|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Teściowa ;(
Doczytałam, że dostaliście przydział na mieszkanie. Czyli nie jest źle
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
Jeszcze o jednej sprawie pomyślałam..
Czy, skoro z finansami u Was kiepsko, nie myśleliście o pracy za granicą? Lub chociaż Twój narzeczony? Chociaż na jakiś czas, żeby móc odłożyć trochę pieniędzy a potem albo sprowadziłby Ciebie i synka do siebie albo otworzylibyście jakiś swój interes w Polsce? Oczywiście mówię o wyjeździe narzeczonego w momencie kiedy już przeniesiecie się do własnego mieszkania, abyś nie musiała męczyć się z jego matką. |
|
|
|
|
#33 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#34 |
|
Konto usunięte
|
Może uświadomi, że sorry: życie to nie bajka, że teraz wszyscy się będą użalać i najeżdżać na "złą teściową". Po prostu nie rozumiem postawy "wielka pretensja do złej matki faceta" w momencie, gdy problemy były już na długo przed zamieszkaniem z nią. Czego się spodziewali? Że matka się nagle zmieni, że wszystko będzie pięknie? Ludzie nie myślą do jakiego domu sprowadzają dziecko, a potem są wielkie żale na forum. Wziąć się w garść, a nie pisać o sznurach i wieszaniu się. I niestety, w tym wszystkim jakoś brakuje ojca dziecka, bo dla mnie prawdziwy facet to ktoś, kto nawet przez 5 minut nie pozwoliłby, aby jego partnera, matka jego dziecka, była tak traktowana przez jego matkę, czy kogokolwiek.
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2013-07-25 o 23:37 |
|
|
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po trzecie, własny biznes to nie jest nazwa zawodu, za który dostajemy wysoką wypłatę, tylko przede wszystkim pomysł i predyspozycje. Jak ktoś tego nie ma wcześniej, to nawet z milionem na koncie nic nie wymyśli.
|
|
|
|
#36 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ale to jest też jakieś rozwiązanie - o ile ma się ten konkretny pomysł i wizję. |
||
|
|
|
|
#37 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wujkiem od prezentów.
|
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Serio? To zupełnie symboliczna suma jak na wysokość rachunków trzyosobowej rodziny w moim mieście..Zależy od rodzaju ogrzewania na pewno ale naprawdę to malutko. Myślę, że rodzice Twojej siostry chcą ich nieco odciążyć finansowo. Albo żyją bardzo oszczędnie, kto wie. Autorko, wyprowadzicie się i problem będzie z głowy, innej rady nie ma. Ale za mieszkanie trzeba będzie zapłacić miesięcznie więcej niż obecnie, pewnie dojdzie do rachunków czynsz albo wynajem. Piszesz o przydziale na mieszkanie, o jaki przydział chodzi? Edytowane przez laisla Czas edycji: 2013-07-26 o 00:37 |
|
|
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
To zalezy czy mieszka sie w domu czy w mieszkaniu. W mieszkaniu oprocz mediow, wody, gazu i pradu placi sie tez swoisty czynsz, nawet jak mieszkanie jest wlasne - fundusz eksploatacyjny, remontowy, wywoz smieci. Koszty miesieczne utrzymania mieszkania poprzez te koszta potrafia byc wyzsze niz domu, wedlug mnie 500 zl to b. mala kwota, ale ja mieszkam w stolicy, zapewne w niektorych rejonach Polski to kwota bardzo duza.
