała po reakcji TŻta, a teraz ma świetny argument, żeby dziecko sobie jednak zrobić już teraz

Ja się jej facetowi nie dziwię, ja też teraz nie jestem gotowa na dziecko i choćby nie wiem z jaką chorobą mój TŻ by nie przyszedł, w tym momencie nie zdecydowałabym się na dziecko i już.[/QUOTE]

Nie panikuję i nie zmuszam faceta do dziecka. Ja po prostu chciałabym wiedzieć kiedy mniej więcej planuje dziecko. Chcę wiedzieć na jak długi czas oczekiwania się przygotować i nie widzę w tym nic złego.

Cytat:
Napisane przez Candy_lips Pokaż wiadomość
PCOS PCOS nierówne. Łatwiej zajść kobiecie z tym schorzeniem, jeśli np ma okres co miesiąc czy miesiąc z poślizgiem, bo też są takie kobiety, może też wtedy nie zawsze mają owulację, ale mają łatwiej niż np kobieta, która też ma PCOS, ale np okres co 3 miesiące lub pół roku. Ja np mam okres co 3 miesiące, dlatego i owulację, na pewno rzadko. U kobiet z PCOS też po 25 roku życia płodność spada bardziej niż u kobiet bez tej przypadłości. No więc wiadomo, najlepiej wtedy starać się, bo potem może być ciężko. Ja np gadałam z facetem i on by nawet chciał, teraz jak ja, ale ja jeszcze nie mam pracy, ale właśnie tak do mojego 25 /26 r życia planujemy, teraz mam 22 lata, więc na pewno do tej pory sytuacja z pracą się ułoży i ją znajdę No i wtedy będzie można się starać, też nie chcemy zwlekać, jak i Ty

No, ale nic na siłę, Twój partner nie jest gotowy, to go nie zmusisz. Porozmawiajcie jednak, kiedy mniej więcej uważa, że chciałby być ojcem, pogadaj z ginekologiem jak u Ciebie sprawa wygląda. Nie ma co się załamywać, na pewno wszystko będzie dobrze Radzę pogadać, bo jakby mi facet powiedział, że kiedyś, ale kiedy to nie wie i ani trochę nie mógł się określić, to zerwałabym. Dla mnie dziecko to ważna kwestia, dlatego musiałam wiedzieć, że też chce i kiedy mniej więcej. Wiadomo, że nie da się dokładnie wyliczyć, ale jeżeli mówicie chociażby mniej więcej, to widać zazwyczaj, że obojgu Wam na tym zależy i że facet Cię nie zbywa. Ja Cię rozumiem, bo skoro oboje pracujecie, mieszkacie razem i nie macie po 18 lat, to jak najbardziej jest rozsądne o tym myśleć i dobrze, że o tym mu mówisz. Nie uważam Cię za histeryczkę jak niektóre. Wiadomo, jakbyś nie chciała dziecka, to i diagnoza nie zrobiłaby wrażenia, a tak, skoro chcesz, to diagnoza najwyżej przyśpieszyła, ale nadal myślisz logicznie.
Jeśli chodzi o okres, to ja mam bardzo różnie. Czasem co 2 miesiące, czasem co 3, a zdarza się nawet, że 3 razy w miesiącu, więc trochę to skomplikowane.

Dla mnie dziecko to też ważna kwestia, ale jak pytam kiedy mniej więcej mogę się spodziewać jakieś kroku w tym kierunku, to on odpowiada, że nie wie. Może to być za rok, a może za 5 czy 10 lat.
_Raspberry_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-18, 17:33   #34
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Dla mnie dziecko to też ważna kwestia, ale jak pytam kiedy mniej więcej mogę się spodziewać jakieś kroku w tym kierunku, to on odpowiada, że nie wie. Może to być za rok, a może za 5 czy 10 lat.
- czyli nie chce, wybacz- ale tylko tak to odczytuję; z jakichś powodów nie chce , ale też nie chce ci tego powiedzieć wprost, stąd zbywa się "kiedyś", "nie wiem, dlaczego" itp.
I jak czytałaś , jest różnie, są osoby, które mimo tych utrudnień, w ciążę zachodzą; moja koleżanka zwlekała, teraz jest mocno po 30, po nieudanym in vitro- tyle ze po tylu staraniach sprawy idą w kierunku adopcji.
Dlatego po pierwsze- diagnozę sprawdź u innego jeszcze lekarza.
Po drugie- rozmowa, bo na razie jesteś zbywana.
Poza tym- ty masz 27 lat, a ten pan to ile?