Najlepiej jak najszybciej sie wyprowadzic, innego wyjscia nie ma.
|
|
#40 | |
|
sissy that walk
|
No ja nie wiem czy gorszy jest tata, ktorego sie rzadko widuje bo pracuje za granica, czy dorastanie w toksycznym srodowisku, w ktorym ludzie sie wyzywaja i chodza wiecznie na siebie obrazeni
Nie wydaje mi sie, zeby dziecko widujace tate raz na jakis czas i zyjace na co dzien ze szczesliwa i spokojna mama mialo miec gorzej niz dziecko, ktore mieszka ze sfrustrowanymi, niezaradnymi rodzicami zdominowanymi przez zlosliwa i wulgarna babcie. Wydaje mi sie, ze minimalna krajowa i bycie na calkowitej lasce nieprzychylnej osoby to nie sa warunki do bawienia sie w Rodzicow Roku ![]() Planowanie dziecka w takiej sytuacji jest glupie, ale rozumiem ze roznie sie moze w zyciu wydarzyc, poza tym czasu sie nie cofnie. Ale jak juz sie jest w takiej sytuacji, to nie ma miejsca na roztkliwianie sie, bo ojcowska obecnosc ani dziecka nie nakarmi, ani nie wyleczy go z widoku mamy traktowanej jak smiecia. Nie mozna sie usamodzielnic w Polsce, to sie wyjezdza i probuje sil za granica - proste prace w krajach zachodnich pozwalaja utrzymac rodzine, byc na swoim. Eldorado nie ma, ale jest minimum - tutaj tego minimum nie ma, a to sie odbije na dziecku.
|
|
|
|
#41 |
|
...po prostu być.
|
Ja na swoją teściową nie mogę złego słowa powiedzieć, mogłabym (nawet kiedyś tak było) spokojnie z nią mieszkać.
Ale moje zdanie na ten temat (mieszkania młodych) jest jedno jeśli tylko się para powinna mieszkać sama, tak jest najlepiej. Kłócić się bez obserwatorów(nawet tych co się nie wtrącają) i kochać, godzić żyć bez obserwatorów. Tak powinno być. Więc jak tylko droga Autorko będzie taka możliwość nogi za pas na swoje. I na swoim dyktować warunki, nawet nie musisz jej wpuszczać za próg. Edytowane przez minka-80 Czas edycji: 2013-07-26 o 07:20 |
|
|
|
|
#42 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mieszkam w mieścinie na Śląsku. Jest nas trójka - ja, mąż i dziecko. Chcesz znać moje wydatki za mieszkanie? mieszkanie na szczęście własnościowe. - czynsz (w tym woda) około 750 zł - co drugi miesiąc prąd - 270 zł - UPC - 140 zł - internet - 60 zł do tego trzeba doliczyć pieniądze na jedzenie. To są moje REALNE wydatki, nie wzięłam ich z kosmosu |
|
|
|
|
|
#43 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
osłabiają mnie takie wynurzenia; 300; 700; chyba euro??? Właśnie strzeliłaś gadkę, że nic tylko się rozmnażać, przecież co za problem aby 3osobowa rodzina użyła za kilkaset zł miesięcznie.
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#46 |
|
Przyczajenie
|
Wczoraj już powiedziałam,że mam gdzieś ile dajemy teściowe.
Moja teścioiwa płaci tylko za światło i butlę, z gazem . ![]() Poza tym ona i teść dobrze zarabiają, ma dotacje do czynszu , ale gdyby nie pewne sprawy by nie miała . Mój narzeczony nie zarabia jakichś tam kokosów,ale nie jest źle,no z przydziałem na mieszkanie musimy chwilkę poczekać, - do list . ZOBACZYMY jak to będzie. Tak wgl, dziecko się samo na świat nie prosi, My od 1,5 roku się staraliśmy , wiem jakie są czasy , a komentarze , że w takiej sytuacji to najlepiej usunąc, czy coś zostawcie dla siebie . Straciłam jedno dziecko i wiem jak trudno się pozbierać. Za granice owszem, ale tu jest stałą praca, już bliżej niż dalej do przeprowadzki, po co nam teraz wynajmowanie mieszkania, skoro lada moment będziemy mieć mieszkanie z Urzędu .
|
|
|
|
|
#47 |
|
Raczkowanie
|
A mąż ma jakieś rodzeństwo? Bo odnosze wrażenie że teściowa traktuje cię jak intruza.A psa traktuje jak małe dziecko . Może myśli że w ten sposób wypełni pustkę po jedynym synu (jeśli jest jedynakiem ) i w ten sposób daje ci to do zrozumienia że ukradłas jej syna
mozna się tu doszukiwać podłoża psychicznego z pewnością to nie jest normalne. |
|
|
|
|
#48 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
Co z tego ze dobrze zarabiaja, mogliby wydawac kase na inne rzeczy a nie na Was. Skoro nie jest zle, a u tesciowej zle jest, to nie mam pojecia co u nich robicie. Rozumiem ze zaraz macie dostac mieszkanie, ale z tego co rozumiem zla sytuacja trwa juz troche, a Ty narzekasz zamiast sie wyprowadzic. Skoro facet zle nie zarabia, to nie wiem czemu w ogole sie wprowadzaliscie do tesciow. W ogole skoro mieszkanie lada moment, kasa jest, a mieszkanie u tesciow wybraliscie z wygody, to nie mam pojecia w czym tkwi problem. Masz wybor, nie musisz mieszkac z tesciowa - chcesz z nia mieszkac. To mieszkaj.
|
|
|
|
#49 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Kobieto kupy sie to nie trzyma. chce sie miec dziecko to sie pilnuje zeby miec za co utzrzymac a nie liczyc ze u tesciow mozna mieszkac albo ze mieszkanie dadza na przydzial. |
||
|
|
|
|
#50 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mieszkam sama z TŻtem a nasze miesięczne wydatki na rachunki i jedzenie to jakieś 1400zł (same rachunki to ok 600zł - na dwie osoby! a do tego dochodzi jeszcze jedzenie, bo nie wierzę, że autorka sama sobie gotuje i robi zakupy) I szczerze mówiąc nie umiem zrozumieć żerowania na rodzicach i mi by było po prostu głupio dawać 500zł za trzy osoby... Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc Czas edycji: 2013-07-26 o 10:27 |
|
|
|
|
|
#51 |
|
Zadomowienie
|
Nie rozumiem ludzi, którzy tylko czekają aż podetknie im się pod nos wszystko.
Kobieto, jesteś dorosła, masz swoją rodzinę, a mieszkasz u teściów czekając tylko aż dostaniesz mieszkanie z przydziału. To złóż jeszcze wniosek o produkty żywnościowe/czystości, wybierz się do PCK po ubrania. Żyj na koszt podatników. Po co pracować? Po co się starać, oszczędzać, jak wszystko możesz dostać za darmo? |
|
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
Autorko - piszesz najpierw, że teściowa traktowała Cię jak córkę i uwielbiała, zaraz potem piszesz, że problemy zaczęły się dawno temu i że czułaś, że Cię nie akceptuje - to jak było naprawdę?
Bardzo specyficzny jest też Twój stosunek do kasy, którą dokładacie do utrzymania domu - że nie jest ważne czy dajecie dużo czy mało bo teściowie dobrze zarabiają. Kobieto - jesli oni dobrze zarabiają, to raczej nie po to, żeby utrzymywać Ciebie i Twoją rodzinę. Co to za podejście - mają pieniądze, więc mogą na nas łożyć? A może chcieliby nadwyżki przeznaczyć na coś innego? I generalnie dziwi mnie też kwestia planowanego powiększania rodziny mimo niestabilnej sytuacji mieszkaniowej, nie mówię już o posiadaniu własnego mieszkania ale przynajmniej o wynajmowanych tylko dla siebie czterech kątów. Powszechnie wiadomo, że mieszkanie z teściami nie należy do łatwych a wychowywanie dziecka to dodatkowy punkt zapalny. Nie kwestionuję tego, że Twoja teściowa być może nie należy do najłatwiejszych w pożyciu - ale odnoszę wrażenie, że masz taką sytuacje trochę na własne życzenie. Zresztą, jak nie wiadomo o co chodzi - to chodzi o pieniądze. Czy nie jest trochę tak, że zdecydowaliście się na mieszkanie z teściami, żeby nie płacić kasy na wynajem, czekając na przydział mieszkania? A teraz dokładacie teściom za mało pieniędzy na utrzymanie, oczekując, że będą pokrywać częściowo koszty Waszego utrzymania? Jeśli tak jest, to właśnie to może być też powodem nieprzyjemnego zachowania teściowej. Nie pozostaje nic innego, jak tylko się wyprowadzić i zacząć żyć na własny rachunek.
Edytowane przez ruda3d Czas edycji: 2013-07-26 o 10:55 |
|
|
|
|
#53 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#54 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem jakie są ogólne wydatki teściowej autorki, bo może być bardzo różnie. Być może to za mało, być może akurat, a może teściowa dolicza sobie jeszcze za wynajem (co wg mnie nie jest w porządku, dla rodziny pewne rzeczy powinno się robić bezinteresownie, choć też nie ma takiego obowiązku). Co do jedzenia, nie wiem jak to jest. Być może to 500 zł jest tylko na mieszkanie, a zakupy robią na zmianę... Ale może być też inaczej, na to pytanie musiałaby odpowiedziec sama autorka. Może już odpowiedziała, a ja to przeoczyłam. I ja myślę, że to narzekanie nie wynika z realnej potrzeby większego wkładu z ich strony, ale z powodu tego, że teściowa lubi truć i narzekać. Cóż pewnie wiele rodzin ma takie problemy. I faceci i kobiety często nie mogą porozumieć się z teściami. Dlatego najlepiej nim założymy rodzinę mieć coś swojego, choćby najbardziej skromnego, ale własnego. |
|
|
|
|
|
#55 | |
|
Przyczajenie
|
Nigdy nie oczekawiałam , żeby ktokolwiek podsuwał mi wszystko pod nos.
BYliśmy zmuszeni mieszkać z teściamy , po narodzinach małego bo były kłopoty z wynajmem - właściciel . Zresztą teściowa sama to zaproponowała, więc się zgodziliśmy . NIe chciałam , żebyście twierdziły, że mam racje a moje teściowa to "psychicznie chora osoba"... Widzę, że nie które osoby nie rozumieją co się czuje w takich sytuacjach . Najbardziej boli mnie to, że wierzy tylko swojemu psu , ludziom i sobie . Bo jak dorosła kobieta , mająca dwójkę dzieci może stwierdzić, że spadło mi dziecko i nie wierzyć, że krzywdę dziecku zrobił pies. Nie oczekujemy , żeby łożyli na nas teściowie, ani rodzice, bo nie na tym polega dorosłośc, mam wrażenie , że potępiacie mnie , o to że mamy dziecko ... NO A odnośnie dziecka , mielibyśmy gdzie mieszkać tylko z właścicielem było źle...Miał kilka mieszkań i w jednym mieszkaniu meldował nawet po 5 osób ,więc Teściowa ;powiedziała, "Mieszkajcie z nami , pomogę Wam "... Wy ciągle tylko o tych pieniądzach , a ja mówię, o zachowaniu teściowej , a nie o dziecku czy ile kto jej daje . ---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ---------- Cytat:
Sama mieszkała na początku ze swoją mamą, bo miała ciężko , przyjechałą z teściem do NAs do miasta i zaczęła się dorabiać, zostawiła córkę z babcia i działała, a teraz zamiast nas wesprzeć, doradzić... to katuje nas słowami - czyny nie bolały by tak bardzo jak słowa. |
|
|
|
|
|
#56 |
|
Moderator
|
Ale czego tu oczekujesz? Potrzebujesz tłumu wielbicieli nastawionych przeciwko teściowej, czy szukasz rady jak ją otruć czy coś?
Widzisz jaka jest, więc albo się wyprowadzicie dla świętego spokoju, albo musisz to grzecznie znosić - innego wyjścia po prostu nie ma. |
|
|
|
|
#57 |
|
Zakorzenienie
|
Niestety na szalona tesciowa nie poradzisz. Ja rozumiem ze powiedziala zebyscie z nia zamieszkali, ale skoro sie nie uklada to powinniscie sie wyniesc.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
#58 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
skoro kasa nie jest problemem - bo być może rzeczywiście teściowa to taki typ, że czepiałaby się nawet jak dawałabyś jej 3 tysiące do ręki, no to już nic nie poradzisz ale jaką inną radę maja Ci dać dziewczyny na forum niż "wyprowadź się" a ta już się przewinęła kilka razy, nie ma lepszego wyjścia - wynieść się i ograniczyć kontakty do minimum
|
|
|
#59 |
|
Zakorzenienie
|
Pewnie wsadzę kij w mrowisko, ale w fajnym kraju żyjemy, że autorka zaraz dostanie mieszkanie, a np. ja będę się bujac z kredytem jeszcze tylko 22 lata...
A muszę oglądać każdą złotówkę, po urodzeniu dziecka szybko mnie wykopsali z dotychczasowej roboty i nic nie mogę znaleźć... Jeny, gdzie ja żyję.
|
|
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
od wrednych teściowych z problemami alkoholowymi rozsądni ludzie trzymają się z daleka, a nie wprowadzają się do nich radośnie, sępiąc na kasie za wynajem lokum.
Ja tu niespecjalnie widzę model strasznej teściowej, bardziej po oczach bije mi roszczeniowa mamuśka, która strzeliła sobie z potrzeby serca dzieciątko, a teraz uważa, że cały świat jej dopomoże w wychowaniu tegoż. Mieszkasz u teściowej, ona jest u siebie, może hołubić stado szczurów hodowanych w piwnicy i wypuszczać je na pokoje, a Tobie nic do tego. Pilnuj swojego dziecka, żeby pies teściowej nic mu nie zrobił, a nie lamentuj, że teściowa woli psa - ma do tego święte prawo. To dom teściowej i jej pies ma prawo czuć się u siebie i być zdezorientowanym obecnością dziecka, wobec którego nie umie się określić - jakby mi taka nawiedzona mamuśka urządziła lament, że pies dzieciątko podrapał po główce, to też bym się rzuciła psa pocieszać. Mieszkasz u teściowej na przeczekanie, bo właściciel wynajmowanego mieszkania zły, a list z przydziałem lokali jeszcze nie ma - Ty masz w ogóle jakiś wpływ na swoje życie, czy po prostu siedzisz z tym dzieciakiem i pokazujesz, jak wszyscy Ci rzucają kłody pod nogi? Właściciel zły, teściówka zła... Ty w ogóle umiesz żyć z ludźmi, czy umiejętności społeczne ograniczyłaś do ciuciania nad synusiem? Umiesz w ogóle o siebie zadbać, zrobić coś ze swoim życiem, czy słowo dorosłość utożsamiasz z możliwością zajścia w ciążę i urodzenia synusia? Problemy w życiu się rozwiązuje - i ponosi konsekwencje swoich wyborów. Mogłaś spisać stosowną umowę z właścicielem poprzedniego mieszkania, żeby nie miał możliwości manewrów, ale o to nie zadbałaś - no to masz za swoje. Mogłaś szukać innego mieszkania do wynajęcia, a mogłaś pójść po linii najmniejszego oporu i wprowadzić się do teściówki - no to masz za swoje. Mogłaś uzgodnić z nią stawkę, jaka jej będzie odpowiadać, ale wolisz jej skrupulatnie koszty wyliczać po swojemu - no to masz za swoje. Ty po prostu żerujesz na tej nieszczęsnej teściowej, sprowadziłaś się jej na głowę z dzieckiem, sępisz na rachunki, trujesz zad psu, i to wszystko w ramach czekania, aż będziesz mogła pożerować na innych, którzy zrzucą się na mieszkanie z przydziału dla Ciebie. I jeszcze uważasz, że Ci się to wszystko należy, bo się rozmnożyłaś i teraz cały świat ma się rzucić do stóp Twojemu synusiowi, a jakże. Dorośnij. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:44.

Wujkiem od prezentów.