Edytowane przez madana
Czas edycji: 2013-07-18 o 17:49
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-18, 20:23   #35
BluePanda
Rozeznanie

No dobrze, ale nie odpowiedziałaś na moje pytanie. On nie chce dziecka. I co zamierzasz zrobić?
Stary 2013-07-18, 20:37   #36
madana
Zakorzenienie

A ja chciałabym się dowiedzieć, ile lat ma chłopak, bo może młodszy i w tym jest problem?
Stary 2013-07-18, 20:48   #37
softgrey
Zadomowienie

Ja się zgadzam z madaną - wydaje mi się, że facet w ogóle nie chce dzieci, a na pewno nie w najbliższej przyszłości. I nie dziwię się Autorce, że chciałaby mieć dziecko; ostatnio na Wizażu jest chyba moda na nieposiadanie instynktu macierzyńskiego oraz "dzieci są be i fe, po co ci dziecko"
softgrey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-07-18, 20:53   #38
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez softgrey Pokaż wiadomość
Ja się zgadzam z madaną - wydaje mi się, że facet w ogóle nie chce dzieci, a na pewno nie w najbliższej przyszłości I nie dziwię się Autorce, że chciałaby mieć dziecko; ostatnio na Wizażu jest chyba moda na nieposiadanie instynktu macierzyńskiego oraz "dzieci są be i fe, po co ci dziecko"
- ale to oznaczałoby, że dzieci jednak chce, tyle ze wtedy można znaleźć argumenty: nie teraz, bo..... - a tu one nie padają, pan "nie wie". Sama dziecko miałam 5 lat po ślubie, wcześniej nie chcieliśmy, ale każde z nas wiedziało, że "nie teraz, bo...". U mnie akurat powodem była praca i brak mieszkania na początku. Dlatego czekaliśmy z dzieckiem. No i jednak wiek pana też jest istotny.
Stary 2013-07-18, 21:09   #39
Merys
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Raspberry_ Pokaż wiadomość
A jeśli chodzi o dziecko, to chce je mieć ze mną i powiedział mi to nie raz, ale nie chce go teraz ani w najbliższych latach.

Nie nie chcę przebić prezerwatywy, bo ich nie używamy, Tż nie widzi takiej potrzeby i woli bez... Poza tym nigdy nie zrobiłabym nic wbrew jego woli. Tabletek też nie biorę, bo po wszystkich wymiotuję, miałam 4 różne rodzaje i na każde reagowałam tak samo. Nawet leki na pcos musiałam odstawić z tego samego powodu.
Czyli rozumiem, że uprawiacie seks bez zabezpieczeń? Jeśli tak to nie pasuje tu trochę pogrubione zdanie. Nie chce, ale robi coś co do tego prowadzi. Gdzie tu logika? Nic nie rozumiem. Jak ktoś nie chce mieć dzieci to się zabezpiecza.

Skoro poinformował Cie , że w ciągu najbliższych lat nie chce mieć dzieci to raczej wiesz na czym stoisz i albo to zaakceptujesz albo ten związek to tylko "domek" z kart.

Edytowane przez Merys
Czas edycji: 2013-07-18 o 21:11
Merys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-08, 11:42   #40
robcia
Zakorzenienie

Ja zaczęłam się leczyć kiedy miałam 16 lat,hirsutyzm, cysty(spore,wielkości jajka nawet),miesiączka co pół roku .Pan docent powiedział mi kiedy miałam lat 18- teraz albo nigdy.No i zostałam młodą mamą.PCOS ,PCOS-owi nie równe więc nikt ci nie powie jak będzie z tobą.Ale nie leczysz się ,bo źle czujesz się po lekach?Niestety to w większości leki hormonalne i ja też się źle po nich czułam ,nawet nie było się jak poskarżyć,bo kolezanki nie zrozumiałyby problemu. Nie lecząc się nie licz na cudowne zapłodnienie, bo to, plus czas działa na twoją niekorzyść.Najgorsze co można zrobić w tej sytuacji to zaniedbać leczenie.Po latach na pociechę powiem ,że mam dwójkę dzieci,jestem zdrowa,żadnych cyst,miesiączkuję regularnie.Więc dla mnie wszystko skończyło się dobrze.Z facetami czasem jest tak ,że się zarzekają a po fakcie okazują się wzorowymi tatusiami ale za nic nie chciałabym ryzykować.To powinno wyjść też od niego,że rozumie, że ze względu na zdrowie należy przyspieszyć tę decyzję.Jednak chyba nie bardzo się przejął a powinien ,jeśli planujecie wspólną przyszłość i powiedziałaś mu jasno ,że chcesz mieć dzieci.W gruncie rzeczy nie jesteście już podlotkami a ciąża może się zdarzyć już a może za lat parę.

Edytowane przez robcia
Czas edycji: 2014-10-08 o 11:44
robcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości